A nyár ajándékai

A nyár ajándékai

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Drága pénzért ugyan az év bármely időszakában hozzájuthatunk minden földi jóhoz, most nyáron mégis friss, ízes, zamatos alapanyagokat szerezhetünk be a főzéshez. A nyár a nyers ételek, saláták, desszertek fő szezonja is, hiszen a nyers zöldségekben, gyümölcsökben sokkal több a vitamin, a jótékony hatású enzim és az ásványi anyag.

 

 

Napraforgógombóc leves

 

2-3 evőkanál olaj,

 

2 édes vagy erős lecsópaprika,

 

1 kg sárgarépa,

 

1 karalábé,

 

1 kis cukkíni vagy tök,
1 közepes padlizsán,
1 evőkanál fűszerpaprika,
1 kiskanál bors,
5 dkg margarin,
20 dkg durum- vagy tönkölybúzaliszt (esetleg rétesliszt),
1 kiskanál sütőpor,
2 evőkanál durumbúzagríz,
4-5 evőkanál tisztított napraforgómag,


Az olajat megmelegítjük, majd a tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát és az őrölt borsot. Felöntjük vízzel, beletesszük a megtisztított, kockára vágott zöldségeket és sóval ízesítjük. Mérsékelt lángon kb. 20 percig főzzük.
A lisztet és a grízt összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a margarint, a napraforgót és annyi vizet (kb.1-1,5 dl), hogy közepesen kemény, jól formázható tésztát kapjunk. Ha csak simalisztünk lenne otthon, akkor adjunk hozzá 1 tojást is, így biztosan nem fő szét a gombóc. Letakarva egy órát pihentetjük, majd 15-20 kis gombócot formálunk és a forró levesbe tesszük, lefedve még 15 percig főzzük, amíg felúsznak a gombócok.

Gazpacho
(Frissítő paradicsomleves)
1 fej lilahagyma,
1 kg paradicsom,
1 db kígyóuborka,
1 db paprika,
1-2 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál cukor vagy méz,
4-5 evőkanál olívaolaj,
3-4 evőkanál borecet vagy citromlé, csipetnyi só és bors

A paradicsomok tetejét kereszt alakban bevagdossuk. Forró vízbe tesszük és egy percig főzzük. Ilyenkor a paradicsomhéj elválik a húsától és a bevágásoknál szétreped. Kiemeljük a vízből, meghámozzuk, a zöld csumáját kivágjuk. Turmixgépben összedaráljuk a cukorral, a fokhagymával, az olívaolajjal, a borecettel és csipetnyi sóval, borssal. Ha nagyon sűrű lenne, higíthatjuk
1-2 dl vízzel.
A paprikát, az uborkát és a lilahagymát megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. Mély tálba tesszük és ráöntjük a paradicsomlét. Hűtőszekrényben kihűtjük. Fokhagymás pirított zsemlekockákkal, hidegen tálaljuk.


Pityókás csirke zöldségkörettel
1 kg filézett csirkemell vagy comb,
1 db padlizsán,
2 db pritaminpaprika,
1-2 db lecsópaprika,
2-3 gerezd fokhagyma,
30 dkg gomba,
4 db cukkini vagy bébitök,
1 citrom leve,
2 kiskanál reszelt citromhéj,
1 dl konyak,
só,
bors,
1 evőkanál vágott zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom, oregano,
izsóp, rozmaring - ízlés szerint),
3-4 evőkanál olaj
A citromlevet és -héjat összekeverjük a konyakkal, és a sózott húsfilét beáztatjuk. Legalább egy órát állni hagyjuk a hűtőben. Közben a padlizsánt és a paprikákat megmossuk, megszurkáljuk és sütőben megsütjük. Amikor már puha a belsejük, lehúzzuk a héjukat. A padlizsánt kevés páclével és sóval, borssal, fokhagymával összeturmixoljuk. A paprikát csíkokra vágjuk. Közben a csirkét kevés olajon, a maradék páclevével, a gombával és a cukkinivel együtt megsütjük. Kb. 15-20 perc alatt kész, közben időnként forgassuk meg. Tálaláskor tegyük rá a padlizsánkrémet és a paprikacsíkokat, köretként pedig a gombát és a cukkinit.

Zöldségkrémmel töltött sonka
12 szelet sonka,
20-25 dkg tök vagy patisszon,
10 dkg margarin,
2 evőkanál búzaliszt,
1 dl tejszín,
1 kiskanál zsálya vagy kakukkfű (ízlés szerint bazsalikom vagy provance-i fűszerkeverék),
csipetnyi só, bors
Egy evőkanál margarinon megpirítjuk a tisztított, reszelt tököt, lisztszórással sűrítjük és tejszínnel öntjük fel. Addig főzzük, míg elválik az edény falától. Kihűtjük, majd a maradék margarinnal és a sóval, borssal, fűszerekkel habosra keverjük. A krémet a sonkába töltjük és feltekerjük.

Dinnyés-ribizlis kacsamellsaláta
1 db kacsamell (lehet csirkemell vagy marhanyelv is),
1 db narancs,
1 kiskanál gyömbér,
1 kiskanál fahéj,
1 kiskanál őrölt bors,
1 dl olaj,
10-15 dkg ribizli,
1 db sárgadinnye,
10 dkg rukkola vagy fejessaláta,
1 csokor petrezselyem,
1 citrom leve,
1 db kicsi savanyú alma,
1 kiskanál méz vagy cukor,
4-5 evőkanál olívaolaj

A kacsamellet megtisztítjuk, bedörzsöljük a fűszerekkel és a narancs levével. Hűtőben 1-2 órát állni hagyjuk, majd az olajon, fedő nélkül, mindkét oldalán megpirítjuk. Félretesszük és hagyjuk kihűlni.
A zöldségeket megtisztítjuk. A salátát felaprítjuk, a petrezselymet finomra vágjuk, a ribizlit leszemezzük, az almát meghámozzuk, csumáját kivágjuk, a dinnye harmadrészét felaprítjuk, a többit félretesszük a salátaléhez. Turmixgépben készítjük a salátaöntetet, ami citromlé, méz, dinnye, alma, olívaolaj, kevés gyömbér és petrezselyemzöld keveréke.
A hideg sült kacsamellet vékony szeletekre vágjuk, a salátával, dinnyével, ribiszkével együtt tálra halmozzuk és meglocsoljuk az öntettel. Tálalásig hűtőben hagyjuk. Önálló fogásként vagy elegáns előételként tálalhatjuk.

Zöldséges hallal töltött paradicsom
10 db közepes paradicsom,
10 dkg fejtett borsó,
10 dkg csemegekukorica,
1 szál sárgarépa,
2-3 szál újhagyma,
20-25 dkg halkonzerv: olajos tonhal vagy hagymás hering, ízlés szerint,
2-3 gerezd fokhagyma,
1 dl majonéz,
1 dl tejföl vagy főzőtejszín,
csipetnyi bors és csípős paprika,
1 kiskanál cukor vagy méz,
1 evőkanál citrom, vagy ecetes hering pácleve

A paradicsomot megmossuk és a hegyesebb részét levágjuk, a közepét kivájjuk. A friss, fejtett borsót a kukoricával és a kockára vágott sárgarépával, kevés sóval ízesített vízben megfőzzük. Közben elkészítjük a majonézmártást: kész majonézalapot tejföllel vagy tejszínnel, cukor, citromlé, csipetnyi bors és csípős (vagy édes) paprika keverékével nagyon alaposan összedolgozunk.
A kivájt paradicsombelet és a kalapokat az újhagymával együtt apróra vágjuk és a majonézmártással együtt a főtt zöldségekhez keverjük. A halat kis darabokra vágjuk, és szintén a zöldségekhez adjuk. Beletöltjük a paradicsomokba és tálalás előtt kb. egy órát hűtőben állni hagyjuk.

Feketeerdei meggytorta
100 g étcsokoládé,
20 dkg sütőmargarin,
20 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
4 db tojás,
8 dkg búza finomliszt,
6 dkg őrölt mandula,
5 dkg zsemlemorzsa,
1 csomag sütőpor,
4-5 evőkanál meggylikőr,
1 csomag zselatin,
1 kg meggy,
5 dl tejszín,
2-3 evőkanál citromlé,
1-2 csepp vaníliaeszencia (kihagyható)

A csokoládéból kevés csokiforgácsot félreteszünk díszíteni, a többit vízgőz felett felolvasztjuk. A margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal.. Hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport, az őrölt mandulát, az olvasztott csokoládét és a zsemlemorzsát. Közben folyamatosan keverjük a masszát. Legvégül belekeverjük a csipetnyi sóval kemény habbá vert tojásfehérjéket, vigyázzunk, hogy ne nagyon törjük össze. Kikent, kilisztezett tortaformába öntjük, előmelegített sütőben 180-200 °C-on kb. 45 perc alatt készre sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, legalább 3 órát pihentetjük.
Elkészítjük a krémet: a meggyet megmossuk, kimagozzuk és citromlével, 1-2 kanál cukorral és a likőrrel együtt kb. 1 dl vízben megpároljuk. A meggyet hagyhatjuk nyersen is, ha frissen fogyasztjuk a tortát. A tejszínt verjük kevés cukorral kemény habbá, keverjük hozzá a felfőzött, de nem forró zselatint, a lecsepegtett meggyet és a vaníliaeszenciát.
A tortát vágjuk lapokra, öntözzük meg a meggy levével, kenjük meg a krémmel, díszítsük meg a tetejét, tegyük hűtőbe és hagyjuk min. 2 órát érni az ízeket.

Fagyikehely gyümölcsökkel
1 doboz mirelit leveles tészta,
2 kg vegyes gyümölcs (pl. sárgadinnye, görögdinnye, nektarin, meggy, cseresznye, eper, málna, kivi, ribizli, stb.),
1 kg fagylalt (pl. vanília, eper, csokoládé, sztracsatella, dió stb.),
1 dl habtejszín,
kb. 10 dkg méz vagy cukor ízlés szerint,
1 kiskanál fahéj,
2 evőkanál rum vagy narancslikőr,
1 db citrom leve,
1-2 csepp vaníliaeszencia (kihagyható),
díszítésként friss menta és/vagy citromfű (kihagyható)

A leveles tésztát kiolvasztjuk, vékonyra kinyújtjuk és kis méretű, kiolajozott tortaformába fektetve kosárkákat sütünk belőle.
Hagyjuk kihűlni. Közben a gyümölcsöket megtisztítjuk, kimagozzuk és feldaraboljuk. Ha cukrot használunk a sziruphoz, előtte karamellizáljuk. A mézhez vagy a karamellhez adjuk hozzá
a citromlevet, a rumot vagy narancslikőrt és a fahéjat. A szirupba forgassuk bele a gyümölcsöket, kb. 1 órát hagyjuk hűtőszekrényben összeérni az ízeket. A tejszínt verjük kemény habbá, kevés
vaníliaeszenciával is ízesíthetjük. A tésztakosárkákba tegyünk alulra gyümölcsöt, rá a fagyit és habrózsákat. Díszíthetjük friss menta vagy citromfű levelekkel.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}