Tökéletes alváshoz tökéletes ágy!

Tökéletes alváshoz tökéletes ágy!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az alvás hétköznapi, rutinszerű dologként része az életünknek, s nem is szoktunk vele különösképp foglalkozni. Ám az alvás összetett, bonyolult folyamat, amelyre szervezetünknek alappillérként van szüksége, hogy működhessen. De mit tehetünk a tökéletes alvás érdekében?

tokeletesalvashoztokeletesagy 720


Az általánosan alvásra szánt figyelmünk nagyjából annyiban merül ki, hogy olykor megjegyezzük, „De aludnék még!”, hiszen látszólag sokkal fontosabb dolgok foglalkoztatnak bennünket, rohanunk az elintéznivalók után. Csakhogy a kielégítő alvás ugyanúgy kiemelten fontos, alapvető eleme létünknek, mint az evés és ivás, amelyek nélkül szervezetünk energiatartalékai lemerülnek, és pár napon belül vészesen kiszáradunk. Ha folyamatosan nem alszunk eleget, annak szintén hamar egészségügyi tünetei jelennek meg.

Az alvás titka
Az alvászavar népbetegségnek számít, így legtöbbünk olyan érzéssel ébred reggel, mint aki semmit nem aludt, s napközben is úgy érezzük magunkat, mint akit agyonvertek, alig bírjuk nyitva tartani a szemünket, napi többször is kávéért nyúlunk, ami nem éppen egészséges. „Majd holnap kialszom magam!” – Ismerős gondolat? Csakhogy bokros teendőink közepette a holnap is ugyanúgy telik majd, és persze a következő lerövidült, forgolódásokkal teli éjszaka is, amikor is a fizikai s belső kimerültség és zaklatottság miatti felszínes, rossz minőségű alvás újra garantált. Ne a kávétól és energiaitaloktól várjuk erre a megoldást, hiszen azok nem orvosolják az alapproblémát, sőt, tulajdonképp még tovább rontunk velük a helyzeten! Az egészséges és pihentető alvásért sok mindent tehetünk, előbb azonban tudatában kell lenni az alvás fontosságával.

Számtalan tudományos kutatás zajlott már a témában, amely a rossz minőségű alvás mellékhatásait is vizsgálta. Aki nem alszik eleget, méghozzá ideális körülmények között, annak előbb-utóbb számolnia kell a mindennapokat és a munkabírást, valamint életminőséget is meghatározó és befolyásoló egészségügyi kockázatokkal. Az alváshiány olyan komoly, állandósuló testi és lelki zavarokat képes okozni, mint pl. az immunrendszer gyengülése s ezáltal több betegség kialakulása, a fertőzések gyakoribb elkapása, magas vérnyomás, elhízás, agyvérzés, szívinfarktus, fejfájások, merev izmok, hát-, nyak- és derékfájdalmak, ingerlékenység, depresszió, memóriaromlás. Aki viszont kellőképp ki tudja pihenni magát, az kiegyensúlyozottabb lesz lelkileg, fokozottabb lesz a teherbírása, és a teste is nagyobb egészségnek örvendhet.

A szervezetünk bonyolult műszer, és az alvás sem merül ki annyiban, hogy lefekszünk, álomba szenderülünk, majd felébredünk. A több, egy éjszaka alatt 4-5-ször is ismétlődő ciklusokból és azon belül több fázisból álló alvás közben dolgozza fel agyunk a napközben ért behatásokat, alatta regenerálódnak a szervek, és töltekezik fel a szervezet másnapra. Egy-egy alvásciklusnak pedig 90-120 percet kell egyben lefednie ahhoz, hogy frissen ébredhessünk. Ha egy ciklus félbeszakad, ill. az egyik közepén kell reggel felkelnünk, a szervezet jelez, és jön a kifacsart érzet, egész nap nemcsak fáradtak, de letargikusnak is leszünk, mivel pihenetlen szervezetünk nem működik kielégítően, hosszú távon további problémákhoz vezetve. Egy jó alvás tehát mindennél többet ér!

Amit tehetünk
A tökéletes alvás legelemibb szegmense, hogy tökéletes ágyat és ágybetétet szerzünk be hozzá, ami nélkül eleve lehetetlen a jó alvást biztosítani. Mivel ez hosszú távú befektetés, ne sajnáljuk rá a pénzt! Gyakori hiba, hogy az ágykeret csínjára helyeződik a hangsúly, holott a matrac fogja biztosítani a minőségi alváshoz szükséges alapot. A jó ágybetét kiváló minőségű anyagból készül, jótékonyan hat a testre, alkalmazkodik annak formájához, a gerinc el tud rajta nyúlni, a csigolyák megfelelő pozícióba kerülnek, az ízületek pedig el tudnak rajta lazulni, amellett van tartása, mégis kényelmesen puha.

A következő a megfelelő ágynemű és ágyneműhuzat használata. A számtalan kivitelezés közül mindenki megtalálhatja a saját maga számára legjobb darabokat, azonban anyag tekintetében a műszálasak kerülendők, mert kényelmetlenné teszik az alvást!

Azon túl, hogy lehetőleg időben elmegyünk aludni, mennyiségi alvás helyett inkább minőségire törekedjünk. A hálószobában ne legyen számítógép, tablet, ill. wifi, se tévékészülék, de bekapcsolt mobiltelefon se! Alvás előtt egy órával már ne böngésszük a netet és ne nézzünk tévét, mert ezek felpörgetett állapotban tartják az agyat és az érzékszerveket! Délutántól már ne igyunk koffeines italt, este alkoholt, illetve ne menjünk aludni tele hassal, s főleg ne vacsorázzunk nehéz ételeket (az emésztőrendszer éjjeli dolgoztatása rémálmokat és zaklatott alvást szül). Elalvás előtt ne morfondírozzunk a másnapi teendőkön sem egyéb máson, mert az agy nem tud kikapcsolni, inkább olvassunk, hallgassunk lágy zenét, mivel ezek elálmosítanak. A hálószobában friss legyen a levegő, gyakran szellőztessünk, és az ideális hőfok mindössze 18-20 fok legyen.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}