Átlátások

Kedves olvasónk, Kissné Szalai Julianna most épülő családi házuk belső elrendezését és berendezését illetően kért tanácsot. Ezúttal csak a konyha és étkező kapcsolatát boncolgatjuk, két változatban.

 

 

Az alaprajz szerint az előszobából az étkezőbe érve tárul elénk a konyha képe. A szülők ötéves ikergyermekei gyakran jönnek-mennek, esznek-isznak, futkosnak a gyerekszoba, a nappali és a konyha között. Az édesanya problémája, hogy napközben folyamatosan rendetlenség, sok mosatlan edény keletkezik, s ez a hagyományos, egyterű elrendezés esetében nem túl kellemes. Szeretné, ha bútorozással ez valamiképp eltűnne, s vacsora közben, vagy az érkező vendégeknek nem kellene szembesülniük a nemkívánatos látvánnyal.

 

Mindennek ellenére aránylag nyitott konyhát ajánlunk: a beépített polcok, kis fachok rendreutasítják a konyha használóját: mindennek megvan a helye.

 

1) A két oldalról benyúló színes parapetfal félig elzárja az erőteljes, narancsszínű konyhát, s elrejti az ablak alatt megbúvó, mosogatóba helyezett edényeket. Az ablakkal szemközti falfülke hűtőszekrényt és egy tárolót fogad magába. Halványan sejlenek az edények a megvilágított tejüveges vitrinben. A parapetfal maga is alkalmas lehet kisebb eszközök tárolására. Mindkét ablak saját, fedett teraszra néz, ezért nem szükséges feltétlenül a komoly árnyékolás – az étkezőben csupán látványelemként lényeges a textilroló.
A türkiz és a narancs szín hideg-meleg kontrasztja vidám, napsütötte, friss hangulatot áraszt (sőt, a telített narancssárga, mint tudjuk, fokozott étvágyat kelt).
Az egész konyha a falra függesztett, bekeretezett tavaszi természetfotót idézi. A modern formavilágú bútorok és a rusztikusabb, antik páccal kezelt fenyőszékek kiváló összhangban vannak.

2) A konyha eredeti falát megtoldottuk egy szakasszal, így egy átadóablak is keletkezett, melynek pult része a tér központi eleme, egyedi csempeborítású fronttal. A mosogató távol került az ablaktól, az étkező és a konyha közti falszakasz jótékonyan takarja az edényeket. Félig megmaradt ugyan az átlátás, de a falra helyezett képek és a pult magukra vonják a figyelmet. Bal kéz felől az átjáró mögött a közlekedő gardróbszekrényei látszanak.
A csevegésre hívó ebédlőasztal többfunkcióssá válhat, amennyiben a gyerekek rajzolhatnak, gyurmázhatnak, építhetnek rajta. A lágyan leomló, meggyvöröses függönynek és a régi, hajlított bambuszszékeknek a semleges padló és az árnyékos fal adja a hátteret. A teret a rendezettség igénye hatja át, törekedve a tökéletes arányok megteremtésére.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop