Cseresznye és meggy, ha süteménybe megy

Cseresznye és meggy, ha süteménybe megy

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Hazánkban a cseresznye az egyik legrégebben termesztett gyümölcs. Vadon előforduló változatából nemesítették ki és Észak-Indiából származó rokonával, a meggyel együtt több ezer fajuk ismeretes. Nyersen fogyasztva mindkettő segíti a szívritmus stabilizálását, a köszvény megelőzését, a bőr feszessé tételét, tisztítja a vesét. Érdemes tehát most nagy mennyiségben fogyasztani, mert viszonylag rövid a szezonjuk, és nem kaphatók más évszakokban. Ezt a hónapot e két pompás gyümölcsnek szántuk, fogadják szeretettel receptösszeállításunkat. A sütéshez most még használhatunk friss cseresznyét vagy meggyet, de ha később is élvezni akarjuk süteményeinkben a tavasz és a kora nyár ízeit, a konzervekhez kell fordulnunk.

 

 

Meggyes-túrós rétes

 

 

Hozzávalók:

 

l 8 réteslap
l 10 dkg vágott mogyoró
l 1 kg magozott meggy
l 1 kg túró
l 1 kiskanál őrölt fahéj
l 15 dkg cukor
l 2 evőkanál vaj vagy sütőmargarin
l 1 citrom reszelt héja
l 2 tojássárgája
l 2 evőkanál darált édes keksz

Az egyik tojássárgát habosra keverjük a cukorral, a fahéjjal, a citromhéjjal és a túróval. A réteslapokat 4-4 darabra kettéválasztjuk, 2 rudat fogunk készíteni. A kiterített lapokat megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a darált kekszet, erre a túrókrémet, ebbe nyomkodjuk a magozott meggyeket. Óvatosan feltekerjük, sütőlemezre rakjuk, a tetejét megkenjük tojássárgával és megszórjuk apróra vágott mogyoróval. Előmelegített 180 oC-os sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
Tálalás előtt meghinthetjük porcukorral.

Cseresznyés piskóta
habcsókkal díszítve

Hozzávalók:
l 60-70 dkg cseresznye
l 3 tojás
l 25 dkg cukor
l 15 dkg liszt
l 1 csomag sütőpor
l 1 csomag vaníliás cukor
l 1-1 dl víz
l 3 tojás fehérje
l csipetnyi só

A cseresznyéket alaposan átmossuk és leszedjük a szárakról, de nem magozzuk ki. Az egész tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgákat kikeverjük 15 dkg cukorral, vaníliás cukorral és kevés vízzel, a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Óvatosan, laza mozdulatokkal összedolgozzuk a habot a tojássárgás masszával, miközben rászitáljuk a lisztet és a sütőport is. Kiolajozott, kilisztezett kerek tortaformába öntjük, majd beledobáljuk a cseresznyéket. Előmelegített 180-200 oC-os sütőbe tesszük, és kb. 30-40 perc alatt megsütjük. A sütési idő felénél kissé mérsékelhetjük a hőfokot, esetleg le is takarhatjuk sütőpapírral a tortát, nehogy megégjen a teteje. Közben felverjük a 3 tojásfehérjét 10 dkg cukorral, és mielőtt teljesen készre sülne a tortánk, kiemeljük a sütőből, habzsákból rányomjuk a csukrozott tojásfehérjét, és visszatesszük még 5 percre sülni. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol jól átsült-e, mielőtt kivesszük.
Holland cseresznyetorta

Hozzávalók:
l 1 kg mélyhűtött levelestészta
l 1 kg magozott cseresznye
l 7-8 dl tejszín
l 1 csomag tejszínhabfixáló por vagy zselatin
l 10 dkg kristálycukor
l 10 dkg porcukor
l 2 evőkanál piros színű lekvár
l 1 kiskanál őrölt fahéj
l 2 evőkanál cseresznyepálinka
l 5-6 dkg mandulaforgács díszítéshez

A levelestésztát felengedjük, majd 3 akkora lapot vágunk ki, amekkora a tortaformánk. Sütőlemezre tesszük az összeset, majd 200 0C-os előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni. Közben a cseresznyét kevés vízben a kristálycukor felével ízesítve puhára főzzük (kb. 5 perc). A tejszínt a cukor másik felével és a fahéjjal együtt kemény habbá verjük és fixáljuk. Két részre választjuk, az egyik felébe belekeverjük a cseresznyepálinkát és a kihűtött, lecsepegtetett cseresznyéket (néhány darabot hagyjunk ki díszítéshez).
Az egyik tortalapra cukormázat készítünk, oly módon, hogy a cseresznye főzővizéből még melegen veszünk 1-1 dl-t, és elkeverjük benne a 10 dkg porcukrot. Ezt ráöntjük a tortalapra és hagyjuk megszilárdulni a mázat. Tizenkét körcikkre vágjuk fel, mielőtt a torta tetejére tesszük.
Az egyik kész, már hihűlt tortalapot vékonyan bekenjük a lekvár felével, majd beletesszük a tortaformánk aljába, rátesszük a cseresznyés tejszínt, jön a következő vékonyan megkent tortalap, és a fehéren hagyott tejszínréteg. Legfelül a szeletekre vágott mázas lapok kerülnek, tejszín és cseresznye díszítéssel. Vegyük le a tortaforma szélét, szórjuk meg mandulaforgáccsal.
Hasonló módon készíthetünk meggytortát is.
Meggyes jégkrémszendvics

Hozzávalók:
l 60 g étcsokoládé
l 20 dkg liszt
l 1 kiskanál sütőpor
l 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
l 10 dkg cukor
l 1 tojás
l 1 csomag vaníliás cukor
l csipetnyi só
l 1000 ml vanília fagylalt
l 1 kg magozott meggy

A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a vajat, a cukrot és a tojást, alaposan összedolgozzuk, miközben belekeverjük a felolvasztott étcsokoládét. Egy fó-
liába csomagoljuk a tésztát, 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd kivesszük, vékonyra nyújtjuk, kisebb, egyforma lapokra vágjuk és sütőlemezre helyezzük. Előmelegített 180 oC-os sütőben 10-15 perc alatt elkészül. Hagyjuk kihűlni, majd megtöltjük fagyival és magozott meggyel. Fogyaszthatjuk frissen, vagy csomagolhatjuk egyesével fóliába, mélyhűtőben 1-2 hónapig is eláll.

Pár perces
cseresznyetorta kivivel

Hozzávalók:
l 1 kész gyümölcstortaalap, vagy kész piskótatorta-alap
l 1 kg cseresznye
l 3 nagyobb kivi
l 1 kanál gyümölcslekvár
l 1 csomag főzés nélküli vaníliapuding-por
l 3 dl tej
l 1 csomag cirtomos gyümölcskocsonyapor
l 2-3 evőkanál cukor
l 2 dl almalé

A cseresznyét leszárazzuk, megmossuk és hagyjuk megszáradni. Ki is magozhatjuk, de akkor elveszíti szép gömbölyű formáját. A kivit meghámozzuk és szeletekre vágjuk. A kész tortaalapot megkenjük a lekvárral, hogy ne szívja majd be a krémet. A pudingporból sűrű krémet készítünk, amit egy rétegben felkenünk a torta tetejére. Erre kerül a cseresznye és a kivi. Felforraljuk az almalevet, amit cukorral ízesítünk, és feloldjuk benne a gyümölcskocsonyaport. Színtelen vagy halványsárga színűt válasszunk, mert a piros gyümölcskocsonyaporok nem illenek ehhez a tortához. Vékony rétegben kenjük a gyümölcsökre, és hagyjuk megszilárdulni.
Cseresznyés túrótorta

Hozzávalók:
A tortaalaphoz:
l 10 dkg cukor
l 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
l 1 csomag vaníliás cukor
l 2 tojás
l 20 dkg liszt
l 1 csomag sütőpor
A túrós töltelékhez:
l 1 kg cseresznye
l 4 tojás
l 1 kg tehéntúró
l 1 csomag főzős vaníliapuding-por
l 15 dkg vaj vagy sütőmargarin
l 15 dkg cukor

Először a tortaalapot készítjük el: a vajat habosra keverjük a tojásokkal, és ehhez adjuk apránként a lisztet, a cukrot és a sütőport. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és előmelegített, kb. 180 oC-os sütőben 20 perc alatt megsütjük.
A túrós töltelékhez kimagozzuk a cseresznyét. A tojások sárgáit habosra keverjük a vajjal és a cukorral. A túrót áttörjük, simára keverjük, majd beleforgatjuk a pudingporral együtt a tojásos vajba. Legvégül a csipetnyi sóval kemény habbá vert tojásfehérjét és a magozott cseresznyét keverjük a masszához. A sütőből kivett tortaalapra öntjük az egészet, és további 20 perc alatt készre sütjük. Miután kész, lezárjuk a sütőt, de a tortát hagyjuk még bent, 10-15 percig, nehogy összeesen a hideg levegőtől.


Feketecseresznyés clafoutis

Hozzávalók:
l 1 kg feketecseresznye
l 2,5 dkg liszt
l 5 dkg cukor
l 1 evőkanál porcukor szóráshoz
l 4 tojás
l 3 dl tej
l 3 cl cseresznye- svagy mandulalikőr
l 1 evőkanál vaj

A cseresznyét megtisztítjuk, kimagozzuk. Egy tűzálló tálat vastagon kikenünk vajjal, majd beleszórjuk a magozott cseresznyét. A tojásokat habosra keverjük, majd rászitáljuk a lisztet és a cukrot, de közben folyamatosan keverjük. Legvégül hozzáadjuk a cseresznyelikőrt is. A habos masszát óvatosan a cseresznyére öntjük, és kb. 180 oC-os előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt legalább 15-20 percig hagyjuk állni, majd hintsük meg porcukorral.

Képek jegyzéke:
One Dish Meals The Easy Way, Readers Digest 1994. London
Angelika Ilies: Ich Koche für Mich, Falken Verlag 1996.
Főzés-Sütés tanfolyam, Publications International Ltd.. Canada
Sallie Morris & Lesley Mackl: The Spice Ingredient Cookbook, Lorenz Books 1997.
E. Pospisil-P.Schwandt-W.Richter: Cholesterinspiegel senken, Gräfe und Unzer Verlag 1994.
Annette Wolter: Kochen - Gemüse, Gräfe und Unzer Verlag 1990.
The Essential Vegetarian Cookbook, Murdoch Books Ltd.. 1996.
Isa Fuchs: Vegetarien Koche, Bassermannsche Verlag, Nidernhausen 1995.
Saftige Obstkuchen, Südwest Verlag, München 1999.
Kate Whiteman & Maggie Mayhew: The World Encyclopedia of Fruit, Lorenz Books 1998.
Annette Wolter: Kochen - Kuchen und Torten, Gräfe und Unzer Verlag 1990.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.