Vinnélek, vinnélek

Vinnélek, vinnélek

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Tombol a nyár, végre közeleg a szabadság. Valami szép helyre igyekszik mindenki, ahol eltöltheti azt a röpke időt, amit a munka vagy az iskola enged. Ha van a családban háziállat, felvetődik a kérdés: jöjjön velünk, vagy maradjon?

 

 

Ne csak a magunk kényelmét mérlegeljük, hanem azt is, hogy mi a jobb kedvencünk szempontjából. Kistestű kutya, macska esetén a szállítás viszonylag egyszerűnek tűnik, de arra számítani kell, hogy egy hosszabb utazás megviselheti őket. Nem beszélve arról, hogy vajon szívesen fogadják-e őket. Nagyon fontos a szállásfoglaláskor előre tisztázni, hogy nem jelent-e problémát kedvencünk jelenléte. Ezen kívül abba is bele kell gondolni, milyen programokat terveztünk, és ezekre magunkkal visszük-e, vagy a szálláson hagyjuk őket.

 

Külföldre utazáskor kutyának, macskának és vadászgörénynek kötelező az állatorvos által kiállított útlevél (ennek pedig feltétele, hogy egyedileg azonosítani lehessen az állatot - azaz a mikrochip). Egyes országok külön feltételekhez kötik az állat beutazását, Nagy-Britanniába például - többek közt - csak érvényes veszettségoltás, vérvizsgálat, és ennek megfelelő eredménye után további 6 hónap hazánkban tartózkodás (ez minősül karanténnak) elteltével léphet be kutya vagy macska. Érdemes tehát előre érdeklődni állatorvosunknál, mit írnak elő ott, ahová készülünk, mert nagyon kellemetlen, ha az embert a határon fordítják vissza az igazolás hiánya miatt. Ezúttal nem térünk ki arra, hogy mi mindent kell még figyelembe venni, ha magunkkal visszük kedvencünket, erről tavaly ilyenkor már szót ejtettünk.

 

Nézzük inkább azt, hogyan is biztosíthatjuk a legkevésbé megviselő körülményeket kedvenceinknek, ha ők itthon maradnak, amíg mi nyaralunk!

 

Egy akvárium vagy terrárium lakóinak általában nincs igénye napi gondoskodásra. Arra azonban oda kell figyelni, hogy a hőmérséklet viszonylag kiegyenlített legyen (nem szabad például napos helyen hagyni, mert nagyon felszökhet a hőfok, amit a változó testhőmérsékletű állatok (kétéltűek, hüllők) nem tudnak kompenzálni. Az etetés nem jelent különösebb gondot: a halak, teknősök nagy része elvan egy hétig táplálék nélkül. Ha hosszabb időre megyünk, készítsünk egyszeri adagokat tartalmazó csomagokat száraz eledelből, amelyet akár egy szomszéd is beszórhat pár naponta, amikor jön meglocsolni a növényeket. Arra azonban figyeljünk, hogy túletetéssel nagyobb gondot okozunk, mint ha kevés az eleség!

 

Madarak és kisemlősök esetében szerencsésebb, ha kalitkástól/terráriumostól átadjuk őket egy átmeneti gondozónak, akinek minden fontosabb dolgot leírunk, amire figyelnie kell.

 

Macskáknál és kutyáknál, ha van rá lehetőség, kérjünk meg egy közeli rokont vagy barátot, költözzön oda a lakásunkba, vagy vegye magához kedvencünket, amíg távol vagyunk (a macskákat jobban megviseli a helyváltoztatás, mint az, hogy mi otthon vagyunk-e vagy sem). Ha nincs olyan ismerősünk, aki minden nehézség nélkül vigyázna állatunkra, igénybe vehetünk állatpanziót. Érdemes itt is előre gondolkodni: látogassunk el a hirdetések vagy baráti tanácsok alapján kikeresett helyekre! Fontos, hogy megbízzunk abban az állatpanzióban, amelyre végül a választásunk esik. Jó, ha megismerhetjük a tulajdonost és a személyzetet. Mérjük fel, hány állatot tudnak egyszerre elhelyezni, és hány fős a gondozószemélyzet.

 

Ha megvan a megfelelő hely, írjunk egy átlátható listát arról, hogy mit eszik, játszik kedvencünk szívesen, és melyek a szokásai (pl. minden este pontban 20 órakor kap vacsorát). Legjobb, ha az adott időszakra elegendő tápot adunk vele, főleg, ha érzékeny bizonyos tápanyag-összetevőkre. Érdemes megadni állatorvosunk nevét, címét, telefonszámát, hiszen valószínűleg ő ismeri legjobban kis barátunk egészségi állapotát, betegségekre való hajlamát (ugyanígy jó, ha szólunk az állatorvosnak is, hogy tudjon róla, ki keresi, amikor esetleg felhívják a panzióból). Amennyiben lehetséges, saját elérhetőségünket is adjuk meg, hiszen adódhat olyan helyzet, amikor a beleegyezésünkre, döntésünkre van szükség. Általában bevihetjük az állat saját etetőedényét, pokrócát, kedvenc játékát, hogy érezzen valamit „az otthon szagából”. A saját nyugalmunk és a panzió többi kis lakója érdekében csak egészséges, előzőleg átvizsgált kutyát vagy macskát adjunk be, s ha lehet, ne épp az ivarzási ciklus közepén (egyes helyeken érthető módon nem is fogadnak be tüzelő szukát).

 

Természetesen számolnunk kell azzal, hogy minden állatot megvisel a távollétünk, ha azonban körültekintően választjuk meg az ellátását a távollétünk alatt, akkor felszabadultan élvezhetjük a nyaralás örömeit, s hazatértünkkor - némi engesztelés után - visszatérhetünk a régi kerékvágásba.

 

 

Potyautas - A görög teknős
Külföldi utazások alkalmával gyakran találkozhatunk egy kedves szárazföldi teknősfajjal, a görög teknőssel (Testudo hermanni). Páncéljuk a háti oldalon domború, sárgás alapon barna, négyszögletű foltokkal. A hímek kb. 15-20, a nőstények 20-25 centiméteresre nőnek kifejlett korukra. Görög-, Spanyol-, Francia- és Olaszországban, Romániában, illetve Bulgáriában szabadon élnek a természetben, s helyenként olyan gyakoriak, hogy még az úttesten kószálva is felfedezhetünk egy-egy példányt. Védett állat, befogását és tartását engedélyhez kötik (ún. CITES-engedély). Ha ilyen kedvencet szeretnénk, semmiképp ne fogjuk be szabadon, még akkor sem, ha alkalom kínálkozik rá! Inkább vegyünk egy kereskedésből vagy olyan állattartótól, aki igazolni tudja az eredetét, és az állathoz adja az említett engedélyt is.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}