Fürge komikus

Fürge komikus

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Míg korábban kuriózumnak számított, manapság egyre gyakrabban láthatunk - akár az utcán sétáltatott, vagy a gazdája ölében mozgó - vadászgörényt, mint házikedvencet. A görény háziasítását valószínűleg már az ókorban megkezdték, természetesen ekkor még csak vadászati célokra. Kedves, játékos lényével, örökmozgó természetével azonban az utóbbi évtizedekre tisztes helyezést vívott ki magának az egzotikus társállatok ranglétráján.

 

 

Ki tartson görényt?

 

A középkorban nagy tisztelettel övezték a görényeket, még törvényileg is szabályozták, hogy csak kifejezetten gazdag emberek tarthatták. Ma persze már semmi hasonló szabályozás nincs e téren, bárki beszerezhet ilyen kis kedvencet, akár állatkereskedésben is. Nem elég azonban, ha megtetszik egy játékos kis állat, érdemes előtte felkészülni rá, mivel is jár együtt a tartása.

 

Hangsúlyozni kell, hogy bár háziasított állatról van szó, mégis sokkal kevésbé alkalmazkodott a civilizációs körülményekhez. Sok törődést, foglalkozást igényel, és aki ezt megadja számára, az könnyen szelíd, barátságos kis komát nevelhet a kölyökből. Ennek hiányában azonban rengeteg kellemetlenséggel kell számolni, és - nem az állatka hibájából - nem lesz örömteli a tartása. Tehát aki nincs sokat otthon, vagy gyakran utazik, annak nem javasolt ilyen kedvenc beszerzése. Nem ajánlott továbbá kisgyermekeknek sem, csak ha a szülő vállalja a vele járó kötelezettségeket is, de még így is fennáll a veszély, hogy a gyerek félreértett, hirtelen mozdulatára az állat odakap, vagy akár komolyan harap is.

 


Rossz szokás - - A harapás
A harapás ősi ösztönként ott él minden vadászgörényben. Nem lehet rossz szokásnak titulálni, hiszen ha belegondolunk, a természetben ez biztosítja a túlélést is. Ez az ösztön nem oltható ki, de kellő neveléssel azért mérsékelhető. Már kölyökkortól következetesen kell rászoktatni őket, hogy érezzék, hol a határ. A kis korban még viccesnek tűnő játékos harapdálások, amiket alig érzünk, később nagyon kellemetlenné válhatnak. Már ilyenkor érdemes megtanítani a kis koboldot, hogy ezt a viselkedést bizony nem értékeljük. Leginkább úgy érhetünk célt, ha összefogjuk a száját, és gyengéden megrázzuk a fejét, közben határozott „nem”-et, vagy „fúj”-t mondva. Ha felnőtt, valamilyen okból esetleg elvadult állat kerül hozzánk, ott már nehezebb az ügy, de azért nem reménytelen. Először is nagyon fontos, hogy megnyerjük a bizalmát. Nyugodt, nem hangos beszéddel, óvatos, de határozott közeledéssel (mindig úgy, hogy az állat lássa, nehogy hirtelen megijedjen!) és végül, ha már kialakult a bizalom, gyakori simogatással kialakítható a jó viszony. Eleinte a fájdalmas sérülések elkerülése végett - ha nagyon agresszív az új jövevény - megpróbálkozhatunk puha ronggyal, így kitartó munkával meg lehet vele értetni, hogy az érintés nem hordoz magában veszélyt, és jó érzés. Kesztyűvel nem érdemes próbálkozni, mert utána elölről lehet kezdeni a tanítást a saját kezünkkel, hiszen azt nem fogja felismerni.
Az sem mindegy, hogy milyen okból harap: félelemből, agresszióból, vagy játékból. Náluk a játékra való felhívás is kisebb erejű harapással kezdődik, s bár mi jobban megérezzük ezt a kezünkön, mint egy másik görény a vastag bőrén, igyekezzünk ne elrántani ilyenkor a kezet: így sokkal kisebb sérülést okozunk magunknak.

Szobatisztaság
Ez bizony nehéz ügy. Hiába teszünk ki almot akár a lakás több pontjára, kedvencünk elképzelhető, hogy egy egész más zugot választ ki erre a célra. Leginkább egy eldugott helyet, távol az etetés és a játék helyétől, ahol lehetőleg senki ne is lássa (hisz ürítés közben nagyon kiszolgáltatott). Ha takarítás közben ehhez hasonló „meglepetésben” van részünk, próbáljuk meg tiszteletben tartani, és kompromisszumként odahelyezni egy alomtálcát. Sajnos több tapasztalt görénytulajdonos egybehangzó véleménye alapján tökéletes szobatisztaságra nem számíthatunk, csak ha a görény is úgy akarja…

Etetés
Nagyon fontos témakör, sok eltérő véleménnyel. Amit mindenképp érdemes tekintetbe venni ezzel kapcsolatban, hogy a vadászgörény ragadozó. Ez azt jelenti, hogy étrendje nagy részét (kb. 60 %-át) a hús képzi, de emellett ugyanilyen fontosak a gyümölcs- és zöldségfélék, nyersen, héj és mag nélkül. Tejet nem célszerű adni, mert hasmenést okozhat. Tojást is kaphatnak, legjobb félig sütve. Léteznek görények számára készített tápok is. Végszükség esetén, ha teljesen kifogytunk az alapanyagokból, és csak a sarki éjjel-nappali van már nyitva, a macskatáp is jó megoldás átmeneti éhségcsillapításra, de ebből ne csináljunk rendszert!
Kölyökkorban napi 4-6-szor is szívesen esznek a görénypalánták, aztán szép fokozatosan csökkentve az alkalmak számát (nem a mennyiséget) felnőtt korra 1-2-szeri etetés is elég. Nagyon fontos, hogy ne tömjük túl állatunkat, hisz ragadozó révén hajlamos rá, hogy rendszeresen degeszre egye magát (a természetben nincs mindig zsákmány, így hozzászoktak, hogy akkor kell enni, amikor épp akad, és annyit, amennyit csak lehet, a maradékot pedig elrejtik a szűkebb időkre, ami kellemetlen, ha a lakásban történik). Az elhízás nekik is ártalmas.

Mozgás
Nagy mozgásigényű állatok, csak akkor lesznek kiegyensúlyozottak és barátságosak, ha ezt kielégíthetik. Kertben, lakásban is szabadon hagyhatjuk őket mozogni, szigorú felügyelet mellett. Kis hám és póráz segítségével sétáltatni őket nagy élmény, de ilyenkor nagyon kell figyelni, nehogy egy-egy arra sétáló eb zsákmányt véljen bennük felfedezni.

Állatorvosi ellátás
A görényeknek is szükségük van rendszeres védőoltásra, féregtelenítésre és parazitairtásra (bolha, kullancs). Ezen kívül, ha nem akarjuk szaporítani rendszeresen, célszerű fiatalon, 1 éves kor körül ivartalaníttatni kedvencünket, mert nagyon labilis a hormonháztartásuk, és könnyen problémákhoz vezethet a szaporodás hiánya egy ivaros állatnál.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}