Apró ellenségek

Apró ellenségek

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A legnagyobb veszély sokszor onnan jön, ahonnan a legkevésbé számítunk rá. Egy kirándulás a szabadban vagy egy séta a saját kertben (!) akár komoly betegségek kiindulópontja lehet háziállatainknál.

 

 

Láthatatlan harcosok

 

A kellemes, esőzések utáni langyos idő a legkedvezőbb a baktériumok, vírusok számára. Négylábúink ilyenkor még inkább ki vannak téve a fertőzéseknek: elég egy pocsolyába belenyalni, megfürödni a kerti tóban, vagy beleszagolni a másik állat ürülékébe, máris ott a baj. Köhögéssel, hasmenéssel járó megbetegedések különösen gyakoriak ilyenkor. A súlyosabb és gyakoribb vírusfertőzésekkel szemben védőoltásokkal védekezhetünk.

 

Kutyák esetében a szopornyica, a fertőző májgyulladás, a leptospirózis, a parvovírusos bélgyulladás, a parainfluenza és a veszettség ellen lehet kombinált védőoltást kérni, amit évente kell ismételni. A veszettség elleni oltás, és ezzel egy időben a széles hatásspektrumú (egyszerre több féregfaj ellen hatékony) féreghajtó kezelés évente kötelező (jogszabály írja elő). A többi, előbb felsorolt fertőzés elleni vakcinázás csupán nagyon ajánlott. Ezek a betegségek jóval gyakoribbak, mint a veszettség, amit a hosszú évek óta tartó oltási programokkal sikerült minimálisra visszaszorítani, és leginkább csak a vadon élő állatok - elsősorban rókák - jelentenek esetleges fertőzési forrást. A szigorú szabályozás nem véletlen: a veszettség halálos kimenetelű, gyógyíthatatlan betegség, amelyet ember is elkaphat. Ezért nagyon fontos, hogy semmilyen körülmények között ne simogassunk meg szelídnek látszó rókát, sőt, elütött állatot se érintsünk meg, és gyerekeinket is tanítsuk meg erre!

 

Visszatérve a többi fertőző betegségre, ezek (a leptospirózis kivételével) nem terjednek át emberre, viszont súlyos megbetegedést okozhatnak kedvencünknek, amelyeknek kezelése hosszadalmas, költséges és nem is biztos kimenetelű… Oltás létezik még coronavírusos bélgyulladás, illetve Lyme-kór ellen is, ezeket külön kell beadatnunk.

 

Macskák esetében a veszettség elleni oltás nem kötelező, de nagyon fontos, hiszen ők még inkább elkóborolhatnak, és nagyobb a lehetősége, hogy fertőzött állattal találkoznak. Az ő esetükben a kombinált oltás tartalmaz még kétféle macskanátha, illetve az ún. panleukopenia nevű betegség elleni oltóanyagot. Nagyon súlyos, az immunrendszer legyengülésével járó vírusfertőzés a leukózis, ez ellen is érdemes oltatni őket.

 


Ízeltlábú potyautasok
Sok problémát okoznak kedvenceinknek a bolhák. Ezek az apró, pár milliméteres ugróbajnokok nemcsak vérszívásukkal idegesítik az állatokat, de például a galandférgek terjesztésében is nagy szerepet játszanak. A férgeket már maga a bolhapete is hordozza, s mikor kifejlett bolha korában vért szív áldozatából, azt tovább adja neki. Így a bolhásságnak közegészségügyi jelentősége is van, hiszen - bár a bolha ritkán megy át emberre- a galandférgek emberre (főleg gyerekekre és idősekre) is veszélyesek. Egyes érzékeny ebek és macskák még allergiásak is lehetnek a bolhanyálra, így már egyetlen bolha csípése is elég ahhoz, hogy allergiás reakciót váltson ki (erős viszketegség, pörkök a fartájékon illetve testszerte).
Még komolyabb problémát jelentenek a kullancsok. Az utóbbi években robbanásszerűen elterjedtek, s a közhiedelemmel ellentétben már nem csak tavasszal támadnak, hanem bármelyik évszakban előfordulnak, különösen az enyhe, csapadékos időszakok veszélyesek. A tévhittel ellentétben nem a fán ücsörögnek, hanem alacsonyabb cserjékről, vagy fűszálakról kapaszkodnak fel. S minthogy a madarak széthurcolják őket, akár teraszunkon is találkozhatunk ezekkel a betolakodókkal. Az általuk terjesztett egysejtű paraziták akár halálos kimenetelű kórokat is okozhatnak: Babesia, Lyme-kór, Erlichia, stb.
A hangsúlyt itt is a megelőzésre kell helyezni: legfontosabb annak a megakadályozása, hogy a bolha, kullancs belemenjen állatunkba. Különféle készítmények állnak rendelkezésre, legtöbbjük vényköteles. A legegyszerűbbek az ún. „spot on” készítmények: ezeket a szőrt széthúzva a martájékon a bőrre kell cseppenteni, amely aztán eloszlik az egész testfelületen. Ezek közül is érdemes olyat választani, amelyik repellens (rovarriasztó) hatású, és még a szúnyogokat is távoltartja. Léteznek még spray-k, ezekkel egyenletesen kell befújni az állatokat, vagy hatóanyaggal átitatott nyakörvek. Nagyon fontos, hogy bármelyik típust használjuk, azt folyamatosan alkalmazzuk, mert így a leghatékonyabbak. Ne várjuk meg, amíg a hatóidejük lejár, inkább előtte pár nappal újítsuk meg a védelmet!

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}