Grillgyújtó folyadékok biztonságosan

A szabadtéri tűzrakás és kerti grillparti a nyár egyik legkedveltebb időtöltése. Számos, szebbnél szebb és változatosabb grillsütő, grillezést segítő termék kapható, s közöttük a tűzgyújtást segítő készítmények is megtalálhatók. Ez utóbbiak használata – a balesetek elkerülése érdekében – alapos körültekintést igényel.

 

 

Az aprófát és újságpapírt helyettesítő szilárd kocka alágyújtósokat ma már egyre inkább folyékony készítmények váltják fel. Ezek a termékek átlátszó, színes vagy színtelen műanyag flakonokban, 0,5 és 1 literes kiszerelésben kerülnek forgalomba. A kereskedelemben változatos elnevezésű termékek kaphatók: pl. faszéngyújtó és lámpaolaj, folyékony alágyújtó, faszéngyújtó folyadék, grillgyújtó folyadék, faszénbegyújtó olaj stb. Előnyös tulajdonságuk, hogy megkönynyítik a tűzgyújtást, különösen a lángra nehezen lobbanó faszén esetében. Ugyanakkor – rendeltetésükből fakadóan – könnyen gyulladnak, ezért elővigyázatlan használat mellett komoly balesetet, égési sérüléseket okozhatnak. A korábbi években történt súlyos balesetek tapasztalatai alapján, a további esetek megelőzése érdekében szeretnénk felhívni a felhasználók figyelmét a szabadtéri grillsütés veszélyeire.

 

Parázsra sohasem
A tűzgyújtó folyadékok különböző szénhidrogének, kőolajpárlatok, alkoholok és olajok elegye. Az egyes termékek tulajdonsága összetételüktől függően változó, így tűzveszélyességi szintjük és lobbanáspontjuk is eltér egymástól. Tudnunk kell, hogy a lobbanáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen valamely illékony folyadékból fejlődő gőzök a folyadékszint feletti levegővel gyújtható elegyet alkotnak. Vannak már szobahőmérsékleten is illékony készítmények, melyek lobbanáspontja alacsony, és vannak ún. grillgyújtó olajok, melyek lobbanáspontja 55-65 Celsius fok között van. Biztonsági szempontból vásárláskor célszerű ez utóbbiakat választani.
A gyújtófolyadékok használata az egyéb háztartási vegyi termékeknél (tisztító-, mosó- és mosogatószerek stb.) még fokozottabb óvatosságot és körültekintést igényel.
Tanácsoljuk, hogy használat során legyenek figyelemmel a következőkre:
l A tűz meggyújtásához egy alkalommal csak kevés (0,5 deciliter, maximum 1 deciliter) folyadékot szabad az előkészített fára vagy faszénre önteni.
l Meg kell várni, míg a tüzelőanyag a folyadékot beszívja, s csak ezután szabad meggyújtani.
l TILOS a gyújtófolyadékot közvetlenül az izzó szénre, nyílt lángba, vagy bármilyen egyéb felhevített anyagra önteni, mivel a termék gőzei a levegővel keveredve könnyen gyúlékony elegyet képezhetnek, amely súlyos balesetet okozhat.
l A gyújtófolyadékok egy része könnyen illó összetevőket is tartalmaz, ezért a folyadékokat tartalmazó flakonokat zárva kell tartani és csak a lehető legrövidebb ideig szabad nyitva hagyni.
l A flakont a tűz közelében, vagy tűző napon, még zárt állapotban sem tanácsos tárolni. Helyezzük inkább tűztől távoli árnyékos helyre.
l A kőolajszármazékok, párlatok bőrre, szembe kerülve viszketést, bőrirritációt okozhatnak, ezért lehetőség szerint kerülni kell, hogy e készítmények a bőrre vagy a szembe jussanak.
l A kisgyermekeket – biztonságuk érdekében – ne engedjük a tűzgyújtó hely közelébe.

Valós veszély
A grillgyújtó folyadékok tűzveszélyességük és irritatív hatásuk miatt veszélyes készítményeknek minősülnek. A fogyasztók biztonsága érdekében az ilyen termékek jelölését, feliratozását, csomagolását az európai uniós előírásokkal harmonizáló törvények és rendeletek szabályozzák.
A gyártók termékeiket a veszélyes összetevők alapján törvényi előírás szerint kötelesek veszélyességi osztályba sorolni. Az osztályba sorolással a veszélyes anyagok, illetve készítmények veszélyszimbólumot és veszélyjelet, valamint jogszabályban meghatározott, a kockázatra és a biztonságos használatra utaló magyarázó szöveget kapnak. A fent leírt tanácsokhoz hasonló mondatok felhívják a figyelmet a termék használatából adódó veszélyekre és segítik azok elkerülését.

Javasoljuk, hogy már a termék kiválasztásakor olvassák el a címkefeliratot. Az olyan terméket, melyen használati utasítás vagy figyelmeztető és óvó rendszabályok nincsenek, nem tanácsoljuk megvásárolni. Felhasználás előtt – a balesetek elkerülése érdekében – javasoljuk, hogy ismételten olvassák el és gondosan kövessék a használati utasításban leírtakat.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop