Gipsz a lakásban

Lakásunk dekoratív színfoltja lehet az általunk megtervezett gipszkarton fal, amely mögé elrejthetjük az évek során összegyűlt apróságainkat, emléktárgyainkat, De akár vízi kedvenceinket is tarthatjuk üvegvitrin mögött, vagy színes mediterrán falfülkében. A lakberendező (vagy akár magunk) készítette rajzzal forduljunk szakemberhez, aki megépíti a gipszkarton falat.

 

 

A gipszkarton válaszfalak nem valódi teherhordók, belső válaszfalakként, egy vagy két rétegben a helyszínen szerelhetők össze, de elég jól terhelhetők: képesek akár mosdó, könyvek, tükör, üvegpolc, egyéb fali tárgy hordására.

 

A szerelés beméréssel és előrajzolással kezdődik, ezt követi a profilok rögzítése, majd a gipszkarton lapok felszerelése az egyik falvégtől kezdve. A szigetelőanyag csúszásmentes behelyezése után történik a második falsík szerelése. Ajtó- és ablaktokoknál, falfülkék kialakításánál, illetve más épületrészekhez való csatlakozásoknál további profilokat kell beépíteni.
Csak a már feszültségmentes gipszkarton lapok glettelhetők (nagy nedvességtartalom és hőhatás miatt feszültség keletkezhet, amely repedést okozhat a lapokon).
Magas követelmények esetén az egész felületet glettelni kell (surlófény, fényes felület). A kész gipszkarton fal a kívánt színre festhető. Lehetőség szerint használjunk több színárnyalatot, hogy kiemeljük, mozgalmasabbá tegyük a különböző felületeket.
Számos mód kínálkozik egy-egy ilyen gipszkarton fal ötletes kihasználására. Üvegpolcok, fabetétek, dekorlemezek kombinációjával egyedi megoldások alakíthatók ki, halogénizzók beszerelésével pedig csak fokozódik az izgalmas látvány.
Gipszstukkót is igénybe vehetünk a díszítéshez. Használhatjuk tagolóelemként (oszlop) és lezáró elemként is (rejtett világítás takarása) a kiválasztott gipszcsíkot. Régi polgári lakások díszeként jelent meg a csillár körüli rozetta, a mennyezet és a fal találkozását takaró stukkó. Ma feléledőben van e dekorációs elemek használata, számos cégtől kérhetünk információt, illetve válogathatunk a legkülönfélébb minták között.
Némely vállalkozás a meglévő rozetta vagy stukkó felújítását is vállalja, érdemes pénzt és energiát fordítani arra, hogy ezek
a szép motívumok ismét régi fényükben pompázhassanak.
Álmennyezet kialakítására is lehetőségünk van. Különféle alakzatok létrehozásával, szinteltolással és játékos színhasználattal egyedi mennyezeteket készíthetünk. A beépített világítótestek méretének variálása további megoldásokat kínál.
Vizes helyiségekben ügyeljünk arra, hogy a megfelelő (zöld) gipszkartont használjuk! A piperedolgok elhelyezésére a falfülke kiválóan alkalmas. Az egyéni ízlés szerinti csempeburkolat jól tisztítható, magát a mosdót is beépíthetjük ilyen módon.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop