A papírbútor

A századfordulón a környezetvédelem egyre fontosabbá válik, az újrahasznosítható, környezetbarát anyagok előtérbe kerülnek. A papírbútor összehajtogatott állapotban kerül forgalomba, ezért könnyen szállítható, az élhajtogatásnak köszönhetően egyszerűen összeállítható, kreativitásunk szerint festhető, díszíthető.

 

 

Ha olcsó, praktikus, könnyen kezelhető és mégis esztétikus berendezési tárgyakat keresünk, érdemes kipróbálnunk a papírbútorokban rejlő lehetőségeket. Gyermekbútorként ideális, hiszen a gyerekek a növekedés során változnak, ízlésük formálódik, gyakran és szívesen alakítják át környezetüket, a tárgyak védelme nem a legfontosabb számukra. A papírbútor – variálhatósága, mérsékelt ára miatt – alkalmas kollégiumi szobák, albérletek, irodák és lakásunk több helyiségének (nappali, gyermekszoba) berendezésére is.

 

 

A bútorok nagy szilárdságú hullámlemezből készülnek, ezért például a polcok terhelhetősége 15 kilogramm (egy faforgács alapú 19-es polc 18 kilogramm teherbírású).

 

Ma már nemcsak sorozatgyártott bútorokat és használati tárgyakat (polcok, székek, asztalok, képkeretek, órák, táskák), hanem egyedi készítésűeket (lámpák, vázák) is vásárolhatunk. A vásárlók körében egyre népszerűbb papírtárgyakat a szakma is elismeri. Tavaly a Magyar Szabadalmi Hivatal Különdíjában részesült Terbe János formatervező Pic-pack termékcsaládja. Az általa alkalmazott speciális csomópont eljárás kiküszöböli a ragsztóanyagok használatát. Balogh András (PAPERWALL Design) bútorait iratcsipeszek rögzítik, ezáltal a papírbútor-rendszerek funkciói utólag is módosíthatóak (a polcok helye és anyaga is megváltoztatható). Genfben, Nünbergben ezüst, Brüsszelben arany és különdíjban részesült Balogh András termékcsaládja.

 

 

Festési technikák

Alapszínként vizes bázisú, környezetbarát festékeket válasszunk. Egy közepes méretű polc lefestéséhez körülbelül 20 dkg festék szükséges. A festékeket 10-15 százalékban hígítsuk. A festéshez használhatunk ecsetet vagy festékhengert. Gyors szárítással elkerülhetjük a bútor esetleges megvetemedését. Száradás után fessük le még egyszer a felületet, így a bútorok tartósabbá válnak.

A csíkfestés

A bútorlapra egyenlő távolságban, az élekhez igazítva, cellux csíkokat ragasszunk, majd festőhengerrel fessük le. Száradás után, ha szükséges, még egy réteget fölvihetünk, ezután távolítsuk el a ragasztócsíkokat.

Mintafestés

Mintafestő szivaccsal a kiválasztott felületet bekenjük. Gumisörtés szivacs segítségével szabálytalan pöttyös formát nyerhetünk. Ha sablonnal mintázunk, akkor célszerű spray- vel festenünk. A sablonokat kartonból készítsük. Ha pontosan vágjuk ki a megrajzolt mintát, akkor egyszerre készíthetjük el a pozitív és a negatív sablont. Különleges formák kialakításához faleveleket, virágokat, kavicsokat, kagylókat is alkalmazhatunk. A festéshez szintén spray-t használjunk.

Spricceléses technika

A kikevert, tejföl sűrűségű festéket öntsünk egy nejlonzacskóba, majd 1-1,5 mm nagyságú lyukat vágjunk a csücskére, s máris mintázhatunk. A festék kinyomásának erősségétől függően a minta különböző vastagságú lesz.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop