A nagy teszt: Samsung UHD LED televízió

Ha a betörő otthon talál bennünket
Társasházak felújítása
“A három muskétás”

Miután leküzdöttük a méretekből adódó logisztikai kihívásokat, és kicsomagoltuk a tesztalanyt, megállapítottuk: szépnek szép, kifejezetten karcsú, bár a 138 centiméteres képátmérő a társasházi nappalinkban zavarbaejtően nagy… Kíváncsiságunk azonban még nagyobb volt: hogyan „fordítja le” a tévé a komoly kifejezéseket, mint az UHD, CMR, Multitask, Voice Interaction. Akcióba léptünk!

samu1 720-1

Rögtön az elején le kell szögeznem, hogy hobbi televíziósok tesztjét olvassa. Élményforrást, és nem szigorú szakmaiságot kerestünk. Talán a többen vagyunk így ezzel. Szóval, a 3,5 centiméteres vastagság az 55 colos mérethez képest olyan arány, amitől papírlap vékonyságúnak tűnik a hatalmas készülék. Nem nehéz, 27 kilogrammot emeltünk a teszthelyére a beüzemelés előtt. Néhány kábel elrendezésével máris a lényegre fókuszáltunk: én elsőként a távirányítókra, főleg a dizájn darabra, míg a párom rögtön a menüt, a technikai hátteret firtatta.

Beállítás, személyre szabás
A televízió kevesebb, mint két másodperc alatt elindul. Logikus, könnyen kezelhető a menüje, így rövid idő alatt beállítottuk a színhőrmérsékletet, a képernyő méretarányát. És könnyen rátaláltunk az e-Manual névre hallgató használati utasításra is, ahol minden fontos beállítási lehetőséget és az összes szolgáltatás leírását, hasznos tippeket is találni a személyre szabáshoz.

Voice Interaction, Motion Control
Két távirányítóval szerelte fel a Samsung ezt a készüléket is: a kisebb, dizájn darabról hiányoznak ugyan a számok, de így is teljes értékű eszközként funkcionál azáltal, hogy előhívható a segítségével egy virtuális, számokat is tartalmazó távirányító. Persze egy alkalmazás letöltésével (Samsung Smart View 2) arra is lehetőség van, hogy az okostelefonunkkal, táblagéppel irányítsuk. De el is hagyhatjuk a gombok nyomogatását, inkább beszéljünk a tévéhez! Ebbe a készülékbe már a legfrissebb Voice Interaction fejlesztést élvezhetjük, ami nem csak egy szót, de rövid parancsmondatokat is megért. Filmet keresünk? Mondjuk így: „keress”, folytassuk a film címével, végül mondjuk, hogy „film”. A weboldalak címét sem szükséges bepötyögni, csak mondani. Samsung Smart Control szükségeltetik a használatához. És ha nem vagyunk a szavak embere, akkor mutogassunk a tévének! Kézmozdulatokkal, de egyszerű ujjmozdulatokkal is irányíthatunk. Hogy ezt megtehessük, kamera szükséges a televízióhoz, ami igen meglepő módon nincs beépítve a készülékbe. Bevallom, engem személy szerint nagyon is szórakoztatott volna, ha ezt a funkciót kipróbálhatom, de sajnos a tesztcsomagból a külső kamera kimaradt.

UHD
Hogyan, négyszer jobb, négyszer szebb a kép, mint a HD? Az UHD látványvilág egy újabb fontos lépés a televíziózásban. Az UHD pengeéles képet ígér, a televízió pedig közel UHD-szintű képminőséget akkor is, ha nem UHD forrásból származó tartalmakat nézünk: innovatív képfeldolgozással feljavítja az alacsonyabb felbontású filmeket, tévéműsorokat. És valóban, élvezhető a kábelszolgáltatás, a filmek zöme, de sajnos a reklámok még inkább.

CMR
Na, lássuk, mi történik, ha egy repülő szeli át a képernyőt, vagy fodrozódó tengert nézünk. Nos, a Youtube-on talált, HD (!) minőségű filmeknél ez sem volt gond, de a kábelen érkező adás egyikében-másikában már kidobta olykor a hibát. 3840*2160 képfelbontás mellett bizony észlelhető, ha a sugárzott adás minősége elmarad a televízió tudásától. A Clear Motion Rate (CMR) technológia hivatott hidat építeni a tisztább látványért és a kevesebb mozgás-elmosódásért, hogy az akciófilmek, a sportközvetítések is a lehető legjobb élvezetet nyújtsák.

Multitask
Egy igazán hasznos és kényelmes szolgáltatás, amellyel egyidejűleg több funkciót is a képernyőre csalhatunk. Csak megnyomjuk az M.Screen gombot a távvezérlőn, és a képernyő bal oldalán megjelenik egy kis méretű ablakban az aktuálisan futó adás vagy film, a jobb oldalon pedig egy másik dolog futhat – film, böngésző, YouTube videó. Jól jöhet ez, ha egy ismeretterjesztő film kapcsán utánanéznénk gyorsan a neten egy kifejezésnek, vagy a reklám helyett valami másra vágyunk.

Labdarúgás Üzemmód
Na, ezen meglepődtünk, és bár egyáltalán nem számítunk célcsoportnak, el kell ismerni, a futball megmozgat annyi embert a televíziók képernyője előtt is, hogy érdemes gondolni rájuk. Az üzemmód lényege, hogy behozza a négy fal közé a stadionhangulatot, a pálya zöld füvét, valamennyi színt és élénkséget. Multi-térhatású hangeffekt, színorgia egy gombnyomásra. A televízió az összes akciót automatikusan rögzíti, hogy aztán újra visszanézhessük a legjobb pillanatokat, tehát saját mini sportösszefoglalónk lehet. A Legszebb Pillanatok aktiválásához külső HDD meghajtót kell a tévéhez csatlakoztatni. Talán mókás lett volna egy filmre rányomni ezt az üzemmódot, és megnézni, milyen szép pillanatokat talált nekünk a televízió, de ez elmaradt…

Okostévérendszer
A smart televíziók kommunikálnak az eszközeinkkel – számítógéppel, táblagéppel, telefonnal -, a telefonnal fotózott képeket a televízió képernyőjén nézegethetjük, netezhetünk, és hogy saját tartalomszolgáltatással is felszerelik a legjobbakat. Ebben a készülékben rengeteg a játék, saját receptcsatorna fut rajta, és edzeni is tudunk vele. Előre telepített Skype alkalmazása van, de beépített kamerája nincs. Filmet, zenét, képeket pendrive-ról és külső merevlemezről is fogad a tévé, ha nem akarjuk hálózatba kapcsolni. A telefonok világából ismert felhőalapú szolgáltatást itt is igénybe vehetjük, ha egy távoli gépre feltöltött tartalmat szeretnénk megnézni.

A nagy Gatsby
Nézzünk filmet, 3D filmet, Full HD minőségűt, és lássuk, megkapjuk-e moziélményt! A nagy Gatsby-t választottuk. Fel a 3D szemüveggel, és jöjjön a monumentális képekben gazdag, színes-szagos art deco világot megidéző film! Nem csalódtunk, csodás, kristálytiszta látványnak örültünk. Mi hobbi felhasználóként itt éreztük meg, itt értettük meg, mire képes az UHD, ha megfelelő „alapanyaggal” dolgozhat. Valóban, mint a moziban.

Az 55″ HU7500 UHD LED televíziót a Samsung bocsátotta a rendelkezésünkre.

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop