A nyár öröme: a vendég

A nyár öröme: a vendég

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Sokan költöznek vagy költöztek mostanában kertes házba. Kényelmi szempontok miatt magam előnyösebbnek találom a társasházi lakásokat, de a barátaimnak mindig volt egy végső érvük, hogy miért jó a kert: mert lehet benne szalonnát sütni, kerti partit rendezni. összeállításunk kedvcsináló azoknak, akiknek lehetőségük van a szabadtéri vendéglátáshoz, és biztatás azok számára, akiknek ugyan szerényebbek a lehetőségeik, de szeretnének valami érdekessel kedveskedni gyerekeiknek, ismerőseiknek, barátaiknak, családtagjaiknak. Higgyék el, sokkal emlékezetesebbek a gyerekzsúrok otthon, mint egy gyorsétterem hátsó részében. Egy születésnap, egy osztálytalálkozó vagy bármilyen összejövetel kedvesebb, ha szép környezetet és ötletes ételeket, italokat, terítéket adunk hozzá, s ez egyátalán nem anyagi kérdés.

 

 

Töltött bagett

 

 

Hozzávalók:

 

l 1 francia bagett

 

l 40 dkg tejszínes krémsajt

 

l 5 dkg vaj vagy margarin
l 2 gerezd zúzott fokhagyma
l 15 dkg gépsonka
vagy szalámi
l 1 szál újhagyma
vagy 2 evőkanál
metélőhagyma
l csipetnyi só
l bors

A kenyeret vágjuk ketté, vegyük ki a puha belső részeket, majd aprítsuk fel. A krémsajtot habosra keverjük a vajjal, a fokhagymával, a kenyér belével és a finomra vágott újhagymával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A masszát töltsük vissza a kenyérbe, zárjuk össze, és szorosan tekerjük alufóliába. Mielőtt felszeleteljük, legalább 2 órán át állni hagyjuk a hűtőszekrényben.

Halpogácsa

Hozzávalók:
l 40 dkg fehér húsú
tengeri hal filézve
l 1 tojás
l 1 édes vagy csípős
zöldpaprika
l 2-3 szál újhagyma
l 1 gerezd fokhagyma
l kiskanál gyömbér
l 1 evőkanál vágott
zöldpetrezselyem
l csipetnyi só és bors
l olaj a sütéshez

Az újhagymán kívül az összes alapanyaggal együtt ledaráljuk a halat, húsdarálón, vagy konyhai turmixon. Az újhagymát nagyon vékony karikákra vágjuk. A masszához hozzákeverjük a hagymát, és annyi zsemlemorzsát, hogy kis lapos fasírtokká tudjuk összegyúrni. Nagyon forró olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük.

Sörös marharagu

Hozzávalók:
l 1 kg sovány marhahús
l 2 fej vöröshagyma
l 3 dl barna sör
l 4-5 szál sárgarépa
l 1 kg apró krumpli
l 1 evőkanál borecet
l 1-2 babérlevél
l 1 csokor zöldpetrezselyem
l 3-4 evőkanál olaj
l 1 kiskanál rozmaring (vagy majoránna)
l ízlés szerint só
l bors
l csípős- vagy édes fűszerpaprika

A húst vágjuk kockákra, majd szórjuk meg sóval, és olajon alaposan pirítsuk meg. Vegyük ki, majd a visszamaradt olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Szórjuk meg a fűszerekkel, majd tegyük vissza a húst is, öntsük fel a sörrel és kevés vízzel. Kis lángon főzzük 1,5 órát, ezután tegyük bele a feldarabolt répát és a krumplit, főzzük még 30 percig. Ezt az ételt elkészíthetjük szabadtűzön, bográcsban is.

Török kebab

Hozzávalók:
l 1 kg bárányhús
l 3-4 evőkanál olíva olaj
l 2 gerezd zúzott fokhagyma
l 3-4 evőkanál citromlé
l 1 kiskanál csípős pirospaprika
l 1 kiskanál őrölt kömény
l 8 babérlevél
l 1 kiskanál őrölt koriander és/vagy római kömény)
l só
l őrölt feketebors

Bepácoljuk a kockára vágott bárányhúst az összes fűszerrel elkevert olívaolajjal. Minimum 2 órát lefedve hagyjuk hűtőben állni. A bepácolt húst nyársakra húzzuk a babérlevelekkel együtt. Faszenes vagy elektromos grillen addig sütjük, amíg ropogós barna nem lesz.
Gombával töltött
leveles tészta

Hozzávalók:
l 500 g mélyhűtött levelestészta
l 1 kg csiperkegomba
l 1 zöldpaprika
l 2 dl tejföl
l 4-5 dkg vaj
l 2 gerezd fokhagyma
l 1 nagykanál mustár
l 15 dkg reszelt sajt
l 2 evőkanál olaj
l 1 tojás
l ízlés szerint só, bors
Vajon megpároljuk az apróra vágott gombát és zöldpaprikát, ízesítjük fokhagymával, sóval, borssal, mustárral. A levelestésztát kiolvasztjuk és kinyújtjuk. Kis halmokban ráteszünk tejföllel kikevert sajtot (kb. a teljes mennyiség felét), erre jön még egy kanálnyi a gombából is. Letakarjuk egy másik réteg tésztával, és egy kerek kiszúróval körbevágjuk. A megmaradt tésztát újra kinyújtjuk, és addig végezzük a kis táskák készítését, amíg van a leveles tésztából. Egy sütőlemezt alaposan kikenünk olajjal, rátesszük a kis táskákat, megkenjük tojással, majd megszórjuk a maradék sajttal. 180-190 ºC-os előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.

Krumplis-olívás pogácsa

Hozzávalók:
l 1 kg finomliszt
l 1 élesztő
l 1 evőkanál cukor
l 1 kg tisztított, főtt krumpli
l 2 dl tej
l 2-3 dkg vaj vagy margarin
l 5 dkg apróra vágott
magozott olívabogyó
l 3-4 evőkanál friss vagy
2 evőkanál szárított rozmaring
l csipetnyi őrölt bors
l 1 dl víz
l 2 evőkanál olaj
l 1 tojás
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt és a cukrot, hagyjuk felfutni. Közben a krumplit összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, az élesztőt, a fűszereket és az olívabogyót. Annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy könnyen szaggatható tésztát kapjunk. A már alaposan összedolgozott pogácsatésztát lefedjük, hagyjuk kicsit még kelni, majd lisztezett deszkán újra átgyúrjuk, kiszaggatjuk, és kiolajozott, kilisztezett sütőlemezre tesszük. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, és előmelegített 190-200 C-os sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Az olívabogyó sós ízű, valószínűleg nem kell külön ízesítenünk!

Pizza-rózsák

Hozzávalók:
l 30 dkg finomliszt
l 2 dl tej
l 2 evőkanál olíva olaj
l 2 dkg élesztő
l 20 dkg fűszeres
lágy sajtkrém
l csipetnyi só

Langyos tejben elkeverjük az élesztőt és az olajat, majd az átszitált liszthez adjuk, és alaposan összegyúrjuk a csipetnyi sóval. Kis cipót formázunk a tésztából, majd letakarva 30 percig állni hagyjuk. A tésztánk akkor jó, ha az ujjunkat kicsit belenyomjuk, s a nyoma rövidesen eltűnik.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük a fűszeres krémsajttal, és dupla rétegben összehajtogatjuk. Kis kerek sütiket formázunk belőle, amit kereszt alakban mélyen bevagdosunk. Előmelegített 200 C-os sütőben, kiolajozott sütőlemezen 20-25 perc alatt készre sütjük.
A kész pizza-rózsákat hurkapálcikára szúrjuk.


Spanyol bólé

Hozzávalók:
l 1 nagy doboz barackkonzerv
l 1 dl konyak
l 10 dkg cukor
l 2 kiskanál fahéj
l 1 db citrom
l 1 üveg rosébor

A barackokat és a jól megmosott citromot vágjuk cikkekre, és a baracklével együtt keverjük össze a cukorral, a konyakkal és a fűszerekkel. Legalább 1-2 órán át hagyjuk érni. Ezután szűrjük le, öntsük hozzá
a rosébort, tegyük bólés tálba annyi barackkal és citrommal, amennyit ízlésesnek találunk. Kínálhatunk mellé jégkockákat is.


Képek jegyzéke:
Silke Koch, Bassermannsche Verlagsbuchhandlung, 1995. Niedernhausen
Thai Cooking, Murdoch Books, 1991. Sydney
One Dish Meals The Easy Way, Readers Digest Association Ltd., 1994. London
Sallie Morris&Lesley Mackl: The Spice Ingredient Cookbook, Anness Publishing Ltd. 1998.
The Essential Vegetarian Cookbook, Murdoch Books, 1996. Sydney
Blitzschnell Backen, Südwest Verlag, Union Deutsche Lebensmittelwerkw Gmbh, 1999.Hanburg
Die Gaben des Sommers, ALINEA Editions und Medienservicce Gmbh. 2000. München
Feine Küche, Spar International, 2001.
Du Monts phantasievoller Ratgeber für vergnüte Köche, DuMont Buchverlag, 1982. Köln

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Pályázat Építészeti Örökségvédelmi Támogatásra

A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". Budapest Főváros Önkormányzata 2018-ban 76 millió Ft-os keretösszegben biztosít vissza nem térítendő támogatást, amely utófinanszírozással használható fel. Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb a megpályázott munka összköltségének 50 százaléka lehet, és pályázatonként nem haladhatja meg a 10.000.000 Ft-ot. A 2018. évi keret megpályázására még van néhány hét, a pályázatoknak 2019. január 31-én 14 óráig kell beérkezniük a Főpolgármesteri Hivatalba. A részleteket lásd itt!    

Új városrész születik: Déli Városkapu

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak. A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van. Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra. A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.) A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.  

Európa legjobb szabadidős épülete: Pannon Park Biodóm

A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A Paulinyi-Reith & Partners immár az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg a Pannon Park Biodóm saját tervezésű projektjével. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével, s az ennek részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljes körű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató. Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, amelynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A Biodóm építkezése jól halad, decembertől már látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye is, amely hatalmas tengeri medence a Pannon Park kiszolgálásához szükséges. Eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence, ahol a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni, ahová átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át. {igallery id=4799|cid=1003|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}