Varázslat pirossal, arannyal

Ódorné Kréth Henriette azon életközeli, gyakorlatias lakberendezők közé tartozik, akik soha nem akarják rákényszeríteni a saját ízlésüket a megrendelőikre. Finom megjegyzéseivel, tanácsaival, határozott ajánlásaival képes a leghajmeresztőbb elképzelésből is egyéni, a lakás és a bennlakók harmóniáját sugárzó lakótereket teremteni. Karácsonyi és szilveszteri ötleteket kértünk tőle. A beszélgetés és a lakberendezőnő munkáit bemutató fotók bizonyítják: fantáziára és kreativitásra így ünnepek táján különösen nagy szükségünk van.

 

 

– Bár ön lakberendezőként nagyon meleg, sárgában-barnában tartott lakásbelsőket is készít, a saját házában a hideg, tiszta színek uralkodnak. Ha már alapállásban ilyen hűvös elegancia van egy otthonban, lehet-e, vagy kell-e egyáltalán karácsonykor ezt még ünnepélyesebbé tenni?

 

– Feltétlenül. Az ünnepi hangulatteremtés nem függ a lakás színharmóniájától vagy eleganciájától, azt gondolom, akik nem megtervezett, hanem szerényebb lakásbelsőben élnek, azoknak is meg kell próbálniuk ilyenkor valamit alakítani az őket körülvevő miliőn. Én még ünnepi alkalmak nélkül is ajánlom mindenkinek, hogy időről időre változtasson a környezetén, mert az általában pezsdítő jóérzést okoz a bennlakóknak Az a tapasztalatom, hogy a férjek, fiúk, bár sokszor zsörtölődnek emiatt, az ilyen lakásokba nagyon szeretnek hazamenni és jól érzik magukat. Családi otthonomban már vagy tíz éve a türkisz-fehér-halványsárga-halványzöld színeket kedvelem, és ehhez illően tisztavonalúak, modernek a bútoraink is. Az ilyen stílusú és színharmóniájú lakásokhoz karácsonykor a mélyebb, általam karácsonyi zöldnek nevezett szín, a fehér és az ezüst illik. Szeretek a földre is állítani virágot, egy hatalmas fehér kálacsokor például jól mutat még egy egyszerű, ezüst festékkel lemázolt vödörben is.

 

– Nem túl tökéletes ez így, nem túl divatlapszerű?

 

– Valóban az. Mindig is úgy tartottam, egy lakás a tökéletlenségeitől lesz igazán életszerű és otthonos. Attól, hogy a polcon ott van egy kis oda nem illő váza, amely a háziasszonynak valamikor nagyon megtetszett egy vásáron. És ugyanígy, a karácsonyi díszítésnél sem kell tökélyre törekedni. Bármilyen gyönyörű díszekkel ékesített a karácsonyfa, sohasem lesz olyan kedves, mint amikor rajta csüng a kis papírangyalka, amit a legkisebb gyerek rajzolt az óvodában, meg a nagylány által az iskolában formázott és otthon kisütött, kissé csálé süteménykoszorú.

 

– Mennyire díszítsük fel a lakásunkat az ünnepre?

 

– Azt hiszem, úgy, hogy éppen látszódjon. Hogy mindegyik térrésznek meglegyen a maga ünnepi ruhája. Az agyoncicomázás egyrészt ízléstelen, másrészt nyomasztó. Bár azt mindenkinek a saját személyisége dönti el, hogy milyen stílusú berendezésben szeret élni, mennyi csecsebecsét képes elviselni a lakásában. A lényeg, hogy ünnepkor valami változzon e tekintetben is.
– Valljuk be, a lakótelepeken ma még mindig uralkodóak a drapp-barna színű, bútorlapokból gyártott szekrénysorok. Hogyan tegyék ünnepibbé az ilyen otthonokat?
– Virággal, textillel, színes papírral, masnikkal, gyertyákkal, apró dolgokkal az egész lakásban csodákat lehet tenni. Asztali dísz pedig bármiből készülhet: rizsből, tobozból, csillag – vagy masnitésztából, ha lefújja az ember spray-vel. Natúrban vagy sárga-barna színharmóniában tartva kevés pénzből is ötletes kompozíciók születhetnek, amit tehetünk a dohányzóasztalra vagy az ebédlőasztal közepére is. Ide valóban nem illik az ezüst, de pirossal és arannyal bátran lehet élni. Szilveszterkor feltétlenül vidám színösszeállítás készüljön, akkor a túldíszített parádé is megengedett.
– Rendszerint a terek ünnepi átalakítása a legnagyobb gond a lakásban. Gyakran minden tudományunk az, hogy – kinyitjuk az asztalt”.
– Sajnos, így igaz. Ha lehetséges, mégis jó lenne kitalálni ilyenkor valamiféle átrendezést, egy-két bútordarabot át kell vinni más helyiségbe, pincébe vagy padlásra. A vendégfogadás ünnepélyessége mindenféle előzékenységet magában foglal. Például ha sok ember kerül egy asztalhoz, jobb, ha a háziasszony előre végiggondolja a legjobb az ültetést (ügyelve nemre, korra, családi kapcsolatokra), és kis táblácskákkal jelzi a neveket. Ma már vannak akár ezüstből, aranyból is előre gyártott névtáblakeretek, de lehet ezeket bájos házi rajzokkal otthon elkészíteni, ami sokkal kedvesebb, mert meglepetést szerez a név viselőjének.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop