Húsvét - a szabadság ünnepe

Húsvét - a szabadság ünnepe

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A húsvét vallási jellegéről bizony sokan már megfeledkezünk, pedig e pogány ünnepi szokásokkal kevert rituálésor - a szomorúság és az öröm együttes megjelenítése - az év talán legfigyelemreméltóbb része. Vége a böjtidőnek, kizöldülnek a fák, nyílnak a virágok, visszatérnek a vándormadarak. Ahogy azonban a természet változásai sincsenek már oly nagy hatással életünkre, úgy a húsvéti ünnep varázsa is sajnos halványulóban. A locsoló fiúk már nem csak piros tojást és csokit kérnek, a háziasszonyok nagy része is csak a trakta köré csoportosítja erőit. Pedig meg kellene állni néhány percre, és elgondolkodni, miért, kiért és főleg miről is szól ez az ünnep.

 

 

Köztudomású, hogy a színek, illatok, ízek befolyásolják hangulatunkat, erős kölcsönhatásban vannak érzéseinkkel, tudatállapotunkkal. Alábbi receptösszeállításunk e gondolat jegyében született, hogy a tavasz ízeivel, illataival elővarázsoljuk a húsvétváró hangulatot.

 

 

Állati keménytojás?trükkök

 

 

Főleg a gyerekeket, de a kedélyes felnőtteket is elkápráztathatjuk ezekkel az ehető húsvéti díszekkel. Alapjuk a jól megfőzött kemény tojás, amit hagymakarikára állítunk, így nem dől el a tányéron.

 


Az elsőhöz csak pár szál petrezselyemre, egy vastag karika uborkára és egy virágocskára van szükség.

A következőnél a tojás - kalapkoronája" hagymakarikákból áll, amelyek egyik felét pirospaprikába vagy curryporba mártjuk. Íves felével fordítva húzzuk a tojásra, ezzel érjük el, hogy szépen felfelé álljon.





A harmadik variációban
finom sajtszeletekkel,
fűszerekkel rétegezett, és a
tetején petrezselyemdísszel
ékesített a kemény tojás.



A százlábúhoz szükséges 1 paradicsom, 1 felszeletelt kemény tojás, 2 kapribogyó vagy szegfűszeg, 2 szál snidling, 15?20 szál petrezselyem.
A paradicsom alját vágjuk le, hogy a százlábú feje stabilan álljon a tányéron. A leeső részből vágjuk ki a farokrészt, pár bemetszéssel. A kapribogyószemeket 1?1 kis csepp mézzel vagy sűrű majonézzel ragasszuk fel. Ha szegfűszeget használunk a szemekhez, csak szúrjuk bele a paradicsomba. A kemény tojásokat vágógéppel szeleteljük fel, majd a karikákat fektessük végig a tálon. A petrezselyemből minden szelet tojás mellé kirakjuk a lábakat. Szépen rakjuk végig kétoldalt. A snidlingből csináljuk meg a csápokat, de csak akkor rakjuk fel, ha már kész az egész rovarka, mert ez a legkényesebb része.
A baromfiudvar kicsit időigényesebb feladat, de a végeredmény nagyon aranyos. Három kemény tojás, fél narancs vagy grépfrút, 1?2 szál sárgarépa, 1 db zöldpaprika, 1?2 paradicsom, vagy piros kaliforniai paprika, kis darab uborka vagy cukkini, 6 szem szegfűszeg, néhány szál petrezselyem.
A képen jól láthatjuk, hogyan áll össze a csibe, a kakas és a kotlós. Éles kicsi késsel könnyen formázhatjuk a zöldséget a díszítőelemekhez.
Kukoricaleves zöldborsóval

Hozzávalók:
l 1 kg zsenge hüvelyes zöldborsó
vagy 30 dkg mélyhűtött
l 1 db kukoricakonzerv
vagy 40 dkg mélyhűtött
l 1 dl főzőtejszín vagy tejföl
l 1 evőkanál kukoricaliszt
(búzaliszttel helyettesíthető)
l 1 evőkanál finomra vágott
zöldpetrezselyem
l csipetnyi só
l cukor
l bors
l fűszerpaprika

A zöldborsót kb. 1 liternyi vízben puhára főzzük. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával és kevés cukorral, de ügyeljünk rá, hogy a kukoricakonzerv mindig cukorral van ízesítve. Közben a kukoricát turmixoljuk össze, majd azt is öntsük a zöldborsóhoz. Együtt kb. 20 perc alatt készre fő. Készítsünk habarást a tejfölből és a lisztből, majd folyamatos kevergetés közben csurgassuk a levesbe, és forraljuk át. Végül szórjuk meg vágott petrezselyemzölddel.
A levest készíthetjük petrezselymes rántással is, amelybe utólag keverjük bele a tejszínt. Ennek a megoldásnak két hátránya van, az egyik, hogy szükségtelenül nagyobb lesz a zsírtartalma, a másik, hogy a petrezselyem fontos vitaminjai és ásványi anyagai lebomlanak, amikor a forró zsiradékban pirítjuk, de kétségtelenül más az íze.

Sonka és spárga
tojásos zöldfűszer mártással


Hozzávalók:
l 1 kg főtt füstölt sonka
l 1 csomag spárga (fehér vagy zöld)
l 1 db tojás
l 2 dl olaj
l 5?6 nagy evőkanál Globus majonéz
l 1?2 kiskanál cukor
l 1?2 kiskanál Globus mustár
l 1?2 evőkanál citromlé
l 3?4 evőkanál tejszín vagy tejföl
l só
l bors
l 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld
l 1 evőkanál snidling
l 1 kiskanál kapor
l 1 evőkanál kis kockára vágott ecetes uborka
l 1?2 levélke tárkony (kihagyható)

A spárgát megtisztítjuk, és kevés sós vízben, egészben megpároljuk. Míg a tojást keményre főzzük, elkészítjük a mártást. A Globus majonézbe keverjük bele az ízesítőket, a cukrot, a mustárt, a citromlét, a tejszínt, a sót, a borsot és az összes zöldfűszert. (A majonézalapot készíthetjük két tojás sárgájából is, 2 dl olajat cseppenként hozzákeverve. Amikor kemény masszává összeállt, belekeverjük az ízesítőket.) A kihűlt keménytojást tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra, és adjuk a zöldfűszer-mártáshoz.
Tálaláskor a lecsepegtetett spárgák mellé füstölt sonkaszeleteket teszünk, és a mártással tálaljuk.

Sült mustáros nyúl

Hozzávalók:
l 1 kg nyúlhús vagy csirkecombfilé (a nyúl íze nagyon emlékeztet a csirkéére, de aki ódzkodik a nyúltól, vegyen szárnyast),
l 2 evőkanál GLOBUS mustár
l 2 evőkanál egészmustármagos mustár
l 1 szál sárgarépa
l 1 fej vöröshagyma
l 3?4 szál tárkony (kapható tartósított formában is)
l 1 dl száraz fehérbor
l 1 dl főzőtejszín vagy tejföl
l só
l bors.

A nyulat megtisztítjuk és bekenjük a mustárokkal. A hagymát és a répát megtisztítjuk, feldaraboljuk és 2 dl vízzel együtt egy tepsibe tesszük. Ráfektetjük a nyúlhússzeleteket, és gyakran locsolgatva forgatva közepes hőmérsékletű sütőben 30 percig pároljuk. Majd egy lábasba öntjük a levét, amihez hozzákeverjük a főzőtejszínt, a tárkonyt, a bort, és ízesítjük sóval, borssal. Alaposan összeforraljuk, legalább 5?10 perc, hogy a felesleges víz kipárologhasson. Ezután beletesszük a nyúlhúst, ha akarjuk, a répákat is, és együtt legalább 1 órát pihentetjük tálalás előtt.
Tavaszi halsaláta

Hozzávalók:
l 1 fejes saláta
l 2?3 paradicsom
l 1 kis fej vöröshagyma (vagy póré)
l 10?15 olívabogyó (ízlés szerint fekete vagy zöld)
l 25 dkg szálkamentes főtt
hal vagy halkonzerv
l 2 kemény tojás

Öntethez:
l 3?4 evőkanál salátaolaj
l 2 evőkanál borecet (helyette citromlevet is használhatunk)
l 1 kanál méz
l 1 evőkanál vágott zöld
(pl. petrezselyem, bazsalikom, zellerzöld, kakukkfű stb.)
l csipetnyi só
l bors

A salátát alaposan megmossuk, megszárítjuk és összetépkedjük. A paradicsomot és a tojásokat szintén megtisztítjuk és cikkekre vágjuk, a hagymát pedig karikákra.
A halat 2?3 cm?es kockákra daraboljuk, és az összes hozzávalót egy tálra halmozzuk. Elkészítjük a salátaöntetet oly módon, hogy az összes hozzávalót alaposan elkeverjük, majd a salátára öntjük. Tálalás előtt legalább 1 órát hagyjuk állni hideg helyen, hogy az ízek összeérhessenek.

Örömteli húsvéti ünnepeket és szép tavaszt kívánunk!

Halzer Györgyi

Tojás süti

Hozzávalók:
l 6 tojás
l 10 dkg búzaliszt
l 1 kocka élesztő
l 10 dkg cukor
l 1 csomag vaníliás cukor
l 1 dl tej
l 10 dkg sütőmargarin
l 2 dkg búzacsíra
vagy kukoricapehely (helyettesíthető búzaliszttel)
l 3 evőkanál narancslikőr vagy rum
l 1 evőkanál mazsola
l 1?2 kg só (csak a tepsibe!)

A tojások tetejét csapjuk le, a fehérjét és a sárgáját tegyük egy tálba. Csak 2 tojást fogunk felhasználni, a maradékból lehet rántotta, vagy felhasználhatjuk más ételek készítéséhez.
Az élesztőt futtassuk fel langyos cukros tejben. A cukor másik felével és a vaníliás cukorral keverjük habosra a tojásokat, adjuk hozzá a margarint, a narancslikőrt, végül az élesztőt, a lisztet, a mazsolát és a zabpelyhet. Keverjük egyenletesen simára. Pihentessük 10?15 percig langyos helyen a masszát.
Az alaposan átmosott és megszárított tojáshéjak belsejét kenjük ki olajjal vagy olvasztott margarinnal. Egy tepsit töltsünk meg sóval, ebbe állítsuk a tojásokat, nehogy feldőljenek. A kiolajozott tojásokat kb. a feléig töltjük meg a tésztával, hogy legyen helye megkelni és ne folyjon ki. Ha maradna a masszából, tegyük kisméretű, kiolajozott süteményes formába, és együtt süssük ki a tojás sütikkel.
A sütési idő előmelegített 170?180 oC?os sütőben 20?25 perc.

Alkoholmentes koktélok - locsolóknak, gyerekeknek

Gyümölcslékoktél

Hozzávalók:
l 40 dkg barackkonzerv a levével
l 3 dl narancslé
l 2 evőkanál citromlé
l csipetnyi vaníliás cukor és gyömbérpor

Az összes hozzávalót összeturmixoljuk, hűtve kínáljuk.
Mentakoktél

Hozzávalók:
l 2?3 evőkanál menta szörp
l 4 dl almalé
l 2 evőkanál méz (kihagyható)
l 1?2 szelet citrom

Az alapanyagokat összekeverjük, és sok jégkockával öntjük
poharakba.
Banán flip

Hozzávalók:
l 1 db érett banán
l 1 dl tejszín
l 3 dl ásványvíz
l 2 evőkanál méz
l 1?2 evőkanál narancslé
l 1 kiskanálnyi reszelt narancshéj (kihagyható)
l csipetnyi fahéj

Az összes alapanyagot összeturmixoljuk, hidegen kínáljuk.
Málnakoktél

Hozzávalók:
l 5 evőkanál málnaszörp
l 10 dkg málna
l 1 narancs leve
l 1 citrom leve
l 6 dl ásványvíz fagyasztva

A 6 dl vízből jégkockákat fagyasztunk, majd turmixgépbe tesszük, ráöntjük az eperszörpöt, a narancslevet és a citromlevet, és az egészet jégkásává aprítjuk. Közben a málnát megmossuk, fogpiszkálókra vagy koktélnyársakra húzzuk. A jégkását poharakba töltjük, tetejére rakjuk a málna nyársakat.
Hasonló módon készíthetünk eperkoktélt, ribizlikoktélt, szederkoktélt stb.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}