Multifunkciós dobogó

Új sorozatunkban szeretnénk gyakorlati segítséget nyújtani azoknak, akik otthonukban kis ötletekkel szeretnének nagy változásokat elérni. Várjuk kedves olvasóink leveleit, alaprajzait, lakásfotóit, átalakításra szoruló helyiségeik leírását, s lakberendezőink segítségével igyekszünk praktikus megoldást nyújtani problémáikra.

 

 

Különösen a kis lakásokban gyakori, hogy nincs lehetőség külön lakó-, háló- és tárolóhelyiség kialakítására. Sokszor egyetlen szobában zsúfoljuk össze bútorainkat, de elvárjuk, hogy az mégis tágas, kényelmes és átlátható maradjon. Merész vágyainkra a függőleges tértagolás lehet az egyik megoldás. A legkézenfekvőbb egy ággyá alakítható kanapé beszerzése volna, de ez együttjár az ágyazás procedúrájával. Második lehetőség a galéria építése, ahol az alatta maradó térben kialakíthatnánk dolgozó- vagy tárolósarkot is. Csakhogy a belmagasság ritkán teszi lehetővé galéria kialakítását. Egyszóval marad a dobogó. Magassága funkciójától függően 30?90 cm is lehet. Ha az emelvényre száműzött helyiséget főleg este használjuk és nincs szükség természetes fényre, oda tegyük, ahol nem nehezíti a közlekedést, az ablaknyitást, és a fűtőtest sincs útban.

 

Teljesen elrejtve

 

Az első megoldás szerint a franciaágyat napközben láthatatlanná tehetjük, éjszakára pedig egy mozdulattal kigördíthető a dobogó alól a bevetett ágy. Ez esetben nemcsak a szintkülönbség és az eltérő burkolat segíti a vizuális tagolást, hanem a gipszkartonból készült beugró is, amely ügyesen eltakarja
a számítógépet és az íróasztalt. A ruhatároló szekrényt is érdemes a szoba ezen részén elhelyezni. Közismert a világos színek tértágító hatása, de elég, ha a nagyobb felületekre választunk ilyen árnyalatokat. A bemutatott példában a jellemző faanyag a cseresznye, amely melegséget sugároz, és ellensúlyozza a kerámiapadló ridegségét.

Látvány és praktikum

Ez a változat nyitottabb a szoba felé, mint az előző, s az átlósan szerkesztett dobogó mozgalmasabbá teszi a teret. A legügyesebb kivitelezés, ha a dobogó alól kihúzható franciaágyat önfékező görgőkkel látjuk el. Ha nappal félig kigördítjük az emelvény alól, az ágyvég az ülőgarnitúra részévé válik. Ez esetben a dobogó alatt üresen maradt
helyen bármit tárolhatunk. Térmegtakarítás szempontjából célszerű több mobil bútort beszerezni; nagy hasznát vehetjük például
a mozgatható asztalkáknak, melyek nappal dohányzóasztalként, éjszaka az ágy mellé gurítva lerakófelületként funkcionálnak.
A térelválasztást polcrendszer és fémkorlát biztosítja, ez utóbbira azért van szükség, nehogy a gurulós székkel lecsússzunk az emelvényről. Nagyon fontos a megfelelő mesterséges fény biztosítása, hogy a dolgozósarok külön megvilágítást kapjon. Jelen esetben ezt gipszkarton álmennyezetbe épített reflektorok oldják meg. Érdemes lakásfelújításkor előre megtervezni a dobogó helyét, méretét, elrendezését is, jó előre gondoljunk tehát a konnektorok, lámpák helyére. A szobában használt faanyag a juhar. Az uralkodó halvány árnyalatok mellett a dobogó élénk színsfoltja a helyiségnek.
A meleg színek között izgalmas kontrasztot ad a világoskékre festett fal és a sok üvegfelület. Az alig észrevehető fémkorlát, az ajtók üvegbetétjei és az alumíniumsínben rögzített üvegpolcok tovább lebegtetik a teret.
A dobogó építése nem igényel nagy időbeli és anyagi ráfordítást, viszont olyan minőségi és funkcionális változást eredményez, amely mindenképpen kellemesebbé teszi otthonunkat.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop