Tisztító kúra

A telet nemcsak azért érezzük szürkének, mert gyengébb a nap fénye, hanem azért is, mert a poros, piszkos ablakok a tél szerényebb fényét sem eresztik át. Kezdjük a télvégi nagytakarítást az ablakok tisztításával, majd folytassuk a szőnyegek és a parketta rendbetételével. És így tovább.

 

 

[html”>

  1. Ablakmosáshoz használjunk szarvasbőrt, de jó az olyan mosókendő is, amely nem hagy bolyhokat az üvegen. Áttörléséhez megfelelő az újságpapír is – szép fényt ad az üvegnek.
  2. A kéthetenként végzett alapos takarításon belül mindig iktassunk be egy-egy helyiséget, amelyet alaposabban kitakarítunk. Ezzel folyamatosan fenntartható a tisztaság. Ilyenkor a nehéz bútorok kivételével mindent el kell mozdítani a helyéről.
  3. Portörlésnél mellőzzük a tollseprűt, mert a port nem távolítja el, csak más helyre szórja. Port törölni csak pormentes, tiszta ruhával lehet. A fényes felületű tárgyakat portörléskor dörzsöljük át puha ruhával, így feleslegessé válik a külön tisztítók használata.
  4. A befagyott ablaküveget ne kaparjuk, ne súroljuk, mert összekarcoljuk. A jég leolvasztásához forró vizet se használjunk, mert a hő hatására a hideg üvegtábla könnyen elpattan.
  5. Ha padlószőnyegünk van, célszerű porszívózás után nedves ruhával áttörölni. Ha lehetőségünk van rá, vigyük ki a kisebb szőnyegeket az udvarra, erkélyre stb. Ott söpörjük le vagy porszívózzuk ki.
  6. Ablaküveget legjobb felhős, száraz időben tisztítani. Erős napfényben az üveg foltos és homályos lesz. Ha nagyon piszkos az üveg, szalmiákszeszből és ecetből (egy vödör víz, egy deci szalmiákszesz, egy deci ecet) készítsünk mosóoldatot, azzal mossuk le a piszkot, majd bő vízzel öblítsük. Az öblítővízbe tegyünk denaturált szeszt.
  7. Milyen gyakran takarítsunk – Három-négyhavonta esedékes az ablak- és ajtómosás, kéthetenként az alapos takarítás, s eközben a szükséges mértékű kisebb rendfenntartó takarítás.
  8. A szőnyeg hátoldalát legalább kéthavonta porszívózzuk ki.
  9. A porszívót a takarítás befejezésekor szét kell szedni. Ellenőrizzük, hogy a szívócsövekben nem maradt-e valami, nézzük meg a porzsákot, ha szükséges, cseréljük üresre.
  10. Az ablaktáblák akkor lesznek a legtisztábbak, ha tiszta vízzel, mosószer nélkül mossuk, és az öblítővízbe néhány evőkanál denaturált szeszt teszünk, mert kiváló portaszító réteget képez. Még hatásosabb, ha a vízhez egy kevés sót is keverünk.
  11. Legkönnyebben egyébként a forró, ecetes vízzel tisztíthatunk. Konyhában az ablakra rakódott zsíros szennyeződést langyos, mosogatószeres vízzel távolítsuk el.
  12. Az üveget előbb bő vízzel mossuk le, szabadítsuk meg a rárakodott portól, piszoktól, és csak ezt követően tisztítsuk. A piszkos üveget szárazon sohase töröljük le, mert összekarcoljuk.
  13. A befagyott ablaküvegről a jeget sós vízzel távolítsuk el (egy liter víz, 10 dkg só), a sótól a jég néhány perc alatt elolvad és letörölhető.
  14. Hideg időben nem párásodik be az üveg, ha belső felét glicerinbe vagy fagyálló folyadékba mártott ronggyal vékonyan áttöröljük.
  15. A lakás tisztántartásának alapelve: a megelőzés jobb, mint a gyógyítás.
  16. Ha tisztítás után (kiselejtezett) harisnyával áttöröljük az ablaküveget, szép fényes lesz.
  17. Ha az ablaktábla belső oldalát víz, alkohol és glicerin keverékével (3 dl víz, 5 dl alkohol, 5 evőkanál glicerin) bedörzsöljük, nem jegesedik be. A művelet akkor lesz tartós, ha a tél folyamán többször megismételjük.
  18. Ha szúnyoghálóval szereljük fel az ablakokat és ajtókat, megkímél bennünket a legyektől és a légypiszoktól.
  19. Fagyos időben lehetőleg ne mossunk ablakot, mert a víz az üvegre fagy. Ha mégis szeretnénk az ablakot lemosni, a vízbe öntsünk denaturált szeszt.
  20. Kertes házban a kerti utak, járda, a kert kialakítása is nagyban befolyásolja, hogy mennyi koszt viszünk be a lakásba.
  21. Takarítás szempontjából hasznosak a rongyszőnyegek, amelyek gépben is moshatók.
  22. Ha gyakrabban csinálunk „kis” takarítást, megelőzhetjük a drasztikus vegyszerek használatát. Ha pl. mindennap kitöröljük a mosdót, kádat, vécét, akkor nincs szükség vízkőoldószerek használatára.
  23. Felmosás, feltörlés előtt érdemes a vizes helyiségek padlózatát is felporszívózni, így a felmosást megnehezítő szennyeződéseket is könnyebb eltávolítani.
  24. Nagy szőnyeget csak a padló portalanítása után porszívózzunk, különben ismét beporosodik.
  25. A tisztaság előfeltétele a rend. Kevesebb holmit könnyebb rendben tartani, ezért ne őrizgessünk felesleges kacatokat.
  26. A kéthetenként javasolt alapos takarítást kezdjük a pókhálózással, amit a falak portalanításával kössünk össze. Erre kiválóan alkalmas a port nem taszító – sztatikus portörlő, de megteszi egy puha portörlő rongy, amit a partvis fejére helyezünk.
  27. Nem hagyjuk piszkosan a függönyt, mert az ablak a függönyből rákerülő portól hamar piszkolódik.
  28. Lakásod kialakításában legyen fontos szempont, hogy könnyen, környezetbarát módon lehessen tisztán tartani.
  29. A szekrények tetejét, a nyitott polcokat és a zárt szekrények belső részét is át kell törölni.
  30. Minden évben legalább egyszer minden zugot át kell vizsgálni, rendbe rakni.
  31. A piszkos műanyag ablakkeretet 3 evőkanál folttisztító só és víz keverékével lehet tisztává varázsolni.
  32. A munkát lehetőleg kívülről befelé és felülről lefelé végezzük. Először mindig az előszobával kezdjük, mert innen kerül a lakásba a piszok egy része.
  33. Az előzőleg már jól kiszellőzött ágyneműt a takarítás megkezdése előtt ágyazzuk be, nehogy a felkavart por ellepje.
  34. A fürdőkádat, mosdókagylót, mosogatót, zuhanyfülkét, zuhanyrózsát, csapokat finom, nem karcoló súrolószerrel kell tisztítani, lemosni, majd szárazra törölni, hogy ne maradjon vízcseppes.
  35. Külön gondot kell fordítani a vécé takarítására. Nagyon praktikusak a toalettkacsák, amelyekkel a perem alatt is tisztán lehet tartani a csészét.
  36. Húzzunk kiselejtezett harisnyát egy súrolókefére. Ezzel a parkett és laminált padló is könnyen portalanítható.
  37. Legalább hetente egyszer rendezzünk a konyhában alapos nagytakarítást. Ilyenkor mossuk le fertőtlenítő hatású szerrel a csempéket, a bútorokat és a padlót.
  38. A fa bútorokat faápoló, portaszító szerrel kell áttörölni, amivel megóvjuk őket a kiszáradástól.
  39. Kisgyermekeinkről már az előszobában vegyük le a játszóruhát. Ezzel elérhetjük, hogy a padló, a szőnyegek tovább maradnak tisztán.
  40. Ne essünk túlzásokba, nem mi vagyunk a lakásért, hanem a lakás van értünk. Ment már azon tönkre nem egy házasság, hogy a családi harmónia helyett a rend került a középpontba.

     

[/html”>


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop