Mivel világítunk?

Az energiatakarékosság egy ház, lakás esetében nem jelent okvetlenül milliós nagyságrendű, gyökeres megújulást eredményező beavatkozásokat. Érthetjük alatta a világítás megújítását is.

 

 

Hagyományos izzók

Nem is olyan régen volt még, amikor világítóforrásként szinte kizárólag a villanykörték szolgáltak, amelynek fényjelensége tulajdonképpen csak „melléktermék”: a felvett energia 90-95 százaléka hővé válik, és csak a többi alakul át a szemünknek látható (fény)sugárzássá. Energiahatékonysági besorolásban E, F vagy G osztályba kerülnek. Átlagos üzemóra: 1000 óra.

Halogén izzók

A halogén izzó működési elve nem tér el a hagyományos izzóétól, viszont az izzószál körüli térbe halogén elemeket juttatnak, amelyek lehetővé teszik a wolframszál folyamatos kémiai regenerálódását. Ez egyrészt hosszabb élettartamot eredményez, másrészt lehetővé teszi az izzószál még magasabb hőmérsékletre hevítését, ami még erősebb fényt jelent. A hagyományos 220 V-os feszültségszint mellett vannak 12 V-os halogén izzók is. Ez utóbbiaknak jobb a fényhasznosításuk, de beépített transzformátor szükséges a működtetésükhöz, amely a hálózati feszültséget 12 V-osra alakítja át. A halogén izzók energiahatékonysága valahol a D osztály környékén keresendő. Átlagos üzemóra: 2000–2500 óra.

Fénycsövek

Ha megfelelő gázokkal töltik fel a fénycsövet, s erre feszültséget kapcsolnak, akkor a gázatomok külső elektronjai gerjesztett állapotba kerülnek. Ez instabil, így az energiafelesleg fény formájában eltávozik. Az „oda- és visszaugró elektronnal” az elektromos energia fénysugárzássá alakul. Ez az átalakulás lényegesen jobb hatásfokú, mint az izzítás. A fénycsövek többnyire A energiahatékonyságúak. Átlagos üzemóra: 6000–15 000 óra.

Kompakt fénycsövek

A fénycsövek régen tényleg csövek voltak, mára azonban a gyártók „összetekerték” ezeket: létrejöttek a kompakt fénycsövek, amelyek változatos formában, méretben és színhőmérsékletben kaphatók. A kompakt fénycső hosszú élettartamú, jó hatásfokú, hátránya a bemelegedési idő és az izzóénál gyengébb színvisszaadás. A csupasz fénycső külső hőmérséklettől való függése erősebb, felfutása gyorsabb, a burával ellátott nehezebben „indul”, de hőfokfüggése jobb és esztétikusabb is. Átlagos üzemóra: 6000–15 000 óra.

LED fényforrások

Ugyancsak az atomok elektromos energiával történő gerjesztésével állítanak elő látható fényt. Az anyagválasztás és a technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy egyszeres gerjesztéssel elérhető a fénykibocsátás. Ennek ára, hogy egyetlen LED fénykibocsátása viszonylag csekély (ezzel szemben az energiafelvétele is!), ezért sok LED kerül egyetlen fényforrásba. A LED-ek is alacsony feszültségen működnek, transzformátor közbeiktatásával. Előnyük, hogy nincs késleltetési idejük, sokféle színt képesek előállítani szűrők és a bura színezése nélkül is. A kutatások leginkább e fényforrás tökéletesítésére irányulnak. Átlagos üzemóra: 50 000–100 000 óra.

 

Az energiatakarékos izzókban többnyire higanygőz és argon található. A gerjesztett higanyatom nem a látható, hanem az ultraibolya tartományban sugároz, így ezt még „láthatóvá kell tenni”. Ezért a bura belső falát egy speciális fémréteggel vonják be, az UV sugárzás ennek az atomjait gerjeszti, így lesz látható számunkra a fény. Ezért érik el teljes fényerejüket a felkapcsolás után csak lassa(bba)n az energiatakarékos izzók (a kétszeres gerjesztési folyamat beindulásához időre van szükség), és ezért kell szelektíven gyűjteni e fényforrásokat életük végén (a higany veszélyes hulladék).

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop