Ma csúcstechnológia, holnap szemét

Kiszámolta már, hogy évente mennyi hulladék keletkezik a háztartásában – Bizonyára nem sokan vannak, akik erre a kérdésre igennel tudnak válaszolni. Többnyire mindenki csak a háztartásokban keletkező napi hulladék mennyiségére gondol, pedig ezen felül még több százezer tonna elektromos és elektronikai hulladék is keletkezik, amelyek veszélyes anyagokat is tartalmaznak. Tehetünk-e valamit saját magunk és környezetünk érdekében?

 

 

Ha megfelelően kezeljük az ártalmas anyagokat is tartalmazó hulladékokat, akkor fémtartalmuk nagy része újrahasznosítható, ezáltal a nyersanyagigény csökkenthető, kímélhető a természet.

 

A hulladékok megfelelő kezelésével, szakszerű ártalmatlanításával kapcsolatban egyre többen fordulnak a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez. Melyek azok a legújabb szabályokat, amelyek értünk születtek?

Új jogszabály

Az EU régóta alkot jogszabályokat a szeméthegyek szakszerű ártalmatlanítása érdekében, melyek Magyarországra is vonatkoznak. A szabályozásnak köszönhetően a gyártók és kereskedők kötelezettségévé vált a megfelelő begyűjtés, ártalmatlanítás.
2005. augusztus 13-án lépett hatályba az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről szóló 264/2004. (IX. 23.) kormányrendelet.

Visszavételi kötelezettség

A kormányrendelet részletesen felsorolja azt a – legfeljebb 1000 V váltakozó feszültségű, illetve 1500 V egyenfeszültségű árammal működő – termékkört, amelyre a visszavételi kötelezettség vonatkozik.
A főbb termékcsoportok a következők:
n háztartási nagygépek
n háztartási kisgépek
n információs és távközlő berendezések
n szórakoztatóelektronikai cikkek
n világítótestek, kivéve a normálizzók, halogénizzók és a háztartásokban használt lámpatestek,
n elektromos és elektronikus barkácsgépek, szerszámok, kivéve a helyhez kötött, nagyméretű ipari szerszámok,
n játékok, szabadidős és sportfelszerelések,
n orvosi berendezések, kivéve a beültetett és a fertőzött orvosi berendezések,
n ellenőrző, vezérlő és megfigyelő eszközök,
n adagolóautomaták.
Ha tehát valaki új terméket vásárol, akkor a régi készülékkel nem kell megvárni a lomtalanítást, hanem leadhatja a vásárlás helyén.
A kereskedő nem köteles az új készüléket házhoz szállítani és a régit elszállítani, viszont a vásárló által az üzletbe bevitt készüléket köteles átvenni. Az átvételért a kereskedő nem számíthat fel díjat.
Biztos lesz olyan kereskedő, aki megpróbál kibújni e kötelezettség alól. Rajtunk is múlik, hogy mennyit ér a gyakorlatban ez a jogszabály.
Például:
n ha olyan helyen vásárolunk, ahol díjmentes házhoz szállítást vállalnak, rögtön elvitethetjük a régi készüléket,
n ha nem akarják átvenni a régi készüléket, akkor máshol vásároljunk.
Ha a kereskedő nem hajlandó az átvételre, akkor a területileg illetékes Környezetvédelmi hatóságnál lehet bejelentést tenni.
A korm. rendelet a 2005. augusztus 13-a előtt gyártott termékeket történelmi hulladéknak nevezi, és lehetőséget biztosít a gyártóknak, hogy az ezekből származó hulladékokra megállapított, úgynevezett kezelési költséget az ártól elkülönítetten adják meg. Erre azért van lehetőségük, mert amikor ezeket piacra helyezték, akkor még nem számolhattak azzal, hogy hulladékká válásukkor ők lesznek kötelesek gondoskodni ártalmatlanításukról. Az elkülönítetten feltüntetett díjközlésre a jogszabály 2011. február 13-ig (nagy gépeknél 2013. február 13-ig) ad lehetőséget.

Elemek és akkumulátorok

2005. augusztus 22-én lépett hatályba az elemek és az akkumulátorok hulladékainak visszavételéről szóló 109/2005. (VI. 23.) kormányrendelet.
A jogszabály évenként emeli a gyártók által visszaveendő elemek és akkumulátorok mennyiségét.
A visszagyűjtéshez szükséges elembegyűjtő tartályok már megjelentek, vagy hamarosan megjelennek először a fővárosban és a megyeszékhelyek boltjaiban, majd folyamatos lesz a begyűjtőhelyek további kiépítése.
Mi a kereskedő kötelezettsége?
8. § (1) A kereskedő, amennyiben az elemek és akkumulátorok, illetve hulladékaik kezelésének részletes szabályairól szóló külön jogszabály szerint a gyártóval kötött megállapodás alapján gyűjtőedénnyel rendelkezik, köteles a fogyasztótól a hulladékká vált hordozható elemet, illetve akkumulátort a gyűjtőedény tárolókapacitásának erejéig átvenni és abban gyűjteni.
(2) A kereskedő átvételi kötelezettségének teljesítéséért a fogyasztótól díjat nem követelhet, azonban a fogyasztó ösztönzése érdekében díjat fizethet, továbbá nem kötheti a hulladékká vált hordozható elem, illetve akkumulátor átvételét új termék vásárlásához.
Az elembegyűjtő helyek listája a www.kvvm.hu és a www.relem.hu web-oldalról lesz letölthető.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop