Pufók kedvencek

Pufók kedvencek

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Napjainkban minden média tele van az elhízás elleni harccal: jobbnál jobb fogyókúrákat reklámoznak, súlycsökkentő kezelésekre hívják fel a figyelmet, fogyasztó tornákat hirdetnek, amerre csak nézünk. Érdekes, hogy bár háziállatainkat is érinti ez a probléma, mégis a gazdik gyakran tudomást sem vesznek róla, vagy ami még rosszabb, maguk előtt is tagadják.

 

 

Hogyan lehetséges, hogy ez a „civilizációs népbetegség” állatokat is érint - Hiszen ők a természet egy darabját képviselik, vagy nem - Sajnos/szerencsére kedvenceink majdnem annyira elrugaszkodtak már a természetes környezetüktől, mint mi, városokban élő emberek (hisz velünk élnek, hozzánk alkalmazkodtak). Kutyáink, macskáink ősei egészen más életkörülmények között léteztek, mint fotelban szunyókáló leszármazottaik. Ezzel alapvetően nincs is gond, csakhogy nagyon fontos lenne, hogy ezt figyelembe véve, igényeiknek megfelelő táplálást és mozgást biztosítsunk nekik!

 

 

Játék helyett jutalomfalat

 

Egy angol tanulmány szerint a macskáknál mostanra a hormonális betegségek közül a cukorbetegség vette át a vezető szerepet. Adódik ez abból, hogy a lakásban tartott cicával nem játszanak, nem foglalkoznak vele, azon kívül, hogy amint nyávog, mindig kaphat néhány finom falatot, csak hogy végre csend legyen. Másik alapvető probléma, hogy egyesek az etetéssel fejezik ki szeretetüket: „Jaj, de aranyos! Hopp, egy jutalomfalat!”. Ez sajnos odavezet, hogy az állat előbb-utóbb csúnyán elhízik, és felborul a hormonháztartása. A betegség jeleit sokan észre sem veszik, legfeljebb többet pisil a cica, és még többet alszik. Amikor aztán már súlyos fázisban tart, szinte lehetetlen megmenteni. Érdemes tehát átgondolni, hogy Garfieldnak nagyon jól áll ugyan a lustaság és a teli pocak, de a képernyő előtt szendergő élő társainak ez megrövidítheti az életét.

 

Kutyáknál sincs ez másképp. „De hát olyan könyörögve tud nézni…” - hangzik el nap mint nap a rendelőben. Hogyne, hiszen az a dolga! A kutyák esetében is egy, a ragadozókhoz tartozó állatról beszélünk, nemde - A mi kis Fifikénk ősei bizony sokat küzdöttek azért, hogy zsákmányt szerezzenek: meg is tanulták, hogy „amikor van, akkor egyél, és minél többet”. Az volt csak a biztos vacsora, ami már a gyomorba került. Degeszre is ették magukat minden sikeres vadászat után, így akár egy hétig is kibírták további eleség nélkül. A mai ölebek viszont naponta kapnak enni (néha sajnos többször is), és gazdáik afeletti aggodalmukban, hogy esetleg éhen halnak, bőséges porciót kínálnak.

Mennyit és mit?
Ha nem szeretnénk elhízott kutyát, macskát vagy vadászgörényt, mindig az éppen aktuális igényeiknek megfelelő mennyiségű, jó minőségű táplálékot kell adnunk. Mitől is függ ez - Egyrészt az állat korától, mert a fiatal állat sokkal gyorsabban emészt, aktívabb, többet játszik, mozog, így ennek megfelelően több energiára van szüksége. Másrészt attól, hogy ivartalanítva van-e. A tévhittel ellentétben nem attól híznak el az ivartalanított állatok, hogy megműtötték őket, hanem a hormonális változások hatására kevesebbet mozognak, „lustábbak”, s ennek megfelelően kellene az etetésüket is átalakítani.
Nem mindegy a táplálék minősége sem. Visszautalva arra, hogy bár a kutyák, macskák ragadozók, és a húsevők közé soroljuk őket, nem jelenti mindez azt, hogy csak húst ennének. A sakálok és a farkasok, akik közeli rokonai megszelídített házőrzőinknek, a zsákmánynak először mindig a zsigereit fogyasztják el. Így jutnak ugyanis hozzá sok vitaminhoz, valamint a számukra is szükséges növényi eredetű táplálékhoz. Ez utóbbi - a növényevő állat által már félig megemésztett anyag - nem nyers, de nem is azonos a főtt étellel, ún. biológiai úton feltárt tápanyag. Mi ezt kielégítően nem tudjuk biztosítani számukra. Itt utalnék arra, hogy a sokak által túl „mesterségesnek” tartott és emiatt került gyári tápok viszont így vannak kifejlesztve. Egy prémium minőségű száraztáp etetésével sokkal természetesebb és kiegyensúlyozottabb étrendet biztosíthatunk kedvencünknek, mintha nap mint nap külön főznénk neki.
Egy kedves történet a közelmúltból: egy idősebb hölgy behozta a kutyusát a kollegám rendelésére, aki kikérdezte a tartásáról, szokásairól, mivel etetik stb. A hölgy elmondta, hogy ma épp oldalast sütöttek, az ebnek is ez lesz a vacsorája. Kollegám viccesen megjegyezte, azt inkább neki hozzák be, estig itt van a rendelőben, a kutyának inkább mást adjanak, és elmagyarázta a helyes táplálás alapelveit. Úgy tűnt, a tulajdonos meg is fogadta a tanácsokat, vett rögtön egy zsáknyi tápot, aztán fél óra múlva megjelent a rendelőben egy fiatal lány, műanyag edénykével, hogy „Ezt a Mama küldi a doktor úrnak”. Persze az oldalas volt benne.
Még egy kellemetlen és sajnos megrögzött szokásról szólni kell, ez pedig a csontetetés. Én lebeszélem a tulajdonosokat arról, hogy kutyának, macskának csontot adjanak. Semmilyen csontot - se laposat, se csöveset! Gyakran valóban nincs ezzel semmi gond egy életen át, és az állat rendszeresen és örömmel fogyaszt el minden ilyen maradékot a vasárnapi ebédből. Sajnos azonban állatorvosként gyakran találkozni olyan esetekkel, amikor a csont felsérti a beleket, vagy akár el is akad. Rengeteg kínlódással, hosszas kezeléssel jár mindez, és a végén még műtétet is igényelhet. Úgy hiszem, ezek alapján nem éri meg kockáztatni.

Madarak, kisemlősök
A kalitka- és terráriumlakóknál is fennállhat az elhízás veszélye. Nekik is fontos a megfelelő mozgási lehetőséget biztosítani, valamint a táplálékukat is a faj igényeinek megfelelő arányban kell összeállítani. A nyulak, csincsillák, tengerimalacok például nagy arányban igénylik a rostot, sok szárított fűszénát esznek, ennek hiányában nem csak elhízhatnak, de az emésztésük is felborulhat.

Ne feledjük: Gombóc Artúron annak idején sokat mulattunk, de senki se szeretett volna a helyében lenni, amikor nem fért be az odújába… Figyeljünk hát oda jobban háziállataink egészséges táplálkozására, és inkább előzzük meg a bajt, mint hogy már kezelni kelljen!

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}