Fürdőszoba a házi sziget

Fürdőszoba a házi sziget

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A fürdőszoba bizonyos szempontból mindig is afféle intim menedéknek számított, de manapság, amikor életünk minden területét a rohanás jellemzi, még nagyobb a jelentősége annak, hogy módunk legyen egy kád illatos, habos forró vízben elnyújtózni. Valljuk be: a fürdőszobába szeretünk visszavonulni, hogy zavartalanul ápolhassuk testünket, lelkünket.

 

 

 

tervezés

Akár vadonatúj fürdőt tervezünk, akár a meglévő átépítése a cél, mindig készítsünk méretarányos alaprajzot. A vízvezeték-hálózat átalakítása drága mulatság, ezért mindjárt az elején beszéljük meg az elképzeléseinket a vízvezeték-szerelővel. Figyeljünk az egyes szaniterelemek hely- és a mi mozgástérigényünkre, így válasszuk ki a legjobb elrendezést.

Ha máshol nem is, a kád és a zuhanyozó környékét a legtöbben csempével borítják. A burkolat csak akkor kellően vízzáró, ha a fugázás és a tömítés is megfelelő minőségű.

bútor

A fürdőszobai bútor nem hiába kapta meg a „fürdőszobai” jelzőt, hiszen pára-, illetve vízálló kivitelben készülnek: vákuumfóliázott, fényezett (festett mdf) vagy tömörfa-furnéros anyagokból, amelyeket vízálló lakkozás véd. Különben előfordulhat, hogy a „sima” laminált felületű mosdószekrény idővel egyszerűen szétázik. A felületi struktúrát úgy válasszuk meg a fürdőszobabútor esetében (mindegy, hogy fautánzatú vagy fa a felület), hogy ne legyen mély az erezése. A vízkő ugyanis megülhet a mély erezetben, nehéz lehet a takarítása. Vigyázzunk, hogy a fürdőszobabútorokat maró vegyszerekkel ne takarítsuk! Legyen elegendő nyitott és zárt rakodóhely, hogy a pipere- és tisztálkodási cikkek és akár a törölkőzök is megtalálják a helyüket. Ha a mosógépet pult alá, netán szekrénybe tesszük, újabb lerakóhelyet nyerünk.

 

Általában hosszú évekre rendezzük be a fürdőszobát, lehetőség szerint esztétikus, kellemes életterként képzeljük el, amiben a modern technológia óriási segítség. Ha kevés a kétdimenziós látvány, könnyen találhatunk olyan üvegmozaikot, amely teljes térhatást láttat. A formabontás sem akadály, hiszen domború felületű, kerek, szabálytalan alakú mozaikok is vannak, csak rajtunk múlik, milyen látvány fogad bennünket a leglátogatottabb helyiségben. Az Aita Studio termékeinek gazadag választékát a Bp. IX., Lónyay u. 24. szám alatt keressük.

 

 

burkolat

A kerámia- és kőburkolat tartós és vízálló, tehát tökéletes a fürdőszobába. Bár a most divatos nagyméretű lapokkal látványos a végeredmény, de a fal egyenetlensége, hibája feltűnően kiugrik. A mozaikburkolat az íves felületek kirakásában is jó, amellett, hogy különleges atmoszférát teremt. Tapétából válasszuk a műanyagot, mert vízállóbb, de kaphatók kifejezetten fürdőszobába szánt típusok is. Az olajalapú festék szintén vízálló, ugyanakkor léteznek már kifejezetten párás, nedves helyiségbe kifejlesztett emulziós festékek (víz alapú akril) is. A padlóra kényelmes a PVC, de ügyeljünk a gondos illesztésre, hogy ne szivárogjon alá a víz. Meleg hatású a parafa és a fa – szakszerű lerakásukat bízzuk szakemberre.

 

A falra, padlóra használt számos burkolattípus közül az egyik legmutatósabb a mozaik, közkedvelt a fürdőszobában, konyhában, nagy felületen vagy csak díszítésként alkalmazva. Kerámia, gres, acél, üveg és legújabban üveg-gres „szendvicspárosa” is létezik, ha az alapanyagot tekintjük. Típusa szerint álfugás vagy hálóra ragasztott darabos mozaikot választhatunk, attól függően, hogy az adott helyiségben melyik a praktikusabb. A klasszikus és a modern stílus kedvelői egyaránt megtalálják számításukat a sokoldalúan használható, apró mozaikok képében.

www.ekkofatto.hu


 

A Solatube® fénycsatorna tökéletes a sötét, ablaktalan helyiségek természetes fénnyel történő megvilágítására. Olyan helyzetekben jelent jó megoldást, ahol a természetes megvilágításra sem tetőablak, sem más nem alkalmazható, illetve annak kivitelezése drágább és gyengébb hatásfokú lenne. Energiatakarékossága mellett a napcső kíméli a szemet, és csökkenti a bezártságérzetet.

www.napcso.hu

 

zuhanyfülke és/vagy fürdőkád

Az ideális fürdőszobában zuhanyfülke és fürdőkád is helyet kaphat. Ha erre nincs mód, akkor a fürdőkádhoz kombinált csaptelep kerüljön, szereljünk fel zuhanyfejet és zuhanypanelt is. Mind a kádban, mind a zuhanyfülkében jó szolgálatot tesz a kapaszkodó és a csúszásmentes felület. A zuhanyozóban a megfelelő mozgáshoz legalább 113 centiméter széles helyre van szükségünk, ezért célszerű inkább nagyobb zuhanytálcát választani. A kabinfal kiválasztásánál ügyeljünk a részletekre! Fontos, hogy tökéletesen zárjanak, az elemek tisztíthatósága érdekében legyenek az alsó sínből kiakaszthatók. Az átlátszó válaszfalaknak köszönhetően a kisebb méretű modelleknél egyébként előforduló bezártságérzésünk is megszűnik.

 

 

Az öntöttvas, acéllemez vagy akril fürdőkádak nagy formai és méretbeli változatban léteznek. Az átlagos kádnagyság 175x75 centiméter, mélysége 45 centiméter. Az elől lekerekített sarokkádak általában kisebb helyet foglalnak el, mint hagyományos társaik. A hagyományos formájú kádak között is találunk helytakarékos modelleket. Ilyenek a lábrésznél leszűkülő vagy lecsapott sarkú kádak.

 

A csaptelepekről

» Hagyományos, kétgombos: egyre ritkábban találkozni e szerelvénytípussal. Ha a szépségük nem is, de a takarékosságuk megkérdőjelezhető: a vízhőmérséklet beállításához viszonylag sok meleg vizet, és ezáltal energiát igényel.
» Egykaros: egyszerűen kezelhető, vizet és energiát takarít meg a könnyű kezelhetősége.

» Termosztatikusan vezérelt: e keverőcsapok folyamatosan biztosítják a beállított vízhőmérsékletet a hálózati víznyomás és hőmérséklet változása mellett is. Ez a legtakarékosabb, és forrázásvédelemmel is ellátott.

 

A Geberit új, DuoFresh szagelszívás megoldása merőben új frissességet kölcsönöz a fürdőszobának. A titok a fal mögött rejtőzik. A nyomólap tetején található gombbal hozhatjuk működésbe a szagelszívó rendszert. A kellemetlen szagokat tartalmazó levegőt az aktív szénszűrő megtisztítja, és csak ezután áramoltatja vissza a helyiség légterébe. Ily módon, a hagyományos módszerekkel ellentétben, a szagok nem kerülnek a levegőbe.

www.geberit.hu

 

 

A KLUDI Balance csaptelepének szenzoros változata csak az esztétikum és praktikum területén kiemelkedő, árában jóval visszafogottabb. Az előre beállítható hőfokszabályozó és a szenzoros technológia csökkentik a vízhasználatot; a KLUDI Eco perlátora már csak hab a tortán. A csaptelep igazán környezetbarát: csak a szükséges mennyiségű vizet engedi ki, az érintésmentes használat a gyakori tisztítást teszi szükségtelenné, csökkentve ezzel a vegyszerhasználatot. A KLUDI Balance egyensúlyban van a jövővel!

www.kludi.hu

 

 

 

A mosdókagylók formája, kialakítása zavarbaejtő bőséget mutat. A szögletes típusok szélessége 40-160 centiméter közötti mérettartományba mozog. A mosdókagyló szerelési magassága 80 centiméter; ez a felnőttek átlagos testmagasságát figyelembe vevő, kényelmes magasság.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}