Főzés – ételszag nélkül

Sok háziasszony már sütés-főzés közben jóllakik az illatokkal. A kis lakásokban nemcsak a konyhai levegő szolgáltat pontos információt az ebédről vagy vacsoráról, hanem a lakás minden helyiségét áthatja az ételszag. Ezen a problémán segíthetnek az elszívók, amelyek megszűrik és visszaforgatják, vagy kivezetik a szabadba a kellemetlen, átható szagokat.

 

 

Az elszívó berendezések ma már természetes tartozékai egy-egy új háznak, lakásnak. Különösen fontosak az ún. amerikai típusú otthonokban, ahol egy légtérben található a konyha és a nappali. Ne éljünk azonban abban a tévhitben, hogy az elszívó minden szagot, illatot azonnal eltüntet. Az intenzív ételek illata továbbra is érezhető lesz, de nem olyan átható módon, mint használata nélkül.

 

Az elszívó nem helyettesíti az ablakot, amellyel a megfelelő szellőztetést biztosítjuk. A berendezés kiválasztását ugyanúgy végig kell gondolni, mint bármilyen más háztartási készülékét.

Meghatározó a konyha
Vásárlás előtt számos szempontot érdemes figyelembe venni:
– mekkora a konyha (m3-ben),
– milyen a konyha kialakítása, berendezése,
– van-e a konyhában megfelelő szellőztetési lehetőség,
– van-e lehetőségünk arra, hogy az elszívott szagokat és párát kivezessük a szabadba egy kürtőn vagy fali nyíláson keresztül,
– beépített vagy önállóan felszerelt elszívó berendezésre gondolunk,
– milyen helyiség van a konyha szomszédságában (az üzemi zaj miatt lényeges lehet),
– milyen igényt támasztunk az elszívó berendezés szolgáltatásait illetően.
A szag- és páraelszívók széles választéka áll a vásárlók rendelkezésére, az alacsonyabb kapacitású, belső téri keringtetős rendszerű elszívóktól kezdve a nagyobb kapacitású szigetelszívókig.

A szag- és páraelszívók
Az elszívók csoportosítása működési rendszerük alapján: – szagelszívók, amelyek a beépített aktív szénszűrő segítségével tisztítják meg a beszívott levegőt. A készülékbe helyezett szűrőpárna leköti a levegő szag- és zsírmolekuláit, és a megtisztított levegő kerül vissza a konyha légterébe. A szagelszívó üzemmódban üzemelő készüléknél az aktív szénszűrő a konyhai pára megkötésére nem alkalmas.
– a páraelszívók választása az ideális megoldás, ha a pára is gondot okoz. Ez a készülék szagelszívó (keringtető) és páraelszívó üzemmódban is üzemeltethető. Természetesen ez utóbbi működési mód csak akkor lehetséges, ha a konyha kialakítása révén az elszívott párás levegő kijuttatható a szabadba (egy fali nyíláson, vagy kürtőn keresztül).

A felszereléstől függően:
– kürtős elszívók (falra szerelhető),
– kürtőbe építhető elszívók (kürtőbe, szekrénybe, főzősziget fölé is építhető),
– kihúzható elszívók (felső szekrénybe építhető – az előlap a bútor anyagából készített szegőléccel dekorálható),
– szigetelszívók (főzősziget fölé szerelhető).
Szélességük szerint az elszívók általában 60 és 90 centiméteresek, de kaphatók 55 és 100 centiméteresek is.
A beépített motorok alapján egy- vagy kétmotorosak.

Ultrahangos érzékelő
Széles a választék, kaphatók a legegyszerűbb és a legmodernebb készülékek egyaránt.
– Készüléktípustól függően a teljesítményt a rendelkezésre álló fokozatkapcsoló gombokkal, vagy fokozatmentesen lehet beállítani. A legmodernebb készüléknél ultrahangos érzékelő méri a keletkezett pára-, illetve gőzmennyiséget, és automatikusan szabályozza a teljesítményt.
– Hasonlóan a teljesítményhez, a világítás terén is több lehetőség közül választhatunk. A legegyszerűbb és legolcsóbb készülékeknél 1×40 W vagy 2×40 W-os munkatér-megvilágítást biztosíthatunk, míg a legdrágábbaknál fényerősség-szabályozóval állíthatjuk be az erősebb megvilágítást vagy a diszkrét háttérfényt. A világítás akkor is használható, ha nem működik az elszívó funkció.
Nagyon fontos, hogy a gyártó által megengedett típusú és teljesítményű fényforrást használjuk.
– A szűrőtisztításra figyelmeztető LED telítettség jelzővel csak a drágább készülékek rendelkeznek.

A szűrők karbantartása
– Az elszívó hatékonysága és a tűzveszély elkerülése miatt kiemelten fontos a szénszűrő használati útmutató szerinti cseréje.
– Nem szabad elfelejtkezni a zsírszűrő karbantartásáról sem, mert a rárakódott zsírmolekulák nemcsak – szagosak”, hanem a készülék hatékonyságát és esztétikai megjelenését is rontják.
– Fontos a készülék külső felületének és kezelőszerveinek rendszeres tisztítása, mert minél ritkábban kerül rá sor, annál nehezebb eltávolítani a szenynyeződést (olajgőz). Az elszívó berendezés ugyanis azt a szenynyeződést koncentrálja, amelyet a legnehezebb letakarítani. A tisztítószer használatakor mindig figyelembe kell venni a gyártónak a felhasználási területre vonatkozó ajánlását és a használati útmutató előírását.

Megszívlelendő tanácsok
– Soha ne vegyen zsákbamacskát, vagyis olyan készüléket, amelynél nem közlik a készülék légszállítását (m3/órában). Ennek az ismeretnek a hiányában nem lehet a konyha méretéhez igazodó modellt választani.
– A választásnál a zajszint is fontos szempont lehet. Ha a gyártó (importáló) nem tájékoztat a zajszintről, akkor érdemes olyan típust keresni, amelyiknél nem felejtkeztek el erről a jogszabályi kötelezettségről.
– A készülék hatékonysága a használat módjától is függ. Ne felejtse el bekapcsolni a készüléket a sütés-főzés megkezdésekor, és hagyja tovább üzemelni a befejezést követően.
– Fontos használati tudnivaló, hogy a sütés-főzés elején magasabb, később pedig alacsonyabb elszívó fokozat is kifejti hatását. Ha nem szívesen ügyel arra, mikor kell fokozatot váltani, és a pénztárcája megengedi, akkor olyan modellt is választhat, amelynél az intenzív fokozatból automatikus a visszakapcsolás egy alacsonyabb elszívó fokozatba.
– A készülék kürtős felszerelésekor törekedni kell a rövid és egyenes csőkivezetésre. Ellenkező esetben a szíváserősség csökkenésével és a zajszint növekedésével kell számolni.
– Kürtőbe való csatlakoztatás előtt tájékozódni kell arról, hogy nem vezettek-e bele fűtőkészüléket, mert ha igen, akkor az elszívó bekötése ugyanabba a légjáratba szigorúan tilos. Érdemes a helyi kéményseprő vállalat tanácsát kérni.
– Ha az elszívó berendezést nedvesebb helyiségben kívánja üzemeltetni, akkor nagyobb teljesítményű, pára elszívására is alkalmas készüléket célszerű vásárolni a helyiség penészedésének elkerülése érdekében.
– Ha télen a keringtető, nyáron pedig az elszívó üzemmód használata a gyakoribb, a mindkét funkcióval rendelkező berendezés ajánlott. Ezt feltétlenül a vásárlás előtt kell tisztázni.
– Szintén a vásárlás előtt kell megtekinteni, hogy a kürtős bekötéshez hol helyezte el a gyártó a csatlakozó nyílást. Ennek a felszerelési hely szempontjából van jelentősége.
– A kivezető cső átmérője többnyire 125, illetve 150 mm.
– Az elszívó hatékonysága szempontjából döntő jelentőségű a tűzhely felső síkjától való távolság, amelyet a használati útmutatóban leírtak alapján kell biztosítani.
– Soha ne süssön a szagelszívó alatt nyílt lángon, mert tűzveszélyes.
– Lehetőleg fedő alatt süssön-főzzön, mert egyrészt energiát takarít meg, másrészt rövidebb ideig üzemel mind a tűzhely, mind az elszívó.
– Ha mosogatógéppel mosogat, ellenőrizze, hogy a gyártó engedi-e a zsírszűrő mosogatógépben való tisztítását.
– Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet alapján a 10 000 Ft feletti elszívókra 1 év kötelező jótállás jár.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop