Hölgyválasz

Hölgyválasz

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Németh Andrea immár egy évtizede a híres Bagolyvár étterem főszakácsa. A nagy múltú étterem Gundel Károlynak köszönhetően 1913-ban nyitotta meg kapuját. 1992 decemberében Láng György és Ronald S. Lauder a Gundel étterem tulajdonosai támasztották fel hamvaiból a Bagolyvárat, létrehozva ezzel a házias ízek gasztronómiai szentélyét. Az étteremről köztudott, hogy kizárólag hölgyek dolgoznak benne, mind a színtéren, mind pedig a színfalak mögött.

 

 

 

etileg kertész vagy erdész szerettem volna lenni, de az édesanyám elkanyarította a figyelmemet a szakácsmesterség irányába - meséli az indulás első lépéseit Németh Andrea. - Kislány koromban nálunk otthon mindig hatalmas vendégségek voltak, és olyankor én nagy-nagy előszeretettel segédkeztem a konyhában. A sors és az élet aztán úgy hozta, hogy a főzés művészete lett a hivatásom. Nagyon szeretem a munkámat, de azért egy nőnek mindig nehezebb dolga van és volt a konyhában, mint a férfiaknak. Ki tudja miért, de a szakácsmesterség valahogy férfipályává vált. Én az Oscar-díjas Lukács séf úr szárnyai alatt nőttem fel. Õ volt a mesterem, amire mind a mai napig büszke vagyok. Nagyon sokat köszönhetek neki. Elfogadott, mint nőt a konyhában, valamint megérezte és díjazta a tehetségemet. Kipróbálhattam magam a főzés minden területén, és ez az épülésemet szolgálta. Természetesen néha létezik lámpaláz a konyhában, amikor egy prominens vendég tisztel meg bennünket. Az ember bármekkora szaktudással és tapasztalattal bír, olyankor azért benne van a kisördög, hogy minden a lehető legjobban sikerül-e.

 

- A vendégek az ételekkel elsőként az étlapon találkoznak. Egy főszakács mire figyel oda, amikor összeállítja az étlapot - Milyen a jó étlap?

 

- Szem előtt tartva a mondást, hogy néha a kevesebb több, nem szabad túl sok ételt zsúfolni rá. Fontos, hogy kellő választékkal bírjon, a könnyűtől a tartalmas ételekig, ám jól áttekinthetően, hogy a szem ne tévedjen el az ételek útvesztőjében. Ilyenkor nyáron grillválasztékkal bővítjük a kínálatunkat, amelynek nagy sikere van. Közel tízféle grillételből választhatnak a vendégeink, a jércemelltől a báránybordán át a grillezett zöldségekig (receptet lásd a kis kockában). Az étterem híres még a melegtésztáiról, mint például a Pozsonyi-kocka. A melegtészták készítésénél lényeges aprócska trükk, hogy miután leszűrtük a főtt tésztát, a rákerülő édes mártásba - amelyben lehet ízlés szerint alma, dió és még sok finomság -, a cukor, tojás és tejföl mellé feltétlenül tegyünk vajat és lisztet. E két utóbbitól nem szárad ki, nagyon jó állagúvá válik, és nemcsak ízletes lesz, de jól is mutat a tányéron. Ami lényeges, hiszen a vendég először a szemével eszik. A finom ételek mellett nagyon fontos a tálalás, amit sosem szabad túlkombinálni. Minden látszódjon a tányéron és esztétikailag mutatós legyen. Mi a Bagolyvárban házias konyhát viszünk, amely amúgy sem engedi meg a túldíszítettséget.

 

- Nehéz feladat két tucat nőt irányítani az étteremben?

 

- Megvan a sajátos miliője. A tapasztalatom szerint a nőkre nagyon jól lehet számítani. Egy nő képes szó nélkül háromszor annyit dolgozni, mint egy férfi, ami ebben a felállásban jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy olajozottan működjön az étterem. Minden a jó csapatmunkán alapszik. Fontos, hogy mindenki azon a területen tevékenykedjen, amiben a legjobb, hiszen az egészet az apró részletek szervezettsége teszi ki.

 

- Az elmúlt évtizedekben merrefelé gyűjtött tapasztalatokat?

 

- Annak idején, amikor az Atrium megnyitotta kapuját, Londonban töltöttem egy hónapot. A külföldi utazásaimat az jellemezte, hogy nem hoztam, inkább vittem a szaktudásomat. Jónéhány helyen tartottunk magyaros napokat, például Svédországban, Svájcban, Olaszországban… Legutóbb Japánban jártam, az az utazás igencsak érdekesen indult. Egy japán étteremlánc-tulajdonos ellátogatott a Bagolyvárba. Annyira ízlett neki a főztünk, hogy mindent megkóstolt az étlapról, majd kijelentette, hogy szeretné, ha a szakácsai megismernék ezeket az ételeket. Először két kollégája keresett fel bennünket, hogy tanulmányozzák a főzési technikánkat, majd mi utaztunk Japánba, és egy ötnapos tanfolyamot tartottunk az ottani szakácsoknak. Csodálatos út volt, életreszóló élmény. Ezek nagyon jó visszajelzések, hisz a vendégek a legfőbb bíráink. Tizenöt évvel ezelőtt Láng úr megálmodott valamit, amit mi igyekeztünk valóra váltani. Az elmúlt évek során kapott sok kedves szó és levél azt sejtetik, hogy jó úton haladunk…

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}