Húsvét - a szabadság ünnepe

Húsvét - a szabadság ünnepe

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A húsvét vallási jellegéről bizony sokan már megfeledkezünk, pedig e pogány ünnepi szokásokkal kevert rituálésor - a szomorúság és az öröm együttes megjelenítése - az év talán legfigyelemreméltóbb része. Vége a böjtidőnek, kizöldülnek a fák, nyílnak a virágok, visszatérnek a vándormadarak. Ahogy azonban a természet változásai sincsenek már oly nagy hatással életünkre, úgy a húsvéti ünnep varázsa is sajnos halványulóban. A locsoló fiúk már nem csak piros tojást és csokit kérnek, a háziasszonyok nagy része is csak a trakta köré csoportosítja erőit. Pedig meg kellene állni néhány percre, és elgondolkodni, miért, kiért és főleg miről is szól ez az ünnep.

 

 

Köztudomású, hogy a színek, illatok, ízek befolyásolják hangulatunkat, erős kölcsönhatásban vannak érzéseinkkel, tudatállapotunkkal. Alábbi receptösszeállításunk e gondolat jegyében született, hogy a tavasz ízeivel, illataival elővarázsoljuk a húsvétváró hangulatot.

 

 

Állati keménytojás?trükkök

 

 

Főleg a gyerekeket, de a kedélyes felnőtteket is elkápráztathatjuk ezekkel az ehető húsvéti díszekkel. Alapjuk a jól megfőzött kemény tojás, amit hagymakarikára állítunk, így nem dől el a tányéron.

 


Az elsőhöz csak pár szál petrezselyemre, egy vastag karika uborkára és egy virágocskára van szükség.

A következőnél a tojás - kalapkoronája" hagymakarikákból áll, amelyek egyik felét pirospaprikába vagy curryporba mártjuk. Íves felével fordítva húzzuk a tojásra, ezzel érjük el, hogy szépen felfelé álljon.





A harmadik variációban
finom sajtszeletekkel,
fűszerekkel rétegezett, és a
tetején petrezselyemdísszel
ékesített a kemény tojás.



A százlábúhoz szükséges 1 paradicsom, 1 felszeletelt kemény tojás, 2 kapribogyó vagy szegfűszeg, 2 szál snidling, 15?20 szál petrezselyem.
A paradicsom alját vágjuk le, hogy a százlábú feje stabilan álljon a tányéron. A leeső részből vágjuk ki a farokrészt, pár bemetszéssel. A kapribogyószemeket 1?1 kis csepp mézzel vagy sűrű majonézzel ragasszuk fel. Ha szegfűszeget használunk a szemekhez, csak szúrjuk bele a paradicsomba. A kemény tojásokat vágógéppel szeleteljük fel, majd a karikákat fektessük végig a tálon. A petrezselyemből minden szelet tojás mellé kirakjuk a lábakat. Szépen rakjuk végig kétoldalt. A snidlingből csináljuk meg a csápokat, de csak akkor rakjuk fel, ha már kész az egész rovarka, mert ez a legkényesebb része.
A baromfiudvar kicsit időigényesebb feladat, de a végeredmény nagyon aranyos. Három kemény tojás, fél narancs vagy grépfrút, 1?2 szál sárgarépa, 1 db zöldpaprika, 1?2 paradicsom, vagy piros kaliforniai paprika, kis darab uborka vagy cukkini, 6 szem szegfűszeg, néhány szál petrezselyem.
A képen jól láthatjuk, hogyan áll össze a csibe, a kakas és a kotlós. Éles kicsi késsel könnyen formázhatjuk a zöldséget a díszítőelemekhez.
Kukoricaleves zöldborsóval

Hozzávalók:
l 1 kg zsenge hüvelyes zöldborsó
vagy 30 dkg mélyhűtött
l 1 db kukoricakonzerv
vagy 40 dkg mélyhűtött
l 1 dl főzőtejszín vagy tejföl
l 1 evőkanál kukoricaliszt
(búzaliszttel helyettesíthető)
l 1 evőkanál finomra vágott
zöldpetrezselyem
l csipetnyi só
l cukor
l bors
l fűszerpaprika

A zöldborsót kb. 1 liternyi vízben puhára főzzük. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával és kevés cukorral, de ügyeljünk rá, hogy a kukoricakonzerv mindig cukorral van ízesítve. Közben a kukoricát turmixoljuk össze, majd azt is öntsük a zöldborsóhoz. Együtt kb. 20 perc alatt készre fő. Készítsünk habarást a tejfölből és a lisztből, majd folyamatos kevergetés közben csurgassuk a levesbe, és forraljuk át. Végül szórjuk meg vágott petrezselyemzölddel.
A levest készíthetjük petrezselymes rántással is, amelybe utólag keverjük bele a tejszínt. Ennek a megoldásnak két hátránya van, az egyik, hogy szükségtelenül nagyobb lesz a zsírtartalma, a másik, hogy a petrezselyem fontos vitaminjai és ásványi anyagai lebomlanak, amikor a forró zsiradékban pirítjuk, de kétségtelenül más az íze.

Sonka és spárga
tojásos zöldfűszer mártással


Hozzávalók:
l 1 kg főtt füstölt sonka
l 1 csomag spárga (fehér vagy zöld)
l 1 db tojás
l 2 dl olaj
l 5?6 nagy evőkanál Globus majonéz
l 1?2 kiskanál cukor
l 1?2 kiskanál Globus mustár
l 1?2 evőkanál citromlé
l 3?4 evőkanál tejszín vagy tejföl
l só
l bors
l 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld
l 1 evőkanál snidling
l 1 kiskanál kapor
l 1 evőkanál kis kockára vágott ecetes uborka
l 1?2 levélke tárkony (kihagyható)

A spárgát megtisztítjuk, és kevés sós vízben, egészben megpároljuk. Míg a tojást keményre főzzük, elkészítjük a mártást. A Globus majonézbe keverjük bele az ízesítőket, a cukrot, a mustárt, a citromlét, a tejszínt, a sót, a borsot és az összes zöldfűszert. (A majonézalapot készíthetjük két tojás sárgájából is, 2 dl olajat cseppenként hozzákeverve. Amikor kemény masszává összeállt, belekeverjük az ízesítőket.) A kihűlt keménytojást tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra, és adjuk a zöldfűszer-mártáshoz.
Tálaláskor a lecsepegtetett spárgák mellé füstölt sonkaszeleteket teszünk, és a mártással tálaljuk.

Sült mustáros nyúl

Hozzávalók:
l 1 kg nyúlhús vagy csirkecombfilé (a nyúl íze nagyon emlékeztet a csirkéére, de aki ódzkodik a nyúltól, vegyen szárnyast),
l 2 evőkanál GLOBUS mustár
l 2 evőkanál egészmustármagos mustár
l 1 szál sárgarépa
l 1 fej vöröshagyma
l 3?4 szál tárkony (kapható tartósított formában is)
l 1 dl száraz fehérbor
l 1 dl főzőtejszín vagy tejföl
l só
l bors.

A nyulat megtisztítjuk és bekenjük a mustárokkal. A hagymát és a répát megtisztítjuk, feldaraboljuk és 2 dl vízzel együtt egy tepsibe tesszük. Ráfektetjük a nyúlhússzeleteket, és gyakran locsolgatva forgatva közepes hőmérsékletű sütőben 30 percig pároljuk. Majd egy lábasba öntjük a levét, amihez hozzákeverjük a főzőtejszínt, a tárkonyt, a bort, és ízesítjük sóval, borssal. Alaposan összeforraljuk, legalább 5?10 perc, hogy a felesleges víz kipárologhasson. Ezután beletesszük a nyúlhúst, ha akarjuk, a répákat is, és együtt legalább 1 órát pihentetjük tálalás előtt.
Tavaszi halsaláta

Hozzávalók:
l 1 fejes saláta
l 2?3 paradicsom
l 1 kis fej vöröshagyma (vagy póré)
l 10?15 olívabogyó (ízlés szerint fekete vagy zöld)
l 25 dkg szálkamentes főtt
hal vagy halkonzerv
l 2 kemény tojás

Öntethez:
l 3?4 evőkanál salátaolaj
l 2 evőkanál borecet (helyette citromlevet is használhatunk)
l 1 kanál méz
l 1 evőkanál vágott zöld
(pl. petrezselyem, bazsalikom, zellerzöld, kakukkfű stb.)
l csipetnyi só
l bors

A salátát alaposan megmossuk, megszárítjuk és összetépkedjük. A paradicsomot és a tojásokat szintén megtisztítjuk és cikkekre vágjuk, a hagymát pedig karikákra.
A halat 2?3 cm?es kockákra daraboljuk, és az összes hozzávalót egy tálra halmozzuk. Elkészítjük a salátaöntetet oly módon, hogy az összes hozzávalót alaposan elkeverjük, majd a salátára öntjük. Tálalás előtt legalább 1 órát hagyjuk állni hideg helyen, hogy az ízek összeérhessenek.

Örömteli húsvéti ünnepeket és szép tavaszt kívánunk!

Halzer Györgyi

Tojás süti

Hozzávalók:
l 6 tojás
l 10 dkg búzaliszt
l 1 kocka élesztő
l 10 dkg cukor
l 1 csomag vaníliás cukor
l 1 dl tej
l 10 dkg sütőmargarin
l 2 dkg búzacsíra
vagy kukoricapehely (helyettesíthető búzaliszttel)
l 3 evőkanál narancslikőr vagy rum
l 1 evőkanál mazsola
l 1?2 kg só (csak a tepsibe!)

A tojások tetejét csapjuk le, a fehérjét és a sárgáját tegyük egy tálba. Csak 2 tojást fogunk felhasználni, a maradékból lehet rántotta, vagy felhasználhatjuk más ételek készítéséhez.
Az élesztőt futtassuk fel langyos cukros tejben. A cukor másik felével és a vaníliás cukorral keverjük habosra a tojásokat, adjuk hozzá a margarint, a narancslikőrt, végül az élesztőt, a lisztet, a mazsolát és a zabpelyhet. Keverjük egyenletesen simára. Pihentessük 10?15 percig langyos helyen a masszát.
Az alaposan átmosott és megszárított tojáshéjak belsejét kenjük ki olajjal vagy olvasztott margarinnal. Egy tepsit töltsünk meg sóval, ebbe állítsuk a tojásokat, nehogy feldőljenek. A kiolajozott tojásokat kb. a feléig töltjük meg a tésztával, hogy legyen helye megkelni és ne folyjon ki. Ha maradna a masszából, tegyük kisméretű, kiolajozott süteményes formába, és együtt süssük ki a tojás sütikkel.
A sütési idő előmelegített 170?180 oC?os sütőben 20?25 perc.

Alkoholmentes koktélok - locsolóknak, gyerekeknek

Gyümölcslékoktél

Hozzávalók:
l 40 dkg barackkonzerv a levével
l 3 dl narancslé
l 2 evőkanál citromlé
l csipetnyi vaníliás cukor és gyömbérpor

Az összes hozzávalót összeturmixoljuk, hűtve kínáljuk.
Mentakoktél

Hozzávalók:
l 2?3 evőkanál menta szörp
l 4 dl almalé
l 2 evőkanál méz (kihagyható)
l 1?2 szelet citrom

Az alapanyagokat összekeverjük, és sok jégkockával öntjük
poharakba.
Banán flip

Hozzávalók:
l 1 db érett banán
l 1 dl tejszín
l 3 dl ásványvíz
l 2 evőkanál méz
l 1?2 evőkanál narancslé
l 1 kiskanálnyi reszelt narancshéj (kihagyható)
l csipetnyi fahéj

Az összes alapanyagot összeturmixoljuk, hidegen kínáljuk.
Málnakoktél

Hozzávalók:
l 5 evőkanál málnaszörp
l 10 dkg málna
l 1 narancs leve
l 1 citrom leve
l 6 dl ásványvíz fagyasztva

A 6 dl vízből jégkockákat fagyasztunk, majd turmixgépbe tesszük, ráöntjük az eperszörpöt, a narancslevet és a citromlevet, és az egészet jégkásává aprítjuk. Közben a málnát megmossuk, fogpiszkálókra vagy koktélnyársakra húzzuk. A jégkását poharakba töltjük, tetejére rakjuk a málna nyársakat.
Hasonló módon készíthetünk eperkoktélt, ribizlikoktélt, szederkoktélt stb.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}