Tippek télre

1. Erősebb és intenzívebb lesz a gyümölcstea íze, ha leforrázás előtt kávédarálóban összeaprítjuk a gyümölcsöket.

 

 

2. Rendszeresen ellenőrizzük a házban teleltetett növények gumóit, mert a rothadó darabokról átterjed a fertőzés az egészségesekre is.

 

 

3. A függőlegesen csíkozott fal magasabbnak, a keresztben csíkozott szélesebbnek láttatja a szobát a valóságos méreténél.

 

 

4.Ha a gyertyát hosszabb ideig száraz helyen tároljuk, vagy használat előtt néhány órára a mélyhűtőbe tesszük, lassabban és egyenletesebben ég. Úgy is tovább ég, ha a szárát bekenjük lenolajjal. Nem csöpög, ha legalább két órára hideg sós vízben áztatjuk, majd szárazra töröljük.

 

5. Lakásunk sötét sarkába, pl. a folyosó végére helyezzünk el nagyméretű tükröt, hogy visszaverje a távolabbi, világosabb helyiségek képét, s így ez a terület is kivilágosodjon.

6. Könnyedén kelthetjük tej- vagy homoküveg hatását, ha fehér színű üvegmaró spray-vel lefújjuk az átlátszó felületet.

7. Ha víz helyett tejjel keverjük a porcukrot, hófehér mázat kapunk. Hogy a cukormáz tényleg fehér legyen, az átszitált porcukrot tojásfehérjével keverjük ki.

8. Nagy területű szobákban inkább lefelé, míg kis helyiségekben felfelé irányuló fényforrásokat használjuk.

9. A fali lámpatesteket legalább 2 méter magasságba szereljük fel, hogy minél kevésbé kápráztassák a szemet.

10. A fém gyertyatartóról úgy tüntethetjük el a viaszfoltokat, ha rövid ideig 100 oC fokos sütőbe tesszük, a leolvadó viaszt sütőpapírral foghatjuk föl.

11. Karácsonyi asztali dísznek hozhatunk a kertből magyalt, borostyánt, tűlevelűeket, csipkebogyót vagy ápolkát.

12. Soha ne öntsünk hideg vizet felforrósodott öntött vasedénybe, mert könnyen megrepedhet.

13. Öntöttvas edényünk nem rozsdásodik meg, ha minden mosogatás után alaposan megszárítjuk, a belsejét pedig bekenjük étolajjal.

14. Álmatlanság ellen lefekvés előtt fürödjünk fenyő tűleveléből készített fürdővízben, vagy vegyünk forró lábfürdőt.

15. Hó- és sófoltokat úgy szedhetjük ki bőrcipőnkből, hogy azt tejbe áztatott ronggyal átdörzsöljük.

16. A kis belmagasságú teret jótékonyan növelik a mennyezetről földig érő függönyök.

17. Ha túlmelegedett a sütő, és fennáll sütemény leégésének veszélye, helyezzünk melléje egy hideg vízzel teli hőálló tálat, így a leégés esélye minimálisra csökken.

18. A szilveszteri petárdázás során ne engedjük kisállatainkat a kertbe vagy az utcára, maradjunk mellettük, mert ijedtükben akár életre szóló sérüléseket is szerezhetnek. Kapcsoljuk be a tévét vagy rádiót, ezek ismerős hangja biztonságérzetet ad nekik.

19. A madarak hajnalban vagy alkonyatkor mennek leginkább a madáretetőkbe lakmározni. Ha van otthon macskánk, lehetőség szerint ne ezekben az időszakokban engedjük ki, így kevesebb áldozatot szednek a madarak között.

20. Karácsonyfánk levele és színe is sokáig élénk marad, nem hullik le a levele, ha a fa végét glicerines vízbe állítjuk.

21. Ízes vaníliáscukrot készíthetünk magunk is, ha egy zárható edénybe a porcukor közé egy rúd vaníliát teszünk. A vaníliáscukrot csak a főzés után adjuk az ételhez, így nem veszíti el jellegzetes illatát.

22. Ha az egymásba rakott üvegpoharakat nem tudjuk szétszedni, a legfelsőbe tegyünk hideg vizet, a legalsót pedig állítsuk meleg vízbe.
23. A tejszínhabot könnyebb felverni, ha előtte lehűtjük, és a habja is keményebb és fényesebb lesz, ha a cukrot a már félig felvert habba tesszük bele.

24. Sima lesz és nem bőrösödik a puding teteje, ha megszórjuk egy kis porcukorral.
25. Édes italokat ne kínáljunk aperiitifként, mert elveszik az étvágyat, teltségérzetet keltenek. Erre a célra inkább a keserű likőrök, ürmösborok, vermuthok, pálinkák alkalmasak.

26. Halételekhez száraz fehérborok illenek, a fehér húsokhoz (szárnyas, borjú, sertés, bárány) testesebb félszáraz fehérborok, a vörös húsokhoz (marha, vad) vörösbor dukál. A desszertekhez édes italokat töltsünk. Tésztákhoz, süteményekhez fehérbort, fagylalt vagy parfé mellé édes vagy félédes pezsgőt adjunk. Sajtokhoz testesebb vörösbor, gyümölcsökhöz tokaji aszú vagy szamorodni passzol, míg kávé után likőrt, brandyt vagy konyakot szokás kínálni.

27. A hősugárzó tisztításához használjunk porszívót, de nem szívatva, hanem fújatva belőle a levegőt.

28. Panírozott húsok vagy bundázott ételek készítésénél tegyünk néhány fogpiszkálót a zsíradékba, ez megakadályozza, hogy a leülepedett morzsa megégjen.

29. A kész töltött sült csirkét általában 20-25 percig pihentetjük, ezalatt a töltelék rendszerint „megköt” annyira, hogy a szeletelésnél nem esik szét.

30. A kacsa csak akkor sül ropogósra, ha tisztítás után alaposan megszárítjuk, majd a bőrét sütés előtt egy órával jól bedörzsöljük sóval.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop