Cseresznye és meggy, ha süteménybe megy

Cseresznye és meggy, ha süteménybe megy

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Hazánkban a cseresznye az egyik legrégebben termesztett gyümölcs. Vadon előforduló változatából nemesítették ki és Észak-Indiából származó rokonával, a meggyel együtt több ezer fajuk ismeretes. Nyersen fogyasztva mindkettő segíti a szívritmus stabilizálását, a köszvény megelőzését, a bőr feszessé tételét, tisztítja a vesét. Érdemes tehát most nagy mennyiségben fogyasztani, mert viszonylag rövid a szezonjuk, és nem kaphatók más évszakokban. Ezt a hónapot e két pompás gyümölcsnek szántuk, fogadják szeretettel receptösszeállításunkat. A sütéshez most még használhatunk friss cseresznyét vagy meggyet, de ha később is élvezni akarjuk süteményeinkben a tavasz és a kora nyár ízeit, a konzervekhez kell fordulnunk.

 

 

Meggyes-túrós rétes

 

 

Hozzávalók:

 

l 8 réteslap
l 10 dkg vágott mogyoró
l 1 kg magozott meggy
l 1 kg túró
l 1 kiskanál őrölt fahéj
l 15 dkg cukor
l 2 evőkanál vaj vagy sütőmargarin
l 1 citrom reszelt héja
l 2 tojássárgája
l 2 evőkanál darált édes keksz

Az egyik tojássárgát habosra keverjük a cukorral, a fahéjjal, a citromhéjjal és a túróval. A réteslapokat 4-4 darabra kettéválasztjuk, 2 rudat fogunk készíteni. A kiterített lapokat megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a darált kekszet, erre a túrókrémet, ebbe nyomkodjuk a magozott meggyeket. Óvatosan feltekerjük, sütőlemezre rakjuk, a tetejét megkenjük tojássárgával és megszórjuk apróra vágott mogyoróval. Előmelegített 180 oC-os sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
Tálalás előtt meghinthetjük porcukorral.

Cseresznyés piskóta
habcsókkal díszítve

Hozzávalók:
l 60-70 dkg cseresznye
l 3 tojás
l 25 dkg cukor
l 15 dkg liszt
l 1 csomag sütőpor
l 1 csomag vaníliás cukor
l 1-1 dl víz
l 3 tojás fehérje
l csipetnyi só

A cseresznyéket alaposan átmossuk és leszedjük a szárakról, de nem magozzuk ki. Az egész tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgákat kikeverjük 15 dkg cukorral, vaníliás cukorral és kevés vízzel, a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Óvatosan, laza mozdulatokkal összedolgozzuk a habot a tojássárgás masszával, miközben rászitáljuk a lisztet és a sütőport is. Kiolajozott, kilisztezett kerek tortaformába öntjük, majd beledobáljuk a cseresznyéket. Előmelegített 180-200 oC-os sütőbe tesszük, és kb. 30-40 perc alatt megsütjük. A sütési idő felénél kissé mérsékelhetjük a hőfokot, esetleg le is takarhatjuk sütőpapírral a tortát, nehogy megégjen a teteje. Közben felverjük a 3 tojásfehérjét 10 dkg cukorral, és mielőtt teljesen készre sülne a tortánk, kiemeljük a sütőből, habzsákból rányomjuk a csukrozott tojásfehérjét, és visszatesszük még 5 percre sülni. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol jól átsült-e, mielőtt kivesszük.
Holland cseresznyetorta

Hozzávalók:
l 1 kg mélyhűtött levelestészta
l 1 kg magozott cseresznye
l 7-8 dl tejszín
l 1 csomag tejszínhabfixáló por vagy zselatin
l 10 dkg kristálycukor
l 10 dkg porcukor
l 2 evőkanál piros színű lekvár
l 1 kiskanál őrölt fahéj
l 2 evőkanál cseresznyepálinka
l 5-6 dkg mandulaforgács díszítéshez

A levelestésztát felengedjük, majd 3 akkora lapot vágunk ki, amekkora a tortaformánk. Sütőlemezre tesszük az összeset, majd 200 0C-os előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni. Közben a cseresznyét kevés vízben a kristálycukor felével ízesítve puhára főzzük (kb. 5 perc). A tejszínt a cukor másik felével és a fahéjjal együtt kemény habbá verjük és fixáljuk. Két részre választjuk, az egyik felébe belekeverjük a cseresznyepálinkát és a kihűtött, lecsepegtetett cseresznyéket (néhány darabot hagyjunk ki díszítéshez).
Az egyik tortalapra cukormázat készítünk, oly módon, hogy a cseresznye főzővizéből még melegen veszünk 1-1 dl-t, és elkeverjük benne a 10 dkg porcukrot. Ezt ráöntjük a tortalapra és hagyjuk megszilárdulni a mázat. Tizenkét körcikkre vágjuk fel, mielőtt a torta tetejére tesszük.
Az egyik kész, már hihűlt tortalapot vékonyan bekenjük a lekvár felével, majd beletesszük a tortaformánk aljába, rátesszük a cseresznyés tejszínt, jön a következő vékonyan megkent tortalap, és a fehéren hagyott tejszínréteg. Legfelül a szeletekre vágott mázas lapok kerülnek, tejszín és cseresznye díszítéssel. Vegyük le a tortaforma szélét, szórjuk meg mandulaforgáccsal.
Hasonló módon készíthetünk meggytortát is.
Meggyes jégkrémszendvics

Hozzávalók:
l 60 g étcsokoládé
l 20 dkg liszt
l 1 kiskanál sütőpor
l 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
l 10 dkg cukor
l 1 tojás
l 1 csomag vaníliás cukor
l csipetnyi só
l 1000 ml vanília fagylalt
l 1 kg magozott meggy

A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a vajat, a cukrot és a tojást, alaposan összedolgozzuk, miközben belekeverjük a felolvasztott étcsokoládét. Egy fó-
liába csomagoljuk a tésztát, 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd kivesszük, vékonyra nyújtjuk, kisebb, egyforma lapokra vágjuk és sütőlemezre helyezzük. Előmelegített 180 oC-os sütőben 10-15 perc alatt elkészül. Hagyjuk kihűlni, majd megtöltjük fagyival és magozott meggyel. Fogyaszthatjuk frissen, vagy csomagolhatjuk egyesével fóliába, mélyhűtőben 1-2 hónapig is eláll.

Pár perces
cseresznyetorta kivivel

Hozzávalók:
l 1 kész gyümölcstortaalap, vagy kész piskótatorta-alap
l 1 kg cseresznye
l 3 nagyobb kivi
l 1 kanál gyümölcslekvár
l 1 csomag főzés nélküli vaníliapuding-por
l 3 dl tej
l 1 csomag cirtomos gyümölcskocsonyapor
l 2-3 evőkanál cukor
l 2 dl almalé

A cseresznyét leszárazzuk, megmossuk és hagyjuk megszáradni. Ki is magozhatjuk, de akkor elveszíti szép gömbölyű formáját. A kivit meghámozzuk és szeletekre vágjuk. A kész tortaalapot megkenjük a lekvárral, hogy ne szívja majd be a krémet. A pudingporból sűrű krémet készítünk, amit egy rétegben felkenünk a torta tetejére. Erre kerül a cseresznye és a kivi. Felforraljuk az almalevet, amit cukorral ízesítünk, és feloldjuk benne a gyümölcskocsonyaport. Színtelen vagy halványsárga színűt válasszunk, mert a piros gyümölcskocsonyaporok nem illenek ehhez a tortához. Vékony rétegben kenjük a gyümölcsökre, és hagyjuk megszilárdulni.
Cseresznyés túrótorta

Hozzávalók:
A tortaalaphoz:
l 10 dkg cukor
l 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
l 1 csomag vaníliás cukor
l 2 tojás
l 20 dkg liszt
l 1 csomag sütőpor
A túrós töltelékhez:
l 1 kg cseresznye
l 4 tojás
l 1 kg tehéntúró
l 1 csomag főzős vaníliapuding-por
l 15 dkg vaj vagy sütőmargarin
l 15 dkg cukor

Először a tortaalapot készítjük el: a vajat habosra keverjük a tojásokkal, és ehhez adjuk apránként a lisztet, a cukrot és a sütőport. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és előmelegített, kb. 180 oC-os sütőben 20 perc alatt megsütjük.
A túrós töltelékhez kimagozzuk a cseresznyét. A tojások sárgáit habosra keverjük a vajjal és a cukorral. A túrót áttörjük, simára keverjük, majd beleforgatjuk a pudingporral együtt a tojásos vajba. Legvégül a csipetnyi sóval kemény habbá vert tojásfehérjét és a magozott cseresznyét keverjük a masszához. A sütőből kivett tortaalapra öntjük az egészet, és további 20 perc alatt készre sütjük. Miután kész, lezárjuk a sütőt, de a tortát hagyjuk még bent, 10-15 percig, nehogy összeesen a hideg levegőtől.


Feketecseresznyés clafoutis

Hozzávalók:
l 1 kg feketecseresznye
l 2,5 dkg liszt
l 5 dkg cukor
l 1 evőkanál porcukor szóráshoz
l 4 tojás
l 3 dl tej
l 3 cl cseresznye- svagy mandulalikőr
l 1 evőkanál vaj

A cseresznyét megtisztítjuk, kimagozzuk. Egy tűzálló tálat vastagon kikenünk vajjal, majd beleszórjuk a magozott cseresznyét. A tojásokat habosra keverjük, majd rászitáljuk a lisztet és a cukrot, de közben folyamatosan keverjük. Legvégül hozzáadjuk a cseresznyelikőrt is. A habos masszát óvatosan a cseresznyére öntjük, és kb. 180 oC-os előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt legalább 15-20 percig hagyjuk állni, majd hintsük meg porcukorral.

Képek jegyzéke:
One Dish Meals The Easy Way, Readers Digest 1994. London
Angelika Ilies: Ich Koche für Mich, Falken Verlag 1996.
Főzés-Sütés tanfolyam, Publications International Ltd.. Canada
Sallie Morris & Lesley Mackl: The Spice Ingredient Cookbook, Lorenz Books 1997.
E. Pospisil-P.Schwandt-W.Richter: Cholesterinspiegel senken, Gräfe und Unzer Verlag 1994.
Annette Wolter: Kochen - Gemüse, Gräfe und Unzer Verlag 1990.
The Essential Vegetarian Cookbook, Murdoch Books Ltd.. 1996.
Isa Fuchs: Vegetarien Koche, Bassermannsche Verlag, Nidernhausen 1995.
Saftige Obstkuchen, Südwest Verlag, München 1999.
Kate Whiteman & Maggie Mayhew: The World Encyclopedia of Fruit, Lorenz Books 1998.
Annette Wolter: Kochen - Kuchen und Torten, Gräfe und Unzer Verlag 1990.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}