Lehúzzák a rolót

Csütörtök este kétszázezer biztosított sorsa dőlt el. A MÁV Általános Biztosító Egyesület kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állományát korábban senki nem vette meg, így a tagok most arról döntöttek, hogy a pótbefizetést választják-e, vagy új biztosítót. Az utóbbi mellett határoztak, a MÁV Biztosító sorsa ezzel végleg megpecsételődött.

 

 

A MÁV Általános Biztosító Egyesület csütörtöki közgyűlésén kétszázezerből megjelent kétszázhúsz biztosított úgy döntött, hogy nem fizetnek pótdíjat, ami a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének korábbi nyilatkozata szerint azt jelenti: a MÁV Biztosító biztosításra vonatkozó tevékenységének az engedélyét vissza fogja vonni a felügyelet. Hogy pontosan mikor, azt egyelőre nem tudni, félhivatalos nyilatkozatként szeptember 30-at emlegetnek. A Kossuth Rádió Rácz Istvánnal, a Biztositás.hu nevű alkuszcég ügyvezetőjével beszélgetett a témáról.

 

– Másik biztosítót kell keresni a tagoknak?

– Igen, erre kaptak felhatalmazást, hogy nem kell megvárniuk a hivatalos biztosító- váltási időt, hanem rövidesen, amint megszűnik a MÁV Biztosító Egyesület, új biztosítót kereshetnek.

– Biztos, hogy ez a mostani döntés minden tagnak jó lesz?

– Beszéltem több részvevővel. Az derült ki, akik nem okoztak kárt az elmúlt időszakban, azok jól járnak, hiszen végre felhatalmazást kaptak arra, hogy más biztosítóhoz menjenek át, még akkor is, ha magasabb díjért. Azok viszont, akik az elmúlt időszakban kárt okoztak, lehet, hogy kellemetlen helyzetbe kerülnek. Az egyik hozzászóló számítása szerint kb. a tagok öt százalékának van most okozott kára, a felügyeleti biztos-helyettes elmondta, hogy ez kilencmilliárd forintnyi kár. Az is kiderült, hogy a magyar jogszabályok szerint, ha a biztosító nem tud fizetni (márpedig ez most a MÁV Biztosító Egyesület felhalmozott hiánya miatt nem lehetetlen), akkor a károkozót terheli a felelősség, vagyis neki kell megfizetnie a kárt, annak ellenére, hogy befizette a tagdíjat!

Korábban azt tervezték a tagok, hogy újra megpróbálják eladni a biztosítási állományt. Most, hogy biztosan megszűnik a cég, erre már nyilván nincs lehetőség.

– Ez elvesztette aktualitását. Beszéltem azzal az ügyvéddel, aki felvetette ezt még a közgyűlés elején, de úgy tűnt a szavaiból, hogy miután világossá vált számára, hogy a PSZÁF mindenképpen megszünteti a biztosítót, vagyis bevonja a tevékenységi engedélyét december végéig, úgy ennek az indítványnak már nem volt hatálya, nem volt értelme. Ami még érdekes, hogy a jelenlévő kétszázhúsz tagból, aki képviseltette magát, kb. százhúszan voltak ott személyesen, száz tagot pedig négy-öt biztosítási alkusz képviselt.

A közgyűlésen kiderült, hogy az egyesület a fennálló kilencmilliárd forintnyi függő kárral szemben, amit még nem fizetett ki, öt és félmilliárd forint saját tőkével rendelkezik.

A biztosítók nincsenek felkészülve a káoszra

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének hivatalos nyilatkozatáig csak találgatni lehet, hogy a kialakult helyzetben pontosan mi lesz a MÁV Biztosító ügyfeleivel. A szervezet vezetői korábban ugyanis ellentmondóan nyilatkoztak arról, mi lesz, ha a tagok elutasítják a pótbefizetést. Az egyik megnyilvánulás szerint szeptember elsejétől, egy másik nyilatkozat szerint szeptember 30.-ától, egy harmadik szerint viszont azonnal kikerülnek a biztosítási piacra az ügyfelek. Márpedig a szokásos éves kötelező kampány előtt három hónappal a társaságok nincsenek felkészülve egy azonnali rohamra. Rácz István szerint az első hónapokban ezért biztosan káosz várható.

– A biztosítók nincsenek még felkészülve erre, még akkor sem, ha számítottak rá, hogy a rendszereiket alkalmassá tegyék arra, hogy fogadják ezeket az ajánlatokat. A szoftverek az év közbeni kötést nem engedik meg.

A szoftvergondokon kívül mi egyéb nehezítheti még az ügyfelek átvételét?

– Nemcsak a szoftverről van szó, hanem ilyen esetben egy biztosítónak ki kellene adnia egy ügyrendet, ami alapján az ő alkalmazottai tudják, hogy egyáltalán ezekkel az ügyfelekkel mi a teendő, mit kérjenek, mit ne kérjenek el. A biztosítóknak ezt szabályozni kellene.

Gyakorlatilag marketing stratégiával is elő kellene állnia a cégeknek, ha jól gondolom.

– Azok közül a döntéshozók közül sokan szabadságon vannak, nem lesz egyszerű történet.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete estére ígért tájékoztatást a taggyűlésen történteket követő lépéseiről.

Diós Judit – MR1 Kossuth Rádió


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop