Cseresznye és meggy, ha süteménybe megy

Cseresznye és meggy, ha süteménybe megy

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Hazánkban a cseresznye az egyik legrégebben termesztett gyümölcs. Vadon előforduló változatából nemesítették ki és Észak-Indiából származó rokonával, a meggyel együtt több ezer fajuk ismeretes. Nyersen fogyasztva mindkettő segíti a szívritmus stabilizálását, a köszvény megelőzését, a bőr feszessé tételét, tisztítja a vesét. Érdemes tehát most nagy mennyiségben fogyasztani, mert viszonylag rövid a szezonjuk, és nem kaphatók más évszakokban. Ezt a hónapot e két pompás gyümölcsnek szántuk, fogadják szeretettel receptösszeállításunkat. A sütéshez most még használhatunk friss cseresznyét vagy meggyet, de ha később is élvezni akarjuk süteményeinkben a tavasz és a kora nyár ízeit, a konzervekhez kell fordulnunk.

 

 

Meggyes-túrós rétes

 

 

Hozzávalók:

 

l 8 réteslap
l 10 dkg vágott mogyoró
l 1 kg magozott meggy
l 1 kg túró
l 1 kiskanál őrölt fahéj
l 15 dkg cukor
l 2 evőkanál vaj vagy sütőmargarin
l 1 citrom reszelt héja
l 2 tojássárgája
l 2 evőkanál darált édes keksz

Az egyik tojássárgát habosra keverjük a cukorral, a fahéjjal, a citromhéjjal és a túróval. A réteslapokat 4-4 darabra kettéválasztjuk, 2 rudat fogunk készíteni. A kiterített lapokat megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a darált kekszet, erre a túrókrémet, ebbe nyomkodjuk a magozott meggyeket. Óvatosan feltekerjük, sütőlemezre rakjuk, a tetejét megkenjük tojássárgával és megszórjuk apróra vágott mogyoróval. Előmelegített 180 oC-os sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
Tálalás előtt meghinthetjük porcukorral.

Cseresznyés piskóta
habcsókkal díszítve

Hozzávalók:
l 60-70 dkg cseresznye
l 3 tojás
l 25 dkg cukor
l 15 dkg liszt
l 1 csomag sütőpor
l 1 csomag vaníliás cukor
l 1-1 dl víz
l 3 tojás fehérje
l csipetnyi só

A cseresznyéket alaposan átmossuk és leszedjük a szárakról, de nem magozzuk ki. Az egész tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgákat kikeverjük 15 dkg cukorral, vaníliás cukorral és kevés vízzel, a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Óvatosan, laza mozdulatokkal összedolgozzuk a habot a tojássárgás masszával, miközben rászitáljuk a lisztet és a sütőport is. Kiolajozott, kilisztezett kerek tortaformába öntjük, majd beledobáljuk a cseresznyéket. Előmelegített 180-200 oC-os sütőbe tesszük, és kb. 30-40 perc alatt megsütjük. A sütési idő felénél kissé mérsékelhetjük a hőfokot, esetleg le is takarhatjuk sütőpapírral a tortát, nehogy megégjen a teteje. Közben felverjük a 3 tojásfehérjét 10 dkg cukorral, és mielőtt teljesen készre sülne a tortánk, kiemeljük a sütőből, habzsákból rányomjuk a csukrozott tojásfehérjét, és visszatesszük még 5 percre sülni. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol jól átsült-e, mielőtt kivesszük.
Holland cseresznyetorta

Hozzávalók:
l 1 kg mélyhűtött levelestészta
l 1 kg magozott cseresznye
l 7-8 dl tejszín
l 1 csomag tejszínhabfixáló por vagy zselatin
l 10 dkg kristálycukor
l 10 dkg porcukor
l 2 evőkanál piros színű lekvár
l 1 kiskanál őrölt fahéj
l 2 evőkanál cseresznyepálinka
l 5-6 dkg mandulaforgács díszítéshez

A levelestésztát felengedjük, majd 3 akkora lapot vágunk ki, amekkora a tortaformánk. Sütőlemezre tesszük az összeset, majd 200 0C-os előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni. Közben a cseresznyét kevés vízben a kristálycukor felével ízesítve puhára főzzük (kb. 5 perc). A tejszínt a cukor másik felével és a fahéjjal együtt kemény habbá verjük és fixáljuk. Két részre választjuk, az egyik felébe belekeverjük a cseresznyepálinkát és a kihűtött, lecsepegtetett cseresznyéket (néhány darabot hagyjunk ki díszítéshez).
Az egyik tortalapra cukormázat készítünk, oly módon, hogy a cseresznye főzővizéből még melegen veszünk 1-1 dl-t, és elkeverjük benne a 10 dkg porcukrot. Ezt ráöntjük a tortalapra és hagyjuk megszilárdulni a mázat. Tizenkét körcikkre vágjuk fel, mielőtt a torta tetejére tesszük.
Az egyik kész, már hihűlt tortalapot vékonyan bekenjük a lekvár felével, majd beletesszük a tortaformánk aljába, rátesszük a cseresznyés tejszínt, jön a következő vékonyan megkent tortalap, és a fehéren hagyott tejszínréteg. Legfelül a szeletekre vágott mázas lapok kerülnek, tejszín és cseresznye díszítéssel. Vegyük le a tortaforma szélét, szórjuk meg mandulaforgáccsal.
Hasonló módon készíthetünk meggytortát is.
Meggyes jégkrémszendvics

Hozzávalók:
l 60 g étcsokoládé
l 20 dkg liszt
l 1 kiskanál sütőpor
l 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
l 10 dkg cukor
l 1 tojás
l 1 csomag vaníliás cukor
l csipetnyi só
l 1000 ml vanília fagylalt
l 1 kg magozott meggy

A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a vajat, a cukrot és a tojást, alaposan összedolgozzuk, miközben belekeverjük a felolvasztott étcsokoládét. Egy fó-
liába csomagoljuk a tésztát, 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd kivesszük, vékonyra nyújtjuk, kisebb, egyforma lapokra vágjuk és sütőlemezre helyezzük. Előmelegített 180 oC-os sütőben 10-15 perc alatt elkészül. Hagyjuk kihűlni, majd megtöltjük fagyival és magozott meggyel. Fogyaszthatjuk frissen, vagy csomagolhatjuk egyesével fóliába, mélyhűtőben 1-2 hónapig is eláll.

Pár perces
cseresznyetorta kivivel

Hozzávalók:
l 1 kész gyümölcstortaalap, vagy kész piskótatorta-alap
l 1 kg cseresznye
l 3 nagyobb kivi
l 1 kanál gyümölcslekvár
l 1 csomag főzés nélküli vaníliapuding-por
l 3 dl tej
l 1 csomag cirtomos gyümölcskocsonyapor
l 2-3 evőkanál cukor
l 2 dl almalé

A cseresznyét leszárazzuk, megmossuk és hagyjuk megszáradni. Ki is magozhatjuk, de akkor elveszíti szép gömbölyű formáját. A kivit meghámozzuk és szeletekre vágjuk. A kész tortaalapot megkenjük a lekvárral, hogy ne szívja majd be a krémet. A pudingporból sűrű krémet készítünk, amit egy rétegben felkenünk a torta tetejére. Erre kerül a cseresznye és a kivi. Felforraljuk az almalevet, amit cukorral ízesítünk, és feloldjuk benne a gyümölcskocsonyaport. Színtelen vagy halványsárga színűt válasszunk, mert a piros gyümölcskocsonyaporok nem illenek ehhez a tortához. Vékony rétegben kenjük a gyümölcsökre, és hagyjuk megszilárdulni.
Cseresznyés túrótorta

Hozzávalók:
A tortaalaphoz:
l 10 dkg cukor
l 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
l 1 csomag vaníliás cukor
l 2 tojás
l 20 dkg liszt
l 1 csomag sütőpor
A túrós töltelékhez:
l 1 kg cseresznye
l 4 tojás
l 1 kg tehéntúró
l 1 csomag főzős vaníliapuding-por
l 15 dkg vaj vagy sütőmargarin
l 15 dkg cukor

Először a tortaalapot készítjük el: a vajat habosra keverjük a tojásokkal, és ehhez adjuk apránként a lisztet, a cukrot és a sütőport. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és előmelegített, kb. 180 oC-os sütőben 20 perc alatt megsütjük.
A túrós töltelékhez kimagozzuk a cseresznyét. A tojások sárgáit habosra keverjük a vajjal és a cukorral. A túrót áttörjük, simára keverjük, majd beleforgatjuk a pudingporral együtt a tojásos vajba. Legvégül a csipetnyi sóval kemény habbá vert tojásfehérjét és a magozott cseresznyét keverjük a masszához. A sütőből kivett tortaalapra öntjük az egészet, és további 20 perc alatt készre sütjük. Miután kész, lezárjuk a sütőt, de a tortát hagyjuk még bent, 10-15 percig, nehogy összeesen a hideg levegőtől.


Feketecseresznyés clafoutis

Hozzávalók:
l 1 kg feketecseresznye
l 2,5 dkg liszt
l 5 dkg cukor
l 1 evőkanál porcukor szóráshoz
l 4 tojás
l 3 dl tej
l 3 cl cseresznye- svagy mandulalikőr
l 1 evőkanál vaj

A cseresznyét megtisztítjuk, kimagozzuk. Egy tűzálló tálat vastagon kikenünk vajjal, majd beleszórjuk a magozott cseresznyét. A tojásokat habosra keverjük, majd rászitáljuk a lisztet és a cukrot, de közben folyamatosan keverjük. Legvégül hozzáadjuk a cseresznyelikőrt is. A habos masszát óvatosan a cseresznyére öntjük, és kb. 180 oC-os előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt legalább 15-20 percig hagyjuk állni, majd hintsük meg porcukorral.

Képek jegyzéke:
One Dish Meals The Easy Way, Readers Digest 1994. London
Angelika Ilies: Ich Koche für Mich, Falken Verlag 1996.
Főzés-Sütés tanfolyam, Publications International Ltd.. Canada
Sallie Morris & Lesley Mackl: The Spice Ingredient Cookbook, Lorenz Books 1997.
E. Pospisil-P.Schwandt-W.Richter: Cholesterinspiegel senken, Gräfe und Unzer Verlag 1994.
Annette Wolter: Kochen - Gemüse, Gräfe und Unzer Verlag 1990.
The Essential Vegetarian Cookbook, Murdoch Books Ltd.. 1996.
Isa Fuchs: Vegetarien Koche, Bassermannsche Verlag, Nidernhausen 1995.
Saftige Obstkuchen, Südwest Verlag, München 1999.
Kate Whiteman & Maggie Mayhew: The World Encyclopedia of Fruit, Lorenz Books 1998.
Annette Wolter: Kochen - Kuchen und Torten, Gräfe und Unzer Verlag 1990.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Pályázat Építészeti Örökségvédelmi Támogatásra

A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". Budapest Főváros Önkormányzata 2018-ban 76 millió Ft-os keretösszegben biztosít vissza nem térítendő támogatást, amely utófinanszírozással használható fel. Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb a megpályázott munka összköltségének 50 százaléka lehet, és pályázatonként nem haladhatja meg a 10.000.000 Ft-ot. A 2018. évi keret megpályázására még van néhány hét, a pályázatoknak 2019. január 31-én 14 óráig kell beérkezniük a Főpolgármesteri Hivatalba. A részleteket lásd itt!    

Új városrész születik: Déli Városkapu

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak. A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van. Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra. A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.) A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.  

Európa legjobb szabadidős épülete: Pannon Park Biodóm

A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A Paulinyi-Reith & Partners immár az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg a Pannon Park Biodóm saját tervezésű projektjével. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével, s az ennek részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljes körű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató. Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, amelynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A Biodóm építkezése jól halad, decembertől már látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye is, amely hatalmas tengeri medence a Pannon Park kiszolgálásához szükséges. Eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence, ahol a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni, ahová átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át. {igallery id=4799|cid=1003|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}