Kerti lugas görbefából

A természetes formákból való alkotás különleges módja az önkifejezésnek. Nemcsak az alkotás szellemi, érzelmi folyamatában veszünk részt, hanem szó szerint érintkezésbe kerülünk, szövetkezünk a természet erőivel. Ahogy kihangsúlyozzuk egy ág formáját,vagy egy kódarab viharvert felületét, egy ősi hagyományt teremtünk újjá. A görbefabútor-készítés lehetőséget ad arra, hogy a nyers, természetes formákkal érintkezzünk. Mindenki alkothat és szépséges formákat hozhat létre a saját egyéni módján. feltalálóvá válunk. Egyre többet tudunk meg a fákról és saját magunkról.

 

 

A görbefabútor-készítés egyik legegyszerűbb módja, ha előre elkészített létraelemekből állítjuk őket össze. Veszünk négy, öt, hat fadarabot, és kereteket vagy létraelemeket rakunk belőlük össze; ezután ezekből lesznek a székek, ágyak, könyvszekrények, paravánok, lugasok, kerítések, kapuk, lábtámaszok stb. Amikor paneleket állítunk össze, egyszerre csak kevés darabbal dolgozunk, így egyszerű a bútorok összeszerelése. A létraelemeket összeszerelhetjük szegekkel, csavarokkal, ragasztóval, kötelekkel vagy nyersbőr csíkokkal. Mindegyik bútorfajtánál más és más módszer szokott beválni. Innen már csak egy lépés, hogy létráinkból gyönyörű kerti lugast építsünk. Az itt bemutatott darab kb. 90 cm széles, 210 cm magas és 45 cm mély. Ha már elkészítettünk egy lugast, rengeteg ötletünk lesz, hogy hogyan készítsünk további darabokat.

 

Hozzávalók
A két magas létraelemhez
4 függőleges szár, kb. 5 cm átmérőjű facsemetékből, egy szár 270 cm magas, 8-16 létrafok kb. 2,5 cm átmérőjű facsemetékből, egy fok hossza 45 cm
A rövid létrához
2 függőleges szár kb. 5 cm átmérőjű facsemetéből, egy szár magassága 150 cm 4 létrafok 2,5 cm átmérőjű facsemetéből, egy fok hossza 45 cm
Egyéb anyagok, szerszámok
152 cm hosszú, 7,5 cm átmérőjű PVC-cső,
Vágóeszközök
Csapvágó eszközök
Fúró és különféle fúrófejek
Ragasztó
Mérőszalag
Ásó vagy kerti lapát
Homok, sóder vagy cement
Tetőfedőcsavarok
Mérőszalag
Vágószerszámok
Satu és csavarszorító
Kréta
Csapvágó eszközök
Fúrógép 20 mm-es központfúróval
Gumikalapács, kalapács
Bognárszegek
Egy létraelem elkészítése
A panel gyakorlatilag egy létra, két függőleges elemből és tetszőleges számú létrafokból, valamint, ha szükséges, egy vagy két ferde merevítőből összeállítva.
Vágjuk egyenesre a függőleges szárak végeit.
Fektessük le és rögzítsük a szárakat. Ehhez satut vagy csavarszorítót használjunk.
Krétával jelöljük be a létrafokok helyét, az aljától kezdve 30, 60, 90, 120, 150 és 180 cm távolságra. Ezek a jelzések legyenek párhuzamosak a szár alján található nyíllal.
A megjelölt helyeken fúrjunk egy 2 cm átmérőjű, kb. 2,5 cm mély lyukat. Ezt elvégezhetjük fúrógépbe befogott központfúróval vagy állványos fúróba befogott Forstner fúrófejjel.
A létrafokok végein alakítsunk ki csapokat. Ügyeljünk rá, hogy ezek szabályos, 2 cm átmérőjű hengerek legyenek. Kifaraghatjuk őket éles késsel, vagy használhatunk kézi vagy gépi csapvágó eszközt.
Állítsuk össze a létrát. Először az egyik függőleges szárba helyezzük be a fokokat, majd illesszük helyére a másik szárat is.
Gumikalapáccsal ütögessük meg az illeszkedést.
A létra szárán keresztül verjünk be egy-egy kis bognárszeget a csapokba.
Ha a létra lötyög, szereljünk be egy vagy két 45°-os ferde merevítőt. Ehhez 2,5 cm átmérőjű facsemetéket érdemes felhasználni.
Ha túlságosan nyers az összhatás, finoman csiszoljuk le a felületüket 150-es szemcseméretű csiszolópapírral vagy csiszolópárnával.
Vágjuk fel a PVC-csövet négy 38 cm hosszú darabra. Mérjük ki és jelöljük be a létrák szárainak tengelytávolságát a lugasunkban. Az eredmény 45 cm. A négy csődarabot tehát egy 45 x 90 x 45 x 90 cm-es téglalap sarkain helyezzük majd a földbe.
Fúrjunk a megjelölt négy helyen kb.15 cm mély lyukat.
Verjük be a csődarabokat a lyukakba.
Állítsuk a létrákat ezekbe a csődarabokba.
Homok vagy sóder és cement keverékéből készítsünk betont és ezzel rögzítsük a létrákat.
Helyezzük a tetőnek szánt rövid létrát a hosszú létrák tetejére, és csavarral rögzítsük a helyére.
Ha megfelelő az összhatás, készen is van a lugasunk. Az egyszerű formákat díszíthetjük is.
Néhány variációs lehetőség:
A felső létra hossza 90 cm legyen, és csapréses illesztéssel csatlakozzon a függőleges szárakhoz. A függőleges létrák egymás felé néző oldalán fúrjunk 245 cm magasságban lyukakat.
Esetleg inog a létra – Szereljünk be néhány íves ágat, amelyek amellett hogy díszítik, merevítik is a darabokat.
További két létra beszerelésével készíthetünk padot is. A létrák magassága 90 cm legyen, két létrafokkal 40 és 60 cm magasságban.
A létrákat szegezéssel is összeállíthatjuk. Az összeszerelés lépései teljesen azonosak.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop