Húsvét - a szabadság ünnepe

Húsvét - a szabadság ünnepe

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A húsvét vallási jellegéről bizony sokan már megfeledkezünk, pedig e pogány ünnepi szokásokkal kevert rituálésor - a szomorúság és az öröm együttes megjelenítése - az év talán legfigyelemreméltóbb része. Vége a böjtidőnek, kizöldülnek a fák, nyílnak a virágok, visszatérnek a vándormadarak. Ahogy azonban a természet változásai sincsenek már oly nagy hatással életünkre, úgy a húsvéti ünnep varázsa is sajnos halványulóban. A locsoló fiúk már nem csak piros tojást és csokit kérnek, a háziasszonyok nagy része is csak a trakta köré csoportosítja erőit. Pedig meg kellene állni néhány percre, és elgondolkodni, miért, kiért és főleg miről is szól ez az ünnep.

 

 

Köztudomású, hogy a színek, illatok, ízek befolyásolják hangulatunkat, erős kölcsönhatásban vannak érzéseinkkel, tudatállapotunkkal. Alábbi receptösszeállításunk e gondolat jegyében született, hogy a tavasz ízeivel, illataival elővarázsoljuk a húsvétváró hangulatot.

 

 

Állati keménytojás?trükkök

 

 

Főleg a gyerekeket, de a kedélyes felnőtteket is elkápráztathatjuk ezekkel az ehető húsvéti díszekkel. Alapjuk a jól megfőzött kemény tojás, amit hagymakarikára állítunk, így nem dől el a tányéron.

 


Az elsőhöz csak pár szál petrezselyemre, egy vastag karika uborkára és egy virágocskára van szükség.

A következőnél a tojás - kalapkoronája" hagymakarikákból áll, amelyek egyik felét pirospaprikába vagy curryporba mártjuk. Íves felével fordítva húzzuk a tojásra, ezzel érjük el, hogy szépen felfelé álljon.





A harmadik variációban
finom sajtszeletekkel,
fűszerekkel rétegezett, és a
tetején petrezselyemdísszel
ékesített a kemény tojás.



A százlábúhoz szükséges 1 paradicsom, 1 felszeletelt kemény tojás, 2 kapribogyó vagy szegfűszeg, 2 szál snidling, 15?20 szál petrezselyem.
A paradicsom alját vágjuk le, hogy a százlábú feje stabilan álljon a tányéron. A leeső részből vágjuk ki a farokrészt, pár bemetszéssel. A kapribogyószemeket 1?1 kis csepp mézzel vagy sűrű majonézzel ragasszuk fel. Ha szegfűszeget használunk a szemekhez, csak szúrjuk bele a paradicsomba. A kemény tojásokat vágógéppel szeleteljük fel, majd a karikákat fektessük végig a tálon. A petrezselyemből minden szelet tojás mellé kirakjuk a lábakat. Szépen rakjuk végig kétoldalt. A snidlingből csináljuk meg a csápokat, de csak akkor rakjuk fel, ha már kész az egész rovarka, mert ez a legkényesebb része.
A baromfiudvar kicsit időigényesebb feladat, de a végeredmény nagyon aranyos. Három kemény tojás, fél narancs vagy grépfrút, 1?2 szál sárgarépa, 1 db zöldpaprika, 1?2 paradicsom, vagy piros kaliforniai paprika, kis darab uborka vagy cukkini, 6 szem szegfűszeg, néhány szál petrezselyem.
A képen jól láthatjuk, hogyan áll össze a csibe, a kakas és a kotlós. Éles kicsi késsel könnyen formázhatjuk a zöldséget a díszítőelemekhez.
Kukoricaleves zöldborsóval

Hozzávalók:
l 1 kg zsenge hüvelyes zöldborsó
vagy 30 dkg mélyhűtött
l 1 db kukoricakonzerv
vagy 40 dkg mélyhűtött
l 1 dl főzőtejszín vagy tejföl
l 1 evőkanál kukoricaliszt
(búzaliszttel helyettesíthető)
l 1 evőkanál finomra vágott
zöldpetrezselyem
l csipetnyi só
l cukor
l bors
l fűszerpaprika

A zöldborsót kb. 1 liternyi vízben puhára főzzük. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával és kevés cukorral, de ügyeljünk rá, hogy a kukoricakonzerv mindig cukorral van ízesítve. Közben a kukoricát turmixoljuk össze, majd azt is öntsük a zöldborsóhoz. Együtt kb. 20 perc alatt készre fő. Készítsünk habarást a tejfölből és a lisztből, majd folyamatos kevergetés közben csurgassuk a levesbe, és forraljuk át. Végül szórjuk meg vágott petrezselyemzölddel.
A levest készíthetjük petrezselymes rántással is, amelybe utólag keverjük bele a tejszínt. Ennek a megoldásnak két hátránya van, az egyik, hogy szükségtelenül nagyobb lesz a zsírtartalma, a másik, hogy a petrezselyem fontos vitaminjai és ásványi anyagai lebomlanak, amikor a forró zsiradékban pirítjuk, de kétségtelenül más az íze.

Sonka és spárga
tojásos zöldfűszer mártással


Hozzávalók:
l 1 kg főtt füstölt sonka
l 1 csomag spárga (fehér vagy zöld)
l 1 db tojás
l 2 dl olaj
l 5?6 nagy evőkanál Globus majonéz
l 1?2 kiskanál cukor
l 1?2 kiskanál Globus mustár
l 1?2 evőkanál citromlé
l 3?4 evőkanál tejszín vagy tejföl
l só
l bors
l 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld
l 1 evőkanál snidling
l 1 kiskanál kapor
l 1 evőkanál kis kockára vágott ecetes uborka
l 1?2 levélke tárkony (kihagyható)

A spárgát megtisztítjuk, és kevés sós vízben, egészben megpároljuk. Míg a tojást keményre főzzük, elkészítjük a mártást. A Globus majonézbe keverjük bele az ízesítőket, a cukrot, a mustárt, a citromlét, a tejszínt, a sót, a borsot és az összes zöldfűszert. (A majonézalapot készíthetjük két tojás sárgájából is, 2 dl olajat cseppenként hozzákeverve. Amikor kemény masszává összeállt, belekeverjük az ízesítőket.) A kihűlt keménytojást tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra, és adjuk a zöldfűszer-mártáshoz.
Tálaláskor a lecsepegtetett spárgák mellé füstölt sonkaszeleteket teszünk, és a mártással tálaljuk.

Sült mustáros nyúl

Hozzávalók:
l 1 kg nyúlhús vagy csirkecombfilé (a nyúl íze nagyon emlékeztet a csirkéére, de aki ódzkodik a nyúltól, vegyen szárnyast),
l 2 evőkanál GLOBUS mustár
l 2 evőkanál egészmustármagos mustár
l 1 szál sárgarépa
l 1 fej vöröshagyma
l 3?4 szál tárkony (kapható tartósított formában is)
l 1 dl száraz fehérbor
l 1 dl főzőtejszín vagy tejföl
l só
l bors.

A nyulat megtisztítjuk és bekenjük a mustárokkal. A hagymát és a répát megtisztítjuk, feldaraboljuk és 2 dl vízzel együtt egy tepsibe tesszük. Ráfektetjük a nyúlhússzeleteket, és gyakran locsolgatva forgatva közepes hőmérsékletű sütőben 30 percig pároljuk. Majd egy lábasba öntjük a levét, amihez hozzákeverjük a főzőtejszínt, a tárkonyt, a bort, és ízesítjük sóval, borssal. Alaposan összeforraljuk, legalább 5?10 perc, hogy a felesleges víz kipárologhasson. Ezután beletesszük a nyúlhúst, ha akarjuk, a répákat is, és együtt legalább 1 órát pihentetjük tálalás előtt.
Tavaszi halsaláta

Hozzávalók:
l 1 fejes saláta
l 2?3 paradicsom
l 1 kis fej vöröshagyma (vagy póré)
l 10?15 olívabogyó (ízlés szerint fekete vagy zöld)
l 25 dkg szálkamentes főtt
hal vagy halkonzerv
l 2 kemény tojás

Öntethez:
l 3?4 evőkanál salátaolaj
l 2 evőkanál borecet (helyette citromlevet is használhatunk)
l 1 kanál méz
l 1 evőkanál vágott zöld
(pl. petrezselyem, bazsalikom, zellerzöld, kakukkfű stb.)
l csipetnyi só
l bors

A salátát alaposan megmossuk, megszárítjuk és összetépkedjük. A paradicsomot és a tojásokat szintén megtisztítjuk és cikkekre vágjuk, a hagymát pedig karikákra.
A halat 2?3 cm?es kockákra daraboljuk, és az összes hozzávalót egy tálra halmozzuk. Elkészítjük a salátaöntetet oly módon, hogy az összes hozzávalót alaposan elkeverjük, majd a salátára öntjük. Tálalás előtt legalább 1 órát hagyjuk állni hideg helyen, hogy az ízek összeérhessenek.

Örömteli húsvéti ünnepeket és szép tavaszt kívánunk!

Halzer Györgyi

Tojás süti

Hozzávalók:
l 6 tojás
l 10 dkg búzaliszt
l 1 kocka élesztő
l 10 dkg cukor
l 1 csomag vaníliás cukor
l 1 dl tej
l 10 dkg sütőmargarin
l 2 dkg búzacsíra
vagy kukoricapehely (helyettesíthető búzaliszttel)
l 3 evőkanál narancslikőr vagy rum
l 1 evőkanál mazsola
l 1?2 kg só (csak a tepsibe!)

A tojások tetejét csapjuk le, a fehérjét és a sárgáját tegyük egy tálba. Csak 2 tojást fogunk felhasználni, a maradékból lehet rántotta, vagy felhasználhatjuk más ételek készítéséhez.
Az élesztőt futtassuk fel langyos cukros tejben. A cukor másik felével és a vaníliás cukorral keverjük habosra a tojásokat, adjuk hozzá a margarint, a narancslikőrt, végül az élesztőt, a lisztet, a mazsolát és a zabpelyhet. Keverjük egyenletesen simára. Pihentessük 10?15 percig langyos helyen a masszát.
Az alaposan átmosott és megszárított tojáshéjak belsejét kenjük ki olajjal vagy olvasztott margarinnal. Egy tepsit töltsünk meg sóval, ebbe állítsuk a tojásokat, nehogy feldőljenek. A kiolajozott tojásokat kb. a feléig töltjük meg a tésztával, hogy legyen helye megkelni és ne folyjon ki. Ha maradna a masszából, tegyük kisméretű, kiolajozott süteményes formába, és együtt süssük ki a tojás sütikkel.
A sütési idő előmelegített 170?180 oC?os sütőben 20?25 perc.

Alkoholmentes koktélok - locsolóknak, gyerekeknek

Gyümölcslékoktél

Hozzávalók:
l 40 dkg barackkonzerv a levével
l 3 dl narancslé
l 2 evőkanál citromlé
l csipetnyi vaníliás cukor és gyömbérpor

Az összes hozzávalót összeturmixoljuk, hűtve kínáljuk.
Mentakoktél

Hozzávalók:
l 2?3 evőkanál menta szörp
l 4 dl almalé
l 2 evőkanál méz (kihagyható)
l 1?2 szelet citrom

Az alapanyagokat összekeverjük, és sok jégkockával öntjük
poharakba.
Banán flip

Hozzávalók:
l 1 db érett banán
l 1 dl tejszín
l 3 dl ásványvíz
l 2 evőkanál méz
l 1?2 evőkanál narancslé
l 1 kiskanálnyi reszelt narancshéj (kihagyható)
l csipetnyi fahéj

Az összes alapanyagot összeturmixoljuk, hidegen kínáljuk.
Málnakoktél

Hozzávalók:
l 5 evőkanál málnaszörp
l 10 dkg málna
l 1 narancs leve
l 1 citrom leve
l 6 dl ásványvíz fagyasztva

A 6 dl vízből jégkockákat fagyasztunk, majd turmixgépbe tesszük, ráöntjük az eperszörpöt, a narancslevet és a citromlevet, és az egészet jégkásává aprítjuk. Közben a málnát megmossuk, fogpiszkálókra vagy koktélnyársakra húzzuk. A jégkását poharakba töltjük, tetejére rakjuk a málna nyársakat.
Hasonló módon készíthetünk eperkoktélt, ribizlikoktélt, szederkoktélt stb.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Pályázat Építészeti Örökségvédelmi Támogatásra

A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". Budapest Főváros Önkormányzata 2018-ban 76 millió Ft-os keretösszegben biztosít vissza nem térítendő támogatást, amely utófinanszírozással használható fel. Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb a megpályázott munka összköltségének 50 százaléka lehet, és pályázatonként nem haladhatja meg a 10.000.000 Ft-ot. A 2018. évi keret megpályázására még van néhány hét, a pályázatoknak 2019. január 31-én 14 óráig kell beérkezniük a Főpolgármesteri Hivatalba. A részleteket lásd itt!    

Új városrész születik: Déli Városkapu

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak. A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van. Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra. A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.) A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.  

Európa legjobb szabadidős épülete: Pannon Park Biodóm

A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A Paulinyi-Reith & Partners immár az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg a Pannon Park Biodóm saját tervezésű projektjével. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével, s az ennek részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljes körű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató. Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, amelynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A Biodóm építkezése jól halad, decembertől már látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye is, amely hatalmas tengeri medence a Pannon Park kiszolgálásához szükséges. Eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence, ahol a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni, ahová átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át. {igallery id=4799|cid=1003|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}