Festői Helyek a Duna mentén

Hegység, dombság és síkság tagolta felszínével lenyugöző természeti szépségek, középkori és barokk kastélyok, művészeti kincsekben bővelkedő hangulatos városok, és izgalmas kirándulások helyszíne Pest megye. Festői tájaival és településeivel nemcsak földrajzi értelemben vévé középponja hazánknak.

festoihelyekadunamenten 720

Ezerarcú Dunakanyar
A Dunakanyar az ország egyik legcsodálatosabb panorámáját tárja elénk. A hegyek közé szorított folyó mentén műemlékekben gazdag kisvárosokban, festői szépségű tájakban gyönyörködhetünk. A Visegrádi Királyi Palota 350 szobájával, reneszánsz udvarában a Herkuleskúttal közkedvelt látványosság. Dobogókőt túraútvonalai, barlangjai, a Börzsöny, a Pilis és a Naszály lankás hegyoldalai gazdag kirándulóhellyé teszik. Szunnyadó vulkáni csúcsok, szurdokok, különleges sziklaalakzatok, szakadékszerű völgyek és a számos vadrezervátum együttesen alkotják természeti értékeit.

Kanyargó pincesorok, romtemplom
A Zsámbéki-medencében szelíd dombok és hegyek ölelésében hagyományos képüket megőrző falurészek, középkori romok és 19. századi kisnemesi kúriák idézik a múltat. Budajenő és Páty eleven fákkal, bokrokkal és fűvel fedett kanyargó pincesora a színes falakkal, ajtókkal, kőburkolatú homlokzatokkal lebilincselő látvány. Zsámbékon egészen kis helyen megannyi korszak különös szépségű műemléke sorakozik: a későromán Romtemplom, a Zichy kastély, Török-kút és Tájház. A Zsámbéki Szombatok Művészeti Fesztivál és Nyári Színház a legrangosabb nyári művészeti rendezvények egyike.

JELTORONY
PUSZTAVACS. Magyarország földrajzi középpontját egy tizenegy méter magas torony jelzi, Kerényi József Péter Ybl Miklós-díjas építész munkája. A nyolcszögű, vörösfenyő borítású gúlán aranyszínű félgömb, rajta toronycsúcs jelöli a pontot.

LÁMPAMÚZEUM
ZSÁMBÉK. Az 1800-as évek olajpumpás világítóeszközei, mécsesek, ipari, háztartási, olaj- és petróleumlámpák, régi kínai vázából készült lámpa, Zsolnay-majolika, meisseni porcelán talpú petróleumlámpa… A több mint ezer darabos gyűjteményt a GUINNES Rekordok Könyve is megemlíti.

SZŐNYI EMLÉKHÁZ
ZEBEGÉNY. Itt élt és alkotta posztimpresszionista dunakanyarbeli tájképeit Szőnyi István festőművész. Bepillanthatunk egy már nem létező világba, megismerjük a műhely, a műterem nézőktől elzárt relikviáit, átérezhetjük e különleges hangulatú hely szellemét.

SK ANZEN
SZENTENDRE. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum a környék legnépszerűbb látnivalója, amely a teljesség igényével mutatja be az ország legfontosabb néprajzi egységeit. Épületei, berendezési tárgyai pótolhatatlan, eredeti értékek a 18. század végétől a 20. század közepéig.

A NÉGYTORNYÚ VÁROSRÁCKEVE
A Csepel sziget „fővárosa”-ként is emlegetett Ráckeve értékeit a tájegység változatosságán túl a különböző nemzetiségek együttélése adja. Első virágzása a rácok, avagy szerbek betelepülésével kezdődött, majd német telepesek növelték a lakosságát. Ráckevét négytornyú városnak is nevezik, hiszen szinte mindenhonnan látszik a régi Városháza tűztornya, és a három templomtorony.

TÁJHÁZAK ÓCSA
Az Öregfalu központjában, a román stílusú Árpád-kori templom mellett nádfedeles épületegyüttese ad otthont egy egyedülálló néprajzi kiállításnak. Jórészt helyben gyűjtött használati tárgyak, munkaeszközök, ruhák és bútorok, ma is működő kenyérsütéshez használt eszközök a száz, kétszáz évvel ezelőtt élt ócsai emberek mindennapi életét tárják elénk, autentikusan.

MŰVÉSZTELEP GÖDÖLLŐ
A magyar szecesszió központi iskolája működött itt 1901–1921-között. Alapítói olyan művészetet akartak létrehozni, amely a magyar nép ősi motívumkincseiből táplálkozva megszünteti a hagyományos polgári művészetet. Sokan családostul Gödöllőre költöztek, gobelin-, szőnyegszövő- és szobrásziskolát alapítottak. Házaikat a Városi Múzeum Szecessziós túráin tekinthetjük meg.

Gödöllő és környéke
Gödöllőn áll a Grassalkovich-kastély, hazánk kastélyépítészetének impozáns barokk műemlékegyüttese. A magyar uralkodók pihenő rezidenciájaként működött egykor, innen ered a városban máig élő Erzsébet királyné – Sisi-kultusz. Máriabesenyő zarándoktemploma vagy a fóti négy tornyos, gazdagon díszített arab-mór stílusú templom és a Fay Présház (ma vendéglő), a reformkor egyik kiemelkedő szellemi központjaként írók, költők kedvenc gyülekezőhelye volt, látni- valók csokrát kínálja.

Az Alföld kapuja
A fővárostól délkeletre, Cegléden áll Közép-Európa legnagyobb református Nagytemploma, Hild József munkája. Nem messze tőle Ócsa 62 portából álló falurésze igazi néprajzi csemege, több száz éves településszerkezetével. Ráckeve környékén a Kiskunsági Nemzeti Park csábítja az ökoturistákat. A kisváros híres műemléke a Savoyai-kastély késő barokk épülete, ma rendezvényhelyszín.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop