A nyár ajándékai

A nyár ajándékai

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Drága pénzért ugyan az év bármely időszakában hozzájuthatunk minden földi jóhoz, most nyáron mégis friss, ízes, zamatos alapanyagokat szerezhetünk be a főzéshez. A nyár a nyers ételek, saláták, desszertek fő szezonja is, hiszen a nyers zöldségekben, gyümölcsökben sokkal több a vitamin, a jótékony hatású enzim és az ásványi anyag.

 

 

Napraforgógombóc leves

 

2-3 evőkanál olaj,

 

2 édes vagy erős lecsópaprika,

 

1 kg sárgarépa,

 

1 karalábé,

 

1 kis cukkíni vagy tök,
1 közepes padlizsán,
1 evőkanál fűszerpaprika,
1 kiskanál bors,
5 dkg margarin,
20 dkg durum- vagy tönkölybúzaliszt (esetleg rétesliszt),
1 kiskanál sütőpor,
2 evőkanál durumbúzagríz,
4-5 evőkanál tisztított napraforgómag,


Az olajat megmelegítjük, majd a tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát és az őrölt borsot. Felöntjük vízzel, beletesszük a megtisztított, kockára vágott zöldségeket és sóval ízesítjük. Mérsékelt lángon kb. 20 percig főzzük.
A lisztet és a grízt összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a margarint, a napraforgót és annyi vizet (kb.1-1,5 dl), hogy közepesen kemény, jól formázható tésztát kapjunk. Ha csak simalisztünk lenne otthon, akkor adjunk hozzá 1 tojást is, így biztosan nem fő szét a gombóc. Letakarva egy órát pihentetjük, majd 15-20 kis gombócot formálunk és a forró levesbe tesszük, lefedve még 15 percig főzzük, amíg felúsznak a gombócok.

Gazpacho
(Frissítő paradicsomleves)
1 fej lilahagyma,
1 kg paradicsom,
1 db kígyóuborka,
1 db paprika,
1-2 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál cukor vagy méz,
4-5 evőkanál olívaolaj,
3-4 evőkanál borecet vagy citromlé, csipetnyi só és bors

A paradicsomok tetejét kereszt alakban bevagdossuk. Forró vízbe tesszük és egy percig főzzük. Ilyenkor a paradicsomhéj elválik a húsától és a bevágásoknál szétreped. Kiemeljük a vízből, meghámozzuk, a zöld csumáját kivágjuk. Turmixgépben összedaráljuk a cukorral, a fokhagymával, az olívaolajjal, a borecettel és csipetnyi sóval, borssal. Ha nagyon sűrű lenne, higíthatjuk
1-2 dl vízzel.
A paprikát, az uborkát és a lilahagymát megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. Mély tálba tesszük és ráöntjük a paradicsomlét. Hűtőszekrényben kihűtjük. Fokhagymás pirított zsemlekockákkal, hidegen tálaljuk.


Pityókás csirke zöldségkörettel
1 kg filézett csirkemell vagy comb,
1 db padlizsán,
2 db pritaminpaprika,
1-2 db lecsópaprika,
2-3 gerezd fokhagyma,
30 dkg gomba,
4 db cukkini vagy bébitök,
1 citrom leve,
2 kiskanál reszelt citromhéj,
1 dl konyak,
só,
bors,
1 evőkanál vágott zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom, oregano,
izsóp, rozmaring - ízlés szerint),
3-4 evőkanál olaj
A citromlevet és -héjat összekeverjük a konyakkal, és a sózott húsfilét beáztatjuk. Legalább egy órát állni hagyjuk a hűtőben. Közben a padlizsánt és a paprikákat megmossuk, megszurkáljuk és sütőben megsütjük. Amikor már puha a belsejük, lehúzzuk a héjukat. A padlizsánt kevés páclével és sóval, borssal, fokhagymával összeturmixoljuk. A paprikát csíkokra vágjuk. Közben a csirkét kevés olajon, a maradék páclevével, a gombával és a cukkinivel együtt megsütjük. Kb. 15-20 perc alatt kész, közben időnként forgassuk meg. Tálaláskor tegyük rá a padlizsánkrémet és a paprikacsíkokat, köretként pedig a gombát és a cukkinit.

Zöldségkrémmel töltött sonka
12 szelet sonka,
20-25 dkg tök vagy patisszon,
10 dkg margarin,
2 evőkanál búzaliszt,
1 dl tejszín,
1 kiskanál zsálya vagy kakukkfű (ízlés szerint bazsalikom vagy provance-i fűszerkeverék),
csipetnyi só, bors
Egy evőkanál margarinon megpirítjuk a tisztított, reszelt tököt, lisztszórással sűrítjük és tejszínnel öntjük fel. Addig főzzük, míg elválik az edény falától. Kihűtjük, majd a maradék margarinnal és a sóval, borssal, fűszerekkel habosra keverjük. A krémet a sonkába töltjük és feltekerjük.

Dinnyés-ribizlis kacsamellsaláta
1 db kacsamell (lehet csirkemell vagy marhanyelv is),
1 db narancs,
1 kiskanál gyömbér,
1 kiskanál fahéj,
1 kiskanál őrölt bors,
1 dl olaj,
10-15 dkg ribizli,
1 db sárgadinnye,
10 dkg rukkola vagy fejessaláta,
1 csokor petrezselyem,
1 citrom leve,
1 db kicsi savanyú alma,
1 kiskanál méz vagy cukor,
4-5 evőkanál olívaolaj

A kacsamellet megtisztítjuk, bedörzsöljük a fűszerekkel és a narancs levével. Hűtőben 1-2 órát állni hagyjuk, majd az olajon, fedő nélkül, mindkét oldalán megpirítjuk. Félretesszük és hagyjuk kihűlni.
A zöldségeket megtisztítjuk. A salátát felaprítjuk, a petrezselymet finomra vágjuk, a ribizlit leszemezzük, az almát meghámozzuk, csumáját kivágjuk, a dinnye harmadrészét felaprítjuk, a többit félretesszük a salátaléhez. Turmixgépben készítjük a salátaöntetet, ami citromlé, méz, dinnye, alma, olívaolaj, kevés gyömbér és petrezselyemzöld keveréke.
A hideg sült kacsamellet vékony szeletekre vágjuk, a salátával, dinnyével, ribiszkével együtt tálra halmozzuk és meglocsoljuk az öntettel. Tálalásig hűtőben hagyjuk. Önálló fogásként vagy elegáns előételként tálalhatjuk.

Zöldséges hallal töltött paradicsom
10 db közepes paradicsom,
10 dkg fejtett borsó,
10 dkg csemegekukorica,
1 szál sárgarépa,
2-3 szál újhagyma,
20-25 dkg halkonzerv: olajos tonhal vagy hagymás hering, ízlés szerint,
2-3 gerezd fokhagyma,
1 dl majonéz,
1 dl tejföl vagy főzőtejszín,
csipetnyi bors és csípős paprika,
1 kiskanál cukor vagy méz,
1 evőkanál citrom, vagy ecetes hering pácleve

A paradicsomot megmossuk és a hegyesebb részét levágjuk, a közepét kivájjuk. A friss, fejtett borsót a kukoricával és a kockára vágott sárgarépával, kevés sóval ízesített vízben megfőzzük. Közben elkészítjük a majonézmártást: kész majonézalapot tejföllel vagy tejszínnel, cukor, citromlé, csipetnyi bors és csípős (vagy édes) paprika keverékével nagyon alaposan összedolgozunk.
A kivájt paradicsombelet és a kalapokat az újhagymával együtt apróra vágjuk és a majonézmártással együtt a főtt zöldségekhez keverjük. A halat kis darabokra vágjuk, és szintén a zöldségekhez adjuk. Beletöltjük a paradicsomokba és tálalás előtt kb. egy órát hűtőben állni hagyjuk.

Feketeerdei meggytorta
100 g étcsokoládé,
20 dkg sütőmargarin,
20 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
4 db tojás,
8 dkg búza finomliszt,
6 dkg őrölt mandula,
5 dkg zsemlemorzsa,
1 csomag sütőpor,
4-5 evőkanál meggylikőr,
1 csomag zselatin,
1 kg meggy,
5 dl tejszín,
2-3 evőkanál citromlé,
1-2 csepp vaníliaeszencia (kihagyható)

A csokoládéból kevés csokiforgácsot félreteszünk díszíteni, a többit vízgőz felett felolvasztjuk. A margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal.. Hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport, az őrölt mandulát, az olvasztott csokoládét és a zsemlemorzsát. Közben folyamatosan keverjük a masszát. Legvégül belekeverjük a csipetnyi sóval kemény habbá vert tojásfehérjéket, vigyázzunk, hogy ne nagyon törjük össze. Kikent, kilisztezett tortaformába öntjük, előmelegített sütőben 180-200 °C-on kb. 45 perc alatt készre sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, legalább 3 órát pihentetjük.
Elkészítjük a krémet: a meggyet megmossuk, kimagozzuk és citromlével, 1-2 kanál cukorral és a likőrrel együtt kb. 1 dl vízben megpároljuk. A meggyet hagyhatjuk nyersen is, ha frissen fogyasztjuk a tortát. A tejszínt verjük kevés cukorral kemény habbá, keverjük hozzá a felfőzött, de nem forró zselatint, a lecsepegtett meggyet és a vaníliaeszenciát.
A tortát vágjuk lapokra, öntözzük meg a meggy levével, kenjük meg a krémmel, díszítsük meg a tetejét, tegyük hűtőbe és hagyjuk min. 2 órát érni az ízeket.

Fagyikehely gyümölcsökkel
1 doboz mirelit leveles tészta,
2 kg vegyes gyümölcs (pl. sárgadinnye, görögdinnye, nektarin, meggy, cseresznye, eper, málna, kivi, ribizli, stb.),
1 kg fagylalt (pl. vanília, eper, csokoládé, sztracsatella, dió stb.),
1 dl habtejszín,
kb. 10 dkg méz vagy cukor ízlés szerint,
1 kiskanál fahéj,
2 evőkanál rum vagy narancslikőr,
1 db citrom leve,
1-2 csepp vaníliaeszencia (kihagyható),
díszítésként friss menta és/vagy citromfű (kihagyható)

A leveles tésztát kiolvasztjuk, vékonyra kinyújtjuk és kis méretű, kiolajozott tortaformába fektetve kosárkákat sütünk belőle.
Hagyjuk kihűlni. Közben a gyümölcsöket megtisztítjuk, kimagozzuk és feldaraboljuk. Ha cukrot használunk a sziruphoz, előtte karamellizáljuk. A mézhez vagy a karamellhez adjuk hozzá
a citromlevet, a rumot vagy narancslikőrt és a fahéjat. A szirupba forgassuk bele a gyümölcsöket, kb. 1 órát hagyjuk hűtőszekrényben összeérni az ízeket. A tejszínt verjük kemény habbá, kevés
vaníliaeszenciával is ízesíthetjük. A tésztakosárkákba tegyünk alulra gyümölcsöt, rá a fagyit és habrózsákat. Díszíthetjük friss menta vagy citromfű levelekkel.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Pályázat Építészeti Örökségvédelmi Támogatásra

A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". Budapest Főváros Önkormányzata 2018-ban 76 millió Ft-os keretösszegben biztosít vissza nem térítendő támogatást, amely utófinanszírozással használható fel. Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb a megpályázott munka összköltségének 50 százaléka lehet, és pályázatonként nem haladhatja meg a 10.000.000 Ft-ot. A 2018. évi keret megpályázására még van néhány hét, a pályázatoknak 2019. január 31-én 14 óráig kell beérkezniük a Főpolgármesteri Hivatalba. A részleteket lásd itt!    

Új városrész születik: Déli Városkapu

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak. A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van. Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra. A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.) A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.  

Európa legjobb szabadidős épülete: Pannon Park Biodóm

A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A Paulinyi-Reith & Partners immár az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg a Pannon Park Biodóm saját tervezésű projektjével. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével, s az ennek részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljes körű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató. Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, amelynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A Biodóm építkezése jól halad, decembertől már látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye is, amely hatalmas tengeri medence a Pannon Park kiszolgálásához szükséges. Eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence, ahol a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni, ahová átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át. {igallery id=4799|cid=1003|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}