Tökéletes alváshoz tökéletes ágy!

Az alvás hétköznapi, rutinszerű dologként része az életünknek, s nem is szoktunk vele különösképp foglalkozni. Ám az alvás összetett, bonyolult folyamat, amelyre szervezetünknek alappillérként van szüksége, hogy működhessen. De mit tehetünk a tökéletes alvás érdekében?

tokeletesalvashoztokeletesagy 720

Az általánosan alvásra szánt figyelmünk nagyjából annyiban merül ki, hogy olykor megjegyezzük, „De aludnék még!”, hiszen látszólag sokkal fontosabb dolgok foglalkoztatnak bennünket, rohanunk az elintéznivalók után. Csakhogy a kielégítő alvás ugyanúgy kiemelten fontos, alapvető eleme létünknek, mint az evés és ivás, amelyek nélkül szervezetünk energiatartalékai lemerülnek, és pár napon belül vészesen kiszáradunk. Ha folyamatosan nem alszunk eleget, annak szintén hamar egészségügyi tünetei jelennek meg.

Az alvás titka
Az alvászavar népbetegségnek számít, így legtöbbünk olyan érzéssel ébred reggel, mint aki semmit nem aludt, s napközben is úgy érezzük magunkat, mint akit agyonvertek, alig bírjuk nyitva tartani a szemünket, napi többször is kávéért nyúlunk, ami nem éppen egészséges. „Majd holnap kialszom magam!” – Ismerős gondolat? Csakhogy bokros teendőink közepette a holnap is ugyanúgy telik majd, és persze a következő lerövidült, forgolódásokkal teli éjszaka is, amikor is a fizikai s belső kimerültség és zaklatottság miatti felszínes, rossz minőségű alvás újra garantált. Ne a kávétól és energiaitaloktól várjuk erre a megoldást, hiszen azok nem orvosolják az alapproblémát, sőt, tulajdonképp még tovább rontunk velük a helyzeten! Az egészséges és pihentető alvásért sok mindent tehetünk, előbb azonban tudatában kell lenni az alvás fontosságával.

Számtalan tudományos kutatás zajlott már a témában, amely a rossz minőségű alvás mellékhatásait is vizsgálta. Aki nem alszik eleget, méghozzá ideális körülmények között, annak előbb-utóbb számolnia kell a mindennapokat és a munkabírást, valamint életminőséget is meghatározó és befolyásoló egészségügyi kockázatokkal. Az alváshiány olyan komoly, állandósuló testi és lelki zavarokat képes okozni, mint pl. az immunrendszer gyengülése s ezáltal több betegség kialakulása, a fertőzések gyakoribb elkapása, magas vérnyomás, elhízás, agyvérzés, szívinfarktus, fejfájások, merev izmok, hát-, nyak- és derékfájdalmak, ingerlékenység, depresszió, memóriaromlás. Aki viszont kellőképp ki tudja pihenni magát, az kiegyensúlyozottabb lesz lelkileg, fokozottabb lesz a teherbírása, és a teste is nagyobb egészségnek örvendhet.

A szervezetünk bonyolult műszer, és az alvás sem merül ki annyiban, hogy lefekszünk, álomba szenderülünk, majd felébredünk. A több, egy éjszaka alatt 4-5-ször is ismétlődő ciklusokból és azon belül több fázisból álló alvás közben dolgozza fel agyunk a napközben ért behatásokat, alatta regenerálódnak a szervek, és töltekezik fel a szervezet másnapra. Egy-egy alvásciklusnak pedig 90-120 percet kell egyben lefednie ahhoz, hogy frissen ébredhessünk. Ha egy ciklus félbeszakad, ill. az egyik közepén kell reggel felkelnünk, a szervezet jelez, és jön a kifacsart érzet, egész nap nemcsak fáradtak, de letargikusnak is leszünk, mivel pihenetlen szervezetünk nem működik kielégítően, hosszú távon további problémákhoz vezetve. Egy jó alvás tehát mindennél többet ér!

Amit tehetünk
A tökéletes alvás legelemibb szegmense, hogy tökéletes ágyat és ágybetétet szerzünk be hozzá, ami nélkül eleve lehetetlen a jó alvást biztosítani. Mivel ez hosszú távú befektetés, ne sajnáljuk rá a pénzt! Gyakori hiba, hogy az ágykeret csínjára helyeződik a hangsúly, holott a matrac fogja biztosítani a minőségi alváshoz szükséges alapot. A jó ágybetét kiváló minőségű anyagból készül, jótékonyan hat a testre, alkalmazkodik annak formájához, a gerinc el tud rajta nyúlni, a csigolyák megfelelő pozícióba kerülnek, az ízületek pedig el tudnak rajta lazulni, amellett van tartása, mégis kényelmesen puha.

A következő a megfelelő ágynemű és ágyneműhuzat használata. A számtalan kivitelezés közül mindenki megtalálhatja a saját maga számára legjobb darabokat, azonban anyag tekintetében a műszálasak kerülendők, mert kényelmetlenné teszik az alvást!

Azon túl, hogy lehetőleg időben elmegyünk aludni, mennyiségi alvás helyett inkább minőségire törekedjünk. A hálószobában ne legyen számítógép, tablet, ill. wifi, se tévékészülék, de bekapcsolt mobiltelefon se! Alvás előtt egy órával már ne böngésszük a netet és ne nézzünk tévét, mert ezek felpörgetett állapotban tartják az agyat és az érzékszerveket! Délutántól már ne igyunk koffeines italt, este alkoholt, illetve ne menjünk aludni tele hassal, s főleg ne vacsorázzunk nehéz ételeket (az emésztőrendszer éjjeli dolgoztatása rémálmokat és zaklatott alvást szül). Elalvás előtt ne morfondírozzunk a másnapi teendőkön sem egyéb máson, mert az agy nem tud kikapcsolni, inkább olvassunk, hallgassunk lágy zenét, mivel ezek elálmosítanak. A hálószobában friss legyen a levegő, gyakran szellőztessünk, és az ideális hőfok mindössze 18-20 fok legyen.

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop