Az étel melegségre vágyik

Az étel melegségre vágyik

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A mikrohullámmal történő főzés ma az egyik legkorszerűbb és leggyorsabb eljárás: ami korábban órákat vett igénybe, azzal ma percek alatt elkészülhetünk. A főzéshez ezzel a módszerrel 60-70 százalékkal kevesebb időre van szükség, a vitaminok és az ásványi sók nem vesznek el, az ételek íze-zamata megmarad, tehát egészségesebb lesz a táplálkozásunk.

 

 

 

A mikrohullámú energia melegítésre, párolásra és főzésre alkalmas. A mikrohullámú sütő kifejezés ilyen formában nem pontos megnevezés, hiszen nem helyettesíti a hagyományos gáz- vagy elektromos tűzhelyek sütőjét. Sütésre csak akkor alkalmasak, ha a grill fűtőbetétet is beleépítették. Az elkészített ételek állaga, íze sajátos, és általában nem azonos a hagyományos technológiával sütött ételekével. Aki ragaszkodik a szokásos módon sütött ételekhez, annak grillel kombinált készüléket kell használnia, vagy a mikrohullámú készülékhez használatos, ún. - pirítótálat" kell vásárolni, esetleg a - microwave plus" módszerrel kell az ételeket elkészíteni. Ekkor a mikroedényben az utasítás szerint kell elkészíteni az ételt, majd utána hagyományos sütőben megpirítani, természetesen a megfelelő edényben.
Kiválasztás

Mielőtt mikrohullámú készüléket - mikrót - vásárolunk, alaposan mérlegeljük, milyen feladatot szánunk neki.
Az olcsó, egyszerű készülékeknél többnyire két kezelőgomb elforgatásával beállítható a melegítéshez szükséges idő és a teljesítményfokozat. Előnye viszont a rendkívül könnyű kezelhetőség.
A drágább és bonyolultabb kombinált készülékek számos újabb felhasználási lehetőséget kínálnak (pl. forró levegő vagy grill). Jóllehet bonyolultabb a kezelésük, többfajta étel készíthető velük. A légkeveréses készülék előnye, hogy energiát takaríthatunk meg vele, továbbá, hogy az ilyen készülékben egyenletesen sül át például a tészta.
Ma már kaphatók olyan mikrosütők, amelyek beépített programukkal segítik a gyors ételkészítést úgy, hogy a mikrohullámot, a grillt és a hőlégkeverést az élelmiszer nyersanyagfajtájától és tömegétől függően váltakozva, esetleg egyszerre működtetik.
Vásárlásnál szempont lehet a készülék teljesítménye. Jó, ha tudjuk, hogy a 600 W teljesítmény alatti készülékekkel csak főzni lehet, még az úgynevezett barnító tálakkal sem lehet bennük ropogósra sütni a hússzeleteket.
Érdemes figyelembe venni a névleges és a tényleges teljesítmény arányát is. Laikus számára úgy tűnhet, hogy annál hatékonyabb a készülék, minél nagyobb ez az arányszám. A valóságban azonban ennek a fordítottja igaz.
Ma már zömmel forgótányéros mikrosütőket lehet kapni, amelyekben egyenletesebben melegszik, fő meg az étel.
Mikróban használatos konyhai edények


A mikrohullámú készülékek alkalmazásának elterjedésével egyidőben megjelent az igény a bennük használható edényekre.
A mikrohullámra az anyagok különbözőképpen reagálnak. A mikrohullámú készülékben csak akkor fő meg az étel, ha a mikrohullámok át tudnak hatolni az ételt tartalmazó edény falán, tehát az edény nem veri vissza, vagy nem nyeli el őket.
Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy egy edény használható-e az adott készülékben, a következő módon ellenőrizhetjük: tegyük az edényt a mikróba, tegyünk mellé egy kisebb edényben vizet, és kapcsoljuk 1-2 percre magas fokozatra a készüléket. Ha a tesztelendő edény hűvös marad, és a víz forró, akkor edényünk megfelelő. Ha az edény forró és a víz mégsem meleg, ne használjuk erre a célra.
Nem használhatók a fémedények, fémes díszítésű (arany-, ezüsttartalmú), általában a fémtartalmú tálak, pl. ólomkristály, mert a mikrohullám nem hatol át a fémen, egyúttal a fémbe ütközve szikraképződést okoz. Ez megrongálja, szélsőséges esetben használhatatlanná teszi a készüléket.
Jól alkalmazhatók e célra az üvegedények: az étel felforrósodik, míg az edény viszonylag hideg marad. Természetesen hosszabb főzési idő esetén az edény is átmelegszik a forró étel hatására.
Használhatók még a kerámia- és cserépedények is. Közülük jobbak a mázzal bevontak, mert ezek nem szívják magukba a nedvességet, így a sütési folyamat gyorsabb. A kerámiaedényeket gyártó cégek egyre nagyobb számban készítenek kifejezetten a mikrohullámú sütőkhöz ajánlott edényeket. Vigyázni kell, hogy a kerámiaedény máza ne tartalmazzon fémes elemet, ezért a mázas edényt célszerű az előzőekben leírt edénytesztnek alávetni. Ha Römertopfot használunk mikróban, előtte nem szabad vízbe áztatni.
A - barnító" edényeket kifejezetten a mikrohullámú sütőkhöz fejlesztették ki, a mikróban ugyanis a húsételek sütés közben nem barnulnak meg. Az edényhez tartozó utasítást mindig be kell tartani, általában néhány percig melegíteni kell a tálat, utána a ráhelyezett hús a barnító edénnyel érintkező felületen megpirul.
Tudni kell, hogy a műanyag edények közül nem mindegyik alkalmazható mikrohullámú készülékekben, mivel csak egy részük viseli el a magas hőmérsékletet.
A hőálló műanyag edények általában képesek 120 °C-os hőmérsékletnek ellenállni, ennek ellenére nem javasolt 100 °C fölötti hőmérsékleten használni azokat.
A mikróban használatos műanyag edények egy része speciális rendeltetésű, pl. hússütő, burgonyafőző, eszpresszó kávéfőző stb. Előnyük, hogy praktikusak, gyorsan elkészül bennük az étel. Ugyanakkor vannak olyan edények, melyek jól bírják a mélyhűtést, melegítést, de nagyobb energiaigényű főzéshez már nem használhatók.
A mikrohullámú készülékben a főzési eredményt nagymértékben meghatározza az edény alakja is. Például a porcelán- és kerámiaedényekben lassabban fő az étel, mint a speciálisan mikrózáshoz készült műanyag edényekben. Az egyenletes főzést a kerek és ovális formájú edények biztosítják leginkább. A kerek tálaknál egyenletes a hőeloszlás,a szögleteseknél a mikrohullámok erősebben érik a sarkokat, így ott az étel könnyen túlfőhet. A nagy átmérőjű, lapos, kerek edények nyújtják a legegyenletesebb főzési eredményt.
biztonsági szabályok

Mint minden készüléknél, csak ép és szabályos csatlakozóval ellátott elektromos vezeték kötheti össze a gépet az elektromos hálózattal, és kizárólag szabványos védőföldeléssel ellátott csatlakozó aljzatról üzemeltethetők. Működési rendellenesség esetén a csatlakozódugót azonnal ki kell húzni a konnektorból, és a meghibásodást csak szakember javíthatja. A mikrohullámú készülékeket úgy tervezték, hogy a hullámok a készülékből nem juthatnak ki (a készülék az ajtó kinyitásával azonnal leáll), ezért az ajtó nyitását és zárását biztosító kapcsolószerkezetet kiiktatni szigorúan tilos.Szintén tilos a mikrohullámú sütőt előmelegíteni és üresen (étel nélkül) használni a szikra keletkezésének veszélye miatt.
Néhány praktika

l A virslit, almát, paradicsomot, de a tükörtojás sárgáját is melegítés előtt villával szurkáljuk meg, különben könnyen szétreped.
l Vajat fémfóliában nem szabad melegíteni, melegítés előtt tehát tegyük edénybe vagy csomagoljuk át.
l Kenyér vagy péksütemény melegítésekor tegyünk alá szalvétát, hogy az felitassa a melegítéskor keletkező nedvességet, így az étel nem vizesedik át.
l Citrom, narancs levét könnyebb kicsavarni, ha a gyümölcsöt előbb 30 másodpercig a mikrosütőben melegítjük.
l A besűrűsödött méz pár másodpercnyi melegítéssel újra folyóssá tehető.
l Ne tegyünk a mikróba zárt üveget, vákuumcsomagolású ételt, egész tojást, mivel ezek a belső nyomás növekedése miatt felrobbanhatnak.
l Ha a szükségesnél hosszabb sütési időt állítottunk be, és az étel vagy annak csomagolása meggyullad, NE NYISSUK KI az ajtót, hanem azonnal áramtalanítsuk a készüléket.
l Az egyenletes sütés érdekében vágjuk az élelmiszereket hasonló méretű és formájú darabokra, hiszen a kisebb ételdarabok gyorsabban készülnek el, az egységes formájú ételdarabok pedig egyenletesebben puhulnak meg.
l Az edényeket lehetőleg fedjük le, mert hamarabb elkészül az étel, illetve tovább tartja a meleget, és nem szárad ki az étel.
l A párolási-főzési idő lejárta után még néhány percig hagyjuk lefedve az ételt, ugyanis az étel teljes puhulása nem fejeződik be azonnal.
l Az egészben sütött szárnyast mindig a mellhúsával lefelé kezdjük sütni, majd félidőben megfordítjuk. A darabolt szárnyasokat is úgy helyezzük el, hogy a vékonyabbak kerüljenek a tál közepére.
l Főzés után a mikró ajtaját pár percig hagyjuk nyitva szellőztetésre. Ha mégis zavaró szagok maradnának vissza, úgy készítsünk egy pohárnyi, 3:1 arányú víz-citromlé keveréket, pár percig melegítsük a sütőben, és a szagok semlegesítődnek.
l Mielőtt bármit is kipróbálnánk, alaposan tanulmányozzuk át a mikróhoz kapott használati utasítást, mert elég egyetlen rossz kapcsolás, és tönkretehetjük a drága készüléket.
Napról-napra mind korszerűbb készülékek kerülnek forgalomba, így ismertetőnk nyilvánvalóan nem lehet teljes. Elsősorban azoknak nyújt némi segítséget, akik újat kívánnak vásárolni, illetve már rendelkeznek mikróval, de működésüket, s főleg használatukat nem eléggé ismerik.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.