A jövő családi házának építése megkezdődött

Napló gyermekemnek
Tünde párnája
Garázsanomáliák

Mindannyian szeretünk álmodozni. Szeretjük elképzelni azt az otthont, ahol majd életünk legboldogabb éveit tölthetjük. Amikor egy új ház tervezésébe kezdünk, elképzeljük a falak színét, ábrándozunk arról, hogy hol lesz a nappali, a dolgozószoba… Sokakban megfogalmazódik a vágy arra is, hogy energiahatékony és fenntartható otthona legyen. Olyan épület, amely vigyáz a pénztárcánkra és a környezetre is. Ha az olvasó is ilyen otthont képzel el magának, akkor tartson velünk, mert a sorozatunkban bemutatott építkezésen éppen egy hasonló álom válik majd valóra az elkövetkező hónapokban.

wiener 720

2015 márciusában megkezdődött az első magyarországi e4 ház építése. A Wienerberger Téglaipari zRt. egy olyan ház alapkövét teszi most le, amely nem csupán energiahatékony, de egyben élhető és egészséges is, mindezt gazdaságos, elérhető építési költségek mellett. A ház tervezője Vincze László, akinek feladata olyan energiatudatos családi ház megtervezése volt, amely kielégíti azokat az épületenergetikai előírásokat, amelyek várhatóan 2020-tól lépnek érvénybe hazánkban. A tervezési munkát részletes és alapos energetikai tanulmány előzte meg, amely a közel nulla energiaigényű lakóépületek építészeti és gépészeti optimalizálását mérte fel különböző szempontok alapján. Ebben vizsgálták az épület tömegformálását, az ablakfelületek arányát, tájolását, az alkalmazott szerkezetek, az árnyékolás, a beépített épületgépészeti rendszerek hatását.

De elegendő-e kizárólag az energiahatékonyságra helyezni a hangsúlyt?
Gondoljunk csak bele, mit ér az olcsó rezsi, ha otthonunkban nem érezzük jól magunkat, vagy lakókörnyezetünk nem egészséges? Egy családi ház építésekor négy szempontot kell azonos súllyal mérlegelnünk, hiszen elkészült otthonunk építésekor, későbbi használatakor mind a négy egyformán fontossá válik. A fenti szempontokat a Wienerberger négy „e” betűs fogalom köré rendezte, ebből jött létre az e4 épületfilozófia. A most épülő családi ház a gyakorlatban is példázza, hogyan lehet már a tervezési fázisban az ideális otthonhoz elengedhetetlenül fontos négy szempontot – energiahatékonyság, élhető lakókörnyezet, egészséges lakóklíma, és elérhető építési költségek – összehangolni. Most induló cikksorozatunk lépésről lépésre vezeti be az olvasót az építés folyamatába, kezdve a megfelelő telek kiválasztásával, a falak felépítésével, a tetőcserepek felrakásán át a kulcsok átadásáig. Az olvasók az építtető családdal is megismerkedhetnek. Ők mesélnek majd tapasztalataikról és arról, arról, milyen Magyarország első e4 házát felépíteni és benne lakni.

A www.e4haz.hu weboldalon áprilistól építési blogban követhetők a kivitelezés lépései, videókkal, beépítési tanácsokkal és sok-sok egyéb hasznos anyaggal, valamint ingyenes szaktanácsadással segítjük az építkezőket, vagy azokat, akik egyelőre csak tervezgetnek. Napi hírek, újdonságok a www.facebook.com/e4haz Facebook oldalon.
wiener 721

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop