Gőzölős vasalók

A háztartások nélkülözhetetlen villamos készüléke a vasaló, más módszerrel nem tudjuk ruhadarabjainkat gyűrődésmentessé tenni. Napjainkban az egyszerű száraz vasalótól az extra szolgáltatásokkal gyártott gőzölős vasalóig válogathat a vevő a szaküzletekben a márkás, és márka nélküli termékek kínálatából. De hogyan válasszunk – Szempont-e a különleges funkció – Az összehasonlító vizsgálatokat a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában készültek 2004. végén.

 

 

A vasalás lehet – nem szeretem – háztartási munka, vagy kedvvel végzett munka – attól függően, hogy milyen vasalót használunk.

 

A vasalók két nagy csoportba sorolhatók.
n száraz vasaló
n gőzölős vasaló: beépített víztartállyal, különálló víztartálylyal, nyomás alatti gőztartállyal.
A kiválasztás szempontjai:
n beépített víztartályos,
n közismert vagy kevésbé ismert márkajelzésű,
n szolgáltatásaiban hasonló,
n vezetékkel szerelt kivitel,
n névleges teljesítmény szerint,
n a talp anyaga szerint,
n vételár szerint.
n Villamos biztonság: műszaki adatok, érintésvédelem, hővel-, tűzzel szembeni ellenálló képesség.
n Csomagolás: a termék és tartozékainak megóvása érdekében hullámosított kartondobozban, információhordozásra szolgáló színes képpel legyen ellátva.
n Használati utasítás: a felhasználó számára fontos információkat és a termék biztonságos használatával kapcsolatos tudnivalót részletesen közölje.
n Ergonómia: A kényelmes használathatóság.
n Vasalóhatás: hőmérséklet-szabályozás, gőzkimenet-szabályozás, gőzkimenet választása, vízpermet, vasalótalp minősége, vasalótalp tisztíthatóság, vízkőmentesítés.
A minősítésre vonatkozó előírásokat az – MSZ EN 60311:1999 + A1:1999, + A2:2001 Villamos vasalók háztartási és hasonló használatra. A működési jellemzők mérési módszerei – szabvány tartalmazza.
Nem minősített jellemzők
Vasaló tömege, csatlakozó vezeték hossza, villamos jellemzők, vasalótalp anyaga, felfűtési idő száraz üzemben, vasalótalp átlaghőmérséklete fokozatonként, felfűtési idő gőzölési üzemmódban, gőzölési idő, kibocsátott gőzmennyiség egységnyi idő alatt (átlagos gőzáram).
Minősített jellemzők
n Szolgáltatások: gőzmennyiség szabályozó, extra gőzölés, függőleges gőzölés, üzemállapotot jelző lámpa, kábelkivezetés
n Kezelhetőség: fogantyú kialakítása, vízzel való feltöltés, ürítés, vízszint láthatósága, szabályozó beállító elemek kezelhetősége
n Vasalási tulajdonságok: vasalási próba, vasalótalp hőmérséklet-eloszlása, felfűtési extra hőmérséklet, legmelegebb pont ciklikus ingadozása,
A minősített jellemzők összefoglalását a lenti táblázat szemlélteti.
A minősítést minden egyes minősített jellemzőnél 5 pontos rendszerben végeztük.
Az összesített pontszámban a minősített paraméterek pontértékei eltérő súlyozó faktorral szerepeltek.
n 4,51-5,00 kiváló
n 3,51-4,50 jó
n 2,51-3,50 közepes
n 2,00-2,50 még megfelelő
n 2,00 alatt nem megfelelő
Összevetve a vizsgálati eredményeket elmondhatjuk, hogy valamennyi vasaló rendeltetésszerű használhatósága és villamos biztonsága jó. Mind a 13 vasaló rendelkezik termosztát jelzőlámpával, túlmelegedés elleni védelemmel. A burkolatok és a talpak kialakítása megfelelő, a forró vasalótalp véletlenszerű megérintésével járó égési sérülés veszélye kicsi. Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy a készülék hosszú élettartamához szükséges a használati útmutató előírásait betartani.
A vizsgálatokat végezték: Városi Istvánné és Bozsó János.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop