Csőtörések, csőrepedések

A csőtörés bármelyik otthonban bármikor kialakulhat, de a legnagyobb veszélyben mégsem az új építésű lakások, házak vannak. Csőtörés az esetek döntő többségében az öreg csőhálózattal rendelkező otthonokban követ kezik be a meggyengült könyökök, kötések és csőszakaszok miatt.

csotoresekcsorepedesek 720

Melyek a legtipikusabb tényezők, amik hozzájárulhatnak a csőtörés kialakulásához:

  • gondatlan szerelés a csőhálózatban (rossz forrasztások, pontatlan összeillesztés a kulcsos rögzítésű kötéseken, tömítések hiánya),
  • korrodálódott, elvékonyodott acélcsövek,
  • fúrás, bontás közben fellépő sérülések a csőfalon,
  • elfagyások és fagykárok (kültérben és a fűtetlen helyiségekben).

Az első és legfontosabb teendő, amely megszünteti a nagy károkozást: azonnal szüntessük meg a víz utánpótlását, azaz zárjuk el a főcsapot! Mivel a csőtörés megszüntetése érdekében házilag ennél többet nem tehetünk, nagyon fontos, hogy figyeljünk a megelőzésére. Mert a csőtörés olyan probléma, amit némi odafigyeléssel, azaz a csövek karbantartásával, ha kell, cseréjével igenis el lehet kerülni.
A falba vagy a padló alá süllyesztett csövek általában a kötéseknél kezdenek ereszteni. A vízszivárgás eleinte észrevétlen, majd a falakon láthatjuk a nyomait a lepergő vakolat, foltok formájában. A vizesedés hatására idővel a burkolatok is meglazulnak, leválnak, ez pedig már a probléma komolyságát egyértelműen mutatja.

A csőtörés megszüntetéséhez fel kell tárni, hogy a csőhálózat mely szakaszán van a gond. Erre a szakembereknek többféle módszerük van. Attól függően, hogy mennyi pénzt szánunk erre, választhatjuk a helyzettől függően legminimálisabb kárt okozó kamerás vizsgálatot, amivel többnyire bontás nélkül bemérhető a csőtörés helye. A hagyományos módszereket a vízszszerelők olcsóbban kivitelezik, ám ilyenkor a bontás elkerülhetetlen, az olcsóbb módszer árát a helyreállítás plusz költségeiben fogjuk megfizetni.
Ha sokba kerül a burkolatok megbontására, a csőtörés megszüntetése azon kívül, hogy szaktudást igényel, még maga után vonja a kőműves és a festő munkálatokat a ház teljes helyreállításához. Ezzel azonban nem érdemes sietni, a még nedves falakon felesleges lenne bármilyen egyéb munkát végezni: mindig várjuk meg, amíg a fal teljesen kiszárad, és csak azután fogjunk hozzá a helyreállításhoz.
Milyen módszerekkel dolgoznak a vízvezetékszerelő szakemberek a csőtörések és szivárgások felderítésében? A válasz attól függ, hogy padlófűtési rendszer, ivóvízhálózat vagy csatornaszakaszon van a szivárgás.

A bevethető műszerek és berendezések a következők:

  • jelzőgázos vízszivárgásmérő műszer (már a kisebb szivárgások felderítésére is képes a talajban, akár 1 méter mélyen lévő csöveknél is),
  • hőkamera a padlófűtési rendszerhez (a szivárgó meleg víz helyét állapíthatja meg),
  • elektroakusztikus berendezés (korrelátor, amely a szivárgás hangját vizsgálja),
  • csatornakamera (amely a csatornahálózat nagyobb sérülései vizsgálhatja).

Amennyiben csőtörést vagy szivárgást fedezünk fel fővárosi otthonunkban, ne késlekedjünk, kérjük budapesti vízvezetékszerelő szakember tanácsát, mert a szivárgó víz nagyon nagy károkat okozhat az épület szerkezetében.

A cikk forrása: https://vizvezetekszerelo.dugulaselharitas.net


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop