Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2007. – másfél milliárd bírság

A webáruházak nem adnak kellő tájékoztatást, az iskolai főzőkonyhákban sok a szabálytalanság, a vizsgált mutatványos berendezések többségének működése jogszerűtlen, a nyílászárók forgalmazási körülményei hiányosak, a harmadik országból származó lábbelik fele kifogásolható. Csak néhány következtetés a fogyasztóvédelmi hatóság tavalyi ellenőrzéseiből.

 

 

[html”> A 2007. év eredményesen zárult a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság számára, növekedett a teljesítmény, több ellenőrzést és vizsgálatot végeztünk, az előző évit meghaladó összegű bírságot szabtunk ki, az ellenőrzések hatására a jogsértések súlya csökkent.

 

Ital, dohány fiataloknak
Írásunkban kiemelt vizsgálatainkról adunk néhány mondatban tájékoztatást.
A gyermekkorúak, illetve a 18. életévüket be nem töltött személyek védelmében ellenőriztük a dohánytermékek és alkoholtartalmú italok értékesítésére, illetőleg az e termékek reklámozására vonatkozó jogszabályi előírások betartását. Az országos vizsgálat során 1031 egységet ellenőriztünk, melyből 318 kereskedelmi és 243 vendéglátó egységben állapítottunk meg jogsértést.
A kiemelkedően magas kifogásolási arány és a fiatalkorúak egészségének védelme indokolta azt, hogy 2007. őszén utóellenőrzésre kerüljön sor. Az utóellenőrzés összesen 522 egységre terjedt ki, melyből 96 kereskedelmi és 50 vendéglátóipari egységben állapítottunk meg jogsértést. A kifogásolási arány a kereskedelemben 56%, a vendéglátóiparban 48% volt.

Találati arány: 90 százalék
Az elmúlt évben ismét sor került az elektronikus kereskedelmi tevékenység ellenőrzésére, melyet az indokolt, hogy az online vásárlások során a fogyasztó fokozottan kiszolgáltatott helyzetbe kerül azáltal, hogy a szerződést kötő felek nincsenek egyidejűleg jelen az ügyletkötésnél. A tájékoztatási kötelezettség az elektronikus úton áruértékesítő és szolgáltatásnyújtó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetet terheli, mivel a fogyasztó kizárólag az ő általuk nyújtott információkra támaszkodhat. Az ellenőrzés során összesen 215 webáruház ellenőrzésére került sor, melyből 193, azaz az ellenőrzött cégek 90%-a mulasztotta el, vagy teljesítette hiányosan a jogszabályokban meghatározott tájékoztatási kötelezettségét.
Folyamatosan ellenőrizve
A közétkeztetés jogszerűségének ellenőrzése kiemelt fogyasztóvédelmi feladat, ezért különös figyelmet fordítottunk az életkorukból, állapotukból eredően kiszolgáltatott csoportok egészséges táplálkozást biztosító élelmiszerellátására és a kiszolgálás jogszerűségére.
Egész évben folyamatosan ellenőriztük az iskolai és munkahelyi étkeztetés szabályosságát elsősorban az általános iskolákban, gimnáziumokban, szakközépiskolákban és a felsőoktatási intézményekben működő konyhákban. Az ellenőrzött 296 főzőkonyhából 204 egységben, a vizsgált konyhák 69%-ában kellett valamilyen szabálytalanság miatt intézkedniük a felügyelőknek.

Húsvét, karácsony – sok a szabálytalanság
A húsvéti és a karácsonyi ünnepeket megelőzően az aktuális, ünnephez kapcsolódó termékkörökre fókuszálva országos szinten ellenőriztük az áruk szakosított tárolási megfelelőségét, a bizonylatok meglétét, azok tartalmi helyességét, valamint a termékek valósághű jelölését, a mérés-számolás megfelelőségét és a nyugtaadási kötelezettség teljesítését.
A szezonális húsvéti termékek ellenőrzése során az általános kereskedelmi ellenőrzésen túlmenően a sonka és hasonló jellegű termékek, a figurális édesipari termékek és azok forgalmazási körülményeinek vizsgálatát is lefolytattuk. Az ellenőrzött 595 egység 65%-ában, 389 üzletben találtunk kifogásolnivalót.
A karácsonyi ünnepekhez köthető szezonális édesipari termékek, különös tekintettel a figurális termékek, a mikuláscsomagok, valamint a szaloncukrok forgalmazási körülményeinek vizsgálatán belül az árfeltüntetési szabályok megtartásának, az értékesítésre kihelyezett termékek minőségmegőrzési, fogyaszthatósági idejének, az élelmiszerek jelölésének, annak olvashatóságának, valamint az áruk eredetének ellenőrzésére került sor. A vizsgálat során a felügyelők 406 üzletet ellenőriztek, amelyből 283-ban, az üzletek 68%-ában tártak fel valamilyen szabálytalanságot.

Jogsértő vendéglátók
Két hónapon keresztül vizsgáltuk az idegenforgalmilag frekventált helyeken üzemelő vendéglátó- és szálláshelyeket, mely az ellenőrzött üzletszám és a bírságolások tekintetében is meghaladta az előző évit.
A vendéglátóipari egységek ellenőrzése elsősorban a vízparti nyaralóhelyeken, strandokon, aqua-parkokban, valamint a wellness és gyógyturisztikai helyeken működő vendéglátóegységekre terjedt ki, továbbá ellenőriztük a különböző kulturális események, rendezvények, fesztiválok köré települt vendéglátóhelyeket is.
Összesen 6050 üzlet vizsgálatára került sor, amelyből 4342 esetben – az üzletek 72%-ában – tártunk fel valamilyen szabálytalanságot. A mutatványos berendezések ellenőrzése során összesen 589 berendezés működésének jogszerűségét, dokumentációját vizsgáltuk, melyből a megállapított jogsértések aránya 63%-os volt (374 berendezés).
A szálláshelyek ellenőrzése során tavaly a nagyobb vendégforgalmat lebonyolító kereskedelmi szálláshelyek ellenőrzésére koncentráltunk. Az ellenőrzött 696 kereskedelmi szálláshelyből 520-ban, azaz az ellenőrzött egységek 75%-ánál tártunk fel szabálytalanságot.

Cement, nyílászáró
Az évenként ismétlődő, egy-egy szakterületre koncentráló ellenőrzések sorában az építőipari termékek ellenőrzése kiemelt figyelmet kapott. A TÜZÉP telepeken, az értékesítést végző gyártóknál, valamint barkácsáruházakban, építőanyagot árusító kis- és nagykereskedelmi egységekben került sor a hazai és import zsákos cementre és a transzportbetonra vonatkozó forgalmazási előírások betartásának, megfelelőség igazolásának és a kötelező jelölések meglétének, valamint a tárolási szabályok betartásának ellenőrzésére. A vizsgálat során összesen 230 kereskedelmi egységben 293 tétel cementet, valamint 67 betonüzemben 558 tétel transzportbetont ellenőriztünk.
A felügyelők cement esetében a vizsgált egység 64%-ában, transzportbeton esetében 65%-ában találtak hiányosságot.
Az építőipari termékek ellenőrzéseinek sorában helyet kapott a nyílászárók forgalmazási körülményeinek vizsgálata is. Ellenőrzésünk a hazai és külföldi gyártású ablakok, bejárati ajtók, beltéri ajtók és garázskapuk forgalmazási előírásainak betartására, a megfelelőség igazolás, beépítési útmutató és a kötelező jelölések meglétére, valamint a tárolással kapcsolatos szabálytalanságok feltárására irányult. A vizsgálat során 219 egységben összesen 17.298 darab (1.291 típus) nyílászárót ellenőriztünk, 96 egységben tártunk fel hiányosságot, ami 44%-os kifogásolási arányt jelent.

Forgalmazási feltételek: elégtelen
Szintén évente lefolytatott vizsgálat a lábbelik és csecsemő-, illetve gyermekruhák ellenőrzése. A vizsgálat lefolytatásának célja az volt, hogy feltárjuk a kereskedelemben a jogellenes forgalmazást, különös tekintettel a vásárlási tájékoztatók meglétére, illetve tartalmi megfelelőségére. A laboratóriumi vizsgálat során ellenőriztük, hogy a mintavételezett csecsemő- és kisgyermek ruházati termékek biztonságossága megfelel-e a jogszabályi előírásoknak. 
Összesen 292 kereskedelmi egységet ellenőriztünk, amelyek 91,8%-ában (268 esetben) kifogásoltuk a forgalmazás feltételeit.
Az összesen 5.430 féle, 62.577 pár vizsgált felnőtt és gyermek, őszi és téli lábbeli termékből a szúrópróbaszerű ellenőrzés során 1.870 féle, 31.559 pár esetében állapítottunk meg valamilyen kifogást.
Az ellenőrzött 52.326 db csecsemő és kisgyermekek részére gyártott ruházati termék 45,5%-ánál (23.807 db) kifogásoltuk a hiányos, vagy nem a jogszabálynak megfelelő tartalmú tájékoztatást. A vizsgált 22 csecsemő- és kisgyermekruha közül 19 nem elégítette ki a szabvány biztonságossági követelményeit, melyek a használat során veszélyeztetik a gyermekek biztonságát és egészségét.

Veszélyes lámpatestek
A süllyesztett lámpatestek laboratóriumi vizsgálattal egybekötött piacfelügyeleti ellenőrzését a rossz minőségű termékek használatából származó, jelentős anyagi kárral járó, és esetlegesen emberéletet is követelő veszélyek (áramütés- és tűzveszély) egyre gyakoribb előfordulása indokolta. Az ellenőrzés során 55 egységben 77 hiányosságot tártak fel a felügyelők, 37 terméktípusból vettek mintát, amelyből 30 termék/termékcsalád esetében állapítottuk meg, hogy nem elégítik ki a biztonságossági követelményeket.
Fenti ellenőrzéseken túl a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság országos vizsgálatot végzett az ár, egységár feltüntetése, a békéltető testületek kötelező határozatai, ajánlásai végrehajtása, a gazdasági reklámtevékenység, az import villamossági termékek, ásványvizek, tej és tejtermékek, lisztek, mák, dió, lencse, beiglik, növényi eredetű élelmiszerek besugározottsága, taxi szolgáltatás, behajtó cégek által használt fizetési felszólítások jogszerűsége, import villamos kéziszerszámok, bizsuk, testékszerek, fém óraszíjak, festékek és lakkok, csaptelepek, szaniteráruk, kádak, zuhanyfülkék, mosóporok, ruházati termékek, gyermekek számára készített PVC anyagú termékek, halkonzervek, vitaminozott kozmetikai készítmények, kézimixerek tekintetében. Nagyon hatékony volt a karácsonyt megelőző időszakban végzett fogyasztóvédelmi munka a több hatóság összehangolt ellenőrzésére épülő „csillagszóró hadművelet” során.

Az év során több mint 42.000 egységet ellenőriztünk, melynek eredményeként a fogyasztóvédelmi jogsértések súlya csökkent.
Csaknem 12.000 esetben kellett eljárni kérelmek, bejelentések alapján, a fogyasztókapcsolati irodáinkat 110.000 ügyfél kereste fel. A feltárt jogsértések szankcionálásaként közigazgatási és szabálysértési jogkörben eljárva közel másfél milliárd forint bírság kiszabására került sor.
Első fokú fogyasztóvédelmi hatóságként a regionális felügyelőségek 22.000 határozatot hoztak, mint II. fokú hatósághoz mintegy 5.000 hatósági és egyéb ügyirat érkezett, amelyből 2.700 fellebbezés volt, 2.500 II. fokú közigazgatási határozat készült.
2007-ben 185 könnyűipari, műszaki, vegyipari termékről derült ki laboratóriumi vizsgálataink során, hogy veszélyes, ezeket a forgalomból határozati úton kivontuk, és a továbbiakban nem forgalmazhatók, jelenleg még 74 termék biztonságossági vizsgálata folyamatban van.
Az év folyamán először, együttműködési megállapodás alapján közös ellenőrzések keretében lépett fel négy (OMMF, APEH, VPOP, NFH) ellenőrző hatóság a feketekereskedelem ellen. A négy szervezet megállapodott abban, hogy ellenőrzési tervük végrehajtásaként a kiemelt ágazatokban egymás tapasztalatára építve hajtják végre az összehangolt országos vizsgálatokat.
Az Ellenőrzési és Vizsgálati Programban meghatározott és soron kívül elrendelt 51 országos ellenőrzés volt az év folyamán, amelyből tíz ellenőrzés egész éven át, folyamatosan tartott.
A regionális felügyelőségek mintegy 200 helyi kezdeményezésű témavizsgálatot folytattak le.
[/html”>


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop