Konyhavariációk

Belvárosi társasház tetőtéri konyha-étkező helyiségének felújításához kérte segítségünket egy olvasónk. A meglévő konyhabútor megtartásával, a hűtőszekrény és a mosogatógép beillesztésével igyekeztünk használható, kellemes teret kialakítani. Figyelembe vettük, hogy a mosógép is ebben a helyiségben kapott helyet. A gáztűzhely cseréjére adott a lehetőség, így annak elektromos sütőre váltása kiküszöbölheti a gázcsövek nem kimondottan esztétikus látványát. A bútorozás hiányos mind a fölső, mind az alsó szekrényeket illetően. A tűzhely mellett jókora hézag tátong, melyet a háziasszony a konyharuhák elhelyezésével és szárításával használt ki. A tető hajlásszöge megnehezíti az étkezőasztal hagyományos megvilágítását, ezért is alkalmaztak az ablak alatt állólámpát e célra.

 

 

Alapvetően nem változtattunk a munkafolyamatok sorrendjén, s igazán kevés bútorelemmel teljessé egészülhetett ki a konyha. Új beépíthető sütő került a régi helyébe, a hűtő és a közte lévő elemet azonban szélesebbre cseréltük. A hűtőszekrényt körbefoglaló vörösbükk korpusz beilleszti a bútorsorba az önálló hűtőt is.

 

A fölső szekrény oldalától két keskeny polc fut a falig, illetve a hűtőszekrényig, – elszelve – az elszívó berendezést.
Kisméretű, 10×10 centiméteres fényes, vörös mázas kerámia csempe fedi az elszívó mögötti falszakaszt. Ez a figyelemfelkeltő felület kiváló hátteret nyújt a polcokon lévő tárgyaknak, eszközöknek, s a rozsdamentes elszívónak.
Az alsó és felső elemek közötti rész további szakaszát lemosható, matt hatású alumínium felületű lap borítja. A konyhapult gránittal fedett, bár az egyszerű, kőutánzatú munkalap is jó választás.
A padlólap cseréjével meleg hatású, vidám, tónusával biztonságot sugárzó aljzat jött létre. A lépcső felülete bükkfa borítást kapott. A bejárat íve megszűnt, helyette egyenes vonalú, burkolt nyílás igazodik a tető szögletes vonalához s a bútorok modern kialakításához. A kontrasztot az íves támlájú amerikai modellről mintázott székek adják.
A bejárat közeli fülkében helyén maradt a mosógép, fölötte polcot alakítottunk ki süllyesztett halogénvilágítással, melyre a ruhákkal teli kosár kerülhet. Fareluxával tüntethető el a szennyes nem kívánt látványa. A fülke további részét egységesen homokfúvott, belülről megvilágított, üveges vitrin tölti ki.
A mennyezet és a tetősík találkozásánál sínes halogénlámpák irányíthatók a fal különböző részeire, vagy az étkezőasztalra. Az asztal végéhez érdemes hosszabb karú lámpát helyezni, mely az étkezőfelület fölé hajolva be tudja világítani azt.

A padló jellegtelen, szürke greslapja helyére kőhatású burkolat került.
A meglévő három felső szekrényt megtartva más elrendezés alakult ki, mivel a hűtőszekrény a bejárat melletti fülkében talált helyet. Két új fiókos elemmel egészült ki az alsó szekrénysor.
A kisebb, üveges a helyén maradt, ám
a két zárt az elszívó egy-egy oldalának támaszkodik egy polcelemmel összekötve. A szekrények alatti falra szerelt rudak adnak lehetőséget a tálaló- és egyéb eszközök könnyű elérhetőségéhez.
Ez esetben is csak polcokkal egészül ki a felső elemsor – s így teljessé is válhat a fal. Egyforma, mutatós üvegekben itt tárolhatjuk az alapanyagokat, s számos fűszert is. A mennyezetig húzódó, polcokat rögzítő
falpanel megbontja a csempesort. Képeket
is rögzíthetünk rá. A hálószobákba vezető ajtó fölött sorakoznak a képek.
A bejárati ajtó ismét – szögletesített”, s
az L alakban mellé forduló pult tetején
egy sóskazöld színű, keskenyebb polcelem nyújt tárolási lehetőséget. A hűtőszekrény ajtajának nyitási iránya megfordult – így könnyedén megközelíthetők az élelmiszerek.
Asztalos által beépített fülke ad helyet
a mosógépnek, a szennyes ruháknak és egyéb eszközöknek. Ez reluxával bújtatható, vagy nyitva hagyható.
Hosszú karú állólámpa nyúlik be az asztal fölé, fényt és színt adva az ételeknek. Négy modern, sárga csőlábú, hajlított rétegelt lemez szék egészíti ki a megmaradó, régebbi karfásat.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop