A konyhák világa

A konyha mindennapi életünk tere, a lakás szerves része. Funkciója nem csupán az ételkészítésre terjed ki; a legtöbbször itt zajlanak az ünnepi összejövetelek, a nagy beszélgetések. Ez a helyiség általában a családi élet színtere. Fontos tehát, hogy kényelmes és hangulatos legyen, hogy minden családtag szívesen töltse itt az időt.

 

 

A konyhabútor tervezésekor a legfontosabb az ergonómia (a munka gazdaságos megszervezésének lehetősége). A háziasszony szokásait és kényelmét figyelembe véve kell végiggondolni, miként követik egymást a konyhai munka egyes fázisai. Bevásárlásból hazaérve betesszük az élelmiszert a hűtőbe, ezért jó a hűtőszekrényt minél közelebb tervezni az ajtóhoz. Az előkészítés során az ételeket megmossuk, ekkor kap először szerepet a mosogató, majd a főzés, végül a tálalás következik, az étkezés befejeztével pedig ismét a mosogatóé a főszerep. Elég tehát gondolatban követni az élelmiszerek útját a bevásárlókosártól az étkezőasztalig, máris megvan a helyes sorrend: hűtő, mosogató, sütő. A konyhagépek között a kényelmes munkavégzés érdekében minél több szabad pultfelületet kell hagyni.

 

 

Csak stílusosan!

 

 

Amikor konyhabútort vásárolunk, a konyhastúdióban rendszerint azt a kérdést teszik fel először, hogy modern, vagy rusztikus bútort szeretnénk. A vásárló könnyen megválaszolja a kérdést, ha konkrét elképzelése van a lakás stílusáról, hisz a konyha berendezésének illeszkednie kell az egészhez. A – rusztikus" konyha önmagában nem stílus. Ebbe a kategóriába tartoznak a klasszikus polgári enteriőrökbe való bútorok, és az úgynevezett country-konyhák. E stílusok a faanyagokat részesítik előnyben. Igényes kidolgozású ajtófrontokat, színes üvegbetéteket, kedves, apró kiegészítőket találhatunk a katalógusokban. A country-konyha jellegzetessége az – épített" bútor, amelynek elemeit csempézett válaszfalak tagolják. Ez mutatós, de helyigényes megoldás, hisz az egyenként tíz centiméteres válaszfalak sok tárolóhelytől fosztják meg a háziasszonyt. Másik hátránya, hogy a felső szekrények nem tudnak szépen – futni" az alsó elemekkel, mert bár szélességméreteik azonosak az alsókéval, az alsók között ott van a tízcentis fal, amely – eltolja" az egész bútort. Az épített konyhákba ezért rendszerint csak nyitott polcok kerülnek a falra. Itt stílusos kiegészítő a csempével burkolt munkapult. A mediterrán lakásbelsőbe illő konyhabútorra mondhatjuk: határeset, amelyhez modern bútort éppúgy választhatunk, mint klasszikusat. A mediterrán konyha karakterét inkább a meleg színek és a kiegészítők (fogantyúk, üvegbetétek, burkolatok) határozzák meg. A modern stílusokat egyenes vonalvezetésű bútorok, egyszerű formák, tiszta színek jellemzik. Faanyagok és színes ajtófrontok kombinálásával barátságos hangulatot teremthetünk a konyhában. A high-tech stílus mellőzi a fát, ezért a berendezés összhatása is ridegebbé válik. Fényes, lakkozott, élénk színű ajtófrontfelületek jellemzik a high-tech konyhát, melyek kiegészítő anyagai a nagy felületeken megjelenő üveg és a rozsdamentes acél. Nem csupán a bútor, hanem a konyha egészének kialakítása, megépítése is a ház lakóinak életvitelét, ízlésvilágát hirdeti. Az amerikai konyha a családias légkör és a vendégszeretet jele, hisz a nyitott konyhában a háziasszony főzés közben sem kényszerül elkülönülni családjától vagy vendégeitől. Sok lakásban ezt sajnos nem lehet megvalósítani, a nap mint nap főző háziasszonyok tartanak az ételszagtól, ezért döntenek inkább a hagyományos külön konyha mellett. Tágas, nagy konyhákba gyakran terveznek be főzőszigetet. A szigetes elrendezés a középre állított, körbejárható bútoregységről kapta a nevét. A sziget – mindamellett, hogy praktikus is – , látványos, dekoratív eleme lehet minden nagy konyhának. Ha főzőegységet nem telepítünk bele, térelválasztóként is funkcionálhat a konyha és az étkező között.

Miből legyen?

A konyha stílusa tehát meghatározza, hogy milyen anyagokat építenek be. Sokan kedvelik a természeteset, és ragaszkodnak ahhoz, hogy egész konyhabútoruk fából készüljön. Akinek ilyen igényei vannak, annak sajnos csalódnia kell, mert a bútorgyártók csak az ajtófrontokat vagy csak azok keretét gyártják természetes fából. A korpusz (bútortest) és a belső polcok általában bútorlapból készülnek. A bútorlap fa alapanyagú, fahelyettesítő termék. Előnye a fával szemben az, hogy nem vetemedik, nem deformálódik. Ez nagyon fontos a konyhában, ahol a főzés miatt sokszor magas a páratartalom. A konyhabútor ajtajai sok esetben készülnek MDF-lapból. Az MDF (közepes sűrűségű farostlemez) a bútorgyártás egyik legkorszerűbb alapanyaga. Ragasztóanyag-tartalma – ebben különbözik más termékektől – mindössze 2 százalék. (Ez azért kedvező, mert a konyhában keletkező vízgőz hatására nem szabadulnak fel belőle az egészségre káros formaldehidek.) Az MDF ugyanúgy megmunkálható, mint a természetes fa, felülete pácolható, lakkozható.A munkapult megválasztására is kellő figyelmet kell fordítani. A hagyományos, laminált munkapultok számtalan színben és mintázattal kaphatók. Emellett természetes kőlapot is választhatunk, mint amilyen a márvány vagy a gránit. A márvány sokak bánatára nem alkalmas konyhai munkapultnak, mert nagyon kényes, felületének minden savas és lúgos kémhatás árt, és minden karcolás meglátszik rajta.A gránit gyakorlatilag örök életű. Kemény szerkezete, sav- és lúgálló tulajdonságai teszik alkalmassá konyhai használatra. Modern és klasszikus konyhában egyaránt megállja a helyét. A csempével burkolt munkapult nagyon mutatós, de sok bosszúságot okozhat, ha a csempéhez világos fugát használunk. A sötét fugákon nem látszanak annyira a szennyeződések, könnyebb a tisztántartásuk. A csempeburkolatot vastag bútorlapra, esetleg laminált pultra, egyenletesen ragasztva érdemes fektetni, így hosszú életű lesz a munkalap.

Gépesített kényelem

Ma már természetes, hogy a legtöbb gépet beépítjük a bútorba. A beépíthető sütők mérete azonos. Bármilyen terméket választunk, azt be tudjuk építeni az előre gyártott korpuszokba, akár hagyományos elhelyezéssel, akár szemmagasságba, egy magas szekrény közepébe. Nagyobb fejtörést okoznak a hűtők. Az önálló hűtőszekrények nem csak méretük miatt nem építhetők be a konyhabútorba, hanem azért sem, mert más a szerkezetük. Míg az önálló frizsider a hátulján, a beépíthető hűtő az erre előre kialakított lábazati részen szellőzik. Amennyiben bútorlapok közé építjük az önálló hűtőszekrényt, számoljunk azzal, hogy nem lesz túl hosszú életű, mert az elégtelen szellőzés miatt tönkremehet a kompresszora. Az elektromos kerámiafőzőlap praktikus és könnyen tisztán tartható. Igaz, mind az ára, mind a fenntartása drágább, mint a gáz főzőlapé, mégis mind többen ilyet választanak. A kerámialap legfőbb ellensége a cukor, amely, ha kiszóródik a forró lapra, tönkreteheti a főzőfelületet. A gáz és kerámia főzőlapok kombinálása két?két lap (dominók) egymás mellé építésével lehetséges. Konyhai páraelszívó tervezésénél fontos, hogy a kivezetőcső hossza ne legyen több öt méternél, és a cső minél kevesebb helyen törjön meg. (A nagy távolság és a cső hajlításai következtében lényegesen csökkenhet az elszívó teljesítménye.) A mosogatógépet általában a mosogatótálca mellé telepítik, szennyvizét annak a szifonjába vezetik el. Fontos, hogy az elektromos kiállás ne a mosogatógép, hanem a szomszéd bútorelem mögé kerüljön, így biztonságos a készülék használata.

Megtérülő beruházás

Egy igényes, szép konyha kialakítása nem olcsó dolog. A jó minőségű bútorok és konyhagépek bizony sokba kerülnek, mégis megéri a beruházás.
Aki nem csak egy bútorstúdióban tervezteti meg a konyháját, óriási árkülönbségekkel találkozhat. A nagyságrendi eltérések egyik oka a minőségi különbség. A nagy bútorgyárakban számítógép vezérelte gépsorokon történik a gyártás, ez a technológia pedig jó minőséget garantál. Ezek a bútorok jó alapanyagokból készülnek és hosszú életűek.
Természetesen az anyagfajtákból adódó különbségek is nagyon eltérőek. A természetes fa és az MDF nagyjából azonos árkategóriába tartozik, a hagyományos bútorlapok viszont sokkal olcsóbbak.
A legnagyobb eltérés a bútorstúdiók elemes bútorai és az asztalosok által készített konyhabútorok között van. Aki asztalosmestertől is kér árajánlatot leendő konyhabútorára, bizony szembesülhet azzal, hogy az asztalosmunka csaknem feleannyiba kerül, mint az előre gyártott bútor. Akárhogy is döntünk, legfontosabb az, hogy jól működő, praktikus, kényelmes és otthonos konyhánk legyen, ahol mindig jól érezzük magunkat.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop