Füzér, az újjáépült regélő vár

Meredek vulkáni hegytetőn, Zemplén hegyeinek ölelésében áll büszkén hazánk egyik legszebb látnivalója, Füzér vára, a hét magyar természeti csoda egyike.

fzer azujjaepult 720

Legkorábbi váraink egyike az Árpád-korban épült, és az eltelt évszázadok során számos kísérlet történt végpusztulásának megakadályozására, amely mostanra járt sikerrel. EU-s pályázat segítségével első ütemben felépült az Alsóvár, megújult a Várkápolna, a Felső Vár palotaszárnya és az Alsóbástya, a faluközpontban megépült a Váruradalmi Kézművesház és egy 1950-61-as a tájház, megújult az 1800-es éveket bemutató másik tájház. A második ütemben megvalósulhat a Felsővár teljes rekonstrukciója. A község élete, története szorosan egybekapcsolódik a várral, ahonnan pompás a kilátás a Zemplénre, a Hegyköz síkságára. Szép erdeje és a közeli gyógyfürdők miatt a 19. századra már kedvelt kirándulóhellyé is vált. A környék természetvédelmi terület, számos különlegességgel, fokozottan védett növénnyel, itt található a Nagy-Milic Natúrpark Látogatóközpont és Várgondnokság. Az országos Kéktúra egyik útvonala, a Sátoraljaújhelyről induló és Hollóházán véget érő túra is érinti a várat, számos szépséggel egyetemben. Maga a község is érdekes látnivaló szépen rendben tartott kontyos, zsúpfedeles házaival, festett kazettás református templomával. A Füzéri Várgondnokság a felújítás után egyedi és különleges helyszínt is kínál fogadásokhoz, csapatépítő tréningekhez és esküvőkhöz.

fuzer azujjaepult1

Programajánló

  • 2016. július 10. III. Perényi Péter Íjászverseny gyerekeknek és felnőtteknek
  • 2016. augusztus 15-18. Apródképző Nyári Tábor
  • 2016. augusztus 18-21. Füzéri Várnapok – kuruc életképek, étkek, tárgyi eszközök, tűzijáték, hajnalig tartó bál a csűrben,
    augusztus 19-én Radar és P. Mobil Koncert,
    augusztus 20-án Nyári Lányok koncert
  • 2016. szeptember 30. Szent Mihály-nap (péntek)
  • 2016. október 1. Zempléni Szabad Pálinka Nap
    Ghymes és Balkan Fanatik Koncert

fuzer azujjaepult2

fuzer azujjaepult3


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop