Fertőtlenítő hatású tisztítószerek

Napjainkban egy háztartásban szinte elképzelhetetlen, hogy ne használnánk valamilyen fertőtlenítő hatású tisztítószert. Annak eldöntésére, hogy mégis melyiket válasszuk, összehasonlító vizsgálatot végzett a leggyakrabban kapható tisztítószerekről a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség Műszaki Vizsgálati Igazgatóságának Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma.

 

 

A fertőtlenítés szükségességének felismerése Semmelweis nevéhez fűződik, aki már 1847-ben eredményesen alkalmazta a klórozást a gyermekágyi láz leküzdésében. Ma már igen széles választék áll a vásárlók rendelkezésére ezekből a készítményekből.

 

Követelmények

Néhány fogalmat azonban nem árt tisztázni, mielőtt vásárolni kezdenénk. Mit is nevezünk fertőtlenítő-, illetve tisztítószernek –
A fertőtlenítőszerek olyan mikrobaellenes hatóanyagok, amelyek elpusztítják a mikrobák élő sejtjeit, de nem biztos, hogy megölik a spórákat (szaporítósejteket) is.
Tisztítószereknek pedig azokat az anyagokat nevezzük, amelyek kémiai szerkezetük folytán könnyen tapadnak a tisztítandó felülethez, és ezáltal eltávolítják a szennyeződéseket. Ma már mindinkább elmosódik a határvonal a tisztító- és a fertőtlenítőszerek között.
A fertőtlenítőszereknek meg kell felelniük bizonyos követelményeknek:
n széles mikrobaellenes hatásspektrum
n hatásosság minél kisebb töménységben, viszonylag rövid idő alatt, a hőmérséklettől függetlenül
n stabilitás: tárolva, fény hatására, hígítva az aktivitás ne csökkenjen
n kémiai reakcióba ne lépjen, hatását egyrészt tartsa meg más szerves anyagok jelenlétében, másrészt a fertőtlenítendő anyaghoz ne kötődjék, arról el lehessen távolítani, azt ne támadja meg, korróziót ne okozzon
n legyen jó behatoló képességű, felületaktív
n az emberi szervezetre ártalmatlan legyen
n jól kezelhető, vízoldható legyen, ne legyen kellemetlen szagú.

Vizsgált jellemzők

Nem minősített jellemzők: gyártói ajánlás, térfogat, külső (szín, illat, egyneműség).
Ezek közül az egyik legfontosabb jellemző az antimikrobás hatás szempontjából a gyártói ajánlás. Fontos a vásárló számára, hogy a jelölésben feltüntetett tulajdonságokkal valóban rendelkezzék a termék. Amennyiben a terméken a – fertőtlenít – ajánlás szerepel, úgy elvárható, hogy mind a baktériumok, mind a gombák szaporodására, illetve kifejlődésére hatással legyen a használati útmutatás szerinti alkalmazás során.
Minősített jellemzők: csomagolás, jelölés, használati utasítás, antimikrobás hatás, gyártói ajánlásnak való megfelelés.
Az antimikrobás hatás vizsgálatát baktériumok esetében az MSZ EN 1040:2000 számú szabvány szerint, míg a gombák esetében az MSZ EN 1275:2000 számú szabvány szerint végeztük el.
A vizsgált jellemzők összefoglalását táblázatunk szemlélteti.
A minősítést minden egyes jellemzőnél 5 pontos rendszerben végeztük. Azok a termékek, amelyek a jelölésben vállaltakon kívül plusz antimikrobás hatással rendelkeztek, plusz pontot kaptak.
Az összesített pontszámok alapján a fertőtlenítő hatású tisztítószerek értékelése a következők szerint történt:

Összesített pontszám Minősítés
4,5?5,0 kiváló
3,5?4,4 jó
2,5?3,4 közepes
2,0?2,4 még megfelelő
2,0 alatt nem megfelelő

Eredmény, értékelés

Összességében megállapítható, hogy biztonsággal vásárolhatjuk a kereskedelmi forgalomban kapható fertőtlenítő hatású tisztítószereket, mivel a terméken feltüntetett hatással szinte valamennyi általunk vizsgált készítmény rendelkezett. Egyedül a – jó öreg – HYPO az, amely sem a csomagolás, sem a jelölés szempontjából nem felel meg az elvárásoknak. A mikrobákra azonban kétségkívül igen hatásos!


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop