Ha felnőnek a gyerekek …

Rovatunkban olvasói kérésre tervezünk át lakásokat, házakat. Ezúton is arra biztatjuk Önöket, hogy kérjék ki lakberendezőink véleményét egy-egy átépítés előtt, s bízzák magukat szakértő kezekre.

 

 

Természetes igény, hogy a tinikorba lépő gyerekek szeretnének maguknak saját birodalmat. Mi legyen a megoldás, ha nincs mód tágasabb lakásba költözni – Olvasónk egy 67 m2-es

 

lakás szerkezeti átalakításában kérte segítségünket, ahol párjával és két (11 és 14 éves) fiával él. Szeretnének a gyerekeknek az eddigi közös szoba helyett két külön szobát biztosítani, és egy ideálisan berendezett konyháról is álmodoznak.

 

A kívánságok teljesítéséhez szükség van néhány kompromisszumra. A külön szobák érdekében le kell mondani a tágas gyerekszobáról, de ha a helyiségek megfelelő méretű ablakkal rendelkeznek, a sok fény tágítja a teret.

 

Az A változat esetében az eredeti gyerekszobát két keskenyebb részre osztottuk, és csak a legszükségesebbekkel rendeztük be. Kialakítottunk egy közlekedőt, ami nemcsak külön bejárást biztosít a szobákba,

 

illetve a fürdőszobába, de rengeteg tárolóhelyet is biztosít. A – folyosóhatást – ellensúlyozhatjuk, ha lengőajtóval határoljuk el a közlekedőt az előtértől. Amerikaikonyhás nappali kialakítására nem volt lehetőség a főfal miatt, de így is sikerült egybefüggő tér érzetét kelteni. A konyha és előtér közti falat eltüntettük, az ajtó feljebb került, és egy ablaknyílást is kialakítottunk.
A B változat megvalósítása kicsit bonyolultabb. Itt a gyerekszobák méretét kell növelni és ideálisabban berendezni.
Az így maradt helyen egy fürdő kényelmesen elfér. A vécé maradhat külön bejáratú is, de a jobb térhatás érdekében
javasoljuk fürdőszobával egybenyitva, harmónikaajtóval elválasztani. A fürdő eredeti helyén helyezném el a mosógépet is. A megoldás hátránya, hogy az étkező nem rendelkezik ablakkal, hiába nyitottuk meg a konyha felőli falat, a konyha kis ablaka csak minimálisan
világítja meg a helyiséget. Ebben az esetben megoldást jelenthet pl. az üvegtégla, amely a napfényes, nagy ablakos gyerekszoba felől juttat egy kis fényt nemcsak az étkezőbe, hanem az ablaktalan fürdőszobába is.
A fiúk új birodalmában a dobogóra emelt fekvőhely sok plusz tárolási lehetőséget biztosít anélkül, hogy helyet rabolna az alapterületből. A fémoszlopon függő asztallap és polcok légiessége tovább javítja a térérzetet. A főfalhoz nem nyúltunk, de a nappaliból – gipszkarton fallal – optikailag leválasztottunk egy hálórészt a szülők részére. Ez az egyetlen lehetőség, hogy az intim zónát elkülönítsük, és optimálisabb, mint egy ággyá alakítható kanapé.
Olvasónk leveléből nem derült ki, milyen stílust, színeket képzelt el, de a gyerekszobákban nagyobb felületeken mindenképpen világos árnyalatok alkalmazását javasoljuk. A nappali kellemesen harmonikus színei, a természetes anyagok és modern bútorok együttese az egész lakás hangulatát is tükrözhetik.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop