Grillezési egyszeregy

Grillezési egyszeregy

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Amint megjött a jó idő, nincs kifogás arra nézve, hogy miért ne mennénk a szabadba enni. S ha már odakint fogyasztjuk el az ételt, semmi se tartson vissza attól, hogy a szabad ég alatt készítsük is el azt. Bográcsban, grillen, de akár még a hamuban is alkothatunk ínycsiklandó falatokat, húst, zöldséget, gyümölcsöt és szószokat is.

 

 

Páctrükkök

 

Pácoláshoz mindig fémedénybe tegyük a húst, és ne fedjük le légmentesen, mert bepállik. A roston sütésre szánt húsokat, zöldséget néhány órával korábban pácoljuk be, de a legjobb, ha lefedett edényben tartjuk. A nehezebben sülő húsok számára ideális az ecetes, a citrusos és a boros pác: az olaj alapú pácok hatására sütés közben a hús nem szárad ki. A pácba ne tegyünk sót, mert a hús megkeményedik.

 


Hogyan grillezünk?
Grillezéshez kizárólag friss húst használjunk, fagyasztottat soha. Főleg a szaftos húst jó grillezni, mert a túl sovány kiszárad. Célszerű a bepácolt, befűszerezett húst alufóliába csomagolva grillezni, mert így jól megpárolódik, a leve sem csöpög le, nem szárad ki. A hús akkor van készen, hogy ha villával megszurkáljuk, és a húslé nem véres. Vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg egy kicsit.
A combon és karajon a zsírréteget hagyjuk rajta, vagdossuk be a széleit, így nem húzódik össze. A húst mindig csak letörölgetve, szárazon tegyünk a grillbe. A nagyobb húsokat borítsuk be szalonnadarabokkal, ez véd a kiszáradástól. Ha nem fóliázzuk a húst, a lecsöpögő zsírt itassuk fel, mert füstöt okoz. A grillrácsot ne kenjünk be sütés előtt olajjal, mert az ráég a rácsra (az acélrácsra nem ragad rá a hús). Faszénen grillezve várjuk meg, amíg a szén parázslik, ha pedig lángon sütünk, vigyázzunk, mert a hús külseje, bőre könnyen megéghet, míg a belseje véres vagy kemény marad. Sütés után ne azonnal tálaljuk fel, hadd puhuljon még.

Garnélás nyársak

Hozzávalók:
30 dkg cukkini, 1 babérlevél, 2 fokhagyma, 1,25 dl vörösbor, só, rozmaring, bors, 16 nyers, tisztított garnéla, 16 szendvicsparadicsom, 3 evőkanál olívaolaj

A cukkinit megmossuk, megtisztítjuk, ujjnyi szeletekre vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, a borban sóval, borssal, rozmaringgal és babérlevéllel 15 percig pároljuk. A cukkinit és a garnélákat a meleg lébe tesszük és hagyjuk kihűlni, majd a fokhagymagerezdekkel és a megmosott paradicsomokkal felváltva a nyársra húzzuk, 3 evőkanál páclével és olajjal meglocsoljuk. 15 percig grillezzük.


Döner nyársak
Hozzávalók:
1 padlizsán, 30 dkg marhahús, 3 ág koriander, csípős pirospaprika, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, 30 dkg sütnivaló kolbász

A padlizsánt megmossuk, megtisztítjuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, 5 percig állni hagyjuk és felkockázzuk. A húst 2 centis darabokra vágjuk, a koriandert felaprítjuk. A fűszereket az olajjal elkeverjük, és beleforgatjuk a húst. A kolbász bőréből kiszedjük a húsát, majd golyókat formázunk belőle. A húst, a golyókat és a padlizsánt felváltva a nyársra húzzuk, s 20 percig grillezzük.

Keleti nyársak
Hozzávalók:
12 sárgabarack, 1 evőkanál citromlé, 45 dkg bárányhús, 20 dkg mogyoróhagyma, 3 evőkanál olaj, só, bors, kömény

A barackot a citromlével meglocsoljuk. A hagymát meghámozzuk, félbevágjuk, a hússal felváltva a nyársra tűzzük, fűszeres olajjal meglocsoljuk, és 20 percig grillezzük.


Töltött sertésszelet
Hozzávalók:
6 sertésszelet, 2-2 evőkanál olaj és csípős mustár, 3 evőkanál ketchup, só, bors, 15 dkg feta sajt, 1 teáskanál kakukkfű

A húst olajjal, mustárral, ketchuppal, sóval, borssal megkenve 6 órát hűtjük. A hússzeletekbe zsebet vágunk. A fetát a kakukkfűvel és a páccal összegyúrjuk, fűszerezzük. A zsebekbe töltjük, a nyílást összetűzzük és 12-15 percig grillezzük.

Ropogós szárnyak
Hozzávalók:
12 csirkeszárny, 4 evőkanál olaj, 3 dkg méz, só, bors, késhegynyi pirospaprika

Az olajat a mézzel kis lángon felforraljuk, a fűszereket belekeverjük. A szárnyakat bekenjük vele, és lefedve másfél órára a hűtőben pácoljuk. A parázstól 15 centiméternyire 8 percig grillezzük.

Surf and Turf

Hozzávalók:
45 dkg sertésszűzérme, 8 dkg vaj, só, bors, 3 tojásparadicsom, 1 vastag póréhagyma, 12 főtt királyrák, 1 mogyoróhagyma, 5 dkg parmezán, 10 dkg darált mandula, 25 dkg mozzarella, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 5 dkg zöldfűszeres krémsajt

A húst 2-3 evőkanál vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A paradicsom héját lehúzzuk, felszeleteljük. A pórét 2 percig forró sós vízben blansírozzuk, csíkokra vágjuk. 2-2 rákot körbetekerünk a pórécsíkokkal, grilltálba tesszük, és elosztjuk a húsdarabok között. A mogyoróhagymát meghámozzuk, a mozzarellával felkockázzuk. Mindkettő felét elkeverjük a parmezánnal, 4 dkg mandulával és a maradék vajjal, sózzuk, borsozzuk, elosztjuk a paradicsomszeleteken, és a húsra tesszük. A krémsajtot a maradék hozzávalókkal elkeverjük, fűszerezzük, és elosztjuk a rákokon. Az egészet lefedve a parázstól 15 centiméternyire 20 percig sütjük.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.