Kiskerti állatfarm

Kiskerti állatfarm

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A családi ház kertjéhez szinte kötelezően hozzátartoznak az állatok: a kedvtelésből tartott házikedvencek, a haszonállatok, vagy a kertben élő hasznos és haszontalan, sőt, kártevő állatok. A kert sokkal élettelibb lesz tőlük, ugyanakkor néha megnehezítik rendben tartását. Már a kert tervezésekor figyelembe kell venni, milyen háziállatot is szeretnénk tartani, hogy a megfelelő körülményekről gondoskodni tudjunk, hasznos továbbá az önkormányzat helyi állattartást szabályozó rendeleteit is tanulmányozni.

 

 

Ember és állat békés, kellemes, mindkét fél számára megelégedést nyújtó együttéléséhez sok figyelemre, átgondolt tervezésre, munkára és alkalmazkodásra van szükség.?vagy kutya - Némi igazságot tartalmaz a szólás, hiszen nem könnyű, de azért nem is lehetetlen a kettőt összehangolni. Főleg az első időben, amikor a házhoz kerül, akkor igényel nagyobb törődést a kiskutya. Többször pórázon vezessük körbe leendő birodalmának határain, a kert számára is használható részén. Már az első pillanattól kezdve finoman, de határozottan tartsuk vissza - ismételgetve, hogy - nem" -, ha nem a kívánt helyre akar menni. A legtöbb kutya meglepően gyorsan megtanulja e korlátokat, persze időről időre meg is próbálja átlépni. Ilyenkor se üssük meg a kiskutyát, elegendő figyelmeztetés egy összetekert újsággal csak suhintani.A kutya házőrző feladához elengedhetetlen, hogy naponta többször is őrjáratot tartson a kerítés mentén. Hogy az ottlévő növényzetből maradjon is valami, célszerű a sövényt a kerítésvonaltól kissé beljebb, a kutya méretétől függően 1-1,2 méterre telepíteni. Kankutya esetén jobb, ha lemondunk az oszlopos örökzöldekből, tujafélékből ültetett sövényről. Ügyes tervezési trükkel azonban megóvhatók az örökzöldek is, bár ez inkább csak csoportos, foltszerű telepítésnél használható: ültessünk az örökzöldek köré szúrós talajtakaró cserjéket, amelyek távol tartják a kutyát.

 

 

Házlakó

 

A kert tervezésekor arra is figyeljünk, hogy szükség van kutyaházra, vagy a profi kutyatartóknak egy kennelre. Általában a bejárat környéke állítsuk, ahonnan a kert és a ház is jól áttekinthető, minden mozgás nyomon követhető. A kutyaház bejárata lehetőleg se északra, se délre ne nézzen: az előbbi túl hideg, az utóbbi túl napos. Néhány kutya szereti magaslatról figyelni az eseményeket, számukra ajánljuk a "lapostetős" kutyaházat. Általában nem könnyű elfogadtatni ebünkkel a neki szánt házat. Különböző fortélyok - alomrongy (a testvérek és a mamakutya szagával), finomságok behelyezése, az evő- és ivóedény ház elé helyezése - segítheti a folyamatot. A kennel (kifutó) egy részét fedettre építsük, így tartós esőzéskor se kényszerül a kennelbe zárt kutya teljes tétlenségre. Szintén fontos a napos-árnyékos részek megfelelő aránya. Legszerencsésebb, ha valamilyen lombhullató kúszó növényt (vadszőlőt, loncot, iszalagot) futtatunk a rácsra, ami szépen takar és árnyékol, télen viszont nem veszi el a napfényt, ami az állatoknak ugyanolyan fontos, mint az embernek.

 

 

Madárvadász macskák
A macskával a kertben nincs sok gond, bár néha előfordulnak bosszantó esetek. Ilyen a körömélesítő kaparás, amit előszeretettel gyakorol fiatal fákon. Sajnos ez időnként a fa pusztulását is okozhatja, de jó eszköz ellene a kéregvédő háló. Hasonlóan kellemetlen kártétel, amikor a frissen telepített zöldségpalántán sütkérezik a cicánk. Ez is védhető, ha néhány levágott gallyat fektetünk a veteményre, mert a cicát ez zavarja. Hatékonyan védekezhetünk az ágyás rendszeres öntözésével is. A legkomolyabb - és sajnos nem alaptalan vád - a macska ellen, hogy pusztítja kedvenc énekesmadarainkat. Nagy segítség a madarak számára, ha a kertbe néhány tövises, tüskés cserjét (tűztövist, borbolyát) is telepítünk, ahol biztonságosabban fészkelhetnek. A madáritatókat is a cserjéktől távol, nyílt terepen helyezzük el, hogy ne tudjon a macska egyetlen ugrással a bokrok rejtekéből lecsapni. A kert szép dísze lehet - bár még kevés magánkertben látni - a madárröpde, az úgynevezett volier. Kialakítása, anyaga a kert egyéb részeihez alkalmazkodva lehet fából, bambuszból, esetleg fémből.

Hasznos vagy szép?
Manapság jónéhány haszonállat hobbiállattá lépett elő. Sok kertben tartanak kedvtelésből baromfit, sőt, vízi szárnyasokat: kacsát, libát is. Szerencsésebb ezeket elzárva, külön kertrészben tartani, és legfeljebb csak néha-néha beengedni a díszkertbe, hiszen bármennyire is kedves a látványuk a kertben, sok gond lehet velük. A kerti tóba telepített díszrécék például komoly és gyors pusztítást visznek végbe a betelepített vízi növényekben. Azt se felejtsük, hogy legtöbbjük kitűnő repülő, tehát vagy rendszeresen kurtítjuk szárnytollaikat - ami se a madárnak, se az embernek nem túl kellemes - , vagy felülről is zárt ketrecet kell számukra kialakítani. Bármennyire szép látvány is egy kertben sétáló, farktollait kiterjesztő pávakakas, szépsége igazán csak nagy kertekben, parkokban érvényesül, átlagos méretű házikertbe tehát nem ajánlott.Újabban terjedőfélben van a törpesertések és törpekecskék hobbitartása is. A kecskékből a bakok agresszivitása miatt inkább a szelíd nőstények beszerzését javasoljuk. A juhok, szarvasmarhák speciális körülmények között érzik magukat a legjobban, ezért házikerti tartásukat ne nagyon szorgalmazzuk. Persze más a helyzet, ha legeltetésükre bőven van hely vagy más lehetőség.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}