Ha rövid a lábad…

Falfestéshez, nagytakarításhoz, a háztető, az eresz javításához, háztartási, kerti munkákhoz nélkülözhetetlen eszköz a létra. Utcai árusoknál és a bolhapiacokon könnyen kifoghatunk ugyan valami csábítóan olcsó, de balesetveszélyes darabot (hiányzik a szétcsúszás elleni biztonsági szerkezet, nem megfelelő a szilárdsági, hajlítási, csavarási, terhelési képesség). Testi épségünk érdekében tehát ne a nagyon ritkán vásárolandó létrán akarjunk spórolni.

 

 

Régebben csak fából készült létrákkal találkozhattunk. Aki véletlenül külföldről hozzájutott egy elnyűhetetlen, esőnek, víznek, tűző napnak ellenálló alumíniumlétrához, csodájára jártak a szomszédai. Mára megfordult a helyzet: a strapabíró, fémből készült létrák kis híján kiszorították a klasszikus fa társaikat, de például a szobafestők a világért se mondanának le a meglazított eresztékű, nyeklő-nyakló falétrákról. Gyártanak a nagyvilágban üvegszál, szénszál erősítésű műanyag létrákat is, aránytalanul magas áruk miatt azonban ezeket nálunk nem is forgalmazzák.

 

Létrafajták
A közönséges létrán és a baklétrán kívül vannak úgynevezett támrudas létrák, felállításukra szolgáló két rúddal; dugólétrák, melyekből több darab egymással összeillesztve használható; tetőlétrák, melyek a tetőzetbe vágott horgokon lógva, a tetősík megmászását teszik lehetővé; párkánylétra, amelyet a legfelsőbb emeleten az ablakban állítván fel, kiszökellő hídjáról a párkányzaton át a tetőre lehet jutni.
Külön csoportot képeznek a gépezetes tolólétrák, amelyek 2?4 egymásból kötéllel 14?30 m magasságra kihúzható létrából állnak, 2 vagy 4 kerekű kocsin nyugszanak, melyekről külön gépszerkezet, esetleg hidraulikus sajtó emeli a kívánt állásba.
A hazai piacot – a magyar gyártmányú falétrákon kívül – jobbára német, francia és olasz fémtermékek uralják. Három nagy multinak van gyártóbázisa, illetve nagykereskedelmi lerakata vegyesvállalati formában. Megbízható, kiváló minőségű áruikat – annak ellenére, hogy minden típushoz mellékelik az EN 131-2/1993 európai szabványnak megfelelő tanúsítást – a KERMI is bevizsgálja. Anyagminőség szempontjából a falétrákra jóval részletesebb meghatározásokat tartalmaz az MSZ EN 131-2/1993-as szabvány. Sok egyéb előírás, tilalom mellett nem lehetnek benne átmenő, ferde göcsök, keresztirányú repedés, a száliránynak a faanyag hosszanti széleihez viszonyított eltérése méterenként legfeljebb 5 cm lehet, az évgyűrűk átlagos szélessége legfeljebb 4 mm lehet.

Kiviteli előírások
A szabvány a létrák kivitelét is szabályozza. Eszerint a becsípődési helyeket kerülni kell, a kötéseknek tartósnak kell lenniük, szilárdságuk feleljen meg az igénybevételeknek. A csavarokat és a csavaranyákat fékező, illetve reteszelő hatású biztosítószerkezettel kell védeni a lazulás ellen. A faelemek összeszegezése csak különleges, csavart vagy sodort szegekkel megengedett. A sérülések elkerülésére az éleknek, sarkoknak, kiálló részeknek sorjamentesnek, lekerekítettnek kell lenniük. A korrózióra hajlamos fémrészeket festékréteggel vagy más bevonattal meg kell védeni, a farészeket minden oldalukon le kell kezelni átlátszó és páraeresztő védőbevonattal.
A kétágú létrák ágait a csuklós illesztésnek tartósan kell összekötnie úgy, hogy az illesztés feletti részei a létra használata során ne érjenek össze. A kétágú létra használat közbeni szétcsúszását lánc vagy heveder felszerelésével meg kell akadályozni.
A fém létrafokok, lépcsők csúszását bordázattal, vagy erősen tapadó ragasztással rögzített csúszásgátló gumiborítással lehet megakadályozni. A létrafokokat és lépcsőket a létraszárakhoz szilárdan és tartósan rögzíteni kell. A falépcsők vastagsága legalább 18 mm legyen. Ha a kétágú, lépcsős létra legfelső foka fellépőnek van tervezve, akkor azt egy szerkezetnek fel kell emelnie, amikor a létrát összecsukják. A fellépő nem billenhet fel, ha az elülső szélére lépnek.
A létra talajra támaszkodó végét csúszásgátló szerkezettel (biztonsági talp, sarkantyúk, tüske, tapadó talp, lapos vagy legömbölyített sarok) kell ellátni. A kitolható létrák használatakor a létrarészek legyenek biztosítva a véletlen összecsukódás vagy szétválás ellen. Mindezen követelményeknek a Magyarországon forgalmazott létrák megfelelnek.
– Balesetmentes használat
Egyenetlen, sérült szárú, fokú, elszennyeződött létrát soha ne használjunk, ellenőrizzük, hogy megvannak-e a csúszást gátló gumibakjai, eldőlést megakadályozó felső akasztókampói.
Egyensúlyunk elvesztésének megelőzésére ne helyezzünk el a lábunk mellé szerszámokat;
– ne nyújtózkodjunk a létra tetején, ha nem érünk el valamit;
– ne dolgozzunk oldalra dőlve, ne lépjünk át másik lábunkkal ablakpárkányra, kiszögelésre;
– fal mellett dolgozva a létrát helyezzük szilárd alapra;
– kétágú létrát a fallal szemben karnyújtásnyira állítsuk fel a munkaterülettől;
– a létrán használjunk kemény talpú cipőt;
– a szükséges szerszámokat szerszámövbe dugva vigyük magunkkal, s ha lehet, egy kézzel mindig kapaszkodjunk.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop