Ötletek üvegre, ablakra

Bárki, aki kicsit is foglalkozik lakberendezéssel, tapasztalhatja, hogy megnőtt az igény az egyediség után, ugyanakkor sokan vágynak az alkotás örömére, sikerére is. Szerencsés módon ennek tárgyi feltételei is gazdagodtak, rengeteg az egyéni technika, üvegre, fára, textilre, porcelánra, selyemre. Ha művészi tehetségre nem is, de precizitásra és az adott technológiák, használati utasítások betartására mindenképpen szükség van, hiszen csak így érhetjük el, hogy nem kudarcot gyártunk.

 

 

Azon szerencséseknek, akik nem lapoztak tovább, művészeti végzettség nélkül is kivitelezhető gyönyörűséget ajánlunk. Számos helyen hozzáférhetünk a lépésről-lépésre követhető festési technikákhoz, amelyekben a sablon pótolja a rajztudást. Témánként csoportosított színes füzetben bárki megtalálhatja a kedvére valót – madarak, virágok, gyümölcsök stb. A Pannon Color országos hálózatában a füzetek mellett hatalmas festékválasztékot is találunk, s ha csak az üvegfestést nézzük, abból is több technikára fájhat a fogunk: maradandó, alkohol tartalmú üvegfestékre, száradás után odébb tehető halacskára, végül vizes bázisú, megunható, azaz lemosható technikák közül választhatunk.

 

 

Cikkünkben egy családi ház gardróbszobájának üvegablakát futtattuk be festékrepkénnyel, hogy a reggeli készülődés, a nap indulása vidámabb legyen.

 

1. A megtisztított üvegfelület alá felerősítjük a kiválasztott motívumot, vagy odaillesztjük azt a részletét, amelyet szeretnénk megvalósítani.

 

2. Kontúrtubus segítségével felrajzoljuk a levelek széleit. Ha ugyanazon a munkafelületen öntapadós kontúrszalagot is használunk, ezzel kell kezdeni a munkát. A kontúrszalag védőcsíkjából mindig csak annyit húzzunk le, amennyit éppen fel is ragasztunk. Ha nem sikerül elsőre, javítani is lehet, hiszen a jó tapadási lehetőség ellenére könnyen felemelhetjük a szalagot.

 

3. Jobbkezesség esetén ajánlatos balról jobbra haladni. A festék száradására mindössze harminc percet kell várni, óvatos ellenőrzés után folytathatjuk a munkát. A sablon szélességét, méretét a közbenső motívumok ismétlésével széthúzhatjuk, tehát nem kell megijedni, ha ablakunk szélesebb a papírmintánál. A megszáradt kontúr rugalmas, gumiszerű lesz, amely azonban nem hagy nyomot az ujjbegyen.
4. A festékeket hígítás nélkül használhatjuk, a beszáradt festéket későbbi használat esetén saját hígítójával oldhatjuk. A kontúrok átfestése (felülfestése) nélkül töltsük ki a kialakított kis mélyedéseket, jelen esetben kis sárgával cirmosítottuk a zöldet, hogy kellő módon ábrázoljuk a levél erezetét. A zöld különböző sűrűségével játszhatunk a levelek és a háttér árnyalatainak megteremtésekor.
5. A kész munka, amely elvarázsolja a hétköznapokat, s amelyen jól látható, hogyan zártuk le a sablontól eltérő módon a díszítés keretét. Az igényes kivitelezésen nyoma sincs a – házi festegetésnek”.
Ebben a lakásban az emeleti ablaknál nincs szükség függönyre (hiszen a függöny arra való, hogy az utcáról ne lássanak be). Ablakdísz alkalmazása esetén, ha ragaszkodunk a függönyhöz, muszlinszerű, vagy nagyon vékony anyagból válasszuk, mert a mintás mögött nem érvényesül jól a motívum. A sötétítő színénél vegyük figyelembe, hogy a Nap kaleidoszkópszerűen rávetíti színeit (tehát a két színhatás jól kiegészítheti egymást), amitől játékos, nem mindennapi bordűrt kap az anyag.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop