Húsvét - a szabadság ünnepe

Húsvét - a szabadság ünnepe

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A húsvét vallási jellegéről bizony sokan már megfeledkezünk, pedig e pogány ünnepi szokásokkal kevert rituálésor - a szomorúság és az öröm együttes megjelenítése - az év talán legfigyelemreméltóbb része. Vége a böjtidőnek, kizöldülnek a fák, nyílnak a virágok, visszatérnek a vándormadarak. Ahogy azonban a természet változásai sincsenek már oly nagy hatással életünkre, úgy a húsvéti ünnep varázsa is sajnos halványulóban. A locsoló fiúk már nem csak piros tojást és csokit kérnek, a háziasszonyok nagy része is csak a trakta köré csoportosítja erőit. Pedig meg kellene állni néhány percre, és elgondolkodni, miért, kiért és főleg miről is szól ez az ünnep.

 

 

Köztudomású, hogy a színek, illatok, ízek befolyásolják hangulatunkat, erős kölcsönhatásban vannak érzéseinkkel, tudatállapotunkkal. Alábbi receptösszeállításunk e gondolat jegyében született, hogy a tavasz ízeivel, illataival elővarázsoljuk a húsvétváró hangulatot.

 

 

Állati keménytojás?trükkök

 

 

Főleg a gyerekeket, de a kedélyes felnőtteket is elkápráztathatjuk ezekkel az ehető húsvéti díszekkel. Alapjuk a jól megfőzött kemény tojás, amit hagymakarikára állítunk, így nem dől el a tányéron.

 


Az elsőhöz csak pár szál petrezselyemre, egy vastag karika uborkára és egy virágocskára van szükség.

A következőnél a tojás - kalapkoronája" hagymakarikákból áll, amelyek egyik felét pirospaprikába vagy curryporba mártjuk. Íves felével fordítva húzzuk a tojásra, ezzel érjük el, hogy szépen felfelé álljon.





A harmadik variációban
finom sajtszeletekkel,
fűszerekkel rétegezett, és a
tetején petrezselyemdísszel
ékesített a kemény tojás.



A százlábúhoz szükséges 1 paradicsom, 1 felszeletelt kemény tojás, 2 kapribogyó vagy szegfűszeg, 2 szál snidling, 15?20 szál petrezselyem.
A paradicsom alját vágjuk le, hogy a százlábú feje stabilan álljon a tányéron. A leeső részből vágjuk ki a farokrészt, pár bemetszéssel. A kapribogyószemeket 1?1 kis csepp mézzel vagy sűrű majonézzel ragasszuk fel. Ha szegfűszeget használunk a szemekhez, csak szúrjuk bele a paradicsomba. A kemény tojásokat vágógéppel szeleteljük fel, majd a karikákat fektessük végig a tálon. A petrezselyemből minden szelet tojás mellé kirakjuk a lábakat. Szépen rakjuk végig kétoldalt. A snidlingből csináljuk meg a csápokat, de csak akkor rakjuk fel, ha már kész az egész rovarka, mert ez a legkényesebb része.
A baromfiudvar kicsit időigényesebb feladat, de a végeredmény nagyon aranyos. Három kemény tojás, fél narancs vagy grépfrút, 1?2 szál sárgarépa, 1 db zöldpaprika, 1?2 paradicsom, vagy piros kaliforniai paprika, kis darab uborka vagy cukkini, 6 szem szegfűszeg, néhány szál petrezselyem.
A képen jól láthatjuk, hogyan áll össze a csibe, a kakas és a kotlós. Éles kicsi késsel könnyen formázhatjuk a zöldséget a díszítőelemekhez.
Kukoricaleves zöldborsóval

Hozzávalók:
l 1 kg zsenge hüvelyes zöldborsó
vagy 30 dkg mélyhűtött
l 1 db kukoricakonzerv
vagy 40 dkg mélyhűtött
l 1 dl főzőtejszín vagy tejföl
l 1 evőkanál kukoricaliszt
(búzaliszttel helyettesíthető)
l 1 evőkanál finomra vágott
zöldpetrezselyem
l csipetnyi só
l cukor
l bors
l fűszerpaprika

A zöldborsót kb. 1 liternyi vízben puhára főzzük. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával és kevés cukorral, de ügyeljünk rá, hogy a kukoricakonzerv mindig cukorral van ízesítve. Közben a kukoricát turmixoljuk össze, majd azt is öntsük a zöldborsóhoz. Együtt kb. 20 perc alatt készre fő. Készítsünk habarást a tejfölből és a lisztből, majd folyamatos kevergetés közben csurgassuk a levesbe, és forraljuk át. Végül szórjuk meg vágott petrezselyemzölddel.
A levest készíthetjük petrezselymes rántással is, amelybe utólag keverjük bele a tejszínt. Ennek a megoldásnak két hátránya van, az egyik, hogy szükségtelenül nagyobb lesz a zsírtartalma, a másik, hogy a petrezselyem fontos vitaminjai és ásványi anyagai lebomlanak, amikor a forró zsiradékban pirítjuk, de kétségtelenül más az íze.

Sonka és spárga
tojásos zöldfűszer mártással


Hozzávalók:
l 1 kg főtt füstölt sonka
l 1 csomag spárga (fehér vagy zöld)
l 1 db tojás
l 2 dl olaj
l 5?6 nagy evőkanál Globus majonéz
l 1?2 kiskanál cukor
l 1?2 kiskanál Globus mustár
l 1?2 evőkanál citromlé
l 3?4 evőkanál tejszín vagy tejföl
l só
l bors
l 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld
l 1 evőkanál snidling
l 1 kiskanál kapor
l 1 evőkanál kis kockára vágott ecetes uborka
l 1?2 levélke tárkony (kihagyható)

A spárgát megtisztítjuk, és kevés sós vízben, egészben megpároljuk. Míg a tojást keményre főzzük, elkészítjük a mártást. A Globus majonézbe keverjük bele az ízesítőket, a cukrot, a mustárt, a citromlét, a tejszínt, a sót, a borsot és az összes zöldfűszert. (A majonézalapot készíthetjük két tojás sárgájából is, 2 dl olajat cseppenként hozzákeverve. Amikor kemény masszává összeállt, belekeverjük az ízesítőket.) A kihűlt keménytojást tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra, és adjuk a zöldfűszer-mártáshoz.
Tálaláskor a lecsepegtetett spárgák mellé füstölt sonkaszeleteket teszünk, és a mártással tálaljuk.

Sült mustáros nyúl

Hozzávalók:
l 1 kg nyúlhús vagy csirkecombfilé (a nyúl íze nagyon emlékeztet a csirkéére, de aki ódzkodik a nyúltól, vegyen szárnyast),
l 2 evőkanál GLOBUS mustár
l 2 evőkanál egészmustármagos mustár
l 1 szál sárgarépa
l 1 fej vöröshagyma
l 3?4 szál tárkony (kapható tartósított formában is)
l 1 dl száraz fehérbor
l 1 dl főzőtejszín vagy tejföl
l só
l bors.

A nyulat megtisztítjuk és bekenjük a mustárokkal. A hagymát és a répát megtisztítjuk, feldaraboljuk és 2 dl vízzel együtt egy tepsibe tesszük. Ráfektetjük a nyúlhússzeleteket, és gyakran locsolgatva forgatva közepes hőmérsékletű sütőben 30 percig pároljuk. Majd egy lábasba öntjük a levét, amihez hozzákeverjük a főzőtejszínt, a tárkonyt, a bort, és ízesítjük sóval, borssal. Alaposan összeforraljuk, legalább 5?10 perc, hogy a felesleges víz kipárologhasson. Ezután beletesszük a nyúlhúst, ha akarjuk, a répákat is, és együtt legalább 1 órát pihentetjük tálalás előtt.
Tavaszi halsaláta

Hozzávalók:
l 1 fejes saláta
l 2?3 paradicsom
l 1 kis fej vöröshagyma (vagy póré)
l 10?15 olívabogyó (ízlés szerint fekete vagy zöld)
l 25 dkg szálkamentes főtt
hal vagy halkonzerv
l 2 kemény tojás

Öntethez:
l 3?4 evőkanál salátaolaj
l 2 evőkanál borecet (helyette citromlevet is használhatunk)
l 1 kanál méz
l 1 evőkanál vágott zöld
(pl. petrezselyem, bazsalikom, zellerzöld, kakukkfű stb.)
l csipetnyi só
l bors

A salátát alaposan megmossuk, megszárítjuk és összetépkedjük. A paradicsomot és a tojásokat szintén megtisztítjuk és cikkekre vágjuk, a hagymát pedig karikákra.
A halat 2?3 cm?es kockákra daraboljuk, és az összes hozzávalót egy tálra halmozzuk. Elkészítjük a salátaöntetet oly módon, hogy az összes hozzávalót alaposan elkeverjük, majd a salátára öntjük. Tálalás előtt legalább 1 órát hagyjuk állni hideg helyen, hogy az ízek összeérhessenek.

Örömteli húsvéti ünnepeket és szép tavaszt kívánunk!

Halzer Györgyi

Tojás süti

Hozzávalók:
l 6 tojás
l 10 dkg búzaliszt
l 1 kocka élesztő
l 10 dkg cukor
l 1 csomag vaníliás cukor
l 1 dl tej
l 10 dkg sütőmargarin
l 2 dkg búzacsíra
vagy kukoricapehely (helyettesíthető búzaliszttel)
l 3 evőkanál narancslikőr vagy rum
l 1 evőkanál mazsola
l 1?2 kg só (csak a tepsibe!)

A tojások tetejét csapjuk le, a fehérjét és a sárgáját tegyük egy tálba. Csak 2 tojást fogunk felhasználni, a maradékból lehet rántotta, vagy felhasználhatjuk más ételek készítéséhez.
Az élesztőt futtassuk fel langyos cukros tejben. A cukor másik felével és a vaníliás cukorral keverjük habosra a tojásokat, adjuk hozzá a margarint, a narancslikőrt, végül az élesztőt, a lisztet, a mazsolát és a zabpelyhet. Keverjük egyenletesen simára. Pihentessük 10?15 percig langyos helyen a masszát.
Az alaposan átmosott és megszárított tojáshéjak belsejét kenjük ki olajjal vagy olvasztott margarinnal. Egy tepsit töltsünk meg sóval, ebbe állítsuk a tojásokat, nehogy feldőljenek. A kiolajozott tojásokat kb. a feléig töltjük meg a tésztával, hogy legyen helye megkelni és ne folyjon ki. Ha maradna a masszából, tegyük kisméretű, kiolajozott süteményes formába, és együtt süssük ki a tojás sütikkel.
A sütési idő előmelegített 170?180 oC?os sütőben 20?25 perc.

Alkoholmentes koktélok - locsolóknak, gyerekeknek

Gyümölcslékoktél

Hozzávalók:
l 40 dkg barackkonzerv a levével
l 3 dl narancslé
l 2 evőkanál citromlé
l csipetnyi vaníliás cukor és gyömbérpor

Az összes hozzávalót összeturmixoljuk, hűtve kínáljuk.
Mentakoktél

Hozzávalók:
l 2?3 evőkanál menta szörp
l 4 dl almalé
l 2 evőkanál méz (kihagyható)
l 1?2 szelet citrom

Az alapanyagokat összekeverjük, és sok jégkockával öntjük
poharakba.
Banán flip

Hozzávalók:
l 1 db érett banán
l 1 dl tejszín
l 3 dl ásványvíz
l 2 evőkanál méz
l 1?2 evőkanál narancslé
l 1 kiskanálnyi reszelt narancshéj (kihagyható)
l csipetnyi fahéj

Az összes alapanyagot összeturmixoljuk, hidegen kínáljuk.
Málnakoktél

Hozzávalók:
l 5 evőkanál málnaszörp
l 10 dkg málna
l 1 narancs leve
l 1 citrom leve
l 6 dl ásványvíz fagyasztva

A 6 dl vízből jégkockákat fagyasztunk, majd turmixgépbe tesszük, ráöntjük az eperszörpöt, a narancslevet és a citromlevet, és az egészet jégkásává aprítjuk. Közben a málnát megmossuk, fogpiszkálókra vagy koktélnyársakra húzzuk. A jégkását poharakba töltjük, tetejére rakjuk a málna nyársakat.
Hasonló módon készíthetünk eperkoktélt, ribizlikoktélt, szederkoktélt stb.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.