Az étel melegségre vágyik

Az étel melegségre vágyik

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A mikrohullámmal történő főzés ma az egyik legkorszerűbb és leggyorsabb eljárás: ami korábban órákat vett igénybe, azzal ma percek alatt elkészülhetünk. A főzéshez ezzel a módszerrel 60-70 százalékkal kevesebb időre van szükség, a vitaminok és az ásványi sók nem vesznek el, az ételek íze-zamata megmarad, tehát egészségesebb lesz a táplálkozásunk.

 

 

 

A mikrohullámú energia melegítésre, párolásra és főzésre alkalmas. A mikrohullámú sütő kifejezés ilyen formában nem pontos megnevezés, hiszen nem helyettesíti a hagyományos gáz- vagy elektromos tűzhelyek sütőjét. Sütésre csak akkor alkalmasak, ha a grill fűtőbetétet is beleépítették. Az elkészített ételek állaga, íze sajátos, és általában nem azonos a hagyományos technológiával sütött ételekével. Aki ragaszkodik a szokásos módon sütött ételekhez, annak grillel kombinált készüléket kell használnia, vagy a mikrohullámú készülékhez használatos, ún. - pirítótálat" kell vásárolni, esetleg a - microwave plus" módszerrel kell az ételeket elkészíteni. Ekkor a mikroedényben az utasítás szerint kell elkészíteni az ételt, majd utána hagyományos sütőben megpirítani, természetesen a megfelelő edényben.
Kiválasztás

Mielőtt mikrohullámú készüléket - mikrót - vásárolunk, alaposan mérlegeljük, milyen feladatot szánunk neki.
Az olcsó, egyszerű készülékeknél többnyire két kezelőgomb elforgatásával beállítható a melegítéshez szükséges idő és a teljesítményfokozat. Előnye viszont a rendkívül könnyű kezelhetőség.
A drágább és bonyolultabb kombinált készülékek számos újabb felhasználási lehetőséget kínálnak (pl. forró levegő vagy grill). Jóllehet bonyolultabb a kezelésük, többfajta étel készíthető velük. A légkeveréses készülék előnye, hogy energiát takaríthatunk meg vele, továbbá, hogy az ilyen készülékben egyenletesen sül át például a tészta.
Ma már kaphatók olyan mikrosütők, amelyek beépített programukkal segítik a gyors ételkészítést úgy, hogy a mikrohullámot, a grillt és a hőlégkeverést az élelmiszer nyersanyagfajtájától és tömegétől függően váltakozva, esetleg egyszerre működtetik.
Vásárlásnál szempont lehet a készülék teljesítménye. Jó, ha tudjuk, hogy a 600 W teljesítmény alatti készülékekkel csak főzni lehet, még az úgynevezett barnító tálakkal sem lehet bennük ropogósra sütni a hússzeleteket.
Érdemes figyelembe venni a névleges és a tényleges teljesítmény arányát is. Laikus számára úgy tűnhet, hogy annál hatékonyabb a készülék, minél nagyobb ez az arányszám. A valóságban azonban ennek a fordítottja igaz.
Ma már zömmel forgótányéros mikrosütőket lehet kapni, amelyekben egyenletesebben melegszik, fő meg az étel.
Mikróban használatos konyhai edények


A mikrohullámú készülékek alkalmazásának elterjedésével egyidőben megjelent az igény a bennük használható edényekre.
A mikrohullámra az anyagok különbözőképpen reagálnak. A mikrohullámú készülékben csak akkor fő meg az étel, ha a mikrohullámok át tudnak hatolni az ételt tartalmazó edény falán, tehát az edény nem veri vissza, vagy nem nyeli el őket.
Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy egy edény használható-e az adott készülékben, a következő módon ellenőrizhetjük: tegyük az edényt a mikróba, tegyünk mellé egy kisebb edényben vizet, és kapcsoljuk 1-2 percre magas fokozatra a készüléket. Ha a tesztelendő edény hűvös marad, és a víz forró, akkor edényünk megfelelő. Ha az edény forró és a víz mégsem meleg, ne használjuk erre a célra.
Nem használhatók a fémedények, fémes díszítésű (arany-, ezüsttartalmú), általában a fémtartalmú tálak, pl. ólomkristály, mert a mikrohullám nem hatol át a fémen, egyúttal a fémbe ütközve szikraképződést okoz. Ez megrongálja, szélsőséges esetben használhatatlanná teszi a készüléket.
Jól alkalmazhatók e célra az üvegedények: az étel felforrósodik, míg az edény viszonylag hideg marad. Természetesen hosszabb főzési idő esetén az edény is átmelegszik a forró étel hatására.
Használhatók még a kerámia- és cserépedények is. Közülük jobbak a mázzal bevontak, mert ezek nem szívják magukba a nedvességet, így a sütési folyamat gyorsabb. A kerámiaedényeket gyártó cégek egyre nagyobb számban készítenek kifejezetten a mikrohullámú sütőkhöz ajánlott edényeket. Vigyázni kell, hogy a kerámiaedény máza ne tartalmazzon fémes elemet, ezért a mázas edényt célszerű az előzőekben leírt edénytesztnek alávetni. Ha Römertopfot használunk mikróban, előtte nem szabad vízbe áztatni.
A - barnító" edényeket kifejezetten a mikrohullámú sütőkhöz fejlesztették ki, a mikróban ugyanis a húsételek sütés közben nem barnulnak meg. Az edényhez tartozó utasítást mindig be kell tartani, általában néhány percig melegíteni kell a tálat, utána a ráhelyezett hús a barnító edénnyel érintkező felületen megpirul.
Tudni kell, hogy a műanyag edények közül nem mindegyik alkalmazható mikrohullámú készülékekben, mivel csak egy részük viseli el a magas hőmérsékletet.
A hőálló műanyag edények általában képesek 120 °C-os hőmérsékletnek ellenállni, ennek ellenére nem javasolt 100 °C fölötti hőmérsékleten használni azokat.
A mikróban használatos műanyag edények egy része speciális rendeltetésű, pl. hússütő, burgonyafőző, eszpresszó kávéfőző stb. Előnyük, hogy praktikusak, gyorsan elkészül bennük az étel. Ugyanakkor vannak olyan edények, melyek jól bírják a mélyhűtést, melegítést, de nagyobb energiaigényű főzéshez már nem használhatók.
A mikrohullámú készülékben a főzési eredményt nagymértékben meghatározza az edény alakja is. Például a porcelán- és kerámiaedényekben lassabban fő az étel, mint a speciálisan mikrózáshoz készült műanyag edényekben. Az egyenletes főzést a kerek és ovális formájú edények biztosítják leginkább. A kerek tálaknál egyenletes a hőeloszlás,a szögleteseknél a mikrohullámok erősebben érik a sarkokat, így ott az étel könnyen túlfőhet. A nagy átmérőjű, lapos, kerek edények nyújtják a legegyenletesebb főzési eredményt.
biztonsági szabályok

Mint minden készüléknél, csak ép és szabályos csatlakozóval ellátott elektromos vezeték kötheti össze a gépet az elektromos hálózattal, és kizárólag szabványos védőföldeléssel ellátott csatlakozó aljzatról üzemeltethetők. Működési rendellenesség esetén a csatlakozódugót azonnal ki kell húzni a konnektorból, és a meghibásodást csak szakember javíthatja. A mikrohullámú készülékeket úgy tervezték, hogy a hullámok a készülékből nem juthatnak ki (a készülék az ajtó kinyitásával azonnal leáll), ezért az ajtó nyitását és zárását biztosító kapcsolószerkezetet kiiktatni szigorúan tilos.Szintén tilos a mikrohullámú sütőt előmelegíteni és üresen (étel nélkül) használni a szikra keletkezésének veszélye miatt.
Néhány praktika

l A virslit, almát, paradicsomot, de a tükörtojás sárgáját is melegítés előtt villával szurkáljuk meg, különben könnyen szétreped.
l Vajat fémfóliában nem szabad melegíteni, melegítés előtt tehát tegyük edénybe vagy csomagoljuk át.
l Kenyér vagy péksütemény melegítésekor tegyünk alá szalvétát, hogy az felitassa a melegítéskor keletkező nedvességet, így az étel nem vizesedik át.
l Citrom, narancs levét könnyebb kicsavarni, ha a gyümölcsöt előbb 30 másodpercig a mikrosütőben melegítjük.
l A besűrűsödött méz pár másodpercnyi melegítéssel újra folyóssá tehető.
l Ne tegyünk a mikróba zárt üveget, vákuumcsomagolású ételt, egész tojást, mivel ezek a belső nyomás növekedése miatt felrobbanhatnak.
l Ha a szükségesnél hosszabb sütési időt állítottunk be, és az étel vagy annak csomagolása meggyullad, NE NYISSUK KI az ajtót, hanem azonnal áramtalanítsuk a készüléket.
l Az egyenletes sütés érdekében vágjuk az élelmiszereket hasonló méretű és formájú darabokra, hiszen a kisebb ételdarabok gyorsabban készülnek el, az egységes formájú ételdarabok pedig egyenletesebben puhulnak meg.
l Az edényeket lehetőleg fedjük le, mert hamarabb elkészül az étel, illetve tovább tartja a meleget, és nem szárad ki az étel.
l A párolási-főzési idő lejárta után még néhány percig hagyjuk lefedve az ételt, ugyanis az étel teljes puhulása nem fejeződik be azonnal.
l Az egészben sütött szárnyast mindig a mellhúsával lefelé kezdjük sütni, majd félidőben megfordítjuk. A darabolt szárnyasokat is úgy helyezzük el, hogy a vékonyabbak kerüljenek a tál közepére.
l Főzés után a mikró ajtaját pár percig hagyjuk nyitva szellőztetésre. Ha mégis zavaró szagok maradnának vissza, úgy készítsünk egy pohárnyi, 3:1 arányú víz-citromlé keveréket, pár percig melegítsük a sütőben, és a szagok semlegesítődnek.
l Mielőtt bármit is kipróbálnánk, alaposan tanulmányozzuk át a mikróhoz kapott használati utasítást, mert elég egyetlen rossz kapcsolás, és tönkretehetjük a drága készüléket.
Napról-napra mind korszerűbb készülékek kerülnek forgalomba, így ismertetőnk nyilvánvalóan nem lehet teljes. Elsősorban azoknak nyújt némi segítséget, akik újat kívánnak vásárolni, illetve már rendelkeznek mikróval, de működésüket, s főleg használatukat nem eléggé ismerik.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}