Vezess lassan, vakáción vagy!

Vége az iskolának és kezdődik a nyári szabadságolás időszaka. Sokan ilyenkor beülnek az autóba és meg sem állnak az első tengerpartig, vagy a hegyekbe menekülnek hűsölni. Bármerre is induljunk el, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az egyes országokban milyen szabályok vonatkoznak az autósokra. Az alábbiakban Horvátország közelmúltban megváltozott közlekedési szabályaira hívjuk fel a figyelmet.

 

 

A magyarok gyakran választják Horvátországot úti célnak. Idéntől érdemes azonban fokozott óvatossággal vezetni itt is, ugyanis a horvát hatóságok az idegenforgalmi szezon kezdetétől megszigorították a közúti ellenőrzést és jelentősen emelték az esetleges bírságokat. A fokozott ellenőrzés kiterjed a sebességmérésre, a gépkocsi kötelező tartozékainak meglétének vizsgálatára, a zöldkártya érvényességére, a követési távolság betartására és az alkoholfogyasztás vizsgálatára.

 

 

Gyorshajtás – akár elzárás is
A horvát rendőrség a szabálysértés elkövetőjének útlevelét bevonhatja és a szabálysértési eljárás befejezéséig, illetve maximum 72 óráig visszatarthatja. Lakott területen belül a megengedett, általában ötven kilométeres óránkénti sebesség be nem tartása esetén a pénzbírság összege forintra átszámítva harmincezertől ötszáztízezer forintig terjedhet, de például ötven kilométert meghaladó sebességtúllépés esetén akár hatvan napos elzárással is büntethető az autóvezető! Lakott területen kívül, jelentősebb sebességtúllépésnél százezertől kétszáznegyvenezer forintig terjedhet a bírság összege.

Maradjunk a baleset helyszínén!
Horvátországban a közúti baleset részesei kötelesek a helyszínen maradni, a baleset helyszínét biztosítani és értesíteni a rendőrséget, ellenkező esetben 100 ezertől 240 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtják őket. A baleset részeseinek ki kell tölteniük és alá kell írniuk a kék-sárga színű, egész Európában egységes baleseti kárjelentő lapot, vagy bármilyen más módon ki kell cserélniük személyes adataikat és gépjárműveik adatait, mert ennek elmulasztása 70 ezer és 170 ezer forint közötti pénzbírsággal járhat. Javasoljuk, hogy ragaszkodjon ahhoz, hogy a helyszínen készített iratokból egy eredetiben aláírt példányt magánál tartson!.
Fontos tudni! Ha külföldön valaki kárt okoz (akár Horvátországban, akár máshol), csak olyan okmányokat írjon alá, amelynek tartalmával tisztában van, és amelyek ténybelileg is helytállóak.
Különösen pontosan fel kell jegyezni a károkozó gépjármű rendszámát és Zöldkártya számát. Az így elszenvedett kárt bármelyik, kötelező felelősségbiztosítással foglalkozó hazai biztosítónál be lehet jelenteni.

Ne feledjük a "H" országjelet!
Fontos tudni, hogy a gépjárművünk felelősségbiztosítása nem csak Magyarország területén érvényes, azt külföldi utazás esetén "magunkkal visszük" Európa más országaiba is. Érvényességét Horvátországban – nemzetközi megállapodás alapján – a magyar forgalmi rendszám és a "H" országjel, illetve a Nemzetközi Zöldkártya igazolja.
Gyakran hallani arról, hogy az országjelzés hiánya miatt külföldön az autóst "megbírságolják". Valójában ebben az esetben nem bírságról van szó, hanem arról, hogy az ottani hatóságok a helyi felelősségbiztosítási díjat fizettetik meg a magyar autóssal, aki az országjel hiányában nem igazolta hazai felelősségbiztosításának érvényességét. Feltétlenül fontos tehát, hogy utazás előtt ragasszuk fel a karosszéria hátuljára az országjelet, mert azt nem pótolja a rendszámtáblán szereplő betűjelzés! A felelősségbiztosítók egyöntetűen azt javasolják, hogy célállomástól függetlenül kiutazás előtt kérjük biztosítónktól a Nemzetközi Zöldkártyát is, amelynek kiváltása ingyenes!

Horvátországban jogszabály írja elő a láthatósági mellény használatát és szigorú büntetéssel sújtják azt, akinek az utasterében nincs, vagy a kiszálláskor nem viseli azt.
Hasonlóan hazánkhoz a biztonsági övek használata kötelező, és a vezetés közbeni mobiltelefon használatot a horvát rendőrség is keményen bünteti! Kötelező tartozék a horvát utakon is az érvényes elsősegély doboz, amelyet ellenőrzés során a rendőr szintén kérhet.

Kevesebb benzinkút
Számos panasz hallható arról, hogy déli szomszédjaink a tengerpartra vezető autópályán kevés benzinkutat építettek, így figyeljünk fokozottabban arra, hogy mennyi üzemanyagunk van még és inkább tankoljunk gyakrabban a megszokottnál. Mindenféleképpen tartsunk több palack ivóvizet is a kocsiban, ugyanis egy esetleges dugónál órákat ülhetünk a tűző napon a gépjárműben.

A fentiek betartásával kíván minden Kedves Olvasónak jó pihenést, balesetmentes nyarat és jó utat a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. és az AUTÓ A HÁZNÁL.
Bővebb információ: www.das.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop