Építészeti díjat nyert a BMW Welt

A Brit Építészek Királyi Intézete (Royal Institute of British Architects) díját nyerte a BMW Welt épülete. A mind a tervezőnek, mind a megrendelőnek szóló elismerést 1966 óta ítélik oda olyan épületeknek, amelyek teljesítik a legmagasabb építészeti minőségi követelményeket. A RIBA 1834 óta a brit építészek elismert szervezete, a „RIBA European Award” pedig a mai napig a világ egyik legjelentősebb építészeti díja, amelyet az Egyesült Királyságon kívüli, de az Európai Unión belüli épületek nyerhetnek el.

 

 

 

 

 

 

 

0-es években Karl Schwanzer által tervezett müncheni BMW épületektől kezdve, a Zaha Hadid által 2005-ben átadott lipcsei gyárépületen át a tavaly megnyílt BMW Welt díjnyertes épületéig a BMW csoport az innovatív dizájnt és megoldásokat helyezi a középpontba épületei tervezése során. Dr. Herbert Grebenc, a BMW csoport ingatlanokért felelős vezetője nagyon örült a díjnak: „A BMW márka élménye immáron ehhez a díjnyertes, gyönyörű épülethez is szorosan kapcsolódik. Fél év alatt több, mint egymillió látogatója volt a BMW Welt-nek, amely egyértelműen jelzi a projekt sikerét“ – nyilatkozta.

 

 

Az ismert bécsi építésziroda, a Coop Himmelb(l)au a BMW tavaly megnyílt autóátadó és élményközpontját közvetlenül a „négyhengeresként” ismert BMW-székház mellé tervezte. Az épület alapját a kettős kúpszerkezet adja, amelyen átfeszül a lebegőnek ható, felhőszerű tető. Az innovatív tetőszerkezet alatt látszanak a különböző épületrészek: a bemutatóterem, az étterem és az autóátadó.

 

 

Az épület alapvető funkciója az egyedi és személyes igények szerint kialakított járműátadás: évente mintegy 45 ezer autót vehetnek át a világ minden részéből érkező ügyfelek, a látogatók száma pedig már az első hat hónapban felülmúlta az egész évre tervezettet. A márka teljes autó- és motorkerékpár-modellsorozatának exkluzív bemutatása mellett multimédiás programok, valamint a kutatás, a fejlesztés, a design és a termelés világába betekintést kínáló kiállítások nyújtanak kiváló alkalmat a BMW márka és vállalat megismerésére és szellemiségének átélésére. A BMW Welt mindemellett a legkorszerűbb technikával felszerelt, különféle összejövetelek lebonyolítására kiválóan alkalmas rendezvényközponttal is rendelkezik, ahol konferenciák, koncertek, kiállítások és élő műsorok éppúgy tarthatók, mint fogadások és szemináriumok.

 

 

A pár hete, júniusban újra kinyitott BMW múzeum és a legendás négyhengeres székház mellett a BMW Welt olyan jellegzetessége lett München városának, amely nemcsak izgalmas élményt jelent a látogatóknak, de a sikeres és fenntartható technikai fejlődést is jelképezi.

 

 

A BMW Welt története 2001 januárjában vette kezdetét, amikor a Prof. Wolf D. Prix vezetése alatt álló Coop Himmelb(l)au iroda megnyerte a nemzetközi építészeti pályázatot. A BMW AG igazgatótanácsa még 2000 decemberében ugyanis alapos kiértékelést és részletes konzultációt követően végül az osztrák tervezőiroda rendhagyó kompozíciója mellett döntött. A részletes tervezés egy évvel ezután kezdődhetett el. A főépítészi és generáltervezői szerepet betöltő Coop Himmelb(l)au mellett további 30 alvállalkozó összesen 120 építésze és mérnöke dolgozott a projekten. Ennek során összesen 15 ezer terv készült, miközben a teljes tervezési fázisra 800 ezer munkaórát fordítottak.

 

 

2006-ban a díj nyertesei többek között Zaha Hadid és Mayer Bahrle voltak, akiket a Phaeno elnevezésű, Wolfsburg-i kísérleti tájrendezésükért ismertek el, illetve a Richard Meier & Partners iroda csapata, akiket a Frieder Burda alapítvány Baden Baden-i épületéért díjaztak.

 

 

A díjat odaítélő brit építészszövetség, a RIBA 1834-es alapításában a kor legnagyobb építészei vettek részt, például Philip Hardwick, Thomas Allom, William Donthorne, Thomas Leverton Donaldson és John Buonarotti Papworth.

 

 

Jávor Dániel

 

BMW Magyarország


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop