Függönyfestés

Textilanyagok színezésével, festésével egészen egyedi tárgyakat alkothatunk A fantázia, a stílus és a technika harmóniája meglepő eredményeket hozhat.

 

 

Sokkal több vállalkozókedv, kíváncsiság szükségeltetik ahhoz, hogy textileket fessünk, mint kézügyesség. Cserébe hamar kapunk egy látványos, könnyen kivitelezhető munkát, amelyben ráadásul nap mint nap gyönyörködhetünk – magunk, családunk, és az ámuló idegenek.Némi sablonnal, hengerrel, nyomóformával, vagy egy szivacsdarabbal egyszerű, de látványos eredmények hozhatók létre. A textilfestés lehetősége sokfelé ágazik: széppé tehetjük közvetlen környezetünket beleértve a kert, terasz textiljeit is, sikerélményt hoz, megoldódhat ajándékozási gondunk, és olyan szín-, tárgy-, és formavilág vehet körül bennünket, amelynek nincs párja, hiszen ha nem másolunk, az eredmény szó szerint páratlan lehet. Gyakran előfordul velünk, hogy a legnagyobb kínálatú áruházban sem találunk olyan textileket, ami harmonizálna meglévő huzatainkkal, függönyeinkkel, szőnyegeinkkel. Most itt a lehetőség, hogy mindent összehangoljunk: azonos szín- és mintavilágban pompázhat a függöny, pléd, lámpaernyő, néhány falikép, a székek huzata, a párnák, törülközők, és még ki tudja, mi minden!… Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindennek egyformának kell lennie!

 

A függönyfestést kezdhetjük a kellő szín – például almazöld – megválasztásával, de a fehér textíliát, mint alapot is festhetjük.

 

A nagy felületű textilfestéshez ma már nem kell fazekakban, nagy pancsolás közepette kevergetni, az automata mosógép főzőprogramjában 95 fokon színezhetünk, ami egyúttal be is avatja az anyagot. Ha tehát nem mi festjük be a textíliát, ne feledkezzünk meg erről a hőkezelésről, még a szabás előtt. A függönyt, terítőt festhetjük dúccal, ecsettel, nyomdával, sablonnal, klasszikus falfestő hengerrel, de bármilyen természetes tárggyal: fakéreggel, levélerezettel, félbevágott kemény almával, körtével is.

 

A textilfestés számtalan fajtája létezik, a nejlonzacskóban való festéstől (ilyenkor cserepes, erezett, finom a színek megjelenése), kötözéssel, csepegtetéssel, összefolyással készültig.

 

A textilfestékek pontos használati útmutatással kaphatók, és míg pár éve csak külföldön juthattunk e festékek gazdagabb eszköztárához, ma már minden technikafajtáohz találunk magyar nyelvű könyveket is. Az ötletek szinte kimeríthetetlenek, rajzolni nem tudóknak előrajzolt sablonmellékletekkel. A jól átgondolt és előkészített munka, a kifeszített vászon és a vasalóval történő rögzítés biztos sikert hoz (a festéket gyakran vasalással fixáljuk, a használati utasítás szerint). Ha valaki félne, hogy a sok-sok méter anyagot elrontja, jó minőségű vászonra csíkokat nyomdázhat – halacskákat, leveleket -, és azt kell rávarrni precízen az anyagra: az eredmény szép, és korrigálás lehetősége is megvan. Ezzel a módszerrel egyedi törülközők is készülhetnek.
A textilfestés tehát módot ad a játékosságra, variálhatóságra: olyan eszköz a tudatos lakberendezők és háziasszonyok kelléktárában, amellyel azonos színű és mintájú, vagy éppen egy-egy részletében finoman különböző színű textileket varázsolhatunk otthonunkba.
Mintahengerek:
Eredetileg a hengereket arra használták, hogy az egyszínű falakra mintát fessenek. A gumihenger egészen az 50-es évekig nélkülözhetetlen volt. Az előhen-gert kenjük be alaposan festékkel, és néhányszor pörgessük oda-
vissza, hogy a festék egyenletesen felkerüljön. Ezután hengereljünk enyhe nyomással.
textilfestékek:
A vizes alapú festékek valamennyi technikánál jól használhatók. Minden szaküzletben kaphatók, egyszerű a kezelésük, környezet-kímélők, és a mosásnál 60 °C-ig színtartók.
A festékkel mindig takarékosan bánjunk, először csak keveset vigyünk fel az anyagra, és szükség esetén inkább ismételjük meg a folyamatot, csak így érünk el jó eredményt. Száradás után a színt fixálni kell. Ezt a hátoldalon történő vasalással érhetjük el. Mindig vegyük figyelembe a festékgyártó használati utasítását. A reaktív festékek olyan textilfestékek, amelyek a vízben oldódó festékekkel szemben erősebb kötődést hoznak létre a szálas anyaggal, ezáltal a színek intenzívebben tűnnek elő.
Anyagok:
Alapjában minden olyan textilanyag alkalmas mintázásra, festésre és nyomásra, amelynek a felülete vízáteresztő, ilyen például a pamut, a batiszt, a vászon vagy a selyem. A szintetikus szövésű anyagok ellenben rosszul veszik fel a festéket.
A gyári kikészítéskor a szövetbe kerülő anyagokat mindenképpen ki kell szednünk, ezért használat előtt mossuk és vasaljuk őket. Igen jól használhatók a régi pamut és vászondarabok. A munka előtt feszítsük ki és rögzítsük az anyagokat, hogy megakadályozzuk az elcsúszást.
Ecsetek és szivacsok:
Sablonnal végzett munkához legjobb a durva vagy sörteecset. A színfelhordáshoz hajfestő ecsetet vagy szivacsot használjunk. A habszivacs fontos segédeszköz a textilfestésnél és nyomásnál.
Használhatjuk törlésnél, színezésnél, könnyű vele bánni és olcsó is.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop