A dán rezidencián

Bújtassuk textilbe!
Száguldás, TukTuk, szerelem
Privát főzőkurzus

Mire a kaputól a teraszig tartó lépcsőket megmászom, már beleszeretek a kertbe. Ha az „ékszerdoboz” kifejezést halljuk, akár giccsbe hajló otthont is elképzelhetünk, de ez a ház másfajta „dobozka”. Amint az ember belép, érzi, hogy jó itt, jó abban a békében élni, amit a kert és a ház sugároz. Tom Nørring, Dánia magyarországi nagykövetének rezidenciáján jártunk.

da 720

A neoklasszikus stílusban emelt épület egykori építtetője és tulajdonosa Weisz Ferenc mérnök. 1923-at írtak akkor. Évekig az volt a villa, aminek épült: családi ház, azután jó ideig irodaként használták. Mielőtt Tom Nørring nagykövet átvette volna a budapesti követség vezetését, néhány napra Budapestre látogatott a feleségével, hogy új rezidenciát keressenek. Négy nap alatt mintegy harminc lakást és házat néztek meg. Miután a nagykövet a dán fővárosban lakásban élt, itt is lakást keresett. Olyat, amely elég nagy és elég elegáns egy nagykövet magán és hivatalos elvárásainak. Szomorúan jegyzi meg: „a kommunizmus évei alatt az egykor csodálatos, belvárosi nagy lakásokat társ- és albérletekre szabdalták, így ezeket jelentős átalakítások nélkül nem találtuk alkalmasnak.” Ezért, ahogyan fogalmaz: „a városi fiú elvárásait megváltoztatva egy külvárosi házba költöztünk.” Mosolyogva teszi hozzá, hogy mára egyáltalán nem bánja a választást, a nagykövet és felesége szeretnek reggel madárcsicsergésre ébredni.

Olyan lakást kellett tehát találnia, amely a Dániáról alkotott képet sugározva a hivatalos rezidencia és egyben az otthona is. Minket, diplomatákat országaink képviseletében küldenek ki. Olyan rezidenciákat kapunk, amelyeknek országainkra jellemzőnek kell lenniük berendezésükben is, hogy emlékeztesse a látogatót, hol jár. Feleségemmel teljesen különböző háttérrel érkeztünk, neveltetésünk, kultúránk is teljesen más. Ő görög, én dán vagyok. Egy otthon megtervezése, berendezése idején óriási a konfliktus lehetősége. Ennek ellenére, amikor azt kellett eldöntenünk, hogy milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy egy irodából otthon váljon, egyetértettünk. Elképzeléseink találkoztak. A rezidencia egyébként olyan, mint a dán építészet. Ha megnézi, az egész egységes. Jó példa erre a fővárosunk, Koppenhága, ahol az 1500-as években emelt épületek is magasodnak, mégis harmónia van az építészetben. De térjünk vissza a rezidenciára! Boldog vagyok, hogy találtunk egy olyan házat, amelynek van karaktere, barátságos és részleteiben is szép. A legtöbb nagyköveti rezidenciát antik bútorokkal rendezik be, mi azonban gondosan ügyeltünk arra, hogy modern berendezési tárgyakkal vegyük körbe magunkat. Ezzel akartuk bemutatni, hogy mi történik a bútortervezés területén, azon a territóriumon, ahol Dánia világhírű. A rezidencia falait híres kortárs dán művészek festményei díszítik, amelyek egytől egyig a privát gyűjteményem darabjai. Képviselik az országomat, és egyben sejtetnek valamit az én életemből is. Kiküldetései során sok városban, sok különféle rezidencián élt. Melyik volt a legszebb? Minden helynek megvan a maga jellegzetessége. Előző, görögországi kiküldetésem alatt egy modern lakásban laktam. Onnan volt a legszebb kilátás az Akropoliszra, a csodálatos görög történelmet közvetlenül a társalgónkból élvezhettük. De Budapest sokkal varázslatosabb! Lenyűgöző a város közepén hömpölygő folyó, egyik partja dimbes-dombos, a másik sík, ami páratlan atmoszférát teremt. De akik itt élnek, azok is különlegesek. Magyarországon könnyű dolgozni, könnyen elérhetők a fontos személyiségek, szervezetek, ami a feladatunkat, a tárgyilagos információgyűjtést nagyban megkönnyíti.

Egy ilyen ingatlan, mint az Önök budai rezidenciája, mennyibe kerülne a dán fővárosban? Dániában, és főleg Koppenhágában drága az ingatlan. Abban biztos vagyok, hogy egy olyan hely, mint ez, ami a város központjához közel esik, ugyanakkor csendes, a felső kategóriában lenne. Milyenek a magyar-dán kulturális kapcsolatok? Természetesen nem olyan szorosak a kötelékeink Magyarországgal, mint a finneknek, de 1956 óta, amikor sok magyar menekült Dániába, rendkívül szorossá váltak kapcsolataink. A magyarokat nagyon érdekli a dán irodalom, olyan könyvek, mint a Távol Afrikától és az Oscar-díjas dán filmek. Nyugdíjba vonulásáig még van ugyan jónéhány éve, de mint nyugdíjas, hol szeretnének élni? Szeretnénk ugyanannyi időt tölteni mindkét országban, Dániában és Görögországban is. Szívesen élnénk egy ideig Thesszalonikiben, de a terveink között világkörüli utazások is kirajzolódnak.

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop