A részletek összhangja

Megosztott egységben
A tavasz lehelete
Megvalósult gyerekkori álom

Egy végtelenül lerobbant belvárosi lakás – ez volt a kiindulási alap. Szokványos történet is lehetne, ám a végeredmény magáért beszél. A teljes átépítés után minden részlet tökéletes összhangba került egymással és a lakókkal, legyenek ők a tulajdonosok, vagy éppen csak egy pár napot Budapesten töltő turisták. A részletek összhangja a modern és a klasszikus keveredéséből adódó eklektikában rejlik.

reszletek 720

Abelvárosban kerestünk rossz állapotú lakást, amit szerettünk volna felújítani” – kezd a történetbe háziasszonyunk, Yvette. „Sokáig tartott megfelelőt találni, hiszen a cél a befektetés volt, és a keresésnél szigorú elvárásaink voltak. Egyfelől limitált volt az anyagi keret, ugyanakkor fontos volt, hogy a lakás tájolása utcai legyen, az ablakok ne egy sötét függőfolyosóra nyíljanak, ne járkáljanak el előtte, de az utca se legyen túl zajos, éjjel nyugodtan lehessen aludni. A legfontosabb szempont az volt, hogy a lakásnak hány ablaka van, hiszen egy hetven négyzetméteres hajléknak lehet, hogy csak egy; ebből nem lehet kialakítani a mai követelményeknek megfelelő modern otthont.

A belvárosi nagy szobák, terek ugyanis könnyen több részre oszthatók, ahány ablaka van a lakásnak, annyi lakóhelyiséget lehet kialakítani. Fontos volt az is, hogy a ház maga jó állapotú legyen, és az utca is vonzza a turistákat. Elsődleges feladatunk az alaprajz megváltoztatása volt. Szinte minden belső válaszfalat elbontottunk, és arrébb pakoltunk. Nem vettük igénybe belsőépítész munkáját, az egészet én és a férjem terveztük meg, statikus segítségét kérve. Fel kellett verni az aljzatot, mivel fa, és nem acélgerenda födém van, kiderült, itt komoly munka vár ránk. Bár a vállalkozó szépen és precízen dolgozott, minőségi kifogásunk nem volt, nagyon lassan haladtunk. Az is igaz viszont, hogy így rengeteg időm volt kitalálni a tereket, és bútorokat keresgélni. Meg akartam tartani a lakás nagypolgári hangulatát, tehát eredetileg semmi modernet nem szerettem volna beengedni. Végül ezt az ötletemet elvetettem, mert fontosabb a funkció győzelme a látványon, és azt is beláttam, hogy egy modern otthonba, ahol a konyha egy térben van az étkezővel és a nappalival, nem illenek barokk bútorok. Ezért a közösségi teret inkább loftosra hangoltuk, így jött a fali téglaburkolat ötlete, és a szobák berendezésében is szabadabb kezet hagytam magamnak.

Az ikeás beépített bútorok kivételével minden a Vateráról származik, mégis megvan az összhang. A piros és fekete csillárokat egy irodából selejtezték ki, és nagyon merésznek gondoltam először, de harmonizálnak a térrel. Egy hölgy ismerősöm azt mondta rá, hogy nagyon jól néz ki, de eszébe sem jutna, hogy ilyet megvásároljon. Próbáltam mindig szem előtt tartani, hogy ez a lakás sokféle embernek ad majd „otthont”, így a túl merész dolgokat kizártam. Igyekeztem mindig arra törekedni, hogy a részletek tökéletes harmóniában legyenek egymással, hiszen a finom részletekből áll össze a végeredmény.”

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop