A klasszikus konyha fejedelme

A klasszikus konyha fejedelme

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Néhány éve a világhírű mesterszakács, Keith Floyd társaságában költhettem el egy kellemes ebédet a budai Kéhli Vendéglőben. A főszakács igencsak kitett magáért. Mennyei ízek és illatok, csodás tálalás, maga a művészet, méghozzá nem akármilyen művészet, a főzés művészete. Kalandra csábítja érzékeinket az ízek birodalmába, táncba visz, meglep, végezetül pedig lenyűgöz. És, hogy mi a titka - Kereshetjük, de azt hiszem, a válaszra sohasem lelünk rá, hisz a titok magukban a főszakácsokban lakozik. Egyéniségükben, szellemiségükben, tehetségükben. Bennük, akik azt vallják, hogy a legegyszerűbb szósz elkészítéséhez is líra szükségeltetik. A csodás ízek megalkotója Gaál B. Eduárd főszakács, aki immár két évtizede nyűgözi le a vendégeket.

 

 

Gaál B. Eduárdról nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy szerelmese a konyhaművészetnek. Kamaszkorában eldöntötte, hogy ezt a pályát választja. Már a neve is sejtetni engedi, hogy a szakácsruha alatt egy igazi egyéniség lakozik.

 

- Finnyás kisgyerek voltam, bár olyan sok minden nem került az asztalra, mert szegények voltunk. Anyai ágon a felmenőim között voltak szakácsok, úgyhogy minden bizonnyal ez a hivatás már születésemtől fogva bennem rejlik. Ahhoz, hogy valaki jó szakáccsá váljon, szükségeltetik egyfajta belső indíttatás, az ételek szeretete, és korlátlan kreativitás. Ha ezek közül bármelyik hiányzik, az olyan pótolhatatlan űr, amely gátat szab a szárnyalásnak. Míg egy festőművész a palettáján sorakozó színekből, mi a hagymakarikákból, vesepecsenyéből, sóból meg a borsból építkezünk.

 

- A szakácsok is kategorizálhatók, mint a festészetben az impresszionisták vagy pointillisták?
- Annak idején a hagyományos magyaros ételeket készítette mindenki. Mostanság viszont a hazai szakácstársadalom nagyot nyitott a világ felé. Új alapanyagokat és technikákat próbálunk ki, és a színfalak mögé belopódznak az épp divatos dolgok, ami most éppen például a rostlap, bár én a jó öreg serpenyő híve vagyok.
Mi itt a Kéhliben megmaradtunk a klasszikus magyar ételeknél, és úgy tűnik, hogy ezt a vendégeink értékelik is, ahogyan ezt anno Krúdy Gyula is tette. Nálunk a vendégek nem csupán leülnek és megeszik az ételt, hanem jól érzik magukat! A magyaros ételek alapja a hagyma, a paradicsom és a paprika. Sokak kedvence a birkapörkölt, ám csak kevesen tudják jól elkészíteni. Tévedés, hogy a sok fűszertől lesz jó! Hagyni kell érvényesülni az ízeket, nem pedig elnyomni azokat babérlevéllel és zöldfűszerekkel. Hagyma, pirospaprika, só, a végén pedig kevéske vörösbor. Ez a titka!
- Egy szakács életében vannak néha amolyan díszelőadások?
- Főztem már Roger Moore-nak, Jimmy Carternek, Helmut Kohlnak, Gerhardt Bergernek, Anthony Delonnak. Mindez nagy megtiszteltetés volt számomra, de az igazság az, hogy bárki is a vendég, egy szakácsnak mindig jól kell főznie, és a maximumot nyújtani. Ez nagyon fontos!
- Kiszámítható, hogy ki, mit rendel?
- Érdekes módon a színészek rendszerint halat választanak, de gondolom ezt a kondíciójukra való odafigyelés miatt teszik, a politikusok pedig a nehezebb ételeket kedvelik, mint a velőspirítós, ököruszályleves, vagy Szindbád margitszigeti étke.
- Ez utóbbi nagyon izgalmasnak tűnik.
- Nyugodtan próbálkozhatnak vele otthon is a háziasszonyok, mert nem túl bonyolult az elkészítése (lásd keretben).
- Vannak apró fogások, amelyekkel garantáltan finom lesz az ebéd. Például a háziasszonyok hajlamosak a húsokat néha túlsütni. Pedig a sok sütéstől a hús elveszíti zamatát, és bár látványosabb lesz a pirosságától, de az állaga megkeményedik, ami nem túl élvezetes. Miután tehát besóztuk a hússzeleteket, érdemes akár egyik vagy mindkét oldalát lisztbe forgatni, úgy megsütni. Ettől a rétegtől benne maradnak az ízletes nedvek, és ki sem szárad, ellenállhatatlanul omlós lesz a sült.

Szindbád margitszigeti étke
Csirkemájból a hagyományos módon: hagymával, paprikával, paradicsommal, sóval, borssal és majoranával pirított májat készítünk. Fogunk két szelet karajt (1 főre) sózzuk, borsózzuk, majd az egyik szeletet két vékonyka bacon (szalonna) csíkra fektetjük. A húsra ráhelyezzük a pirított májdarabokat, és az egészet lefedjük a második szelet karajjal. Végezetül ráhajtogatjuk a bacon csíkokat, és már mehet is a 180 C-os sütőbe, de elkészíthetjük rostlapon is. Zöldmetélttel és bakonyi mártással tálaljuk, rántott hagymakarikákkal díszítjük.

Amikor Roger Moore meglátta a vendégkönyvben a világhírű mesterszakács, Keith Floyd beírását, azt mondta: „Ez nagyon jó étterem lehet, ide fogok járni."

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}