Etetőszékek és gyermekbiztonság

Az együtt étkezés meghatározó élménye a család valamennyi tagjának. A legifjabbaknak is megadható ez az öröm az etetőszék segítségével. S az sem elhanyagolható szempont, hogy használata során könnyen elsajátítják az étkezés rítusait, az evőeszközök használatát. Az etetőszékek kínálata bőséges, de vajon mire figyeljünk megvásárlásakor?

 

 

Ha a baba étrendjébe a tejen és a gyümölcsleven kívül pépesített gyümölcsöt, főzeléket már be lehet iktatni, akkor itt az ideje, hogy a szülők elgondolkodjanak etetőszék megvásárlásáról. Sok szülő szerint a kiságy után a baba legfontosabb bútora az etetőszék. A kisgyermek fejlődése szempontjából kívánatos, hogy együtt egyen a szüleivel, így gyorsan és észrevétlenül megtanulja az étkezés szertartásos műveleteit, rendjét. Az együtt étkezést nemcsak a felnőttek, hanem a legifjabb családtagok is élvezik. Abban biztosak lehetünk, hogy igényeinknek, ízlésünknek és pénztárcánknak is megfelelő etetőszéket találunk, mert a baba-mama szakboltok csábító választékkal kínálják ezeket a termékeket, de az áruházláncok mindegyike is árusít, nemegyszer több típust is. A legegyszerűbb asztali etetőszéktől a fa vagy műanyag, egy- és többfunkciós, állítható és összecsukható magas etetőszékig nagyon széles a választék.

 

Aki hely hiányában összecsukhatót akar venni, olyat vásároljon, amelyet pillanatok alatt egyszerűen, biztonságosan fel lehet állítani, majd ugyanilyen módon összecsukni. Olyat válasszunk, amelybe a gyerek könnyen beültethető és kivehető. Az etetőszék biztonságos és könnyen tisztítható legyen.

Mire figyeljünk?
A magas etetőszék stabilitása
Minél szélesebb az etetőszék alsó része, illetve minél nagyobb a lábak távolsága, annál alacsonyabban van a szék súlypontja, és annál nehezebb felbillenteni.

Biztonsági tartozékok
A gyermek legnagyobb védelmét az 5 pontos övrendszerek biztosítják, amelyek a szék támlájához, illetve alul az üléshez vannak rögzítve. Kevésbé, de még megfelelően véd a kiesés, illetve kicsúszás ellen a 3 pontos öv. Vállöv hiányában a nagyobb és mozgékonyabb csecsemők felállhatnak és kieshetnek a székből. Ha a vállöv puha és párnázott, nem dörzsöli a gyermek bőrét.
Az etetőtálca
Ha a tálca távolsága állítható, akkor a gyermeket könnyebben tudjuk a székbe tenni, illetve kivenni. Az a legjobb megoldás, ha a beállítást szerszám nélkül és fokozatmentesen, egy kézzel végezhetjük el, miközben másik kezünkben a gyermeket tartjuk. A levehető tálca – mely általában egy második, kiegészítő tálca – nagyon könnyen tisztítható.

Tisztíthatóság
Az etetőszék minden étkezés után beszennyeződik, minden rés, nyílás tele lesz bébiétellel. Minél több eltávolítható rész – tálca, üléshuzat – és minél kevesebb nyílás van az etetőszéken, annál könnyebben tisztítható. Tisztán tartás szempontjából a legideálisabb, ha az etetőtálca műanyagból készül, és a párnázott szék puha műanyaggal van borítva. Ilyenkor könnyen, nedves ruhával letörölhetők, jól tisztán tarthatók a felületek. Ha textilből készül az üléshuzat, mint általában az asztali etetőszékeké, akkor jól kell bírnia a gyakori mosást. Érdemes sötétebb üléshuzatot választanunk, mert azon kevésbé látszanak meg a foltok. A fából készült tálca hátránya, hogy nehezen tisztítható, és a foltoknak is nehezen áll ellen.

A tárolás módja
Ha nem akarjuk kerülgetni az etetőszéket, akkor összecsukhatót vegyünk. Ezt mindenképpen próbáljuk ki, mert egyrészt általában nem a legegyszerűbb műveletről van szó, másrészt nem biztos, hogy az elvárásunknak megfelelő méretűre csukható a szék.

Korcsoportajánlás, állítási
lehetőségek
Több etetőszéknél az ülés, a lábtartó magassága, a tálca távolsága több pozícióba állítható, amely lehetővé teszi, hogy a szék méreteit – korrigáljuk” a gyerek növekedésének megfelelően és hat hónapos korától akár hároméves koráig is használni tudja. A különböző fokozatokban dönthető üléstámla a kisebb korú és sokat alvó gyermekek számára nyújt nagyobb komfortérzetet, valamint megkönnyíti a kisgyermek itatását is.

Az etetőszékek
kínálata
A hazai piacon asztali etetőszéket, fából készült kétfunkciós és műanyag többfunkciós magas etetőszékeket lehet vásárolni. Az asztali etetőszék nagy előnye az, hogy csekély súlyú, könnyen szállítható és olcsó (3 000-8 000 forint). Az üléshuzat levehető és mosható, a textíliából esetenként a makacs foltok nehezen távolíthatók el. Egy hazai gyártású asztali etetőszék van jelen a piacon, a többi olasz importból származik.
A kis székből és asztalból álló kétfunkciós fa etetőszék egymásra helyezve és egymás mellett is használható. Az előbbi, magas etetőszék-verziót a gyártók általában 2 éves korig ajánlják. Nagyobb gyermekek az etetőtálca eltávolítása után a széket és az asztalt egymás mellé téve használhatják játékra vagy étkezésre (8 000-15 000 forintba kerülnek). Négy-öt hazai, valamint lengyel és német gyártók kétfunkciós magas etetőszéke kapható a boltokban.
A különböző komfortfokozatú műanyag etetőszékek tetszetős színekben csalogatják a vevőket. A szék párnázott, magassága típustól függően több fokozatban állítható, a tálca távolsága az ülőkétől úgyszintén, némelyiknél a lábtartó is állítható. A szék támlája a legtöbbnél dönthető. A nem összecsukhatók viszonylag nagy terjedelműek, az összecsukhatók karcsúbb kivitelben készülnek. A műanyag felületeknek köszönhetően könnyen tisztíthatók. Áruk a komfortfokozattól függően 11 000 és 33 000 forint között van. A műanyag magas etetőszékek túlnyomó többsége az ismert olasz gyártók termékei.

Biztonsági
követelmények

Asztali etetőszékek
Olyan asztalhoz rögzíthető, amely kellően robusztus, és elbírja a gyermek súlyát. Az asztallap szükséges vastagsága 19-38 milliméter közötti, üveglap, kempingasztal lapja nem felel meg e célra. Az asztallap száraz és tiszta legyen, abrosz nem használható, mert befolyásolhatja a rögzítőelemek tapadóerejét. 15 kilogrammnál nehezebb súlyú gyermek számára veszélyes lehet. Ennek a széknek nem lehet lábtartója, és arra is figyelni kell, hogy a gyermek lába alatt ne legyen olyan tárgy, amelyen meg tud támaszkodni, mert ellökheti magát, a szék leválhat, komoly balesetet okozva. A biztonsági öv elengedhetetlen.

Magas etetőszékek
Fontos biztonsági követelmény, hogy stabil legyen, ne billenjen fel, a gyermek nehogy kiessen, kicsússzon belőle. Ügyelni kell arra, hogy az övek ne csavarodjanak, és megfelelően feszesek legyenek. Ez utóbbit nem árt többször ellenőrizni.

Előírás minden
etetőszékre

A balesetek elkerülése érdekében nem lehetnek sérülést okozó éles, hegyes részei, kis méretű, leszerelhető, szájba vehető alkatrészei.
Olyan méretű résekkel, nyílásokkal nem rendelkezhet a szék, amelybe a gyermek ujja, bármely testrésze beszorulhat.
Nagyon fontos figyelmeztetés, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyereket az etetőszékben.

Forgalmazási szabályok
Az elmúlt két évben a csecsemő- és kisgyermekbútorok forgalmazására vonatkozó előírások megváltoztak. Korábban a bútorok a kereskedelmi forgalmazás előtt kötelező minőségi vizsgálatokon estek keresztül. Nemzeti termékszabvány rögzítette azt a minimum minőségi szintet, amelynek elérése feltétele volt az árusításnak, a rossz minőségű árucikkek fennakadtak ezen a rostán. A nemzeti szabványok kötelező hatálya 2002 elején szűnt meg, a forgalomba hozatalt megelőző kötelező vizsgáltatási kötelezettség 2002 májusától.
Az európai szabályozás a termékek biztonságára helyezi a hangsúlyt. Csak biztonságos árut szabad forgalomba hozni, ezt a gyártónak kell garantálni. A gyártónak meg kell határoznia azokat a veszélyforrásokat, amelyek a termékek használatakor keletkezhetnek, tájékoztatnia kell a vásárlókat a kockázatok elkerüléséről, illetve csökkentésének módjáról. Folyamatosan figyelemmel kell kísérnie az általa gyártott árucikkeket, rendszeresen ellenőrizve a már forgalomban lévő áru biztonságát. A gyártó, az importőr önállósága és felelőssége lényegesen nagyobb a korábbi rendszerhez viszonyítva. Ugyanakkor a piacfelügyeletnek kell szigorúbban és hatékonyabban működnie. Ha a gyártó a termékéről olyan információt kap, hogy az veszélyt jelent a gyermekek számára, akkor a kockázat mértékével arányban álló intézkedést kell tennie a nem biztonságos csecsemő-, illetve kisgyermekbútor visszavonása, végső esetben visszahívása érdekében, és erről a csatlakozás időpontjától köteles a piacfelügyeleti hatóságot is értesíteni.
A csecsemő- és kisgyermekbútorok biztonságosságával specifikus jogszabály nem foglalkozik. Az uniós szabályozásnak megfelelően a fogyasztóvédelmi törvény és az általános termékbiztonsági jogszabály előírásai alkalmazandók.
A bútorok kikerültek a jótállásra kötelezett termékek köréből. A bútorok szavatossági ideje két év, amelyen belül a vevőt kártalanítás illeti meg gyártási eredetű hibából származó károsodás esetén.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop