A szalonnasütéstől a grillezett bélszinig

A szalonnasütéstől a grillezett bélszinig

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Legegyszerűbb a tábortűz, amikor a parázs fölött szalonnát, hagymát, paprikát sütünk nyárson. Ilyenkor elegendő néhány kihegyezett faág is. Kicsit bonyolultabbak a bográcsban készített ételek, melyekhez több időre van szükségünk, mivel az ételek főzési ideje (a halászlét leszámítva) legalább 3 óra. Aki e téren tapasztalatlan, annak a hagyományos magyar konyhát, a pörköltet, a bográcsgulyást, a halászlevet és a lecsót ajánljuk. Sokkal érdekesebb a grillezés. Szükségünk van hozzá egy szabadtéri grillre vagy hússütőre, idegen szóval broiler-sütőre, nyársakra, fémre vagy kihegyezett hurkapálcákra.

 

 

Alapszabály, hogy a grillezett húsokat legalább 12 órával a sütés előtt be kell pácolni. Többféle pác és ízesítő kapható készen is, de házilag is könnyedén elkészíthetjük. Elegendő már a legegyszerűbb is - étolaj, só, bors és mustár, esetleg fokhagyma keveréke. Ehhez keverhetünk barbecue-fűszerkeverékeket, amitől még ízletesebb lesz az ételünk. Az alábbiakban néhány finom keverék receptjét is közreadjuk.

 

 

Borókás keverék

 

2 evőkanál borókabogyó

 

1 kanál fekete bors

 

6-8 szem szegfűszeg
3-4 db babérlevél
1 kanál só
Elsősorban halakhoz, vörös húsokhoz és szárnyasokhoz ajánljuk: az alapanyagokat összedaráljuk, vagy mozsártörőben összetörjük, majd bedörzsöljük vele a húst, és olajjal pácoljuk
Közepesen csípős
1 kanál feketebors
1 kanál zellermag vagy kömény
1 kanál cayenne bors
1kanál kakukkfű
1kanál majoranna
2 kanál pirospaprika
1 kanál mustármag
1 kanál só
1 kanál cukor
A hozzávalókat összedaráljuk vagy mozsártörőben összetörjük. Kevés étolajba keverjük, és a húsokat ebben érleljük. Csípős keverék l 3-4 dkg friss gyömbér l 1-2 gerezd fokhagyma l 1 evőkanál csípős fűszerpaprika l 1 kiskanál kömény vagy római kömény. Jól illik csirkéhez, marha- vagy disznóhúshoz. A fűszereket lereszeljük, illetve megőröljük, majd keverhetjük kevés olajjal. Barbecue-szósz l 2 db hámozott összenyomkodott paradicsom, vagy sűrített paradicsom l 1 kiskanál cukor l 1 fej nagyon finomra vágott vöröshagyma l 2-3 gerezd fokhagyma l 1 kiskanál só l 1 kiskanál ecet l ½ kiskanál feketebors l 5-6 evőkanál étolaj Kiváló mind pácoláshoz, mind a kész sertés-, marha- és szárnyas húsok utólagos ízesítésére. Az összes alapanyagot pürészerűen összekeverjük, majd ebben érleljük a húst. Pácolt sertésszeletek l 2 evőkanál olaj l 6-8 összezúzott borókabogyó l 2 gerezd zúzott fokhagyma l 3 dl almabor (vagy alacsony alkoholtartalmú vörösbor) l só l bors l 1 kg 2 centiméteres darabokra szeletelt oldalas vagy karaj Az alapanyagokat összekeverjük és a kiklopfolt oldalasra öntjük. Hűtőszekrényben legalább egy éjszakát állni hagyjuk. Amikor sütjük a húst, közben locsolgassuk a páclével. A sütési idő a parázs hőfokától függően 20?40 perc. Chiliben pácolt Karaj l 3 evőkanál friss darált vagy 2 evőkanál szárított chilipaprika l 1 kanál só l 1 kanál őrölt kömény l ½ kanál őrölt bors l 3-4 evőkanál olaj l 1 evőkanál citromlé l 3-4 gerezd zúzott fokhagyma l 1 kg kb. 2 cm vastagra szeletelt karaj Az ízesítő anyagokból pürét keverünk. A húst klopfoljuk, és mindkét oldalán megkenjük a fűszerpürével. Visszatesszük a hűtőbe legalább fél napra, majd a grillsütőn 15-30 perc alatt kisütjük. Porterhouse steak l 2 db nagy bélszínszelet l 4-5 gerezd fokhagyma l ½ kanál őrölt feketebors l 1 kanál rozmaring l 1 kanál kakukkfű l 1-2 db őrölt babérlevél l 1 dl olívaolaj A fokhagymát kisebb darabokra vágjuk és megtűzdeljük vele a húst. Az olíva olajbakeverjük a rozmaringot, a kakukkfüvet, a borsot és a babért. Megkenjük vele a húst, lefedjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük. A húst - kiemelve a pácból - megsütjük, 15?25 perc alatt kész. Tálaláskor meghintjük sóval, borssal, és ha van, friss bazsalikommal. Fokhagymás görög grillcsirke l 2 db csirke l 2 fej fokhagyma l 2 kanál kakukkfű l 2 dl sűrű zöldségleves l só vagy fűszersó A csirkéket vágjuk ketté, alaposan mossuk meg, tisztítsuk le. Alaposan dörzsöljük be a sóval, kakukkfűvel és locsolgassuk meg a zöldséglével. Fedjük le, hagyjuk állni a hűtőben egy éjszakát. Fokhagymával megtűzdeljük a húst, tegyünk bőven a bőre alá is. Grillezzük meg többszöri forgatással, 40-50 percig, közben a páclével locsolgatjuk. Grillezett zöldségek l 2 kg vegyes zöldség - cukkini, tök, gomba, padlizsán, krumpli, kukorica, paprika, hagyma stb. l 1 dl nemes olaj (pl. olíva) l 2?3 evőkanál szójaszósz l 2 gerezd zúzott fokhagyma l ½ kiskanál őrölt bors vagy szerecsendió l ½ kiskanál piros paprika l 1 kanál bazsalikom vagy petrezselyem l 1 kanál kakukkfű l só A fűszereket az olajjal és a szójaszósszal összekeverjük és a felszeletelt zöldségekre öntjük. Hagyjuk állni néhány órát. A húsokhoz hasonlóan grillrácson pirítjuk 15?20 percig. Ha valaki nem szeretné, hogy a zöldség - megszenesedjen?, tekerje be salátalevélbe, amit a fogyasztás előtt lefejthet róla. Ínyenc nyárs aszalt szilvával l 80 dkg pulykahús 2 cm-es kockákra vágva l 4-5 evőkanál olaj l ½ dl portói vagy vörösbor l ¡ kiskanál őrölt bors l ¡ kiskanál édes vagy csípős fűszerpaprika l só l 8-10 szelet vékony bacon szalonna l 16-20 szem aszalt szilva Az olajat, a bort és a fűszereket összekeverjük és beletesszük a húst. Hűtőben egy egész éjszakán át állni hagyjuk benne. A szalonnát hosszában kettévágjuk, hogy vékony csíkokat kapjunk, majd az aszalt szilvákat egyesével belegöngyöljük. Nyársra tűzzük a húst, felváltva a szilvákkal. Faszénen kb. 15 perc alatt kész, gyakran forgassuk, hogy minden oldala átsüljön. Egzotikus májas nyárs l 60 dkg máj (szárnyas vagy más máj egyaránt használható) l 6-7 szelet ananász l 6-8 evőkanál olaj l 1-2 evőkanál szójaszósz l 1 kiskanál curry l ¡ kiskanál fűszerpaprika l ¡ kiskanál őrölt bors l 2 fej negyedelt vöröshagyma A májat daraboljuk 2 centiméteres részekre, és az ananászokat is vágjuk nagyobb darabokra. Az olajat keverjük össze a fűszerekkel. Tűzzük nyársra felváltva a májat az ananásszal, végeit vöröshagymával zárjuk. Kenjük meg alaposan a fűszeres olajjal, majd faszénen süssük legalább 10 percig, közben többször megkenjük a fűszeres olajjal. Birkanyárs almával l 80 dkg birkacomb l 2 gerezd fokhagyma l 5-6 evőkanál olaj l 1 dl vörösbor l 1 kiskanál kakukkfű l 1 kiskanál rozmaring l ½ kiskanál őrölt feketebors l 2 db paprika l 2 db alma l só A húst tisztítsuk meg, majd vágjuk 2 centiméteres kockákra. A fokhagymát nyomjuk össze, keverjük hozzá az olajat, a vörösbort, a fűszereket. Tegyük bele a húst, és lefedve egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe. A paprikát és az almát tisztítsuk meg, vágjuk ki a magházát, negyedeljük. A nyársakra húzzuk felváltva a húst, paprikát és almát. Faszénen 15 perc alatt kész, közben a páclével kenegessük meg többször is.

Sült banán desszert
4 db kemény banán
3 evőkanál méz
1/2 db citrom leve
1 kiskanál őrölt fahéj
1-2 kanál rum
A mézet, a citromlevet, a rumot és a fahéjat összekekeverjük. A banánokat nagyon alaposan megmossuk, majd héjával együtt kettévágjuk. A belsejével lefelé a szirupba mártjuk. Körülbelül fél órát állni hagyjuk, majd 3-4 perc alatt megpirítjuk a grillen. Tálaláskor adjunk hozzá a pácléből is.
Hasonló módon készíthetünk sült almát, körtét, ananászt stb.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Pályázat Építészeti Örökségvédelmi Támogatásra

A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". Budapest Főváros Önkormányzata 2018-ban 76 millió Ft-os keretösszegben biztosít vissza nem térítendő támogatást, amely utófinanszírozással használható fel. Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb a megpályázott munka összköltségének 50 százaléka lehet, és pályázatonként nem haladhatja meg a 10.000.000 Ft-ot. A 2018. évi keret megpályázására még van néhány hét, a pályázatoknak 2019. január 31-én 14 óráig kell beérkezniük a Főpolgármesteri Hivatalba. A részleteket lásd itt!    

Új városrész születik: Déli Városkapu

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak. A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van. Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra. A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.) A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.  

Európa legjobb szabadidős épülete: Pannon Park Biodóm

A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A Paulinyi-Reith & Partners immár az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg a Pannon Park Biodóm saját tervezésű projektjével. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével, s az ennek részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljes körű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató. Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, amelynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A Biodóm építkezése jól halad, decembertől már látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye is, amely hatalmas tengeri medence a Pannon Park kiszolgálásához szükséges. Eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence, ahol a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni, ahová átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át. {igallery id=4799|cid=1003|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}