A nyár öröme: a vendég

A nyár öröme: a vendég

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Sokan költöznek vagy költöztek mostanában kertes házba. Kényelmi szempontok miatt magam előnyösebbnek találom a társasházi lakásokat, de a barátaimnak mindig volt egy végső érvük, hogy miért jó a kert: mert lehet benne szalonnát sütni, kerti partit rendezni. összeállításunk kedvcsináló azoknak, akiknek lehetőségük van a szabadtéri vendéglátáshoz, és biztatás azok számára, akiknek ugyan szerényebbek a lehetőségeik, de szeretnének valami érdekessel kedveskedni gyerekeiknek, ismerőseiknek, barátaiknak, családtagjaiknak. Higgyék el, sokkal emlékezetesebbek a gyerekzsúrok otthon, mint egy gyorsétterem hátsó részében. Egy születésnap, egy osztálytalálkozó vagy bármilyen összejövetel kedvesebb, ha szép környezetet és ötletes ételeket, italokat, terítéket adunk hozzá, s ez egyátalán nem anyagi kérdés.

 

 

Töltött bagett

 

 

Hozzávalók:

 

l 1 francia bagett

 

l 40 dkg tejszínes krémsajt

 

l 5 dkg vaj vagy margarin
l 2 gerezd zúzott fokhagyma
l 15 dkg gépsonka
vagy szalámi
l 1 szál újhagyma
vagy 2 evőkanál
metélőhagyma
l csipetnyi só
l bors

A kenyeret vágjuk ketté, vegyük ki a puha belső részeket, majd aprítsuk fel. A krémsajtot habosra keverjük a vajjal, a fokhagymával, a kenyér belével és a finomra vágott újhagymával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A masszát töltsük vissza a kenyérbe, zárjuk össze, és szorosan tekerjük alufóliába. Mielőtt felszeleteljük, legalább 2 órán át állni hagyjuk a hűtőszekrényben.

Halpogácsa

Hozzávalók:
l 40 dkg fehér húsú
tengeri hal filézve
l 1 tojás
l 1 édes vagy csípős
zöldpaprika
l 2-3 szál újhagyma
l 1 gerezd fokhagyma
l kiskanál gyömbér
l 1 evőkanál vágott
zöldpetrezselyem
l csipetnyi só és bors
l olaj a sütéshez

Az újhagymán kívül az összes alapanyaggal együtt ledaráljuk a halat, húsdarálón, vagy konyhai turmixon. Az újhagymát nagyon vékony karikákra vágjuk. A masszához hozzákeverjük a hagymát, és annyi zsemlemorzsát, hogy kis lapos fasírtokká tudjuk összegyúrni. Nagyon forró olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük.

Sörös marharagu

Hozzávalók:
l 1 kg sovány marhahús
l 2 fej vöröshagyma
l 3 dl barna sör
l 4-5 szál sárgarépa
l 1 kg apró krumpli
l 1 evőkanál borecet
l 1-2 babérlevél
l 1 csokor zöldpetrezselyem
l 3-4 evőkanál olaj
l 1 kiskanál rozmaring (vagy majoránna)
l ízlés szerint só
l bors
l csípős- vagy édes fűszerpaprika

A húst vágjuk kockákra, majd szórjuk meg sóval, és olajon alaposan pirítsuk meg. Vegyük ki, majd a visszamaradt olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Szórjuk meg a fűszerekkel, majd tegyük vissza a húst is, öntsük fel a sörrel és kevés vízzel. Kis lángon főzzük 1,5 órát, ezután tegyük bele a feldarabolt répát és a krumplit, főzzük még 30 percig. Ezt az ételt elkészíthetjük szabadtűzön, bográcsban is.

Török kebab

Hozzávalók:
l 1 kg bárányhús
l 3-4 evőkanál olíva olaj
l 2 gerezd zúzott fokhagyma
l 3-4 evőkanál citromlé
l 1 kiskanál csípős pirospaprika
l 1 kiskanál őrölt kömény
l 8 babérlevél
l 1 kiskanál őrölt koriander és/vagy római kömény)
l só
l őrölt feketebors

Bepácoljuk a kockára vágott bárányhúst az összes fűszerrel elkevert olívaolajjal. Minimum 2 órát lefedve hagyjuk hűtőben állni. A bepácolt húst nyársakra húzzuk a babérlevelekkel együtt. Faszenes vagy elektromos grillen addig sütjük, amíg ropogós barna nem lesz.
Gombával töltött
leveles tészta

Hozzávalók:
l 500 g mélyhűtött levelestészta
l 1 kg csiperkegomba
l 1 zöldpaprika
l 2 dl tejföl
l 4-5 dkg vaj
l 2 gerezd fokhagyma
l 1 nagykanál mustár
l 15 dkg reszelt sajt
l 2 evőkanál olaj
l 1 tojás
l ízlés szerint só, bors
Vajon megpároljuk az apróra vágott gombát és zöldpaprikát, ízesítjük fokhagymával, sóval, borssal, mustárral. A levelestésztát kiolvasztjuk és kinyújtjuk. Kis halmokban ráteszünk tejföllel kikevert sajtot (kb. a teljes mennyiség felét), erre jön még egy kanálnyi a gombából is. Letakarjuk egy másik réteg tésztával, és egy kerek kiszúróval körbevágjuk. A megmaradt tésztát újra kinyújtjuk, és addig végezzük a kis táskák készítését, amíg van a leveles tésztából. Egy sütőlemezt alaposan kikenünk olajjal, rátesszük a kis táskákat, megkenjük tojással, majd megszórjuk a maradék sajttal. 180-190 ºC-os előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.

Krumplis-olívás pogácsa

Hozzávalók:
l 1 kg finomliszt
l 1 élesztő
l 1 evőkanál cukor
l 1 kg tisztított, főtt krumpli
l 2 dl tej
l 2-3 dkg vaj vagy margarin
l 5 dkg apróra vágott
magozott olívabogyó
l 3-4 evőkanál friss vagy
2 evőkanál szárított rozmaring
l csipetnyi őrölt bors
l 1 dl víz
l 2 evőkanál olaj
l 1 tojás
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt és a cukrot, hagyjuk felfutni. Közben a krumplit összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, az élesztőt, a fűszereket és az olívabogyót. Annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy könnyen szaggatható tésztát kapjunk. A már alaposan összedolgozott pogácsatésztát lefedjük, hagyjuk kicsit még kelni, majd lisztezett deszkán újra átgyúrjuk, kiszaggatjuk, és kiolajozott, kilisztezett sütőlemezre tesszük. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, és előmelegített 190-200 C-os sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Az olívabogyó sós ízű, valószínűleg nem kell külön ízesítenünk!

Pizza-rózsák

Hozzávalók:
l 30 dkg finomliszt
l 2 dl tej
l 2 evőkanál olíva olaj
l 2 dkg élesztő
l 20 dkg fűszeres
lágy sajtkrém
l csipetnyi só

Langyos tejben elkeverjük az élesztőt és az olajat, majd az átszitált liszthez adjuk, és alaposan összegyúrjuk a csipetnyi sóval. Kis cipót formázunk a tésztából, majd letakarva 30 percig állni hagyjuk. A tésztánk akkor jó, ha az ujjunkat kicsit belenyomjuk, s a nyoma rövidesen eltűnik.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük a fűszeres krémsajttal, és dupla rétegben összehajtogatjuk. Kis kerek sütiket formázunk belőle, amit kereszt alakban mélyen bevagdosunk. Előmelegített 200 C-os sütőben, kiolajozott sütőlemezen 20-25 perc alatt készre sütjük.
A kész pizza-rózsákat hurkapálcikára szúrjuk.


Spanyol bólé

Hozzávalók:
l 1 nagy doboz barackkonzerv
l 1 dl konyak
l 10 dkg cukor
l 2 kiskanál fahéj
l 1 db citrom
l 1 üveg rosébor

A barackokat és a jól megmosott citromot vágjuk cikkekre, és a baracklével együtt keverjük össze a cukorral, a konyakkal és a fűszerekkel. Legalább 1-2 órán át hagyjuk érni. Ezután szűrjük le, öntsük hozzá
a rosébort, tegyük bólés tálba annyi barackkal és citrommal, amennyit ízlésesnek találunk. Kínálhatunk mellé jégkockákat is.


Képek jegyzéke:
Silke Koch, Bassermannsche Verlagsbuchhandlung, 1995. Niedernhausen
Thai Cooking, Murdoch Books, 1991. Sydney
One Dish Meals The Easy Way, Readers Digest Association Ltd., 1994. London
Sallie Morris&Lesley Mackl: The Spice Ingredient Cookbook, Anness Publishing Ltd. 1998.
The Essential Vegetarian Cookbook, Murdoch Books, 1996. Sydney
Blitzschnell Backen, Südwest Verlag, Union Deutsche Lebensmittelwerkw Gmbh, 1999.Hanburg
Die Gaben des Sommers, ALINEA Editions und Medienservicce Gmbh. 2000. München
Feine Küche, Spar International, 2001.
Du Monts phantasievoller Ratgeber für vergnüte Köche, DuMont Buchverlag, 1982. Köln

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.