Adventi készülődés

November az elmúlás, a nyugalomba vonulás ideje. Az elmúlt Mindenszentek napját kivéve egyetlen jelentősebb eseménnyel sem bír, aztán jön a december – mikulás, karácsony, szilveszter, és az év végi hajtás a munkahelyeken. Mit is csinálhatnánk otthonunkban az egyre hosszabbodó sötét órákban, amivel előre megkönnyíthetjük saját dolgunkat – Például elkészíthetjük az Adventi díszeket, amelyek, ha jól sikerülnek, karácsonykor is szépek, nem kell új dekorációval bíbelődnünk. Összeállíthatjuk a Mikulás-ajándékokat is, hogy ne az utolsó pillanatban vegyünk egy bolti egyen csomagot csemeténknek, hiszen ugyanazt kapja a szomszéd nénitől és a rokonoktól is. Készíthetünk gyertyákat, gyertyadíszeket a sötét esték hangulatossá tételére, de akár még ajándéknak is megfelelnek. Az ajándékok megvásárlása különben is sok fejfájást okoz, tehát legjobb, ha ezt is ekkorra időzítjük

 

 

Az Advent magyarul Úrjövetele, a karácsony előtti négyhetes időszakot jelenti. Azt a négyezer évet jelképezi, amíg a megváltó eljövetelére vártak. Felkészülési lehetőséget ad – lelkiekben is – Karácsony ünnepére. A katolikus egyház előírásai szerint ilyenkor – hasonlóan a Nagyböjthöz – tilos a mulatozás. Számunkra talán legismertebb jelképe a négy gyertyával díszített adventi koszorú. Ahogy közeledik az ünnep, minden héten eggyel több gyertyát gyújthatunk meg rajta.

 

Adventi koszorúk

 

Mi magunk is szép dekorációkat készíthetünk egy koszorúalap (lehet nádból, szalmából fonott, műanyag, virágkötészeti oázis, vagy fémszálas), valamint néhány szál fenyőág, gyertyák, kötöződrót és díszcsomagoló szalag, no meg némi fantázia segítségével. Felhasználhatunk fagyöngyöket, fenyőfadíszeket, mézeskalácsot, süteményeket, gyümölcsöket stb. Ha valódi fenyőágat veszünk, számolnunk kell azzal, hogy megszárad, és a tűlevelek lepotyognak (a hosszabb levelű vörösfenyő vagy lucfenyő tartósabb). Ha ezt nehéznek találjuk, vegyünk 4 darab teamécsest, papírból vágjunk ki néhány csillagot, amit ráhúzunk a mécsesekre, tegyük őket kerek tálcára, és fenyőágakkal, szalagokkal, díszekkel rakjuk körbe. Gyümölcsdekorációk

 

Csodálatos ünnepi illatú gyümölcsöstálat készíthetünk oly módon, hogy narancsba, citromba, mandarinba szegfűszegeket és fahéjdarabkákat tűzködünk. Mivel a szárított fűszerek könnyen törnek, előtte egy fogpiszkálóval vagy hurkapálcikával mélyítsünk ki a lyukakat. Művészi hajlamokkal rendelkezők egy linóleummetszővel vagy fakaparó szerszámmal szép mintákat metszhetnek a narancsok vagy grape-fruitok héjára. Amikor megettük a grape-fruit vagy narancs húsát, ne dobjuk ki a héját, tegyünk bele teamécsest vagy kisebb gyertyát, finom illatot áraszt az egész lakásban.

 

Gyertyák
Egyszerű háztartási gyertyákból egy festékszóró segítségével könnyedén készíthetünk díszgyertyákat. Veszünk egy darab papírt, kivágunk belőle egy nekünk tetsző karácsonyi hangulatú mintát, a gyertyát körbetekerjük a papírral. Fújjunk rá festéket, majd hagyjuk megszáradni. A másik nagyon egyszerű módszer, ha veszünk egy tetszetős alakú fehér gyertyát, és még egy-két kisebb, de szép színű gyertyát. A fehérre ügyesen rácsepegtetünk a színes gyertyák viaszából. Ha előre kitalálunk érdekes mintákat, úgy még szebb lehet díszített gyertyánk.
Adventi naptár
Az advent másik jellegzetessége a gyerekek által oly kedvelt adventi naptár, melyek kis ablakai mögött csoki vagy cukorka van elrejtve. Saját gyerekeinknek különlegesebb adventi naptárat készíthetünk, ha egy közepes méretű dobozt (cipős is lehet) bevonunk ünnepi csomagolópapírral. Annyi borítékot vagy kis zacskót teszünk bele, ahány nap van még hátra Karácsonyig. Mindegyikbe más-más kis meglepetést teszünk, például apró plüss állatka, rágógumi, ceruza, radír, hegyező, képeslap, hajcsat, kisautó stb., amit pénztárcánk megenged. Meglátjuk, gyermekeink mennyivel jobban örülnek majd ezeknek az apróságoknak, mint az édességnek, abból úgyis sokat kapnak Mikulásra.
Mikulás
Ünnepeink talán legkedvesebbike a Mikulás. A hagyomány szerint december 6-án – Szent Miklós napján – éjjel felkeresi a gyerekeket, hogy érdemeik szerint ajándékot vagy virgácsot vigyen nekik. A keresztény legendák szerint szent Miklós mirai püspök három szegény leányt úgy segített tisztességes házassághoz, hogy éjjel az ablakon keresztül pénzt dobott be nekik. Ebből ered, hogy az ablakba kell a gyerekeknek ragasztani a kívánságrajzokat, és a megfelelő időben a csizmácskákat is ide kell kirakni. Magyarországra valószínűleg német közvetítéssel került ez az ünnep, ahol viszont Wotan – germán jutalmazó és büntető istenség – megszemélyesítéseként élt sokáig, majd később változtatták Niccoló jóságos püspökre, és annak kísérőjére, az ijesztő Krampusz figurára. Eredetileg ősz szakállú, püspöksüveges és taláros pap alakjában ábrázolták, kezében pásztorbottal, hátán a puttonnyal. Csak a modern időkben, amerikai hatásra lett harsány, piros ruhás, nagy hasú, vidám bácsi, aki kereskedelmi céllal várja a gyerekeket a nagyáruházakban – Egyszerű, de mégis különleges mikuláscsomagot tudunk készíteni, oly módon, hogy egy üres dobozt bevonunk piros vagy arany csomagolópapírral. Kartonlapból kivágunk két csíkot, amelyet, mint elöl visszahajló szántalpakat, ráragasztunk a doboz aljára. Beleültetünk egy mikulás és egy krampusz figurát, melléjük teszünk mogyorót, narancsot, banánt, mézes puszedlit vagy más ajándékokat.
Karácsonyi díszek az ablakban
A karácsonyi és a karácsony előtti időszakban talán az a legszebb, hogy a már délután beköszöntő sötétben az ablakokban gyertyák és más ünnepi díszek jelennek meg. Készíthetünk ilyenkor papírkivágásokat, almába állított díszgyertyákat, vagy az ablakokra üvegmatricákat. A karácsonyi gyertyákra mindig ügyeljünk, ne érjen a láng éghető anyagokhoz (például függönyök, papírdekorációk stb.), és ne hagyjuk felügyelet nélkül. Újabban többféle különleges díszgyertyát is kapni, különösen divatosak a száraz virágokkal díszítettek, ezek viszont könnyen lángra kaphatnak. Nagyon figyeljünk tehát, amikor ilyen gyertyát gyújtunk.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop