A nyár öröme: a vendég

A nyár öröme: a vendég

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Sokan költöznek vagy költöztek mostanában kertes házba. Kényelmi szempontok miatt magam előnyösebbnek találom a társasházi lakásokat, de a barátaimnak mindig volt egy végső érvük, hogy miért jó a kert: mert lehet benne szalonnát sütni, kerti partit rendezni. összeállításunk kedvcsináló azoknak, akiknek lehetőségük van a szabadtéri vendéglátáshoz, és biztatás azok számára, akiknek ugyan szerényebbek a lehetőségeik, de szeretnének valami érdekessel kedveskedni gyerekeiknek, ismerőseiknek, barátaiknak, családtagjaiknak. Higgyék el, sokkal emlékezetesebbek a gyerekzsúrok otthon, mint egy gyorsétterem hátsó részében. Egy születésnap, egy osztálytalálkozó vagy bármilyen összejövetel kedvesebb, ha szép környezetet és ötletes ételeket, italokat, terítéket adunk hozzá, s ez egyátalán nem anyagi kérdés.

 

 

Töltött bagett

 

 

Hozzávalók:

 

l 1 francia bagett

 

l 40 dkg tejszínes krémsajt

 

l 5 dkg vaj vagy margarin
l 2 gerezd zúzott fokhagyma
l 15 dkg gépsonka
vagy szalámi
l 1 szál újhagyma
vagy 2 evőkanál
metélőhagyma
l csipetnyi só
l bors

A kenyeret vágjuk ketté, vegyük ki a puha belső részeket, majd aprítsuk fel. A krémsajtot habosra keverjük a vajjal, a fokhagymával, a kenyér belével és a finomra vágott újhagymával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A masszát töltsük vissza a kenyérbe, zárjuk össze, és szorosan tekerjük alufóliába. Mielőtt felszeleteljük, legalább 2 órán át állni hagyjuk a hűtőszekrényben.

Halpogácsa

Hozzávalók:
l 40 dkg fehér húsú
tengeri hal filézve
l 1 tojás
l 1 édes vagy csípős
zöldpaprika
l 2-3 szál újhagyma
l 1 gerezd fokhagyma
l kiskanál gyömbér
l 1 evőkanál vágott
zöldpetrezselyem
l csipetnyi só és bors
l olaj a sütéshez

Az újhagymán kívül az összes alapanyaggal együtt ledaráljuk a halat, húsdarálón, vagy konyhai turmixon. Az újhagymát nagyon vékony karikákra vágjuk. A masszához hozzákeverjük a hagymát, és annyi zsemlemorzsát, hogy kis lapos fasírtokká tudjuk összegyúrni. Nagyon forró olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük.

Sörös marharagu

Hozzávalók:
l 1 kg sovány marhahús
l 2 fej vöröshagyma
l 3 dl barna sör
l 4-5 szál sárgarépa
l 1 kg apró krumpli
l 1 evőkanál borecet
l 1-2 babérlevél
l 1 csokor zöldpetrezselyem
l 3-4 evőkanál olaj
l 1 kiskanál rozmaring (vagy majoránna)
l ízlés szerint só
l bors
l csípős- vagy édes fűszerpaprika

A húst vágjuk kockákra, majd szórjuk meg sóval, és olajon alaposan pirítsuk meg. Vegyük ki, majd a visszamaradt olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Szórjuk meg a fűszerekkel, majd tegyük vissza a húst is, öntsük fel a sörrel és kevés vízzel. Kis lángon főzzük 1,5 órát, ezután tegyük bele a feldarabolt répát és a krumplit, főzzük még 30 percig. Ezt az ételt elkészíthetjük szabadtűzön, bográcsban is.

Török kebab

Hozzávalók:
l 1 kg bárányhús
l 3-4 evőkanál olíva olaj
l 2 gerezd zúzott fokhagyma
l 3-4 evőkanál citromlé
l 1 kiskanál csípős pirospaprika
l 1 kiskanál őrölt kömény
l 8 babérlevél
l 1 kiskanál őrölt koriander és/vagy római kömény)
l só
l őrölt feketebors

Bepácoljuk a kockára vágott bárányhúst az összes fűszerrel elkevert olívaolajjal. Minimum 2 órát lefedve hagyjuk hűtőben állni. A bepácolt húst nyársakra húzzuk a babérlevelekkel együtt. Faszenes vagy elektromos grillen addig sütjük, amíg ropogós barna nem lesz.
Gombával töltött
leveles tészta

Hozzávalók:
l 500 g mélyhűtött levelestészta
l 1 kg csiperkegomba
l 1 zöldpaprika
l 2 dl tejföl
l 4-5 dkg vaj
l 2 gerezd fokhagyma
l 1 nagykanál mustár
l 15 dkg reszelt sajt
l 2 evőkanál olaj
l 1 tojás
l ízlés szerint só, bors
Vajon megpároljuk az apróra vágott gombát és zöldpaprikát, ízesítjük fokhagymával, sóval, borssal, mustárral. A levelestésztát kiolvasztjuk és kinyújtjuk. Kis halmokban ráteszünk tejföllel kikevert sajtot (kb. a teljes mennyiség felét), erre jön még egy kanálnyi a gombából is. Letakarjuk egy másik réteg tésztával, és egy kerek kiszúróval körbevágjuk. A megmaradt tésztát újra kinyújtjuk, és addig végezzük a kis táskák készítését, amíg van a leveles tésztából. Egy sütőlemezt alaposan kikenünk olajjal, rátesszük a kis táskákat, megkenjük tojással, majd megszórjuk a maradék sajttal. 180-190 ºC-os előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.

Krumplis-olívás pogácsa

Hozzávalók:
l 1 kg finomliszt
l 1 élesztő
l 1 evőkanál cukor
l 1 kg tisztított, főtt krumpli
l 2 dl tej
l 2-3 dkg vaj vagy margarin
l 5 dkg apróra vágott
magozott olívabogyó
l 3-4 evőkanál friss vagy
2 evőkanál szárított rozmaring
l csipetnyi őrölt bors
l 1 dl víz
l 2 evőkanál olaj
l 1 tojás
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt és a cukrot, hagyjuk felfutni. Közben a krumplit összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, az élesztőt, a fűszereket és az olívabogyót. Annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy könnyen szaggatható tésztát kapjunk. A már alaposan összedolgozott pogácsatésztát lefedjük, hagyjuk kicsit még kelni, majd lisztezett deszkán újra átgyúrjuk, kiszaggatjuk, és kiolajozott, kilisztezett sütőlemezre tesszük. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, és előmelegített 190-200 C-os sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Az olívabogyó sós ízű, valószínűleg nem kell külön ízesítenünk!

Pizza-rózsák

Hozzávalók:
l 30 dkg finomliszt
l 2 dl tej
l 2 evőkanál olíva olaj
l 2 dkg élesztő
l 20 dkg fűszeres
lágy sajtkrém
l csipetnyi só

Langyos tejben elkeverjük az élesztőt és az olajat, majd az átszitált liszthez adjuk, és alaposan összegyúrjuk a csipetnyi sóval. Kis cipót formázunk a tésztából, majd letakarva 30 percig állni hagyjuk. A tésztánk akkor jó, ha az ujjunkat kicsit belenyomjuk, s a nyoma rövidesen eltűnik.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük a fűszeres krémsajttal, és dupla rétegben összehajtogatjuk. Kis kerek sütiket formázunk belőle, amit kereszt alakban mélyen bevagdosunk. Előmelegített 200 C-os sütőben, kiolajozott sütőlemezen 20-25 perc alatt készre sütjük.
A kész pizza-rózsákat hurkapálcikára szúrjuk.


Spanyol bólé

Hozzávalók:
l 1 nagy doboz barackkonzerv
l 1 dl konyak
l 10 dkg cukor
l 2 kiskanál fahéj
l 1 db citrom
l 1 üveg rosébor

A barackokat és a jól megmosott citromot vágjuk cikkekre, és a baracklével együtt keverjük össze a cukorral, a konyakkal és a fűszerekkel. Legalább 1-2 órán át hagyjuk érni. Ezután szűrjük le, öntsük hozzá
a rosébort, tegyük bólés tálba annyi barackkal és citrommal, amennyit ízlésesnek találunk. Kínálhatunk mellé jégkockákat is.


Képek jegyzéke:
Silke Koch, Bassermannsche Verlagsbuchhandlung, 1995. Niedernhausen
Thai Cooking, Murdoch Books, 1991. Sydney
One Dish Meals The Easy Way, Readers Digest Association Ltd., 1994. London
Sallie Morris&Lesley Mackl: The Spice Ingredient Cookbook, Anness Publishing Ltd. 1998.
The Essential Vegetarian Cookbook, Murdoch Books, 1996. Sydney
Blitzschnell Backen, Südwest Verlag, Union Deutsche Lebensmittelwerkw Gmbh, 1999.Hanburg
Die Gaben des Sommers, ALINEA Editions und Medienservicce Gmbh. 2000. München
Feine Küche, Spar International, 2001.
Du Monts phantasievoller Ratgeber für vergnüte Köche, DuMont Buchverlag, 1982. Köln

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}