A nyár öröme: a vendég

A nyár öröme: a vendég

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Sokan költöznek vagy költöztek mostanában kertes házba. Kényelmi szempontok miatt magam előnyösebbnek találom a társasházi lakásokat, de a barátaimnak mindig volt egy végső érvük, hogy miért jó a kert: mert lehet benne szalonnát sütni, kerti partit rendezni. összeállításunk kedvcsináló azoknak, akiknek lehetőségük van a szabadtéri vendéglátáshoz, és biztatás azok számára, akiknek ugyan szerényebbek a lehetőségeik, de szeretnének valami érdekessel kedveskedni gyerekeiknek, ismerőseiknek, barátaiknak, családtagjaiknak. Higgyék el, sokkal emlékezetesebbek a gyerekzsúrok otthon, mint egy gyorsétterem hátsó részében. Egy születésnap, egy osztálytalálkozó vagy bármilyen összejövetel kedvesebb, ha szép környezetet és ötletes ételeket, italokat, terítéket adunk hozzá, s ez egyátalán nem anyagi kérdés.

 

 

Töltött bagett

 

 

Hozzávalók:

 

l 1 francia bagett

 

l 40 dkg tejszínes krémsajt

 

l 5 dkg vaj vagy margarin
l 2 gerezd zúzott fokhagyma
l 15 dkg gépsonka
vagy szalámi
l 1 szál újhagyma
vagy 2 evőkanál
metélőhagyma
l csipetnyi só
l bors

A kenyeret vágjuk ketté, vegyük ki a puha belső részeket, majd aprítsuk fel. A krémsajtot habosra keverjük a vajjal, a fokhagymával, a kenyér belével és a finomra vágott újhagymával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A masszát töltsük vissza a kenyérbe, zárjuk össze, és szorosan tekerjük alufóliába. Mielőtt felszeleteljük, legalább 2 órán át állni hagyjuk a hűtőszekrényben.

Halpogácsa

Hozzávalók:
l 40 dkg fehér húsú
tengeri hal filézve
l 1 tojás
l 1 édes vagy csípős
zöldpaprika
l 2-3 szál újhagyma
l 1 gerezd fokhagyma
l kiskanál gyömbér
l 1 evőkanál vágott
zöldpetrezselyem
l csipetnyi só és bors
l olaj a sütéshez

Az újhagymán kívül az összes alapanyaggal együtt ledaráljuk a halat, húsdarálón, vagy konyhai turmixon. Az újhagymát nagyon vékony karikákra vágjuk. A masszához hozzákeverjük a hagymát, és annyi zsemlemorzsát, hogy kis lapos fasírtokká tudjuk összegyúrni. Nagyon forró olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük.

Sörös marharagu

Hozzávalók:
l 1 kg sovány marhahús
l 2 fej vöröshagyma
l 3 dl barna sör
l 4-5 szál sárgarépa
l 1 kg apró krumpli
l 1 evőkanál borecet
l 1-2 babérlevél
l 1 csokor zöldpetrezselyem
l 3-4 evőkanál olaj
l 1 kiskanál rozmaring (vagy majoránna)
l ízlés szerint só
l bors
l csípős- vagy édes fűszerpaprika

A húst vágjuk kockákra, majd szórjuk meg sóval, és olajon alaposan pirítsuk meg. Vegyük ki, majd a visszamaradt olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Szórjuk meg a fűszerekkel, majd tegyük vissza a húst is, öntsük fel a sörrel és kevés vízzel. Kis lángon főzzük 1,5 órát, ezután tegyük bele a feldarabolt répát és a krumplit, főzzük még 30 percig. Ezt az ételt elkészíthetjük szabadtűzön, bográcsban is.

Török kebab

Hozzávalók:
l 1 kg bárányhús
l 3-4 evőkanál olíva olaj
l 2 gerezd zúzott fokhagyma
l 3-4 evőkanál citromlé
l 1 kiskanál csípős pirospaprika
l 1 kiskanál őrölt kömény
l 8 babérlevél
l 1 kiskanál őrölt koriander és/vagy római kömény)
l só
l őrölt feketebors

Bepácoljuk a kockára vágott bárányhúst az összes fűszerrel elkevert olívaolajjal. Minimum 2 órát lefedve hagyjuk hűtőben állni. A bepácolt húst nyársakra húzzuk a babérlevelekkel együtt. Faszenes vagy elektromos grillen addig sütjük, amíg ropogós barna nem lesz.
Gombával töltött
leveles tészta

Hozzávalók:
l 500 g mélyhűtött levelestészta
l 1 kg csiperkegomba
l 1 zöldpaprika
l 2 dl tejföl
l 4-5 dkg vaj
l 2 gerezd fokhagyma
l 1 nagykanál mustár
l 15 dkg reszelt sajt
l 2 evőkanál olaj
l 1 tojás
l ízlés szerint só, bors
Vajon megpároljuk az apróra vágott gombát és zöldpaprikát, ízesítjük fokhagymával, sóval, borssal, mustárral. A levelestésztát kiolvasztjuk és kinyújtjuk. Kis halmokban ráteszünk tejföllel kikevert sajtot (kb. a teljes mennyiség felét), erre jön még egy kanálnyi a gombából is. Letakarjuk egy másik réteg tésztával, és egy kerek kiszúróval körbevágjuk. A megmaradt tésztát újra kinyújtjuk, és addig végezzük a kis táskák készítését, amíg van a leveles tésztából. Egy sütőlemezt alaposan kikenünk olajjal, rátesszük a kis táskákat, megkenjük tojással, majd megszórjuk a maradék sajttal. 180-190 ºC-os előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.

Krumplis-olívás pogácsa

Hozzávalók:
l 1 kg finomliszt
l 1 élesztő
l 1 evőkanál cukor
l 1 kg tisztított, főtt krumpli
l 2 dl tej
l 2-3 dkg vaj vagy margarin
l 5 dkg apróra vágott
magozott olívabogyó
l 3-4 evőkanál friss vagy
2 evőkanál szárított rozmaring
l csipetnyi őrölt bors
l 1 dl víz
l 2 evőkanál olaj
l 1 tojás
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt és a cukrot, hagyjuk felfutni. Közben a krumplit összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, az élesztőt, a fűszereket és az olívabogyót. Annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy könnyen szaggatható tésztát kapjunk. A már alaposan összedolgozott pogácsatésztát lefedjük, hagyjuk kicsit még kelni, majd lisztezett deszkán újra átgyúrjuk, kiszaggatjuk, és kiolajozott, kilisztezett sütőlemezre tesszük. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, és előmelegített 190-200 C-os sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Az olívabogyó sós ízű, valószínűleg nem kell külön ízesítenünk!

Pizza-rózsák

Hozzávalók:
l 30 dkg finomliszt
l 2 dl tej
l 2 evőkanál olíva olaj
l 2 dkg élesztő
l 20 dkg fűszeres
lágy sajtkrém
l csipetnyi só

Langyos tejben elkeverjük az élesztőt és az olajat, majd az átszitált liszthez adjuk, és alaposan összegyúrjuk a csipetnyi sóval. Kis cipót formázunk a tésztából, majd letakarva 30 percig állni hagyjuk. A tésztánk akkor jó, ha az ujjunkat kicsit belenyomjuk, s a nyoma rövidesen eltűnik.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük a fűszeres krémsajttal, és dupla rétegben összehajtogatjuk. Kis kerek sütiket formázunk belőle, amit kereszt alakban mélyen bevagdosunk. Előmelegített 200 C-os sütőben, kiolajozott sütőlemezen 20-25 perc alatt készre sütjük.
A kész pizza-rózsákat hurkapálcikára szúrjuk.


Spanyol bólé

Hozzávalók:
l 1 nagy doboz barackkonzerv
l 1 dl konyak
l 10 dkg cukor
l 2 kiskanál fahéj
l 1 db citrom
l 1 üveg rosébor

A barackokat és a jól megmosott citromot vágjuk cikkekre, és a baracklével együtt keverjük össze a cukorral, a konyakkal és a fűszerekkel. Legalább 1-2 órán át hagyjuk érni. Ezután szűrjük le, öntsük hozzá
a rosébort, tegyük bólés tálba annyi barackkal és citrommal, amennyit ízlésesnek találunk. Kínálhatunk mellé jégkockákat is.


Képek jegyzéke:
Silke Koch, Bassermannsche Verlagsbuchhandlung, 1995. Niedernhausen
Thai Cooking, Murdoch Books, 1991. Sydney
One Dish Meals The Easy Way, Readers Digest Association Ltd., 1994. London
Sallie Morris&Lesley Mackl: The Spice Ingredient Cookbook, Anness Publishing Ltd. 1998.
The Essential Vegetarian Cookbook, Murdoch Books, 1996. Sydney
Blitzschnell Backen, Südwest Verlag, Union Deutsche Lebensmittelwerkw Gmbh, 1999.Hanburg
Die Gaben des Sommers, ALINEA Editions und Medienservicce Gmbh. 2000. München
Feine Küche, Spar International, 2001.
Du Monts phantasievoller Ratgeber für vergnüte Köche, DuMont Buchverlag, 1982. Köln

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}