Szeletelt főzelék

Szeletelt főzelék

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A KERÍTÉSEN TÚL NINCSENEK SZEREPEK, NINCS BOSSZÚSÁG ÉS VITA. PÉCSI ILDIKÓ GÖDÖLLÕI UDVARA SZÉPEN GONDOZOTT BOTANIKUS KERTHEZ HASONLÍT A MÛVÉSZNÕ MINDEN FA TÖRTÉNETÉT ISMERI, MINDEGYIKHEZ TÖRTÉNET KAPCSOLÓDIK. AZ EGYIKET MÉG A FIA SZÜLETÉSEKOR ÜLTETTE, A MÁSIK PREMIERAJÁNDÉK VOLT. A LEGIDÕSEBB FA TALÁN AZ EGYETLEN, AMELYIK MÁR AKKOR IS A KERT DÍSZE VOLT, AMIKOR A SZÍNÉSZNÕ SZÜLEI IDEKÖLTÖZTEK. PÉCSI ILDIKÓ EGYRE KEVESEBBET JÁR EL OTTHONRÓL, ÉS A KÖTELEZÕ DIÉTA MIATT SZINTE CSAK EGÉSZSÉGES ÉTELEKET FÕZ.

 

 

Hétköznap általában magamnak főzök. Nagyon szeretem a finom ízeket, de ez nem mindig összeegyeztethető a kötelező diétázással. Kitaláltam, hogy szinte negyedóra alatt is lehet egészséges és ízletes ételeket készíteni. A főzés tulajdonképpen csak fantázia kérdése. Imádom az édes ízeket, és bármibe szívesen kevernék mézet, mint a görögök, de ezt nem szabad. Így aztán maradnak a sós ételek, nem túl sok sóval. A hétköznapokat az egészséges ételeknek szentelem, hétvégén viszont jöhetnek akár a bűnös falatok is a családdal.

 

Gyerekkoromban együtt reggeliztünk, vacsoráztunk, sőt ebédidőben is együtt volt a család. Édesanyám változatosan főzött. Miután otthon volt, több ideje maradt arra, hogy nekem és édesapámnak különlegességeket készítsen. Kedvencem a sült csokigombóc volt. Megtaláltam a receptjét, de nem merem elkészíteni, félek, hogy nem lesz ugyanolyan. Fantasztikus íze volt, és ez az íz nekem emlék.
A bárányhús kivételével mindent szeretek. Rajongok a főzelékekért, bár vannak rossz emlékeim. Egyszer egy hosszú telefonálás-sorozat közben főztem és rendre kiment a fejemből, hogy berántottam-e már az ételt, így aztán többször is megismételtem. Kicsit sűrűre sikerült, de nem számított, a végén felszeleteltük.

A menyem vegetáriánus volt, amikor a családba került. Mi azért sikeresen elrontottuk. A gyerekek általában a fehér húsokat kedvelik, úgyhogy csirke és pulyka gyakran sül hétvégén.
Nagyon szeretjük a réteseket is. Miután az almás rétes túl zaftos, a túrós viszont száraz, kitaláltam az alinás-túrós rétest. A hétvégi ebédből sokszor megmarad egy kis hús vagy süti, ezt a gyerekeknek kötelező magukkal vinni, hétfőn ugyanis már nem eshetem kísértésbe.
Kilencedik éve vezetem a Tác-Gorzium-i nyári ünnepi játékokat (nyár végén mutatjuk be Aristophanes A nők ünnepe című vígjátékát). Innen is származnak receptek. Nagyon szeretem a római és görög ételeket, többek között a Hippocrates levest. Ha Hippocrates a 20. században születik, valószínűleg ő honosítja meg a bioétkezést. Õ már az ókorban is nagyon fontosnak tartotta a megfelelő táplálkozást. Nem véletlen, hogy a róla elnevezett leves annyira egészséges, hogy akár a rákbetegeken is segfthet.

Hippocrates leves
Hozzávalók: 5 db krumpli, 3 szál fehér gyökér, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 2 szár újhagyma, 2-3 paradicsom, egy kiskanál majoránna, négy kiskanál rozmaring
Lazán feldaraboljuk a zöldségeket, megszórjuk majoránnával és rozmaringgal. Annyi vizet teszünk rá, hogy éppen ellepje, és addig főzzük, amíg a zöldség meg nem puhul. A megfőtt zöldségek felét péppé turmixoljuk. Fontos, hogy sót ne használjunk. A pépet és a darabos zöldséget összekeverjük, és tálalhatjuk is.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.